Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
När vi pratar om kryptovalutor så förs oftast tankarna till Bitcoin. Även om Bitcoin var först ut bland kryptovalutorna så finns det idag ett flertal liknande valutor på marknaden. Vi ska nu gå igenom kryptovalutor, hur dessa fungerar som betalmedel vid handel och hur man kan investera i kryptovalutorna för att förhoppningsvis tjäna pengar.
Vad är kryptovalutor?
Kryptovaluta är en digital valuta och skiljer sig alltså från de gamla konventionella valutorna som regleras av en centralbank. Valutorna är helt fristående från övriga valutor och inbyggt i kryptovalutorna så finns det definierat exakt hur det ska gå till med tillförseln av nya pengar, etc. För vanliga valutor så är det ju centralbanken som beslutar om huruvida mer pengar ska tryckas upp och tillföras valutan eller ej.
Kryptovaluta är anonymt, vilket kanske inte låter så märkvärdigt. Det är väl vanlig valuta också, tänker du. Men faktum är ju att en vanlig valuta alltid lämnar spår efter sig när du handlar. Den du köper något utav registrerar dina bankuppgifter, du måste använda ditt kontokort eller kreditkort. Om du tar betalt så behöver pengar också slutligen hamna på ditt eget bankkonto. Alla pengar är alltså spårbara. Men kryptovalutor är helt anonym och lagras som filer på din dator. Man har så kallade plånboksfiler med sina kryptovalutor i.
Detta innebär att när du handlar med kryptovaluta så behöver du inte oroa dig för att någon stat eller myndighet ska utkräva skatter och tullavgifter av dig. Du bör dock vara noga med att ha en back-up av din dator, för om du skulle förlora filerna så förlorar du alltså pengarna. Ett tips är att ha sina filer i molnet eller att i alla fall ha sina filer säkerhetskopierade varje natt till någon molntjänst, typ iCloud eller liknande.
De vanligaste kryptovalutorna
När vi säger kryptovalutor så tänker som sagt de flesta förmodligen på Bitcoin. Och det var där allt startade. Dock fanns det diskussioner kringa kryptovalutor redan 1998 på en stor mailinglista, men det stannade bara vid diskussioner. Världen var inte mogen för kryptovalutor då, utan det dröjde ända till 2009, när Bitcoin lanserades.
Utöver Bitcoin så finns det en hel del andra kryptovalutor där ute. De största är Litecoin och Ethereum. Men sammanlagt finns det uppskattningsvis över 60 olika kryptovalutor. Totalt uppgår marknadsvärdet för alla kryptovalutor till över 140 miljarder dollar.
Kryptovalutornas framtid
Så, vad kommer att hända med kryptovalutor som Bitcoin i framtiden? Och hur kommer kryptovalutor att klara sig utan någon centralbank som korrigerar valutan genom penningmängd och styrränta? Det får framtiden utvisa. Inbyggt i till exempel Bitcoin så finns det helt transparent och totalt förutsägbar utveckling när det gäller penningmängden. Det kommer totalt att finnas maximalt 21 miljoner Bitcoins på marknaden, aldrig mer. Penningmängden växer fortfarande och gör så vart 4:e år. Så är det bestämt när det gäller Bitcoins. Men en dag så avstannar alltså ökningen av penningmängden och då kommer valutan att uppleva en så kallad prisdeflation. En prisdeflation innebär att varje Bitcoin ökar i reellt värde. Bitcoins kan dock delas ned i mycket små enheter, vilket gör att valutan kommer att gå att använda ändå.
Hur köper man kryptovalutor?
Det vanligaste sättet att köpa kryptovalutor på är att man använder sin lokala valuta, exempelvis svenska kronor, och växlar in dessa till exempelvis Bitcoins via en handelsplats. Vissa handelsplatser säljer fysiska kryptovalutor medan vissa andra enbart erbjuder köp av certifikat för olika kryptovalutor. Certifikat köper man alltså om man inte ska använda valutan för att handla med, utan vill investera i den och ta del av marknadsutvecklingen av valutan. Markets.com erbjuder exempelvis köp av fysiska kryptovalutor medan Avanza och Nordnet enbart erbjuder köp av certifikat. Vill man investera i kryptovalutor så är det smartast att göra det visa certifikat, för även om det är relativt enkelt att komma över fysiska kryptovalutor så är de ofta betydligt svårare att sälja eller växla tillbaka.
