Enkelt och Gratis

Låna pengar – Jämför och hitta ett bra banklån med låg ränta

Jämför olika lån gratis

Vill du låna pengar till bra villkor och med låg ränta? Med hjälp av våra gratis jämförelser kan du enkelt hitta ett bra lån. Börja med att välja den typ av lån du vill jämföra. Starta jämförelsen. Låna pengar. Jämför och låt bankerna slåss om din låneansökan.

PRIVATLÅN

Ansök Om Privatlån

BLANCOLÅN

Jämför Olika Blancolån

ANSÖK OM BOLÅN

Ansök Om Bolån

OMFÖRHANDLA BOLÅN

Omförhandla Bolån

BOLÅN

Jämför Bolån

BILLÅN

Jämför Billån

SAMLA OCH LÖS DYRA LÅN

Samla Och Lös Dyra Krediter

SVÅRT ATT FÅ LÅN?

Hitta Ett lån Här

KONSUMTIONSLÅN

Konsumtionslån

OMSTARTSLÅN

Omstartslån

LÅN TILL KONTANTINSATS

Lån Till Kontantinsats

SANERINGSLÅN

Saneringslån

LÅN MED ANMÄRKNING

Lån Med Anmärkning

HYPOTEKSLÅN

Hypotekslån

SAMLINGSLÅN

Samlingslån

LÅN UTAN FAST INKOMST

Lån Utan Fast Inkomst

SKULDFINANSIERING

Skuldfinansiering

Låna Pengar

Det kan finnas många anledningar till att låna pengar. Oavsett vad du behöver pengarna till så ska vi här gå igenom vilka olika lån du kan ta, samt vilka begrepp som är viktiga att hålla koll på. Häng med och låna pengar!

Låna pengar

Låna pengar: anledning

Det första du bör göra är att göra helt klart för dig VAD du behöver pengarna till. Är det någonting du verkligen behöver precis just nu? Eller är det något du önskar köpa men inte har tålamod att spara ihop till? Svaren på dessa frågor är helt avgörande. Om du verkligen inte behöver låna pengar så ska du i vissa fall tänka över om du verkligen ska ta lånet eller inte.

Köper du däremot ett hus, så är bästa räntan så pass låg att du låna pengar oavsett om du har pengarna eller ej. En rörlig ränta ger dig möjlighet att utnyttja de låga räntorna. Har du tre miljoner på banken så gör kanske dessa mer nytta på börsen än att ha dom instoppade i ett hus?

Låna pengar: Samla lån och krediter

Kanske sitter du med en massa smålån och dyra krediter som gör att du betalar så mycket varje månad att du knappt för ekonomin att gå runt? Då kan det definitivt vara läge att se efter om man kan låna pengar till att lösa ut alla dessa smålån och endast få att betala på. Man får då ned sina kostnader för räntor och avgifter avsevärt och kan lägga mer pengar på att faktiskt betala av på lånet.

Låna pengar: Privatlån

När du ska låna pengar för att lösa ut andra eller för att täcka en oväntad utgift så handlar det alltid om privatlån. Det går dock att låna på sin bostad om man har väldigt lite lån på den. Då kan man kontakta sin bank och använda bostaden som säkerhet för ett lån, trots att pengarna inte ska användas till någonting som rör bostaden.

Men som sagt, privatlån är det absolut vanligaste när vi ska låna pengar. Ett privatlån är ett blancolån, alltså ett utan säkerhet. De kan många gånger ha en lite högre ränta. Vill du ha en lägre ränta så bör du ha säkerheter. För att beviljas ett sådant så tar banken en kreditupplysning på dig och gör en bedömning av din betalningsförmåga. Oftast görs den här bedömningen helt maskinellt och det är alltså inte en människa som sitter bakom och gör jobbet.

Låna pengar: med betalningsanmärkning

Det finns banker och långivare som specialiserat sig på att hjälpa kunder som vill låna pengar men som har lite svårare att få ett konventionellt lån. Framförallt gäller det då kunder som har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan ha många olika orsaker och vad dessa banker gör är att dom gör en individuell bedömning av din samlade ekonomiska situation. Så utöver att man tar en kreditupplysning så kommer man även att ta en personlig kontakt med dig, prata om ditt arbete, vad du vill låna pengar till, din framtid, hur din vardagsekonomi ser ut, osv. På så sätt bildar sig banken en uppfattning om dig som kund och kommer kunna erbjuda dig att låna pengar även om du har en betalningsanmärkning. Detta kommer dock att synas i räntan som garanterat kommer att vara högre än om du inte har en betalningsanmärkning.

Jämför lån

Dags att börja jämföra lån av olika slag?  jämföra låneräntor och se var du kan få den bästa räntan på ditt lån. En lägre ränta är alltid att föredra. Kanske är det lockande att ringa din egen bank och fråga där? Men tänk en gång extra. Det finns stora pengar att tjäna när du jämför lån med varandra. Bankerna har väldigt olika erbjudanden när det gäller lån, så jämför lån du med för att försäkra dig om att få bästa möjliga deal!

Varför är det viktigt att du jämför lån?

Som långvarig och trogen kund i din bank så kanske du tror att du får bättre erbjudanden än andra. Men tyvärr, så är inte fallet längre. Det kanske var så förr i tiden, men faktum är att nuförtiden göra bankerna vad som helst för att vinna över nya kunder. Vad som helst kan i vissa val vara att erbjuda en riktigt låg bästa ränta, lägre än vad deras trogna kunder har. Det är en av anledningarna till att du ska jämföra lån.

En annan viktig anledning till att jämföra lån är att en låneansökan som en bank helt och hållet avslår, kan beviljas av en annan. Varje gång du ansöker om ett lån så tar banken en kreditupplysning på dig. I själva kreditupplysningen ingår ett avsnitt som visar hur många andra institut, banker och låneinstitut som tagit kreditupplysningar på dig. Så vad händer om du frågar hos tre banker på raken? Jo, för varje gång du frågar så försämras ditt kreditbetyg. Man skulle kunna säga att du ser mer och mer desperat ut. Det betyder att dina chanser att få lån blir sämre och sämre för varje bank du frågar.

För att undvika detta finns det en bra lösning; jämför lån. När du jämför lån så tas EN kreditupplysning. Sedan distribueras den kreditupplysningen till alla banker och långivare som vill vara med och slåss om dig som kund. Genom att du jämför så kommer du alltså inte riskera att få nej från en bank och behöva gå till nästa med sämre förutsättningar.

jämför lån
jämför lån

Olika begrepp att hålla koll på när du jämför lån

När du jämför lån så är det mycket viktigt att du har koll på ett antal begrepp. Detta är viktigt för att du ska kunna göra en relevant jämförelse. Man vill ju inte jämföra äpplen och päron, så att säga.

Ränta – jämför lån

Räntan är så klart mycket viktigt när du jämför lån. Det är en av huvudanledningarna till att du jämför lån. När vi pratar om lägre ränta så är det viktigt att skilja på ränta och effektiv ränta. Enklast är att alltid titta på den effektiva räntan, så den tar med alla avgifter som finns kopplade till ditt lån.

Det var nämligen så att fram tills för några år sedan så var det tillåtet för banker att bara presentera räntan. Men i och med att man hade en hel del avgifter inbyggda i sina lån så blev räntan lätt missvisande. Nu visar alla banker enligt lag upp den effektiva räntan och den blir enklare att använda när man jämför lån. Själva räntan på ett lån kallas för nominell ränta.

Avgifter – Jämför lån

Det avgifter som ofta finns kopplade till ett lån är fakturaavgifter och uppläggningsavgifter. En av fördelarna du uppnår när du  jämför är att det titt som tätt kommer upp olika erbjudanden där du får uppläggningsavgiften gratis om du jämför lån.

Återbetalningstid – Jämför lån

Återbetalningstid är den tid som ditt lån löper på innan det ska vara helt återbetalt. Ofta kan du själv ansöka om allt från 1 månad upp till 15 års återbetalningstid. Det är viktigt att vara uppmärksam på att även om du ansökt om 15 år återbetalningstid, så kan bankerna komma tillbaka med ett erbjudande på låt oss säga 12 år återbetalningstid när du jämför lån. Det kan bero på att den banken har egna regler för hur lång återbetalningstid man vill ha, eller så tycker man att du som kund behöver betala tillbaka lånet i en snabbare takt.

Amortering – Jämför lån

Amorteringen är den del av din månadskostnad som avser återbetalningen av lånet. Genom att titta på räntan och amorteringen i din månadskostnad så ser du tydligt hur mycket det kostar dig varje månad att ha lånet. Om du betalar av snabbare på lånet så kommer ju räntan att minska, vilket kan fungera som en drivkraft att amortera snabbare.

Jämför lån – olika typer av lån

Det finns en uppsjö av olika lån på marknaden. Allt från lån till TV, motorcykellån, billån, bostadslån, blancolån, osv. Men om vi tittar på alla dessa olika lån så ser vi att dom enkelt kan grupperas i tre olika grupper. Det är bra att känna till dessa för det är inom dessa grupper du jämför.

Bolån

Har du någonsin köpt en bostad så har du med största sannolikhet tagit ett bolån. Ett bolån är unikt då det använder själva bostaden som säkerhet för lånet. Enligt lag måste du som köper en bostad lägga minst 15% i kontanter, eller via annan finansiering. Endast 85% av bostadens värde får belånas. Räntan på bostadslån är lägre än övriga lån.

Blancolån

När du jämför lån så är det oftast så kallade blancolån du tittar på, eller “lån utan säkerhet”. Detta är helt vanliga lån med en fast löptid. Om du någon gång tittat på billån utan krav på kontantinsats, avbetalningar för att köpa en TV, osv., så är det garanterat lån som faller inom den här kategorin.

Billån

Ett billån fungerar lite på samma sätt som ett bostadslån. Men här är det alltså bilen man har som säkerhet. För att du ska kunna få låna med bilen som säkerhet så behöver du lägga 20% av bilens värde i kontanter. Dessa lån har generellt en mycket snabbare återbetalningstid, i och med att bilar minskar snabbare i värde än exempelvis ett hus.

Jämför lån – ränteavdrag

När du betalar ränta så är den räntan avdragsgill med 30% i din deklaration. Har du exempelvis ett stort bolån så kommer du se en ganska rejäl summa på deklarationen varje år. Det brukar vara ett positivt tillskott i kassan när midsommarhelgen kommer. Det har varit en hel del debatt på senaste om ränteavdragens vara eller icke vara. Än så länge består dom och då är det bara att tacka och ta emot.

Din hjälp om du vill låna pengar

Dags att börja jämföra lån av olika slag? Kanske är det lockande att ringa din egen bank och fråga där? Men tänk en gång extra. Det finns stora pengar att tjäna när du jämför lån med varandra. Bankerna har väldigt olika erbjudanden när det gäller lån, så jämför lån du med för att försäkra dig om att få bästa möjliga deal!

vill du lära dig mer?

Fler Artiklar Nedan

Varför investera i aktier? Tid är pengar

Läs Mer
Varför investera i aktier? Tid är pengar

Hur ser man vilka aktier som ger utdelning?

Läs Mer
Hur ser man vilka aktier som ger utdelning?

Varför köpa aktier utan utdelning?

Läs Mer
Varför köpa aktier utan utdelning?

Vad är en aktieägare?

Läs Mer
Vad är en aktieägare?