April 4

Lästips om aktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Lästips

Här hittar du alla inlägg som jag kategoriserat lästips om aktier genom åren. Det är mestadels aktietips och råd för att man skall kunna göra bra investeringar. Det är aktietips och inlägg både för nybörjare och mer erfarna.  Vi har skrivit om detta på vår blogg sedan 2008 och våra aktieportföljer har slagit omx30 index varje år.
Listan nedan är i datumordning med de senaste först. Du måste alltså scrolla nedåt för att komma till tidigare inlägg. Det finns en hel del guldkorn i listan så scrolla på och se vad du gillar mest och får bäst hjälp med.
Här är några som jag gillar och som jag tycker är läsvärda.

Fler aktietips från kända finansmän.

Rune Andersson

Rune Andersson är en svensk finansman som föddes 1944 i Kyrkhult Blekinge. Rune Andersson har styrt sitt företag Mellby Gård till en vinstmaskin. Bland innehaven hittar vi hygienbolaget Duni, klädkedjan Kappahl, optikerkedjan Smarteyes, Academedia, småhus­bolaget Älvsbyhus och Chevalier som gör jaktkläder. Mellby Gård startade han 1986.

Sven Hagströmer

Sven Hagströmer är finansmannen som gärna investerar i riskfyllda projekt, deltar i debatter och gör sin röst hörd i samhället. 
Många känner också igen Sven Hagströmer som en engagerad och investeringsglad drake i SVT:s Draknästet.
Sven Hagströmer är född 1943 och son till adelsmannen Gösta Hagströmer – Sven Hagströmer kommer från en släkt av jurister och läkare. Sven Hagströmer studerade vid Stockholms Universitet och avlade där en ekonomiexamen. Sedan tog karriären fart som portföljförvaltare på Gränges AB och sedermera på mer välkända Investor. Tillsammans med sin kompanjon Mats Qviberg grundande han affärsbanken Hagströmer & Qviberg AB, numera kallad HQ AB. Sven Hagströmer har även startat Avanza som tidigare hette HQ.se och är Sveriges största nätmäklare.

Aktiestinsen

Aktiestinsen och hans placeringsfilosofi handlar främst om långsiktighet. Enligt Aktiestinsen finns det också en skillnad mellan priset och värdet på en aktie. Priset säger aktiestinsen är det du betalar och värdet säger är det du får. En annan viktig ingrediens för att lyckas är ränta-på-räntaprincipen och att återinvestera utdelningarna. Aktiestinsens riktiga namn är Lennart Israelsson.
När en ”vanlig människa” lyckas följa robusta och sunda principer om och om igen, ja då är det värt att titta lite extra på. Jag tycker detta stämmer klockrent på Aktiestinsen. Med en långsiktighet och sina insikter gjorde Aktiestinsen aktiemarknaden till sin egen och och byggde upp en mycket en stor förmögenhet under sin livstid.

John Templeton

John Templeton föddes 1912 i Tennessee och var en av 1900-talets mest inflytelserika miljardärer och filantroper. John Templeton höll sig till enkla filosofier när det gällde investeringar, strategier som visade sig vara mycket framgångsrika.

Marty Schwartz

Marty Schwartz är född år 1945. Martin S. (Marty) Schwartz blev känd som trader under finansvalpens högtid, 80-talet. Författare av boken ‘Pit Bull: Lessons from Wall Street’s Champion Trader’, Marty Schwartz etablerade sig som den okrönta kungen av daytrading och tradingstrategier. Av tio investerartävlingar där han deltog var vinsten i snitt 210% för de nio som varade fyra månader och hela 781% i den som gick över ett år. Det tål att jämföras med dagens 0,5% ränta på banken!

Christer Gardell

Jag har länge varit ett stort fan av Christer Gardell och följt honom i många år. Christer Gardell är en av de få finansmän i Sverige som jag lyssnar på och ser upp till. När han pratar är det värt att lyssna. Många gånger har jag fått bra tips på aktier som jag själv vill investera i.
Att ha honom som sällskap i ägarregistret av ett företag brukar löna sig rejält i det långa loppet. Jag vet att han och sina kollegor jobbar hårt för att vända om företaget som de investerat i och göra det ännu bättre än vad det kanske redan är. Han brukar ju säga att hans filosofi med aktieinvesterande är att ta ett företag från bra till jättebra.

Gustaf Douglas

Vem är den där Gustaf Douglas? Mytomspunna Warren Buffet må imponera i sina investeringar men han har en överman – en egensinnig skotskättad greve från Uppland som har mycket att lära andra investerare.
Hemligheten bakom framgången för Gustaf Douglas är långsiktighet, välanalyserade investeringar i stabila värdebolag som genererar ett bra kassaflöde och höga utdelningar. Och ränta på ränta-effekten. Alltså, en bra investering växer över tiden och genom att återinvestera utdelningar blir det en snöbollseffekt. Geniet Albert Einstein brukade säga att ränta på ränta är den starkaste matematiska formeln världen skådat.

Mats Qviberg

Jag är ett stort fan av Mats Qviberg. Personligen tycker jag han är topp 5 av de vassaste finansmännen vi har i Sverige om inte den vassaste av alla. Enligt mig en otroligt underskattad finansguru. Hans Öresund är ett investmentbolag som är värt att hålla ögonen på. Avkastningen har varit fantastiskt de senaste åren.
Har du inte läst Mats Qvibergs bok ännu så har du trevlig läsning framför dig. Boken om Q heter den. Längst ner en bild när jag sitter och läser Mats Qvibergs bok. Här kommer 18 heta tips av Mats Qviberg.

Carl Bennet

Carl Bennet är en sann industriman av den gamla skolan. Han föddes i Helsingborg 1951 och växte upp på en herrgård. Som son till en godsägare hade han en trygg uppväxt och utbildade sig vid Göteborgs Universitet till civilekonom och påbörjade sin karriär på Kockums i Malmö där han blev anställd 1975.
På Kockums fick han visa framfötterna och efter att ha praktiserat i Tyskland hamnade han som försäljningsansvarig över Afrika och Mellanöstern.

Erik Penser

Erik Penser, svensk finansman, investerare och samlare. Han föddes 1942 i Eslöv i Skåne och påbörjade en utbildning i juridik på universitetet i Lund. Men han avbröt denna för att istället ge sig in i finansbranschen som courtagemäklare. Vid 26 års ålder startade Erik Penser tillsammans med vännen Tomas Fischer courtagehandel på Bankfirman Langenskiöld. Bankfirman hade en börsplats men saknade verksamhet och Penser och Fischer erbjöd sig att sköta courtagehandel på firman mot att de själva fick 40% av courtaget.

Carl Icahn

Vem är då Carl Icahn? Ingen kan ju ha missat den kultförklarade filmen Wall Street av Oliver Stone från 1987. Finansfilmen med Michael Douglas i en av huvudrollerna som affärsmannen Gordon Gekko har inspirerat många unga aspirerande börshajar.
Det sägs att själva begreppet Yuppie (Young Urban Professional) är sprunget ur den tid som följde efter filmen. Vi ska nu titta närmare på en av förebilderna till karaktären Gordon Gekko. Han heter Carl Icahn och har en minst sagt imponerande resa bakom sig.

Ivar Kreuger

Ivar Kreuger föddes 1880 i Kalmar. Hans far, Ernst Kreuger var entreprenör och grundare av Kalmar Tändsticksfabrik. Utbildning stod i fokus hos familjen Kreuger: Ivar utbildades privat i hemmet, vilket gjorde att han kunde hålla ett högre tempo än studenter i skolan.

Skillnader mellan framgångsrika och destruktiva investerare

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?