Kryptovalutor – Senaste kurser | Allt du behöver veta om kryptovalutor

Kryptovalutor

Kryptovalutor är decentraliserade, säkra, digitala valutor som använder kryptografi. Kryptovaluta utfärdas inte av centralbankerna och deras värden beror inte heller på banker. Till skillnad från vanliga valutor där nya pengar kan införas i penningmängden genom kvantitativa lättnader (QE), är priserna på kryptovalutor enbart baserade på tillgång och efterfrågan. Det finns för närvarande över 1000 alternativa kryptovalutor, Några av de mer kända är exempelvis BitcoinEthereum, Ripple och Litecoin.

LIVEKURSER – Kryptovalutor

Digital Valuta – kryptovalutor

Kryptovaluta är en digital valuta utan centralt reglerande instans där kryptografiska metoder används för att garantera transaktioner. Kryptovalutor ersätter en central reglerande instans med en distribuerad konsensus kring vilka transaktioner som utförts. Denna konsensus uppnås genom att blockkedjor genereras över ett P2P-nätverk. Hur och när nya pengar tillförs systemet definieras vid valutans instiftande till skillnad från traditionella valutor där en centralbank ansvarar för tryckning av pengar på uppdrag av staten.

Kryptovalutor

kryptovalutor

När ska man deklarera bitcoin och andra kryptovalutor?

Du som är privatperson ska deklarera dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • sålt kryptovalutor
  • bytt kryptovalutor mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • betalat med kryptovalutor vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovalutor
  • använt kryptovalutor som spelinsats.
kryptovalutor

Kryptovalutor

Mannen som grundade blockkedjan

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan. Läs mer här.

De 5 största kryptovalutorna

Kryptovalutor

Kryptovalutor

Bitcoin

I en vitbok från 2008 beskrev pseudonymen Satoshi Nakamoto kort och elegant hur ett ”icke-hierarkiskt elektroniskt kontantsystem” skulle kunna fungera. Med ett decentraliserat nätverk, beprövad krypteringsteknik och ett inbyggt incitament att delta i nätverket hade Nakamoto listat ut hur ”double spending”-problemet skulle lösas utan behov av en trovärdig mellanhand. Resultatet kallades blockkedja och dess valuta fick namnet bitcoin.

Ethereum

Även om Ethereum har sin valuta, ether, så är Ethereum mest förknippat med alla de möjligheter blockkedjeteknik tycks rymma, utöver sin roll som kryptobetalsystem. Spårning av diamanthandel, autonoma företag, e-identitetshandlingar och hantering av patientinformation är sådant som prövats och prövas, ofta med Ethereum som bas.

Bitcoin Cash

Blocken i en blockkedja är länkade av en hashfunktion. Med en så kallad hård förgrening klyvs blockkedjan och fortsätter i två separata blockkedjor. Det var det som hände när bitcoin-communityt inte kunde enas om vägen framåt för kryptovalutan, varpå de delade på sig. Den nya valutan kallas bitcoin cash. Fram till och med block 478 558 i kedjan delar bitcoin och bitcoin cash samma historia. Därefter har de tagit sina egna vägar.

Ripple

Ripple är bankernas favorit. Det är en blockkedja med egen valuta, XRP, men framförallt är den valutaagnostisk. Fiatpengar (en valuta med inneboende värde, som en stat bestämt ska klassas som pengar, exempelvis dollar, euro och kronor) representeras i ripple av digitala polletter och kan slussas internationellt utan de höga transaktionskostnader och långa väntetider som kännetecknar dagens metoder. SEB använder redan ripple, liksom American Express, Santander, BBVA och Standard Chartered.

Litecoin

Det är svårt att bryta ett präglat mynt på mitten, limma ihop det med ett annat och kalla resultatet en ny valuta. Men med bitcoin – mer eller mindre ett stycke öppen programkod – är det jämförelsevis enkelt. En före detta Google-ingenjör skrev om bitcoinkoden och döpte sin skapelse till litecoin. Den är numera en av de mest populära kryptovalutorna och sägs ha kortare transaktionstider än sin förlaga.

Läs mer här.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com