En hushållsbudget är just vad det låter som. En budget. Med betoning på budget. En budget tittar både på inkomster och utgifter för att förhoppningsvis på sista raden utmynna i en positiv siffra. Det bör i alla fall inte vara mindre än noll.

Vi människor tenderar att fokusera väldigt mycket på att tjäna pengar. Problemet är dock ofta att ju mer pengar vi tjänar, desto mer spenderar vi. Några månader efter en rejäl löneökning så sitter vi återigen och stressar upp oss över att pengarna inte räcker till. Problemet ligger i att man inte har en överblick och att man saknar kontroll över den egna ekonomin.

Att driva ett hushåll är på många sätt som att driva ett företag. Är man inte noga med både kostnader och intäkter så riskerar man att hamna i knipa. Vi ska nu titta närmare på hur man på ett enkelt sätt, med några enkla medel, kan ta kontrollen över sin ekonomi och få ett rikare liv.

Hushållsbudgeten bryter ner framförallt utgifterna, så att man på ett enklare sätt kan skaffa sig en överblick och se vart alla pengar hamnar. Genom att bryta ner utgifterna kommer det bli enklare att se vilka utgifter som är störst i förhållande till varandra, samt att se vart man bör lägga sitt fokus för att göra förändringar.

hushållsbudget

hushållsbudget

Utgifter

Utgifter i en hushållsbudget kan ofta brytas ned genom att titta på vilka återkommande fakturor man betalar varje månad. Det finns ofta fakturor som är svårare att göra något åt än andra. Exempel på dessa är dagisavgifter, avgifter till samfällighetsföreningen, etc. Sedan finns det fakturor som går att minska.

Exempel på dessa är telefonräkningar, TV-paket, etc. Och slutligen har vi fakturor som skulle kunna tas bort helt. Till exempel prenumerationer på tidningar eller gymkort, osv.

Utöver fakturor så lägger hushållet i regel en stor summa på mat, bensin, nöjen, kläder, med mera. Dessa kan också grupperas i en hushållsbudget. Här är det inte lika enkelt att se vad den faktiska summan är. Men det finns appar som identifierar alla köp man gör under en månad, genom att vara kopplad till bankkontot.

Apparna kan sedan gruppera alla köp åt en. Men när man gör en budget så handlar det oftast om att planera för kommande månader. Då kan det vara smart att sätta ett belopp i varje kategori och helt enkelt bestämma hur mycket pengar man vill lägga på nöjen en helt vanlig månad.

Budgetens utgifter bör också rymma ett sparande. Även sparandet kan delas upp i olika delar. Till exempel ett buffertsparande, semestersparande eller annat sparande till barnen eller till en resa.

Inkomster

Inkomsterna är betydligt enklare att förutse och kategorisera. Vanligt förekommande är att man har två löner samt ett eller flera barnbidrag. Kanske har man någon sidoverksamhet som inbringar lite pengar också.

Exempel på en hushållsbudget

Nu är det dags att skapa vår budget. Öppna ett kalkylark eller liknande. Föredrar du att skriva för hand så går det också bra så klart. Fördelen med ett kalkylark är att du kan skapa automatiska beräkningar så att när du ändrar på en siffra i en viss kategori, så får det ett genomslag på hela budgeten och syns på sista raden.

Så här kan man rita upp sin hushållsbudget:

 

Inkomster

Lön

Barnbidrag

Övrigt

Utgifter

Fakturor

Mat

Bensin

Nöjen

Kläder

Summering

+ Totala inkomster

– Totala utgifter

– Totalt sparande

= över/underskott

Sparande

Buffert

Semester

Barn

 

Bild. Exempel på hushållsbudget

 När man väl skapat sig en sammanställning och en överblick över hushållets in och utflöde av pengar så gäller det nu att förvalta informationen och göra förändringar. Ett bra tips är att markera med färger i kalkylarket alla fakturor. Sätt grönt på de du inte kan göra något åt. Sätt gult på dom du kan minska och sätt rött på dom du kan ta bort helt.

 

Hushållsbudget

Hushållsbudget

 

När det gäller mat så finns det ofta mycket pengar att tjäna. Sätt upp ett mål för nästa månad där hushållet ska spendera 1000 kronor mindre per månad på mat. Det är oftast inte så svårt. Genom att handla smart och laga ekonomisk mat kan man komma långt. Den 1000-lapp som blir över kan man direkt stoppa in under sparande och genast känna sig som en bättre människa.

Det finns oändligt antal varianter – välj någon

Det finns så många sätt att göra en hushållsbudget på att man skulle kunna göra en hel avhandling bara på att beskriva fenomenet. Det viktiga är att välja någon och sedan sätta igång. Först när man fått överblick över sin ekonomi kan man börja göra förändringar som verkligen gör skillnad.

Utbildningar

inom Trading och Investeringar?