Låna till kontantinsats

Låna till kontantinsats – kan man låna pengar till kontantinsats?

Detta gäller om at låna till kontantinsats. Enligt gällande lagstiftning får man inte låna mer än 85% av en bostads värde när man väl ska genomför att bostadsköp. Resterande 15% ska bestå av egna medel. Tanken med detta är så klart att man vill undvika att ha kunder som har 100% belåning av sina bostäder, då dessa kunder kan få stora problem om relativt små prisfall sker på marknaden. Så varför är då rubriken på den här artikel “låna till kontantinsats”? Jo, det är nämligen så att det är skillnad på lån och lån. Vi ska gå igenom detaljerna nedan.
Skicka in din ansökan nedan och få svar från upp till 25 olika banker. Välj det du gillar bäst till din kontantinsats. Tjänsten är gratis!

Kan man låna pengar till kontantinsats?

Ja, det kan man. Man kan låna pengar till kontantinsatsen med ett privatlån. Ett privatlån är ett lån där du inte lämnar något i säkerhet för att få låna pengar utan räntan sätts individuellt efter din betalningsförmåga.

Att köpa sin första bostad

När det blivit dags att köpa sin första bostad så väntar en av livets största investeringar. Det är inte ofta vi är ute och shoppar saker som kostar miljoner. Bostadsaffärer är unika på det sättet. Dom förutsätter i princip att man blandar in en bank och tar ett bostadslån. Många yngre människor sparar länge för att få ihop till kontantinsatsen på 15% för att kunna köpa sin första bostad.
Kontantinsatsen har blivit svårare och svårare med åren att spara ihop till eftersom att priserna på bostäder i Sverige har stigit kraftigt. För bara några år sedan så var det betydligt mer rimligt att ett ungt par skulle kunna leva lite sparsamt under några år och på så sätt få råd med sin första bostadsrätt. Nu för tiden har det blivit allt vanligare att man använder sina föräldrar för att gå i borgen för ett bostadslån, alternativt att föräldrarna hjälper till genom att skjuta in pengar till kontantinsatsen.

kan man låna pengar till kontantinsats?
kan man låna pengar till kontantinsats?

Stå på egna ben – låna till kontantinsatsen

Ett annat alternativ för den som kanske inte har några föräldrar som kan hjälpa till, alternativt kanske inte vill känna sig beroende av sina föräldrar, är att låna till kontantinsatsen. Vad lagen faktiskt säger gällande hur mycket man får låna, är egentligen bara hur mycket man får låna med bostaden som säkerhet. Den säger alltså ingenting om hur mycket du får låna till kontantinsatsen, alltså utan säkerhet. Du kan alltså med fördel låna till kontantinsatsen via ett vanligt privatlån, för att sedan använda dessa pengar för att betala det som fattas efter att du lånat 85% av bostadens värde.

Jämför lån innan du ska låna till kontantinsatsen

Innan du blir alltför exalterad av den här artikeln och kastar dig ner till banken för att ansöka om ett privatlån, så är det två saker du behöver tänka på. Dels bör du stämma av med den bank du planerar att använda för ditt bostadslån och se vad de säger om att du planerar att låna till kontantinsatsen. Lånet kommer nämligen att synas på din kreditupplysning, så det är ingen idé att försöka mörka någonting. Du behöver så klart inte säga att du ska låna till kontantinsatsen, utan det räcker med att du säger att du har x antal kronor i lån utan säkerhet samt frågar banken hur dom ser på saken och hur det påverkar dina förutsättningar att få ett bostadslån beviljat via dom.
När du väl fått med banken på din sida så är det också viktigt att jämföra olika banker med varandra, så att du får den bästa dealen när du ska låna till kontantinsatsen.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email