Försäkringar

Jämför försäkringar, går du i tankar kring att byta, eller har du nyligen införskaffat en egendom som du vill försäkra? Här kommer vi nu gå igenom vilka olika typer av försäkringar som finns på marknaden och hur man kan jämföra dessa mot varandra.

Jämför försäkringar – skaffa rätt försäkring till rätt pris

BIL

BILFÖRSÄKRINGAR

HEM

HEMFÖRSÄKRINGAR

VILLA

VILLAFÖRSÄKRINGAR

MC

MC-FÖRSÄKRINGAR

BÅT

BÅTFÖRSÄKRINGAR

FRITIDSHUS

FRITIDSHUSFÖRSÄKRINGAR

INKOMST

INKOMSTFÖRSÄKRINGAR

HUND

HUNDFÖRSÄKRINGAR

ATV

ATV-FÖRSÄKRINGAR

BARN

BARNFÖRSÄKRINGAR

SNÖSKOTER

SNÖSKOTERFÖRSÄKRINGAR

BÅT

BÅTFÖRSÄKRINGAR

Vilka typer av försäkringar finns det?

Först och främst – det finns ett gigantiskt utbud av försäkringar där ute. Har du något du vill försäkra dig mot så kan vi nästan garantera att det finns en försäkring att hitta för just ditt ändamål.

Vissa försäkringar måste du ha

Ibland handlar det inte enbart om man vill ha en försäkring eller inte. Vissa försäkringar bara måste man ha. Ett exempel på en sådan försäkring är en trafikförsäkring om du har en bil. Det är olagligt att köra en bil utan trafikförsäkring.

Försäkringar som du verkligen bör ha

Sedan finns det försäkringar som du verkligen bör ha, även om du inte måste. Ett sådant exempel är inkomstförsäkringar och hemförsäkring. Har du extremt mycket kapital så kanske dessa försäkringar kan väljas bort. Men ofta betalar man ganska lite för att få ganska mycket om väl katastrofen är ett faktum.

De vanligaste försäkringarna

Vi ska nu i korthet gå igenom de vanligaste försäkringarna som finns där ute och som du bör överväga att införskaffa om du inte redan har dom.

Bilförsäkring

Har du en bil idag så har du garanterat redan en trafikförsäkring. Men sedan finns det fler tilläggsförsäkringar för bilar och andra fordon. En halvförsäkring är att starkt rekommendera. Om du har en bild med någorlunda värde så kan det vara en trygghet att ha en halvförsäkring som skyddar mot brand, maskinskada och framförallt stöld. Nyare bilar har ofta en vagnskadegaranti som brukar gälla mellan 3 år och ibland ända upp till 7 år. Då behöver man inte någon helförsäkring. Men efter det så kan man teckna en helförsäkring och får då skydd för skador som man själv orsakar. Till exempel om man råkar köra in i en mur och repa upp lacken.

Hemförsäkring

En hemförsäkring kan se ut på många olika sätt och innehålla olika delar. Gemensamt har dom att dom skyddar mot stöld, skador och brand. Man försäkrar även lösören för ett bestämt belopp. Då gäller det att värdera de möbler och saker som man har i hemmet. Gör man ett dyrt inköp så är så är det bra att ta en extra koll på din hemförsäkring för att se att värdet täcks in i det beloppet.

Inkomstförsäkring

Har man en anställning eller är egenföretagare så kan man försäkra sin inkomst. Detta är alltså en tilläggsförsäkring till A-kassan. Gör inte misstaget att enbart vara med i A-kassan, då den maximalt ger en ersättning grundat på 25.000 kronor per månad.  Har du en högre lön än så riskerar du att få ett stort inkomstbortfall om du blir arbetslös. Vissa inkomstförsäkringar gäller även om du själv säger upp dig från din anställning, vissa gör det inte. Se till att ha koll innan du fattar beslut om att säga upp dig utan giltiga skäl.

Djurförsäkringar

Har du husdjur och då framförallt hund, katt eller häst? Då är en djurförsäkring verkligen att rekommendera. Djur kan precis som människor råka ut för alla möjliga åkommor. Ibland mår kanske ditt husdjur dåligt och du behöver besöka veterinären. Krävs det kirurgiska ingrepp så kan kostnaderna blir mycket stora. Undvik att bli totalt ruinerad eller att i värsta fall inte ha råd att hjälpa din livskamrat. Det finns försäkringsbolag som specialiserar sig på djurförsäkringar.

