June 9

Hushållsbudget – 20 bästa tipsen för att göra hushållsbudgetar

Last Updated on 9 June, 2022 by Håkan Samuelsson

20 bästa tipsen om du vill göra en hushållsbudget

Varför är en hushållsbudget viktig egentligen? Att hålla reda på sina utgifter är a och o när det gäller den privata ekonomin. Inte bara för att se till så att pengarna räcker, utan också för att kunna få över och spara. Med en överblick över inkomster och utgifter blir vardagen både enklare och tryggare och man sover definitivt bättre på natten.
Ett enkelt och bekvämt sätt för detta är att göra upp en budget. Det är kanske sådant man ofta tänker på, men det är lite svårare att det blir av. Men att planera sina utgifter är lättare än man tror. Det gäller bara att komma igång. Och att ha några punkter att hänga upp det hela på.
Här följer de bästa tipsen för dig som vill ha ordning på ekonomin och göra en hushållsbudget:
 

 1. Bestäm en tid för att sitta ner och göra upp budgeten.

Bestäm en tid för att sitta ner och göra upp budgeten - hushållsbudget
För att komma igång och verkligen få det här gjort kan det vara bra att i förväg bestämma en tid för det. Välj en tid när du och din familj har gott om tid och inte behöver stressa. Gör det till något trevligt. Duka upp kaffe och något gott att äta och gå igenom allt lugnt och systematiskt.

 1. Räkna ihop inkomsten.

räkna ihop inkomst - hushållsbudget
 
Se först över inkomsten. Detta efter att alla skatter och andra eventuella avgifter är betalda. Då vet hur hur mycket du har att röra dig med varje månad. Detta är utgångspunkten för budgeten.

 1. Se vilka fasta utgifter som finns.

 
vilka fasta utgifter som finns - hushållsbudget
 
Här ingår sådant som återkommer varje månad. Hyra, avbetalning på lån, el, värme, sophämtning, telefon, internet, TV, försäkringar… Alltså alla stående kostnader. För de räkningar som betalas kvartalsvis delar du upp kostnaden och ser vad det blir per månad.

 1. Skriv ner de rörliga utgifterna.

 
rörliga utgifter - hushållsbudget
 
Rörliga utgifter är allt annat. Det vill säga mat, kläder, möbler, nöjen, resor, äta ute, presenter… Samla ihop kvitton, räkningar och kontoutdrag. Ta med för ett år tillbaka och se vad du hittills spenderat. Ett bra tips är att logga in på banken och plocka fram kontoutdrag och se vad som använts till inköp. Det kan vara lite knepigt och ta en stund, men det är väl värt besväret!

 1. Sätt upp ett mål med budgeten.

 
mål för budget - hushållsbudget
 
Det är roligare och man blir mer motiverad om man sätter upp ett mål. Vad vill du med budgeten? Vill du spara till något särskilt? Eller är det främsta syftet att få pengarna att gå ihop?

 1. Var ärlig med dina utgifter!

 
var ärlig mot dig själv - hushållsbudget
 
Kanske var det inte så kul att se alla småsummor du lagt ner på impulsköp? Men det spelar ingen roll. Budgeten är till för att hjälpa dig. Var ärlig mot dig själv: vill du unna dig något ”onödigt” ibland? Då ska även detta med i budgeten!

 1. Var inte överoptimistisk.

Ta hellre till lite i överkant när du gör upp din budget än tvärtom. Utgå inte från att du alltid kan handla barnens kläder på rea. Var realistisk med vad saker kostar.

 1. Sätt upp ungefärliga siffror.

Det går aldrig att säga på öret hur mycket pengar som går åt. Avrunda i jämna siffror eller hundratal beroende på vilken utgift det handlar om. Och avrunda helst uppåt!

 1. Bestäm hur mycket du ska lägga på olika delar.

 
hur mycket skall du lägga i budgeten - hushållsbudget
 
Tänk igenom hur stor del av pengarna som ska gå till fasta avgifter och rörliga. De fasta kan vara svårare att göra något åt. Medan de rörliga går att lirka mer med. Se även hur stor del du vill lägga undan till sparande. 

