Jämför lån

Dags att börja jämföra lån av olika slag? Kanske är det lockande att ringa din egen bank och fråga där? Men tänk en gång extra. Det finns stora pengar att tjäna när du jämför lån med varandra. Bankerna har väldigt olika erbjudanden när det gäller lån, så jämför lån du med för att försäkra dig om att få bästa möjliga deal!

Varför är det viktigt att du jämför lån?

Som långvarig och trogen kund i din bank så kanske du tror att du får bättre erbjudanden än andra. Men tyvärr, så är inte fallet längre. Det kanske var så förr i tiden, men faktum är att nuförtiden göra bankerna vad som helst för att vinna över nya kunder. Vad som helst kan i vissa val vara att erbjuda en riktigt låg ränta, lägre än vad deras trogna kunder har. Det är en av anledningarna till att du ska jämföra lån.

En annan viktig anledning till att jämföra lån är att en låneansökan som en bank helt och hållet avslår, kan beviljas av en annan. Varje gång du ansöker om ett lån så tar banken en kreditupplysning på dig. I själva kreditupplysningen ingår ett avsnitt som visar hur många andra institut och banker som tagit kreditupplysningar på dig. Så vad händer om du frågar hos tre banker på raken? Jo, för varje gång du frågar så försämras ditt kreditbetyg. Man skulle kunna säga att du ser mer och mer desperat ut. Det betyder att dina chanser att få lån blir sämre och sämre för varje bank du frågar.

För att undvika detta finns det en bra lösning; jämför lån. När du jämför lån så tas EN kreditupplysning. Sedan distribueras den kreditupplysningen till alla banker som vill vara med och slåss om dig som kund. Genom att du jämför lån så kommer du alltså inte riskera att få nej från en bank och behöva gå till nästa med sämre förutsättningar.

jämför lån

jämför lån

Olika begrepp att hålla koll på när du jämför lån

När du jämför lån så är det mycket viktigt att du har koll på ett antal begrepp. Detta är viktigt för att du ska kunna göra en relevant jämförelse. Man vill ju inte jämföra äpplen och päron, så att säga.

Ränta – jämför lån

Räntan är så klart mycket viktigt när du jämför lån. Det är en av huvudanledningarna till att du jämför lån. När vi pratar om ränta så är det viktigt att skilja på ränta och effektiv ränta. Enklas är att alltid titta på den effektiva räntan, så den tar med alla avgifter som finns kopplade till ditt lån.

Det var nämligen så att fram tills för några år sedan så var det tillåtet för banker att bara presentera räntan. Men i och med att man hade en hel del avgifter inbyggda i sina lån så blev räntan lätt missvisande. Nu visar alla banker enligt lag upp den effektiva räntan och den blir enklare att använda när man jämför lån.

Avgifter – Jämför lån

Det avgifter som ofta finns kopplade till ett lån är fakturaavgifter och uppläggningsavgifter. En av fördelarna du uppnår när du  jämför lån är att det titt som tätt kommer upp olika erbjudanden där du får uppläggningsavgiften gratis om du jämför lån.

Återbetalningstid – Jämför lån

Återbetalningstid är den tid som ditt lån löper på innan det ska vara helt återbetalt. Ofta kan du själv ansöka om allt från 1 månad upp till 15 års återbetalningstid. Det är vikgit att vara uppmärksam på att även om du ansökt om 15 år återbetalningstid, så kan bankerna komma tillbaka med ett erbjudande på låt oss säga 12 år återbetalningstid när du jämför lån. Det kan bero på att den banken har egna regler för hur lång återbetalningstid man vill ha, eller så tycker man att du som kund behöver betala tillbaka lånet i en snabbare takt.

Amortering – Jämför lån

Amorteringen är den del av din månadskostnad på ditt lån som avser återbetalningen av lånet. Genom att titta på räntan och amorteringen i din månadskostnad så ser du tydligt hur mycket det kostar dig varje månad att ha lånet. Om du betalar av snabbare på lånet så kommer ju räntan att minska, vilket kan fungera som en drivkraft att amortera snabbare.

Jämför lån – olika typer av lån

Det finns en uppsjö av olika lån på marknaden. Allt från lån till TV, motorcykellån, billån, bostadslån, blancolån, osv. Men om vi tittar på alla dessa olika lån så ser vi att dom enkelt kan grupperas i tre olika grupper. Det är bra att känna till dessa för det är inom dessa grupper du jämför llån.

Bolån

Har du någonsin köpt en bostad så har du med största sannolikhet tagit ett bolån. Ett bolån är unikt då det använder själva bostaden som säkerhet för lånet. Enligt lag måste du som köper en bostad lägga minst 15% i kontanter, eller via annan finansiering. Endast 85% av bostadens värde får belånas. Räntan på bostadslån är lägre än övriga lån.

Blancolån

När du jämför lån så är det oftast så kallade blancolån du tittar på, eller “lån utan säkerhet”. Detta är helt vanliga lån med en fast löptid. Om du någongång tittat på billån utan krav på kontantinsats, avbetalningar för att köpa en TV, osv., så är det garanterat lån som faller inom den här kategorien.

Billån

Ett billån fungerar lite på samma sätt som ett bostadslån. Men här är det alltså bilen man har som säkerhet. För att du ska kunna få låna med bilen som säkerhet så behöver du lägga 20% av bilens värde i kontanter. Dessa lån har generellt en mycket snabbare återbetalningstid, i och med att bilar minskar snabbare i värde än exempelvis ett hus.

Jämför lån – ränteavdrag

När du betalar ränta på ett lån så är den räntan avdragsgill med 30% i din deklaration. Har du exempelvis ett stort bolån så kommer du se en ganska rejäl summa på deklarationen varje år. Det brukar vara ett positivt tillskott i kassan när midsommarhelgen kommer. Det har varit en hel del debatt på senaste om ränteavdragens vara eller icke vara. Än så länge består dom och då är det bara att tacka och ta emot.