Barnförsäkringar

I Sverige har vi ju fri sjukvård, så det kan tyckas som att en barnförsäkring inte behövs. Men tänk igen. Visst, sjukvården kommer vi aldrig att behöva bekymra oss över. Men vad händer egentligen om ett barn blir sjukt? Jo, förmodligen kommer man vilja kunna vara hemma mer, kanske göra några aktiviteter tillsammans, etc. En barnförsäkring ger lite extra pengar om olyckan är framme och kan göra livet enklare.

Ha flera bolag eller samla allt under ett och samma?

Nu till den stora frågan. Ska man ha alla sina försäkringar i ett och samma bolag eller sprida dom? En ganska självklar fördel med att ha alla försäkringar under ett och samma tak är att man får en faktura varje månad att hålla reda på. Dessutom kommer försäkringsbolagen att erbjuda vissa rabatter om man samlar sina försäkringar hos dom. Försäkringsbolagen är intresserade av att knyta sina kunder i så många försäkringar som möjligt. Då blir det svårare för kunden att lämna bolaget och dessutom tjänar dom ju mer pengar.

Har du majoriteten av dina försäkringar i ett och samma bolag men kanske några enstaka försäkringar i några andra, så kan det vara ett smart val att kontakta ditt försäkringsbolag och se vad dom kan erbjuda om du väljer att lägga alla din försäkringar hos dom. Var noga med att poängtera att du nu ser över alla dina försäkringar. Då kommer dom också förstå att det finns en risk att du lämnar bolaget helt för att lägga alla dina försäkringar någon annanstans. Då kommer dom göra allt för att övertyga dig om att dom har det bästa erbjudandet.

Förhandlingsteknik med ditt försäkringsbolag

När du ska förhandla med ditt försäkringsbolag så gäller det att vara påläst och förberedd. Försäkringsbolagen har generellt ganska stora marginaler och det är bra att känna till att säljare ofta har stora mandat att själva pressa priserna och ge bra erbjudanden. Men liksom alla säljare har dessa säljare provisioner och dessa baseras till stor del på hur mycket marginal dom lyckas åstadkomma på det dom säljer.

Som vi sa tidigare så är det viktigt att vara påläst. Försäkringsförmedlarna har garanterat ganska bra koll på vad konkurrenterna erbjuder. Så försök inte dra till med någon överdriven lögn om att du fått ett pris från något annat bolag som du inte har. Försök istället att sälja in dig själv som kund. Säljarna vill så klart sälja många försäkringar. Börja kanske med att införskaffa en bilförsäkring och prata om vad mer du kan tänka dig att försäkra på sikt om du får ett bra erbjudande.

Se till att ha stenkoll på de försäkringar du har idag och vad dom innehåller. Det skiljer sig ganska mycket ibland mellan bolagen. Kanske har du en försäkring som täcker ganska mycket men förhandlar med ett bolag vars försäkring täcker mindre. Känner du till detta så kan du använda det för att i förhandlingen pressa ned priset ytterligare.

Kolla med ditt fackförbund gällande rabatter

Ett annat bra tips är att höra med ditt fackförbund, Nästan alla fackförbund samarbetar med försäkringsbolag för att kunna erbjuda bra försäkringar till sina medlemmar. Det kan mycket väl vara så att du har en försäkring idag som är berättigad en viss rabatt från ditt fackförbund. Så se till att kolla upp detta omgående. Det kan ibland handla om ganska väl tilltagna rabatter.

Jämföra försäkringar

När du väl skaffat dig en bra överblick över dina försäkringar så är det dags att jämföra bolagen med varandra. Det är inte helt enkelt. Väldigt ofta finner man sig själv försöka jämföra äpplen och päron. Varje bolags försäkringserbjudande är till viss del unikt. Det gäller därför att ha klart för sig vilka delar i en försäkring som är viktiga just för mig.

Som tur är finns det riktigt bra jämförelsesajter som hjälper dig att på ett tydligt sätt jämföra olika försäkringar med varandra. På dessa sajter kan du själv fylla i olika kriterier för vad som är viktigt för dig. Sedan hittar dom erbjudanden från alla de stora försäkringsbolagen så att du i lugn och ro kan sätta dig och jämföra.

Kanske hittar du två eller tre intressanta alternativ. Ta dessa åt sidan och gå igenom var och en mer i detalj. Kanske hittar du något extra i innehållet som du inte tänkt på tidigare men som skulle vara till stor nytta för dig? Jämförelsesajterna kan hjälpa dig i ditt beslut. Du ser tydligt vad de olika erbjudandena kostar och ibland skiljer det väldigt mycket bolagen emellan.