 1. Gör skillnad på det du behöver och det du vill ha.

Tänk också igenom vilka av de rörliga utgifterna som är nödvändiga och vilka du kan avstå. Om vinterjackan slitits ut är det nödvändigt att köpa ny. Om du däremot bara tröttnat på den är det inget måste att köpa nytt.

 1. Gör upp en budget per månad, men också kvartalsvis.

Att se vad som händer under en tremånadersperiod kan ge lite mer information om vart pengarna går. Det blir också mer flexibelt.

 1. Tänk efter riktigt noggrant så allt är med.

 

har du fått med allt i budgeten - hushållsbudget

 
Det är lätt att missa och glömma. Har du fått med alla småutgifter? 

 1. Gör en budget för att spara riktigt mycket.

Kanske vill du spara till något stort, en lång resa eller den där speciella bilen. Då kan du göra upp en budget och bara ta med de utgifter du absolut måste ha. Då ser du lättare hur snabbt du kan uppnå ditt mål. Och det blir lättare att inte lockas till några onödiga köp.

 1. När du skrivit ner vad du har för fasta kostnader kan du se vad du har över till annat.

Öronmärk de fasta kostnaderna. Dem kommer du inte undan. Med det som är över är du något friare när det gäller hur du kan spendera dem.

 1. Lev enligt din budget!

 
lev enligt budget - hushållsbudget
 
Står det 100 kronor till godis per månad, överskrid inte detta! Då faller hela tanken med budgeten.

 1. Omfördela kostnaderna i budgeten

 Utvärdera din budget när det gått ett tag. Se vilka kostnader du kan dra ner på. Kanske borde lånet betalas av snabbare? Kanske kan några av summorna från rörliga utgifter flyttas till sparande? Se vad som fungerat och inte fungerat. Har du lyckats hålla dig till de siffror som står där? Om inte, fundera på vad du behöver ändra på. 

 1. Dra ner på utgifter. Vad klarar ni er utan?

När du har gjort din budget kan du tydligare se vad som går att skära ner på. Behöver ni verkligen två bilar? Finns det något billigare alternativ till semesterresan? Och hur mycket kan du spara in genom att köpa vissa saker på second hand istället för nytt?

 1. Kan du spara mer?

 Försök lirka med siffror och se om du kan få över något ytterligare till sparande. Varje liten krona är betydelsefull. Finns det något du kan möblera om i budgeten?

 1. Använd ett program för att göra upp din budget.

 Visst fungerar penna och papper alldeles utmärkt. Men för den som föredrar digitala varianter finns det mängder med alternativ, exempelvis Excel eller någon app.

 1. Ha med en post för oförutsedda utgifter.

Det är alltid tryggt att veta att det finns pengar att ta av om man måste besöka tandläkaren akut eller om bilen oväntat går sönder. Då kan det vara skönt att slippa ta av pengarna man tänkt använda till semestern. 
 
En hushållsbudgetär just vad det låter som. En budget. Med betoning på budget. En budget tittar både på inkomster och utgifter för att förhoppningsvis på sista raden utmynna i en positiv siffra. Det bör i alla fall inte vara mindre än noll.
Vi människor tenderar att fokusera väldigt mycket på att tjäna pengar. Problemet är dock ofta att ju mer pengar vi tjänar, desto mer spenderar vi. Några månader efter en rejäl löneökning så sitter vi återigen och stressar upp oss över att pengarna inte räcker till. Problemet ligger i att man inte har en överblick och att man saknar kontroll över den egna ekonomin.
Att driva ett hushåll är på många sätt som att driva ett företag. Är man inte noga med både kostnader och intäkter så riskerar man att hamna i knipa. Vi ska nu titta närmare på hur man på ett enkelt sätt, med några enkla medel, kan ta kontrollen över sin ekonomi och få ett rikare liv.
Hushållsbudgeten bryter ner framförallt utgifterna, så att man på ett enklare sätt kan skaffa sig en överblick och se vart alla pengar hamnar. Genom att bryta ner utgifterna kommer det bli enklare att se vilka utgifter som är störst i förhållande till varandra, samt att se vart man bör lägga sitt fokus för att göra förändringar.

