Jämföra snitträntor

Att jämföra snitträntor mellan olika banker kan ge en mer verklighetsförankrad bild. Bankerna marknadsför sina listräntor, men snitträntorna visar vad kunder faktiskt betalar. Det kan alltså finnas utrymme för förhandling.

Nedan kan du gratis jämföra olika snitträntor och se vilken som passar dig bäst

Skillnaden mellan snitträntor och listräntor

Det första vi måste reda ut är vad som skiljer dessa två räntor åt. Är man ny på bostadsmarknaden så kan det lätt bli rörigt med alla räntor. Det är fasta och bundna räntor och det är snitträntor och listräntor. Vi ska nu försöka reda ut begreppen lite så att det klarnar för dig. Ju mer klar bilden är för dig, desto bättre kommer du lyckas med att hitta rätt bank och rätt lån för just dig.

Först fanns bara listräntorna

För en tid sedan fanns bara listräntorna. Bolånekunder visste inte vad andra kunder egentligen betalade för sina bolån. Kunderna levde alltså i det fördolda. Sedan efterfrågade finansinspektionen en tydligare transparens och det var då som snitträntorna gjorde sitt inträde. Snitträntorna syftar alltså till att öka transparensen och hjälpa dig som kund att se vad som är en rimlig ränta för ditt bolån.

Snitträntor visar ditt möjlighet till förhandling

Vad snitträntor säger dig är framförallt vad övriga kunder betalar för sina bolån. Förr i tiden pratade man kanske med grannen och tappade hakan över hens låga ränta. Fastän ni har samma bank och ett liknande radhus så har ni helt olika ränta. Nu för tiden så slipper vi dessa jämförelser, tack vare snitträntorna. Genom att titta på snitträntorna innan du påbörjar en förhandling med din bank, så kan du komma väl förberedd.

 

Jämföra snitträntor

 

Stort gap mellan snitträntor och listräntor

Det finns generellt ett stort gap mellan snitträntor och listräntor. Hur stort detta gapet är visar egentligen hur välvilliga bankerna är till förhandling. Vet du med dig att du är en bra förhandlare så kan det vara värt att fokusera på dessa banker. Kanske har du en god privatekonomi och vet med dig att du är rena drömkunden för banken. Då ska du så klart även ha betalt för det.

Förhandla med din bank

När du förhandlar med din bank så gäller det att vara lite kaxig. Vet du med dig att du kan bli beviljad bolån på andra banker, så meddela banken du förhandlar med om detta. Visa att du inte kommer låta dig köpas billigt. Kanske har du inte dina övriga bankaffärer i den aktuella banken idag. Då har du ett ypperligt tillfälle att erbjuda banken dig själv som helhetskund i utbyte mot en bättre ränta. Bankerna strävar alltid efter att knyta sina kunder så nära banken som möjligt. Helt enkelt för att det då blir svårare för kunden att lämna banken. Det är viktigt att du känner till det när du går in i förhandlingen.

Om du inte har bra utgångsläge att förhandla

Om du däremot inte har så goda förutsättningar för att lyckas vid en förhandling. Om du exempelvis inte gillar att förhandla, eller om din ekonomi inte är god nog för att du ska känna dig självsäker nog, ja då kan det vara bättre att fokusera mer på listräntorna än på snitträntorna.

Jämför snitträntor mellan bankerna

När du väl beslutat dig för att förhandla med bankerna om räntan på dina bolån. Ja, då gäller det att jämföra snitträntorna som bankerna har med varandra. Du behöver identifiera vilka banker som har lägst snitträntor och sedan förbereda dig väl. Ta kontakt med varje bank och presentera dig själv. Tänk på att bolånekunder är de absolut viktigaste kunderna för bankerna. Det är här dom tjänar pengar. Dom vill ha dig som kund. Jämför de olika snitträntorna som bankerna har.

Jämför din egen mix av bolån

När man lägger upp ett bolån så brukar man vanligtvis dela upp lånet i minst 2-3 bitar. En del kan man ha med rörlig ränta om räntan är låg. Sedan kan man binda resterande på allt från 1-10 år. Att binda räntan är att rekommendera. Detta görs för att minska risken med bolånet. Har man bara rörlig ränta så riskerar man att drabbas hårt om räntan helt plötsligt går upp. När du väl vet vilken mix du vill ha, då kan du jämföra dessa snitträntor mellan bankerna.

Sammanfattning

Att jämföra snitträntor kan vara att föredra framför att jämföra listräntor. Snitträntorna visar vad kunder till banken faktiskt betalar för ränta, efter att förhandlingar gjorts. Känner du att du är en attraktiv kund för banken och att du vill förhandla. Då bör du titta på banker med låga snitträntor.