Visa nya offerter för ditt nuvarande bolag

När du väl hittat ett bra erbjudande så kan det vara en smart idé att inte kasta sig på luren och beställda direkt utan att först kontakta sitt nuvarande bolag. Om du kontaktar dom och berättar vad du just hittat så kommer dom garanterat att försöka matcha det. Ibland går det inte. Då vet du att säljaren nått sitt lägstapris. Kanske är det gott nog för att du tycker om att vara kund hos ditt nuvarande bolag och priset inte är det absolut viktigaste. Men då har du i alla fall fått ned priset och behöver inte känna att du betalar alldeles för mycket.

Känner du att det nya erbjudandet var mycket bättre så passa på att fråga dom om vad dom kan göra om du lägger över fler försäkringar hos dom.

Se över helheten – vad behöver du?

När du väl är igång och ser över dina försäkringar så är det också läge att ta sig en funderare gällande vilka av dessa som man verkligen behöver. Försäkringsbolagen kommer så klart att vilja att du har kvar så många försäkringar som möjligt. Så räkna inte med några goda råd från dom på den fronten. Nej, här är det du själv som måste se över dina behov och fatta sunda beslut för dig och din ekonomi.

Saker och ting förändras allt eftersom tiden går. Många tecknar till exempel dyra försäkringar för sina mobiltelefoner när dom införskaffas. Man känner helt enkelt att man vill skydda sig mot skador på sin nya fina mobil. Det är ett ganska naturligt beteende. Men tre år senare när mobilen är sliten och gammal, skulle man verkligen kunna tänka sig att teckna en sådan försäkring då? Förmodligen inte. Men likväl ligger försäkringen kvar och kostar pengar varje månad.

Det gäller alltså att i alla fall minst en gång per år se över vilka försäkringar man har – och om man behöver dom.

Är det svårt att byta försäkringsbolag?

Många kanske drar sig för att byta försäkringsbolag av den enkla anledningen att man tycker att det verkar komplicerad och omständigt. Men är det verkligen det? Idag är det faktiskt mycket enkelt och i många fall hjälper till och med ditt nya bolag dig med att säga upp den gamla försäkringen. Man får ju så klart inte ha någonting försäkrat på två olika ställen. Därför måste försäkringsbolaget se till att det man försäkrar enbart försäkras hos dom.

Hur betalar du din försäkring idag? Kanske har du pappersfaktura, autogiro eller e-faktura? Vid ett byte av försäkringsbolag kan det vara läge att se över dessa alternativ. E-faktura blir allt mer vanligt i Sverige och bankerna har enkla och bra tjänster för att betala dessa. E-faktura är också miljövänligt och man slipper den ganska så vanliga fakturaavgiften som finns på pappersfakturor.

Månadsbetalning eller årsvis betalning?

Här handlar det dels om hur man är som person. Vissa gillar att betala en mindre summa varje månad och vissa vill ha det överstökat och tar hela årskostnaden på en faktura. Har man ett bra betalkonto på banken med en buffert som tål större utgifter så är årsbetalning faktiskt att rekommendera. Det beror på att det i många fall blir lite billigare än om man betalar årsvis. Man behöver heller inte oroa sig för vad som händer om man till exempel betalar en bilförsäkring i januari och säljer bilen i mars. Har man betalat in för ett helt år så betalar bara bolaget tillbaka det belopp som inte nyttjats. Alla försäkringar betalas ju nämligen i förskott. Det är ganska självklart om man tänker efter. Vad hade hänt om man kunde betala i efterskott? Då hade man ju kunnat teckna en massa försäkringar och bara betala för dom om en olycka hade skett och man behövde ta ut pengar från försäkringen.

Återbäring

Avslutningsvis så är det också bra att höra med sitt försäkringsbolag om dom erbjuder återbäring. Återbäring betalas ut om man som individ varit olycksfri, som en bonus från bolaget. Även om det stora försäkrade kollektivet plockat ut mindre pengar än prognostiserat så kan återbäring betalas ut. Dessa återbäringar kommer ofta som en positiv överraskning och innebär ett litet extra tillskott i kassan.

vill du lära dig mer?

Fler Artiklar Nedan

Hur svenska online casino tillhandahåller transparenta villkor för spelare

Läs Mer
Hur svenska online casino tillhandahåller transparenta villkor för spelare

Gamingaktier—från casinospel till The Lamplighters League och Saints Row

Läs Mer
Gamingaktier—från casinospel till The Lamplighters League och Saints Row

Med- och motgångar för casino- och bettingaktier den senaste tiden

Läs Mer
Med- och motgångar för casino- och bettingaktier den senaste tiden

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Läs Mer
Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK