Last Updated on 18 september, 2020 by Håkan Samuelsson

Lån utan UC – lättast att få lån utan UC

Behöver du låna pengar (utan UC) men vill inte att banken tar en kreditupplysning på dig? Det finns banker som erbjuder just detta. Ofta är dock räntan något högre och banken kommer med all säkerhet att vilja ha in annat material för att styrka att du har betalningsförmåga.

Vad är UC

UC står för upplysningscentralen och är ett samarbete mellan flera av storbankerna i syfte att gemensamt kunna erhålla en överblick över kunders ekonomiska situation. Banker idag har lån som en stor och viktig del av sin verksamhet. Men lån innebär även en risk för banken. För vad händer om låntagaren inte lyckas med att betala tillbaka sitt lån? Då blir det en kreditförlust för banken och sådana vill man så klart undvika till varje pris. Ett lån som inte betalas tillbaka kostar banken väldigt mycket pengar och det krävs många nya lån för att betala tillbaka en sådan förlust.
Upplysningscentralen samlar uppgifter om privatpersoner och företag för kunna ge banker den nödvändiga information som krävs för att kunna göra en kreditbedömning av en person. När du ansöker om ett lån, kontaktas i regel UC och banken du ansöker om hämtar in dina uppgifter. Ofta tolkas kreditupplysningen i ett första steg helt automatiskt och det är alltså inte en person som fattar det inledande beslutet. Vissa banker har helautomatiserade processer för låneansökningar upp till vissa nivåer. Det innebär ofta också att det inte finns någon flexibilitet, på samma sätt som det hade kunnat funnits om det satt en människa på andra sidan och gjorde en bedömning. Tiden är förbi när man klädde sig i sin finaste kostym för att besöka banken och be om ett lån. Nu är det bara den samlade bilden av din ekonomiska situation som bankerna tittar på och det är inte ens en människa som gör bedömningen.

Vad finns det för andra kreditupplysningsföretag?

Det finns flera andra typer av upplysningsföretag, utöver UC. Exempelvis CreditSafe. Dessa kreditbolag har inte några aktiva samarbeten. Det betyder att om du har väldigt många förfrågningar och UC, så kan du leta efter jämförelsesajter eller banker som använder något annat upplysningsföretag för att göra sina bedömningar. Du kan ha en dåligt kreditscore hos UC men en bra hos CreditSafe.
Det finns inte någon bank som inte tar en kreditupplysning på en person som ansöker om ett lån. Många tror att ett lån utan UC innebär att man får ett lån helt utan att behöva lämna några uppgifter. Det stämmer inte. Banker och låneinstitut måste enligt lagen inhämta kreditupplysningar när dom gör sina bedömningar av kunder. Det vore helt enkelt för ansvarslöst att inte göra en kreditupplysning innan man beviljar ett lån. Det skulle ju innebära att fler människor skuldsatte sig och det varken bra för individen eller för samhället.

Lån utan UC
Lån utan UC

Typer av lån utan UC

När man söker på internet efter lån utan UC så hittar man mest SMS-lån. Förmodligen beror det på flera olika orsaker. Dels så lever många konsumenter i tron att ett lån utan UC innebär att man kan få ett lån även om man har en betalningsanmärkning. Det stämmer alltså inte. Har man en betalningsanmärkning så syns den informationen från kronofogden, oavsett vilket upplysningsföretag som banken i fråga använder sig utav. SMS-låneföretagen utnyttjar att många konsumenter aktivt letar efter banker som ger ut lån utan att ta upplysning från UC. Man driver in mycket trafik till sina hemsidor och lockar konsumenter med snabba lån, som betalas ut även på helger.
Tyvärr är det just den här typen av lån utan UC som gör att många unga människor idag hamnar hos kronofogden med stora skulder. Skulder som de sedan måste betala av på under en stor del av sina liv.
Ett SMS-lån innebär också en låg kreditrisk för banken. Det är ju nämligen som så att beloppen ofta är små, men den effektiva ränta, alltså den totala ränta man betalar inklusive alla avgifter, osv., är betydligt högre än för exempelvis ett blancolån.

Att ha för många förfrågningar hos UC

Varje gång man tecknar ett nytt abonnemang, ansöker om delbetalning av en produkt eller ansöker om ett lån, så tas det i regel en kreditupplysning. Det vanligaste är att upplysningen görs via UC. Varje gång en sådan kreditupplysning hämtas ut så registreras det som en förfrågan hos UC. Antalet förfrågningar som en individ har säger ju faktiskt en del om den personen. Man ser framför sig en person som inte är kapabel att spara pengar utan går månad efter månad med underskott och tvingas låna i slutet av månaden för att överleva. Sakta men säkert stiger ränteutgifterna och till slut måste personen i värsta fall låna för att kunna betala av sin skuld. Det är det här som kallas för att hamna i skuldfällan. Det bör undvikas till varje pris. Det är sådana beteendemönster som syns eller i alla fall kan utrönas om man ser att en person har många förfrågningar hos UC.
Ett bra sätt att undvika att få många förfrågningar på sin UC är att så ofta som det är möjligt, använda sig av olika jämförelsesajter för exempelvis lån. Förmedlaren kan då ta en upplysning av dig hos UC och distribuera den till flera olika banker. På så sätt får alla banker en kreditupplysning på dig och du slipper onödigt många förfrågningar och ett försämrat kreditbetyg.

