Prova Våra Aktieportföljer


  • Vi har slagit index varje år utan 1 år sedan 2008!
  • Vi investerar i de största och mest lönsamma bolagen.
  • Bygg vidare på beprövade resultat för att maximera dina investeringsmöjligheter.
  • Enkla instruktioner & uppdateringar m epost varje månad.
  • Låg risk genom diversifierade portföljer.
  • Prova Helt Riskfritt. Avsluta när du vill – inga bindningstider.

Jämför Nätmäklare & Aktiedepå | Här Jämför Du Pris & Avgifter

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Vad är aktiehandel?

Aktiehandel är ett av de populäraste och mest välkända sätten att handla med finansiella instrument. När du handlar en aktie, köper du en liten del – eller “andel av ägarskap” – i ett företag. Så om du funderar på att handla aktier är det otroligt viktigt att ta reda på mer både om företaget och om den bransch företaget verkar inom.

Läs mer om aktiedepå:

Ett sätt att investera i aktier är att skaffa en aktiedepå, eller värdepappersdepå som det formella namnet är. I en värdepappersdepå kan man förvara värdepapper, såsom aktier, obligationer och optioner. Andra lösningar för den som vill äga aktier är värdepapperskonto (VP-konto) eller investeringssparkonto (ISK).
Här nedanför hittar du översiktlig information om både värdepapperskonto, aktiedepå (värdepappersdepå) och investeringssparkonto.
Se till att jämföra och hitta den mest prisvärda aktiedepån för dig. Jämförelsen tar i dagsläget inte hänsyn till om du handlar med hela börsposter och avser endast aktiehandel på Stockholmsbörsen. Compricer visar enbart officiella räntor och villkoren för varje nätmäklare eller bank.

Nätmäklare
För bara tio år sedan fanns det knappt några nätmäklare. Den som ville göra aktieaffärer var tvungen att vända sig till en bank eller fondkommissionär och betala dryga courtage. Sedan etablerades en hel rad nätmäklare, som alla lockade kunder med låga courtage. Så småningom köpte de olika nätmäklarna varandra, och i dag finns bara en handfull kvar. Men courtaget, alltså priset för att göra en aktieaffär, är fortfarande lågt hos dem.
Du gör valen, de gör jobbet.
Nätmäklarens affärsidé liknar Ikeas: du gör en del av jobbet själv, mot att priset är lågt. Som kund hos nätmäklaren måste du själv ha idéer om vilka aktier eller fonder du ska köpa och sälja. Du får numera även viss hjälp av informationsmaterial på mäklarens hemsida.
Det är skälet till att många aktiekunder ändå väljer att vara kvar som kund hos någon av de stora bankerna eller fondkommissionärerna. Där är courtaget högre, men i gengäld får du personlig kontakt med en rådgivare som kommer med idéer om lämpliga aktieaffärer. Du får ett bollplank och kvalificerade råd.
Viktigt att tänka på
Det är alltid du själv som har ansvaret för aktieaffären. I ingetdera fallen kan du skylla på mäklaren om det går snett.

Enkla grundregler för dig som handlar med aktier!

Ett antagande som är ganska vanligt är att de flesta som handlar med aktier gör det för att tjäna en slant. Dock är det inte alla som är framgångsrika. Att handla med aktier är riskfyllt och några garantier finns aldrig att få. Vad bör man då tänka på för att öka sina chanser till framgång?
Sätt upp mål
Aktiehandel är i grund och botten en långsikt sparform. Visst går det att göra snabba affärer men vårt bästa tips är att sikta på en tidpunkt som för tillfället ligger en bra bit fram i tiden.
Sprid riskerna
Fördela dina investeringar i ett flertal olika branscher och i sin tur i ett flertal olika företag. Risken att flera branscher och dess företag skulle krascha samtidigt är i stort sett obefintlig.
Läxläsning
Att vara väl insatt i den bransch eller det företag du investerar i ökar dina chanser till god avkastning. Förlita dig aldrig på att andra ska göra jobbet åt dig. Vidga dina vyer och leta efter information på de mest otänkbara ställen. Läs allt du kan komma över innan du ger dig in i en affär.
Analysera mera
Expertanalyser i all ära, du har ändå inga garantier. Lär dig göra egna analyser och använd endast experternas som stöd. Tro inte på allt du läser!
Följ dina egna lagar
Lägg upp en plan för ditt aktiehandlande. Bestäm när du ska sälja, varför du ska köpa, hur omplaceringar ska motiveras och inte minst, hur du planerar att göra med skatten på eventuella vinster.

