April 4

Läkemedelsfonder – spännande branschfonder i portföljen

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Läkemedelsfonder är branschfonder som investerar specifikt i bolag inom läkemedel och life science. Den snäva inriktningen innebär en högre risk, men fonderna kan med fördel användas som krydda i en i övrigt diversifierad portfölj. 

Vad är läkemedelsfonder?

De flesta läkemedelsfonder köper aktier i stora, globala och väletablerade läkemedels- och hälsobolag. Det handlar om företag som ofta har ett mycket gott kassaflöde och mängder med egenutvecklade produkter i sina portföljer. Dessa fonder handlar som regel inte med spännande småbolag i tidigt forskningsskede, utan med stabila, förutsägbara och vinstdrivande företag.

En stor del av innehaven i läkemedelsfonder brukar vara i läkemedelsbolag. Andra sektorer som fonderna investerar i är hälsovårdsutrustning, bioteknologi, sjukvård och sjukvårdsrelaterade produkter.

Marknaden för läkemedel koncentreras till några få aktörer. Det beror bland annat på att länders läkemedelverk föredrar att inte köpa från allt för många olika läkemedelsproducenter inom varje läkemedelssegment. På så sätt minskar man mängden administration.

Här kan du läsa mer om våra försök att hitta de bästa fonderna.

Några av världens största läkemedelsföretag som ofta återfinns i läkemedelsfonder är: Pfizer, Merch & Co, Amgen, Roche, Bayer, Sanofi, AbbVie, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Bristol-Myers Squibb, Novartis och Johson & Johnson.

Läkemedelsfondernas utveckling

Läkemedelsfonderna jämförs ofta mot MSCI World Health Care Index. Sedan 1995 har detta index utvecklats med 10,95 procent varje år. Det är mycket starkt. Världsindex har utvecklats med 7,55 procent per år under samma period. De senaste 10 åren har MSCI World Health Care Index gett 15,19 procent i avkastning varje år och de senaste 5 åren har detta index gett 8,02 procent per år.

Volatiliteten i MSCI World Health Care Index är jämförbar med världsindex. Däremot blir det intressant om vi jämför fallhöjden. Sedan 1995 har aktierna i hälsosektorn fallit som mest 19,09 procent under en enskild period (2015-2016). Världsindex har fallit drygt 57 procent vid ett tillfälle (2007-2009). Samtidigt har MSCI World Health Care Index slagit världsindex med nästan 27 procent sedan 1995. Rent historiskt har läkemedelsfonder med andra ord gett en bättre avkastning till en lägre risk.

Så hittar du bra läkemedelsfonder

Det finns nästan 120 olika läkemedelsfonder att välja bland. För småsparare är urvalet betydligt smalare och vi får nöja oss med drygt 30 fonder. Det är bra att försöka hitta fonder med låg förvaltningsavgift eftersom avgifterna äter upp en betydande del av din avkastning. Det är svårt att hitta billiga fonder med fokus på läkemedels- och hälsosektorn, men det finns en hel del som har en förvaltningsavgift på under 1,5 procent i alla fall. Börja där.

Om ditt syfte är att göra en defensiv placering bör du fokusera på bra fonder som handlar i stabila och väletablerade bolag. Det finns annars även läkemedelsfonder som köper aktier i tillväxtbolag inom sektorn. Välj en förvaltare som har lyckats prestera solida resultat över tid. Det finns ingen anledning att köpa en fond som hela tiden laggar efter sitt jämförelseindex. Då är det bättre att välja en indexnära fond till en lägre avgift.

Hur ska man spara i läkemedelsfonder?

Eftersom läkemedels- och hälsosektorn är icke-cykliska sektorer kan det vara en lämplig investeringsform under skakigare börstider och när konjunkturen sviker. Läkemedelsfonder är en defensiv placering som brukar klara sig bättre under stora börsnedgångar.

Samtidigt är trenden i världen generellt sett att allt mer resurser läggs på läkemedel och sjukvård. Därför kan läkemedelsfonder även vara en lämplig investeringsform på sikt för att dra nytta av tillväxten inom dessa sektorer.
Här kan du läsa mer om läkemedelsaktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter