Lägst ränta på privatlån

Vill du hitta lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Vi reder ut vad du bör tänka på när du jämför olika privatlån. Utbudet av privatlån är enormt och det finns en del fallgropar som du bör hålla koll på. Bland annat gällande hur kostnaderna för olika privatlån kan redovisas olika. Vi går även igenom vad du kan göra för att öka din kreditvärdighet och på så sätt få ner din ränta.

 


Lägst ränta på privatlån

Vill du hitta lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Vi reder ut vad du bör tänka på när du jämför olika privatlån. Utbudet av privatlån är enormt och det finns en del fallgropar som du bör hålla koll på. Bland annat gällande hur kostnaderna för olika privatlån kan redovisas olika. Vi går även igenom vad du kan göra för att öka din kreditvärdighet och på så sätt få ner din ränta.

Privatlån – ett lån utan säkerhet

Ett privatlån kallas även för ett blancolån. Det innebär i korta drag ett lån utan säkerhet. Jämför med ett lån med säkerhet, exempelvis ett billån. Då sätter man sin bil i pant och använder den som en säkerhet för banken. Skulle man inte lyckas betala sina månadsbetalningar på lånet så kan banken i värsta fall omhänderta bilen och sälja den, för att på så sätt få betalt för sitt lån. Därför är exempelvis billån ofta mycket billigare än privatlån. För att få en låg ränta på ett privatlån behöver banken andra säkerheter. Vad banken tittar på är hur din ekonomi ser ut. Om du har en hög kreditvärdighet så är risken lägre att skulle misslyckas med din återbetalning. Detta ger dig en lägre ränta. Har du dålig kreditvärdighet så får du betala mer för ditt lån. Ganska logiskt, eller hur?

Privatlån istället för billån

Ett privatlån kan användas till mycket. Egentligen är det helt och hållet upp till dig, vad du vill använda pengarna till. Rekommendationen är att inte låna mer än nödvändigt och i möjligaste mån undvika att låna till ren konsumtion, såsom resor. Ska kan köpa någonting med ett bestående värde, då kan ett privatlån vara mer befogad. Vill man köpa en ny bil så är ju ett billån att föredra. Men det är inte alltid man har den kontantinsats som krävs. Ett billån kräver 20% av bilens värde i kontanter. Det erbjuds en hel del “billån utan kontantinsats” på nätet, men detta är alltså ingenting annat än vanliga privatlån. Snyggt paketerade för att låta som ett billån. Men med det sagt är det dock inte helt fel att ta ett privatlån för att finansiera ett bilköp. Så länge man ser till att amortera i samma takt som bilens värdeminskning. Då har man ju kvar ett värde i bilen och kommer alltså inte ha någon skuld kvar den dagen man säljer bilen.

Privatlån för kontantinsats

Ett annat mycket bra användningsområde för privatlån är om man ska köpa en bostad. Med de stigande bostadspriserna vi sett i Sverige så har det blivit allt svårare att köpa sin första bostad. Har man väl kommit in på bostadsmarknaden så åker man enkelt med på tåget. Men tröskeln har blivit högre. Har man inte hela sin kontantinsats i eget kapital så kan det vara en god idé att låna till det som saknas. Tänk dock på att den bank som ska bevilja ditt bolån kommer att se hur mycket övriga lån du har. Det kan vara smart att först stämma av med banken. Du kanske inte ska säga rakt ut att du ska låna till kontantinsatsen, det kan vara till din nackdel. Men du kan säga att du har si och så mycket i privatlån och be dom ge dig ett lånelöfte enligt de förutsättningarna.

Nominell och effektiv ränta

När man jämför privatlån för att hitta det alternativ med lägst ränta så är det viktigt att föröka se den effektiva räntan. Det är ju nämligen så att ränta bara är en av kostnaderna som följer med ett lån. Det tillkommer andra kostnader, såsom uppläggningsavgifter och fakturaavgifter. Den effektiva räntan tar med alla kostnader för ett lån. På så sätt kan du jämföra den verkliga kostnaden för ett lån med andra lån. Nominell ränta är själva räntan för lånet. Alltså inga andra avgifter.

Amortering

Avbetalningstiden på ditt lån bestämmer hur stor amortering du behöver betala varje månad. När du jämför privatlån för att hitta de med lägst ränta, så är amorteringen viktig att hålla koll på. Ofta kan du erbjudas en bättre ränta från en bank men med villkoret att lånet ska betalas av på en kortare tid.

Samla lån

Har du redan ett flertal privatlån eller krediter och avbetalningar? Dessa kan ofta kosta mycket och den effektiva räntan kan bli hög. Vill man städa upp i sin ekonomi så kan ett första steg vara att jämföra privatlån och se om man kan samla smålånen under ett stort lån.

Summering

För att hitta lägst ränta på privatlån så behöver du ha en bra ekonomi. Se till att jämföra så många banker med varandra som möjligt. Och låna helst inte till ren konsumtion.