Att investera i kryptovalutor
Ingen har väl undgått hypen med Bitcoins som eskalerat på senare tid. Många har tjänat rejäla hackor på att i ett tidigt skede köpa Bitcoins och olika certifikat kopplade till valutan och seda fått se dessa stiga rejält i värde.
Vill man investera i Bitcoins eller andra kryptovalutor så kan man oftast göra det från sin internetmäklare. Det skiljer dock en del mellan mäklarna avseende vilka valutor dom erbjuder handel med. Så titta igenom utbudet som din mäklare har. Är det för tunt så finns det ett flertal aktörer på marknaden som mer eller mindre fokuserar på handel med kryptovalutor. Då får man helt enkelt öppna ett konto hos dom och sätta över en peng. Ofta har dom ett minimibelopp på ca 1000 kr för att komma igång.
Tänk dock på att handel med kryptovalutor är mycket riskabelt. Priset styrs mycket av spekulation och kan svänga ganska kraftigt. Se till att investera klokt och satsa bara pengar som du har råd att förlora.
Handla med CFD:er
Enklaste sättet att investera i kryptovalutor är alltså att inte köpa valutan direkt utan att äga certifikat. CFD står för contract for difference och är alltså en börsprodukt som speglar en underliggande tillgång. En underliggande tillgång i det här fallet kan alltså exempelvis vara Bitcoin.
Fördelen med CFD:er är också att det medför en möjlighet till att investera med hävstång. Hävstång innebär att du kan få större utväxling på din investering än om du investerar direkt i tillgången. Detta funderar på följande sätt; genom att investera i en CFD som har en inbygd finansiering, i form av ett lån, kan du äga fler Bitcoins för samma summa pengar. Det fungerar alltså ungefär som när du köper en bostad. En del är kontant och en del är lån, men du äger fortfarande 100% av din bostad. Så när priset går upp 10% så får du ta del av hela den uppgången, trots att du inte betalat 100% av priset för din bostad.
Så åter tillbaka till Bitcoins och CFD:er. Genom att belåna varje Bitcoin du köper så kan du alltså köpa fler Bitcoins. På så sätt får du en hävstång på din investering. Exempelvis så kan det vara så att Bitcoins stiger med 1,2% en helt vanlig handelsdag. Men eftersom du äger ett certifikat med 2x hävstång så ökar värdet på din investering med 2,4%.
Vad många nybörjare dock inte alltid tänker på är att en hävstång har samma utväxling även när priserna faller. Förlusterna kan alltså även dom accelerera. Alla dessa produkter med hävstång har en inbyggd stop-loss. Det innebär att om värdet minskar till en viss nivå så likvideras hela tillgången och ett restvärde betalas ut. Det betyder att man inte kan sitta kvar och vänta på att kursen ska gå upp igen. Man är ute ut matchen helt enkelt.
Vad man också bör tänka vid handel med kryptovalutor och då specifikt med CFD:er är att de för med sig en del avgifter. Till exempel så måste du ju betala ett courtage när du köper kryptovalutor via en CFD. Om du köper och säljer mycket aktivt så kan kostnaderna för courtage bli mycket höga. Så beroende på hur du tänker handla, se till att läsa på prislistan för din mäklare och se så att du inte betalar för mycket. Många handelsplattföromar har olika nivåer som du som kund kan nå upp till. Vilken nivå du befinner dig på baseras på hur frekvent du handlar, storleken på dina affärer, hur mycket courtage du betalat, etc. När du stiger till nästa nivå så är det vanligt att du erhåller ett lägre courtage, osv.
En CFD har också en avgift inbyggt i sig för det lån som du tar om du köper ett certifikat för kryptovalutor med hävstång, exempelvis. Avgiften betalar du genom den skillnad som finns i köp- och säljpris på CFD:en. Detta kallas för spread. Dessutom kommer du att se att även om priset på den underliggande tillgången, i det här fallet en Bitcoin, är helt oförändrat från en dag till en annan, så kommer priset CFD:en att ha sjunkit något. Detta prisfall är utfärdarens kostnad för ränta på det lån som finns inbyggt i produkten.
Du kommer väl ihåg hur en CFD med hävstång är uppbyggd? Det finns alltså ett inbyggt lån, där du som innehavare av produkten, med själva certifikatet som säkerhet, får låna x antal kronor för att finansiera ditt köp. Och självklart vill utfärdaren ha ränta för det lånet.