Rätt strategi på börsen

Stockholmsbörsen går upp och ner och det är viktigt att förstå att pengarna man investerar här både kan öka och sjunka i värde. I genomsnitt har stockholmsbörsen gått upp 8 procent per år så en långsiktig strategi lönar sig.
Alla sparare gör klokt i att en gång för alla bestämma sig för hur stor del av sparandet som ska vara placerat på börsen, och hur stor del som ska ligga säkrare i korta räntefonder, obligationer eller på sparkonto.
En gång om året kan du se över den fördelningen. När börsen har gått upp ett tag kanske det ligger mer sparpengar än du tänkt dig i aktier – som ju ändå är en riskfylld placering. Då är det läge att sälja en del och placera om i räntepapper.
Om du har missat det här och börsen redan har börjat sjunka, finns det ingen anledning till panik. Den som sparar långsiktigt har säkert ändå fått en hyfsad avkastning. Men se över ditt totala sparande och placera så här:

    • Pengar som du ska spara långsiktigt – ha kvar dem på börsen. De senaste hundra åren har Stockholmsbörsen trendmässigt gått upp.
    • Månadsspara gärna. Då köper du både i upp och nedgång och behöver inte tänka på tajmingen.
    • Sprid riskerna genom att köpa många olika aktier/fonder – gärna med geografisk spridning och aktier/fonder i flera olika branscher.
    • Sparar du i fonder se till att du inte betalar för höga avgifter och se till att fonden avkastar bra i jämförelse med index. Eller köp helt enkelt indexfonder. I genomsnitt slår inte aktivt förvaltade fonder index över tid.
    • Pengar som du ska ha inom ett eller två år – sälj och lägg i korta räntefonder eller sätt in på sparkonto.
  • Om du behöver en större summa vid en viss tidpunkt – till exempel för att betala skatt nästa år – sälj aktierna/fonderna och säkra pengarna.

Ha roligt medan pengarna växer – starta aktieklubb

En aktiesparklubb är ett roligt sätt att umgås och hitta smarta aktieplaceringar.

Så här gör ni för att bilda klubben:

  • Börja med att bestämma vad vinstpengarna ska användas till – det gör det hela mycket roligare. En gemensam resa kanske?
  • Sedan över till administrationen: Upprätta ett avtal mellan medlemmarna. Det är en försäkring om att ni kommer att fortsätta vara vänner. Där bestäms under vilka villkor medlemmar ska betala in sina sparpengar till klubben och hur man får gå ur. Men även hur man ska rösta fram aktier, vilken majoritet som ska krävas etc.
  • Hur många medlemmar ska ni vara? Av praktiska skäl bör det varken vara för få eller för många, helst inte fler än 15 eller färre än fyra.
  • Ta reda på hur det går till att köpa och sälja. Smidigast är att skaffa en Aktiedepå hos en bank eller nätmäklare. Tänk också på att alla måste deklarera för både vinster och förluster motsvarande sin andel i klubben.
  • Bestäm vilken typ av bolag ska ni satsa på – exportföretag, tillväxtföretag eller bara bolag med snygga vd:ar? Ska ni ta etiska hänsyn? Miljöhänsyn?
  • Diskutera om ni ska ha “målkurser” för när det är dags att sälja. Exempel: Bestäm att ni alltid ska sälja när en aktie antingen har stigit 10 procent, eller gått ner 5 procent.
  • Bestäm ett slutdatum för när klubben antingen ska upplösas eller ombildas. Då kan de som eventuellt har tröttnat hoppa av, utan konflikter.

Kom ihåg att aktieplaceringar alltid innebär en risk. Det är inte samma sak som att spara på bank. Ni kan förlora pengarna.

Håll koll på kostnaderna för aktiehandeln

Det talas mycket om avgifter på fonder, men det kan också bli dyrt att köpa enskilda aktier. Det finns bara ett sätt att komma undan med låga avgifter: att göra jobbet själv.
När du köper eller säljer en enskild aktie måste du betala en avgift till mäklaren. Priset på denna tjänst har ett särskilt namn: courtage. Storleken på courtaget varierar mycket mellan bankerna. Men hur lågt courtaget än är, lönar det sig inte att göra alltför små aktieaffärer.

Internetmäklarna

Inte oväntat är courtagen som lägst på aktiedepåer hos internetmäklarna. Det är för att du egentligen gör jobbet med att köpa och sälja själv när du lägger din order i internetmäklarens system.
Minimicourtagen hos nätmäklarna ligger vanligtvis under hundralappen per affär. Du måste alltså betala minst den summan varje gång du köper, men också varje gång du säljer. Som privatsparare ligger du därmed nästan 1 hel procent back redan från början – oavsett hur börsen går.

Storbankerna

Hos storbankerna kan minimicourtaget springa upp i nästan det dubbla. Men minimicourtagen utgör inte hela prisbilden – alla som handlar med aktier har en djungel av priser som varierar beroende på hur mycket du handlar för (ju mer aktier du köper eller säljer, desto lägre procenttal på courtaget) och på hur du har lyckats förhandla med din bank.
Fördelen med en storbank jämfört med en internetbank är nämligen att där finns det utrymme för förhandlingar, och att du kan få personlig rådgivning när du gör ditt aktieval. Men råden kostar, och ansvaret för hur placeringen ska gå är ändå alltid ditt.

Snabba klipp och långa puckar

Snabbt eller långsiktigt?
Svenskarna är ett aktieägande folk. Många drömmer om det snabba klippet, och för en del går drömmen i uppfyllelse. Men frågan är vilket är bäst – snabba aktieaffärer eller långsiktigt aktiesparande?

Det långsiktiga sparandet

För normalspararen ska aktier alltid vara långsiktigt. Det är riskfyllt att spara i aktier på kort sikt, eftersom börsen när som helst kan dyka. Om du behöver dina sparpengar just i en svacka, är det risk att du får ut mindre än du satte in.
Men på lång sikt, fem eller helst tio år, går börsen i princip alltid upp. Så har det i alla fall varit de senaste hundra åren. Därför är det lämpligt att till exempel ha sitt pensionssparande placerat i aktier. När tiden för när man ska ta ut pengarna närmar sig, flyttar man undan för undan över dem i tryggare sparformer, exempelvis obligationer. För att minska risken är det smart att ha sitt långsiktiga aktiesparande fördelat på många olika aktier, helst 12-15 stycken. Välj olika branscher och olika marknader som du tror har en framtid.

De snabba affärerna

Och så finns det klipparna, de som köper en aktie på morgonen och säljer på kvällen. Den här typen av aktieaffärer kräver både kunskap och tid. Man måste följa aktiemarknaden nästan minut för minut och sälja i exakt rätt tid. Aktieklipparen bryr sig ofta inte om att fundera över om den aktie han just har ögonen på är värd det han betalar för den. Inte heller tänker han på vad bolaget har för verksamhet och om det kan ge några vinster framöver. Det enda som är viktigt är marknadens psykologi – kommer andra aktörer att köpa och sälja den här aktien i dag? Kort sagt – klipparen bör ha mycket pengar att spela med och starka nerver.

Värdepapperskonto

Ett värdepapperskonto (VP-konto) används för att registrera vilka värdepapper en placerare äger. Värdepapperskontot förs av ett kontoförande institut (KI), till exempel en bank eller en fondkommissionär. Det är endast aktier utgivna av avstämningsbolag som kan noteras i ett VP-konto. Att ett aktiebolag är ett avstämningsbolag innebär att de inte använder sig av fysiska aktiebrev. Det är tillåtet att ha flera VP-konton om man vill.

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350