hushållsbudgetar
hushållsbudgetar

Utgifter

Utgifter i en hushållsbudget kan ofta brytas ned genom att titta på vilka återkommande fakturor man betalar varje månad. Det finns ofta fakturor som är svårare att göra något åt än andra. Exempel på dessa är dagisavgifter, avgifter till samfällighetsföreningen, etc. Sedan finns det fakturor som går att minska.
Exempel på dessa är telefonräkningar, TV-paket, etc. Och slutligen har vi fakturor som skulle kunna tas bort helt. Till exempel prenumerationer på tidningar eller gymkort, osv.
Utöver fakturor så lägger hushållet i regel en stor summa på mat, bensin, nöjen, kläder, med mera. Dessa kan också grupperas i en hushållsbudget. Här är det inte lika enkelt att se vad den faktiska summan är. Men det finns appar som identifierar alla köp man gör under en månad, genom att vara kopplad till bankkontot.
Apparna kan sedan gruppera alla köp åt en. Men när man gör en budget så handlar det oftast om att planera för kommande månader. Då kan det vara smart att sätta ett belopp i varje kategori och helt enkelt bestämma hur mycket pengar man vill lägga på nöjen en helt vanlig månad.
Budgetens utgifter bör också rymma ett sparande. Även sparandet kan delas upp i olika delar. Till exempel ett buffertsparande, semestersparande eller annat sparande till barnen eller till en resa.

Inkomster

Inkomsterna är betydligt enklare att förutse och kategorisera. Vanligt förekommande är att man har två löner samt ett eller flera barnbidrag. Kanske har man någon sidoverksamhet som inbringar lite pengar också.
 
inkomster - hushållsbudget
 

Exempel på en hushållsbudget

Nu är det dags att skapa vår budget. Öppna ett kalkylark eller liknande. Föredrar du att skriva för hand så går det också bra så klart. Fördelen med ett kalkylark är att du kan skapa automatiska beräkningar så att när du ändrar på en siffra i en viss kategori, så får det ett genomslag på hela budgeten och syns på sista raden.
Så här kan man rita upp sin hushållsbudget:
 

Inkomster
Lön
Barnbidrag
Övrigt
Utgifter
Fakturor
Mat
Bensin
Nöjen
Kläder
Summering
+ Totala inkomster
– Totala utgifter
– Totalt sparande
= över/underskott
Sparande
Buffert
Semester
Barn
 

Bild. Exempel på hushållsbudget
 När man väl skapat sig en sammanställning och en överblick över hushållets in och utflöde av pengar så gäller det nu att förvalta informationen och göra förändringar. Ett bra tips är att markera med färger i kalkylarket alla fakturor. Sätt grönt på de du inte kan göra något åt. Sätt gult på dom du kan minska och sätt rött på dom du kan ta bort helt.
 

Hushållsbudget
Hushållsbudget
 
När det gäller mat så finns det ofta mycket pengar att tjäna. Sätt upp ett mål för nästa månad där hushållet ska spendera 1000 kronor mindre per månad på mat. Det är oftast inte så svårt. Genom att handla smart och laga ekonomisk mat kan man komma långt. Den 1000-lapp som blir över kan man direkt stoppa in under sparande och genast känna sig som en bättre människa.
 
hushållsbudgetar
 

Det finns oändligt antal varianter – välj någon

Det finns så många sätt att göra en hushållsbudget på att man skulle kunna göra en hel avhandling bara på att beskriva fenomenet. Det viktiga är att välja någon och sedan sätta igång. Först när man fått överblick över sin ekonomi kan man börja göra förändringar som verkligen gör skillnad.

Sammanfattning

Att göra upp en budget är lite som att lägga pussel. Man får överblick och ser vilka bitar som kan flyttas omkring och passa bättre någon annanstans. Det blir också lättare att planera.
Dessutom kan det vara riktigt roligt. Och när man så upptäcker att pengarna plötsligt räcker längre, då inser att man att det bara innebär en massa plus med att göra en budget!

Related Posts

40 sätt att jobba hemifrån på – tjäna pengar genom att arbeta hemma

40 sätt att jobba hemifrån på – tjäna pengar genom att arbeta hemma

Tjäna Pengar Online 2022 – 80 Sätt att Tjäna Extrapengar på Internet

Tjäna Pengar Online 2022 – 80 Sätt att Tjäna Extrapengar på Internet

20 sätt att öka dina inkomster

20 sätt att öka dina inkomster

20 tips för att leva enkelt och billigt

20 tips för att leva enkelt och billigt