Jämföra räntor från flera banker

När man letar efter privatlån så bör man jämföra räntor från flera banker. Räntorna kan se mycket olika ut och framförallt spelar din egen ekonomi in i bilden. Har du en bra ekonomi kan du få en bättre ränta.

Hitta bästa privatlån och ränta via vår jämförelse av banker. Det är givetvis gratis!

 


 

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att den som lånar inte behöver köpa något speciellt för lånet, utan det kan användas till konsumtion, resor eller vad som helst. Lån med säkerhet är exempelvis bolån och billån, där fastigheter och fordon används som säkerhet för lånen. Lån utan säkerhet har generellt en högre ränta än lån med säkerhet. Risken blir större för bankerna för dessa lån. Dessutom blir den individuella bedömningen av varje kund viktigare här. Det innebär att olika banker kan göra olika bedömningar och erbjuda dig som kund helt olika räntor. Därför är det extra viktigt att jämföra räntor från flera banker.

Lånebelopp

Lånebeloppet är det totala belopp som lånet är på. Notera att detta inte är det samma som vad som ska återbetalas. Ofta kan du se vad den summan blir när du tittar på skuldebrevet för lånet. Det tillkommer ju räntor och avgifter under hela lånets löptid.

Amortering

Amortering är den månadsavgift du betalar varje månad och som går till att minska privatlånet. Alltså till att återbetala lånet. Din amortering bestäms av lånebeloppet och den löptid som lånet har.

Ränta

Räntan är den avgift du betalar till banken för att du får låna pengar. Det här är alltså kostnaden för privatlånet och det är här det gäller att vara vaksam och göra jämförelser mellan bankerna. Det finns två olika sätt att presentera räntor på. Antingen så kallad nominell ränta eller den mer rättvisande effektiva ränta.

Nominell ränta

Nominell ränta är själva räntan för privatlånet. Alltså den procentuella ränta du betalar på det lånebelopp som du har.

Effektiv ränta

Det effektiva räntan är en mer rättvisande ränta och tar hänsyn till alla övriga avgifter som finns kopplade till privatlånet. Sådana avgifter kan vara avgifter för faktura, uppläggningsavgifter, osv.

Vad kan ett privatlån användas till?

Ett privatlån kan som sagt användas till vad som helst. I och med att lånet inte har någon säkerhet så kan pengarna användas till ren konsumtion om så önskas. Man bör dock inte ta på sig för mycket lån av den här sorten och tänka efter noga innan man ansöker. Privatlån kan dock komma väl till pass om man exempelvis saknar kontantinsatsen för ett bostadslån eller ett billån. Då kan man komplettera med ett privatlån för att kunna betala den kontantinsats som krävs för lånet.

Vad krävs för att bli beviljad ett privatlån?

För att bli beviljad ett privatlån behöver du generellt ha en fast inkomst samt sakna betalningsanmärkningar. Det finns banker som gör mer djupgående och individuella bedömningar av sina potentiella kunder. Dessa banker tar dock ut en mycket högre ränta, då deras kunders privatlån blir högriskprodukter för dom. Så en bra rekommendation här är att “kan du inte bli beviljad ett privatlån av de stora bankerna – låt då bli att låna”. Då är det bättre att inse att ekonomin inte är stark nog för att klara ett privatlån. Då är det dags att spara istället för att låna.

Vad är en bra ränta på ett privatlån?

Räntorna på privatlån kan som sagt variera kraftigt. Som vi var inne på tidigare så beror mycket på vilken bank du tittar på samt hur bankerna värderar dig som kund. Har du en stabil fast inkomst och inga andra större privatlån så har du goda möjligheter att får en bra ränta på ditt privatlån. Börja alltid med att höra med din egen bank. Kanske har du dina bolån där idag. Då känner banken dig som kund och kan göra en helt annan bedömning än vad en bank som inte har någon historik om dig kan göra.

Jämför banker med varandra

I och med alla jämförelsesajter idag är det enkelt att jämföra olika privatlån med varandra. Var dock uppmärksam så att du tittar på samma typ av ränta. Jämför till exempel endast effektiva räntor med varandra eller nominella räntor med varandra. Det gäller att jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Ett gammalt ordspråk som i det här fallet blir mycket relevant.

Sammanfattning för att jämföra räntor från flera banker

Att jämföra räntor från flera banker är sunt. Med bara en kreditupplysning kan flera banker se dina uppgifter och komma med erbjudanden. Tänk på att jämföra den effektiva ränta, då den ger en mest rättvis bild av vad du faktiskt betalar för privatlånet.