Risker med kryptovalutor och oseriösa aktörer
I och med hypen kring kryptovalutor och framförallt Bitcoins som varit så har det uppkommit en uppsjö av olika oseriösa aktörer som försöker locka till sig dig som kund. En seriös aktör varnar alltid sina användare för riskerna med alla former av investeringar. En oseriös aktör struntar i detta och kan snarare överdriva möjligheterna som finns. Om du gjort några enkla sökningar på Google gällande Bitcoins, kryptovalutor och CFD-handel, så kommer du garanterat att exponeras för annonser från mindre seriösa aktörer.
Vissa aktörer lovar att så länge du sätter in x antal kronor hos dom, så kommer din investering att växa exponentiellt och helt utan risk. Du följer en expert och kopierar bara hans agerande rakt av. Hur enkelt som helst! En bra tumregel är att låter det för bra för att vara sant, så är det garanterat det när det gäller handel med kryptovalutor.
Om möjligt, håll dig till de handelsplattformar som du känner till. Vill du handla med certifikat så finns det produkter att tillgå på i stort sett alla plattformar. Tänk dock på risken med handel med kryptovaluta.
I och med att valutorna är så pass nya, så finns det väldigt lite historisk data att tillgå. Det är väldigt svårt att förutse med någorlunda säkerhet vad som kommer att hända. Därför är attlid rådet att investera i kryptovalutor med försiktighet. Har du en portfölj idag med olika aktier, fonder, räntepapper, osv. Då kanske den här typen av högriskinvesteringar bör tillhöra en liten procentuell andel av dina investeringar. Självklart beror det också på vilken samlad risk du vill ha på din portfölj, men visst vore det tråkigt om en investering i Bitcoins stjälpte hela din portfölj.
Så här går du tillväga för att komma igång med kryptovalutor
Känner du att du är redo att ta steget ut på marknaden och göra dina första investeringar i kryptovalutor? Då är det bara att köra igång. Det första du behöver bestämma dig för är vart du ska handla kryptovalutor, samt om du ska äga den direkt eller indirekt via certifikat och CFD:er. När det gäller Bitcoins så säger många bedömare att den valutan just nu kan vara övervärderad. Om du väljer att tro på det eller inte är så klart upp till dig. Men varför inte titta på några andra kryptovalutor istället. De som inte fått samma mediala uppmärksamhet. Här kan det finnas sundare investeringar att göra.
När du väl bestämt dig för vilka kryptovalutor du vill investera i så gäller det nu att se efter om din internetmäklare erbjuder handel med den valutan. Gör dom det så kan det ändå vara smart att se över vilka avgifter dom har. Som vi var inne på tidigare så blir ditt val av handelsplats viktigare ju fler affärer du gör. Då behöver du sett till att ha en bra deal när det gäller courtage och andra avgifter.
Finns inte kryptovaluta hos din internetmäklare så behöver du titta på ett alternativ. Markets.com är stora på detta område och du kommer garanterat hitta det du söker hos dom. När du väl bestämt dig så behöver du öppna ett konto och göra en insättning. Börja handla utan någon hävstång för att bekanta dig med detta handelssätt, om det är nytt för dig. Allt eftersom du bekantar dig med produkterna och blir mer och mer bekväm med att göra sådana här affärer, så kan du på sikt börja lägga på lite hävstång på dina investeringar för att se om du kan få lite bättre utväxling.
Många analytiker tror att kryptovalutor kommer att öka mer och mer och användas av allt fler människor. Än så länge är det en lite andel av alla varor som köps som betalas med kryptovalutor. Så därför avslutar vi med en uppmaning. Varför inte köpa några Bitcoins och testa framtidens betalmedel redan idag, före dina vänner?
Kryptovalutor är decentraliserade, säkra, digitala valutor som använder kryptografi. Kryptovaluta utfärdas inte av centralbankerna och deras värden beror inte heller på banker. Till skillnad från vanliga valutor där nya pengar kan införas i penningmängden genom kvantitativa lättnader (QE), är priserna på kryptovalutor enbart baserade på tillgång och efterfrågan. Det finns för närvarande över 1000 alternativa kryptovalutor.
Några av de mer kända är exempelvis Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin.