May 12

Hur Mycket Ska Man Spara Varje Månad? – Rätt Procentsats Att Spara

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Rätt procentsats av inkomst för att spara varje månad

Hur mycket pengar ska du spara varje månad? Det finns många sätt att svara på denna fråga. Det korta svaret är att du borde spara minst 20 procent av din inkomst. Minst 12 procent till 15 procent av det borde gå mot dina pensionskonton. De andra 5 procenten till 8 procent av det borde gå mot en kombination av att bygga en akutfond , skapa andra långsiktiga besparingar och betala ned skulden. Medan det är en bra tumregel att följa är det inte det enda svaret. Om du vill ha ett mer ingående svar, läs vidare.

Dina finansiella mål

För att ta en djup dyka in för att räkna ut hur mycket du ska spara varje månad, börja med att titta på dina mål. Grovt sett kommer dina ekonomiska mål att bryta ner i tre hinkar:
  1. Kostnader som kommer upp inom mindre än ett år
  2. Kostnader som kommer upp inom mindre än ett decennium
  3. Mycket långsiktiga utgifter som är ett decennium eller mer borta

Kortfristiga finansiella mål

Kostnader som kommer på mindre än ett år är saker som att ta en semester till stranden, köpa semestergåvor, se till att du har tillräckligt med pengar för att betala dina skatter och behålla besparingar för en födelsedagsfest.
Ett annat exempel på ett kortsiktig finansiellt mål är att spara upp sex månaders kostnader i en akutfond. Du kan göra detta på mindre än ett år. Om du vill spara $ 5000 på nio månader, måste du sätta $ 555 per månad mot detta mål.

Långsiktiga finansiella mål

Inom kategorin mindre än en decennium ingår kostnader som att byta ut dina apparater, göra stora hemreparationer , köpa en ny bil (helst genom att betala pengar för det) eller göra en förskottsbetalning på ett hus.

Extremt långsiktiga finansiella mål

Under längre än ett decennium paraply kan dina mål innefatta att bygga en ansenlig högskoleavkastningsfond för dina barn eller köpa ett andra hem. Naturligtvis bör du också inkludera det ultimata långsiktiga sparande målet: pensionering.

Skapa en lista, planera och beräkna

Vi har redan täckt ämnet för pensionering, så du kan lämna det ur bilden för nu. I listan över utgifter som du för närvarande sparar, inkludera allt annat, till exempel bröllop, hemreparationer, semester, resor och högskolebesparingar. Skriv nu ned ditt idealbesparingsmål och deadline. Gör detta för varje enskilt mål på din lista. Dela sedan den tidsramen med den summa pengar du behöver för varje mål.
Till exempel, låt oss säga att du vill bygga 10 000 dollar i besparingar för ett bröllop , och du planerar att gifta dig inom de närmaste två åren. Du måste avsätta $ 416 per månad under spänningen de närmaste 24 månaderna för att nå ditt $ 10.000 mål.
Kör denna beräkning med varje mål på din lista. När du är klar kommer du förmodligen att inse att du inte räcker. Heck, första gången jag försökte denna övning, slutade min sparande mål vara större än min inkomst.

Vad gör du när dina besparingsmål överstiger din inkomst

Vad kan du göra när det händer? Först ändra eller skära några av dina mål. Kan du köpa en billigare bil? Kasta ett billigare bröllop? Köp ett billigare hus, vilket kräver en mindre utbetalning?
Se sedan på sätt du kan skära dina nuvarande utgifter. Om du avbryter kabel-TV kan du spara en extra $ 50 eller $ 60 per månad, vilket du kan lägga mot ett av dina många besparingsmål. Se sedan om du kan förlänga tidslinjen för något av dina mål.
Behöver du byta ut dina köksredskap i år, eller kan du leva med dina nuvarande apparater under några år? Slutligen, se på sätt du kan tjäna mer pengar, till exempel genom freelancing på sidan. Sammanfattningsvis finns det två sätt att svara på frågan “Hur mycket ska jag spara?”
Om du vill ha ett specifikt skräddarsytt svar på den här frågan måste du spendera minst 30 minuter för att skriva ut dina mål och förutse stora biljettköp. Om du vill ha en snabb och smutsig tumregel svara, var noga med att du sparar minst 20 procent av din inkomst.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton