April 4

Japanfonder – definition och förklaring

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Japanfonder investerar i noterade japanska företag, främst på Tokyobörsen. Japan är ofta exkluderat ur vanliga Asienfonder, varför Japanfonder kan vara ett bra sätt att få exponering även mot denna marknad. 

Japan var länge världens näst största ekonomi efter USA, men de senaste tio åren har Kina gått om. Den japanska ekonomin är idag stabil och välutvecklad. Den drabbades hårt av kollapsen inom bygg- och banksektorn i början av 1990-talet med efterföljande deflation.

Återhämtningen har tagit tid men en bit in på 2000-talet började det röra på sig igen. Den japanska regeringen har genomfört ett antal ekonomiska reformer sedan 2013 vilka gett ekonomin ytterligare skjuts.

Här kan du läsa mer om våra försök med att hitta de bästa fonderna.

Vad är Japanfonder?

Japan ligger som bekant i Asien, men de flesta Asienfonder exkluderar den japanska marknaden. Den är helt enkelt en så stor att den förtjänar en egen kategori. Japanfonder investerar i aktiebolag som är noterade på Tokyobörsen och/eller på de regionala japanska börserna, liksom på Tokyos OTC-börs.

Utbudet av Japanfonder är enormt. Även om den större delen av dem inte är tillgängliga för svenska småsparare finns det ändå ett 80-tal fonder att välja bland. Det stora utbudet gör att det finns gott om möjligheter att välja inriktning på fonden, till exempel med avseende på bolagsstorlek.

Storbolagen dominerar bland Japanfonderna och utgör i snitt 75 procent av innehavet. Resten utgörs främst av medelstora bolag. Det är ovanligt att Japanfonder investerar i småbolag, även om det finns undantag. Det finns även fonder som inkluderar onoterade japanska bolag.

Tokyobörsens utveckling

Den japanska marknaden upplevde en storhetstid under 1980-talet då den slog världens börser med råge. Från början av 1990-talet bar det utför och Tokyobörsen låg i en fallande trend fram till början av 2003. Först efter 2012 har Japan och Tokyobörsen börjat återhämta sig på allvar.

De senaste 10 åren har utvecklingen varit cirka 10 procent per år (1 år), vilket är starkt. Om vi däremot tittar på utvecklingen de senaste 20 åren var den mindre än 1,5 procent varje år.

Så hittar du bra Japanfonder

För att få exponering mot den japanska marknaden kan en japansk indexnära fond passa bra. Fördelen med en sådan approach är att det går att hitta fonder med mycket låg förvaltningsavgift (0,2-0,3 procent). Förvaltningskostnaden för Japanfonder är överlag ganska överkomlig. Snittet ligger på cirka 1,5 procent per år. De dyraste fonderna kostar cirka 3 procent. I de flesta fall finns det emellertid knappast någon anledning att betala så mycket för en Japanfond.

Flera Japanfonder har en särskild inriktning. Här hittar vi exempelvis fonder som investerar i utvecklingstrender, värdestrategier eller fonder som fokuserar på en viss bolagsstorlek. Om du väljer en aktivt förvaltad fond kommer förvaltningskostnaden att bli lite högre. Se till att välja en fond som har en strategisk inriktning som du tycker verkar tilltalande. Det är också bra att läsa på lite om förvaltaren, dess rykte och historik.

Hur ska man spara i Japanfonder?

Japanfonder har en naturlig plats i en global portfölj. Japan är en av världens största ekonomier. Den senaste tidens ekonomiska återhämtning gör att många åter fått upp ögonen för denna marknad. Flera av de japanska företagen kan komma att dra nytta av de stora trenderna på världsmarknaden, inte minst robotteknik och automatisering.

Det kan vara bra att känna till att Japan ingår i de flesta globalfonder. Om du äger en sådan fond kan en Japanfond vara överflödig. Tänk på att Japanfonder handlas i utländsk valuta – Yen eller USD, vilket innebär en valutarisk.
Här kan du läsa mer om Japanska aktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter