Låna pengar

Vill du låna pengar till bra villkor och med låg ränta? Med hjälp av våra gratis jämförelser kan du enkelt hitta ett bra lån. Börja med att välja den typ av lån du vill jämföra.

Låna pengar

Låna pengar

 

Det kan finnas många anledningar till att låna pengar. Oavsett vad du behöver pengarna till så ska vi här gå igenom vilka olika lån du kan ta, samt vilka begrepp som är viktiga att hålla koll på. Häng med och låna pengar!

Låna pengar: anledning

Det första du bör göra är att göra helt klart för dig VAD du behöver pengarna till. Är det någonting du verkligen behöver precis just nu? Eller är det något du önskar köpa men inte har tålamod att spara ihop till? Svaren på dessa frågor är helt avgörande. Om du verkligen inte behöver låna pengar så ska du i vissa fall tänka över om du verkligen ska ta lånet eller inte.

Köper du däremot ett hus, så är räntan så pass låg att du låna pengar oavsett om du har pengarna eller ej. Har du tre miljoner på banken så gör dessa mer nytta på börsen än att ha dom instoppade i ett hus. Speciellt nu när bostadsmarknaden har börjat stanna av.

Låna pengar: Samla lån och krediter

Kanske sitter du med en massa smålån och dyra krediter som gör att du betalar så mycket varje månad att du knappt för ekonomin att gå runt? Då kan det definitivt vara läge att se efter om man kan låna pengar till att lösa ut alla dessa smålån och endast få ett lån att betala på. Man får då ned sina kostnader för räntor och avgifter avsevärt och kan lägga mer pengar på att faktiskt betala av på lånet.

Låna pengar: Privatlån

När du ska låna pengar för att lösa ut andra lån eller för att täcka en oväntad utgift så handlar det alltid om privatlån. Det går dock att låna på sin bostad om man har väldigt lite lån på den. Då kan man kontakta sin bank och använda bostaden som säkerhet för ett lån, trots att pengarna inte ska användas till någonting som rör bostaden.

Men som sagt, privatlån är det absolut vanligaste när vi ska låna pengar. Ett privatlån är ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. För att beviljas ett sådant lån så tar banken en kreditupplysning på dig och gör en bedömning av din betalningsförmåga. Oftast görs den här bedömningen helt maskinellt och det är alltså inte en människa som sitter bakom och gör jobbet.

Låna pengar: med betalningsanmärkning

Det finns banker som specialiserat sig på att hjälpa kunder som vill låna pengar men som har lite svårare att få ett konventionellt lån. Framförallt gäller det då kunder som har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan ha många olika orsaker och vad dessa banker gör är att dom gör en individuell bedömning av din samlade ekonomiska situation. Så utöver att man tar en kreditupplysning så kommer man även att ta en personlig kontakt med dig, prata om ditt arbete, vad du vill låna pengar till, din framtid, hur din vardagsekonomi ser ut, osv. På så sätt bildar sig banken en uppfattning om dig som kund och kommer kunna erbjuda dig att låna pengar även om du har en betalningsanmärkning. Detta kommer dock att synas i räntan som garanterat kommer att vara högre än om du inte har en betalningsanmärkning.