Ansöka om lån med bara en förfrågan hos UC

Räntor på lån utan UC

De konsumenter som söker sig till lån utan UC är oftast mer nödgade att låna pengar. Allt handlar egentligen om utbud och efterfrågan. Det finns en stor efterfrågan på lån utan UC från personer som är ekonomiskt utsatta. Det finns dock inte så många banker som erbjuder dessa tjänster, vilket i sin tur leder till att priserna på dessa lån blir höga.

Vad bör man tänka på om man ska ta ett lån utan UC?

Precis som med vilka andra lån som helst så bör man i regel vara restriktiv med att ta lån utan UC. Det bästa är alltid ur ett rent privatekonomiskt perspektiv, om man kan spara ihop till pengarna. Visst, det finns tillfällen då lån utan UC är både nödvändigt och ibland även att föredra. Låt säga att du har några miljoner på banken. Nu ska du köpa dig ett hus. Många kanske tänker att det då är självklart att betala huset kontant och på det sättet slippa bostadslån. Men tänker man efter en gång extra så är det kanske inte det absolut smartaste ändå. I och med att bostadslån har så pass låg ränta, så blir kostnaden för ett bostadslån relativt liten.
Däremot har “några miljoner” en enorm avkastningspotential. Skulle man exempelvis investera sina miljoner i olika fonder och på så sätt erhålla 8% avkastning, så vore det en väldigt mycket bättre affär än att köpa ett hus kontant. 8% avkastning är en ganska försiktig prognos. Börsen erbjuder en rad olika möjligheter till investeringar som brukar ge betydligt mer avkastning än 8%. Men för att inte riskera att försköna det hela så nöjer vi oss med 8%. Ett bostadslån kostar i regel cirka 2% i ränta. Det betyder att du går plus 6% om du väljer att låna till bostaden och istället investera ditt kapital. Om “några miljoner” är 2 miljoner kronor, så innebär alltså det 24.000 kronor i ren avkastning per år. 2.000 kronor i månaden att göra roliga saker för.
Så, slutsatsen vi kan dra här är alltså att i de flesta fall så är ett lån inte att föredra, men att det finns fall då det faktiskt är så. Det finns tillfällen då lån är extra ofördelaktiga att ta. Ett sådant exempel är att låna till ren konsumtion, så som resor. Tänk dig att du lånar 30.000 kronor för att åka med familjen till Thailand. 30.000 låter väl inte så mycket, tänker du. Men tänk då på att dessa 30.000 förmodligen, med ränta och avgifter snarare kommer att vara 45.000 kronor som betalas tillbaka.
Då tänker kanske du att, vadå, det är väl inte så farligt? 45.000 kronor tjänar man ju ihop på en månad. Men tänk då också på att dessa pengar ska skattas först, innan du kan betala tillbaka dom. Så det är alltså snarare 60.000 kronor brutto som du behöver tjäna för att betala tillbaka ditt lån på 30.000. Ett lån som dessutom gick till en resa, som nu förmodligen redan är gjord och lämnade inte någonting annat än några minnen.
Vi kan alltså konstatera att lån till ren och onödig konsumtion bör undvikas. Men det finns några ytterligare tillfällen då ett lån kan vara nödvändigt.

Ytterligare goda skäl till lån utan UC

Om du ska köpa en bostad och inte har hela den kontantinsats så kan det faktiskt vara ett alternativ att låna till kontantinsatsen. Det kan låta märkligt att låna till en del som man är tänkt att betala för kontant, men faktum är att det är ganska många som gör just så. Eller så låter man någon annan gå i borgen för ens bolån. Egentligen är ju båda dessa alternativ samma sak.
En kontantinsats kan vara svår att spara ihop till och ofta handlar det om ganska stora summor. Speciellt nu när när bostadspriserna under de senaste åren har gått upp kraftigt. Kravet på kontantinsats har inte minskat, trots den kraftiga prisuppgången. Något som förmodligen mest drabbat unga bostadsköpare som inte varit med i utvecklingen och fått ta del av vinsterna. Dessa unga förstagångsköpare står nu inför stora utmaningar. Antingen blir man fast i en hyreslägenhet och får aldrig en chans att börja äga sin egen bostad. Eller så får man ta hjälp av föräldrar som antingen går in och betalar en del av kontantinsatsen eller går i borgen för själva lånet.
Men det finns som sagt ett till alternativ. För den som inte vill göra sig beroende av sina föräldrar, eller som för den saken skull kanske inte ens har föräldrar med en sådan ekonomi, så kan man alltså på egen hand ta ett lån för att finansiera en del av kontantinsatsen. Man bör dock tänka på att ett sådan lån påverkar ens kreditbetyg och banken kommer att väga in en sådan skuld i den samlade bedömningen av din ekonomi. Men så länge du har en fast inkomst, saknar betalningsanmärkningar samt inte lånar till hela kontantinsatsen, så bör det inte vara några problem. Faktum är att man i vissa fall även kan låna till 100% av kontantinsatsen. Bankerna själva får så klart inte göra reklam för lån på det sättet. Det vore totalt ansvarslöst. Men rent teoretiskt så kan du ha ett privatlån som du tagit utan UC och som är i samma storlek som den kontantinsats du behöver lägga på ett bostadsköp.