April 5

Ledande vs laggande tekniska tradingindikatorer (Teknisk Analys)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Ledande vs laggande tekniska tradingindikatorer

Vissa tekniska tradingindikatorer brukar ge signaler innan en viss prisrörelse sker. Dessa kallas i regel ledande tekniska indikatorer. Andra indikator brukar ge signal efter att marknaden har rört sig, och dessa kallas vanligtvis för laggande indikatorer inom teknisk analys.

Låt oss ta en närmare titt på dessa!

Ledande indikatorer

En ledande indikator är en teknisk indikator vars signal vanligtvis kommer före den prisrörelse den siar om. Medan ledande tradingindikatorer är bra på att fånga nya trender tidigt, ger de ofta en hel del falska signaler.

Vissa ledande indikatorer är baserade på volym, medan andra är baserade på priset. Några exempel på volymindikatorer som är ledande, inkluderar on balance volume, accumulation distribution index, demand index, och några till. Prisbaserade ledande tradingindikatorer omfattar bland andra momentumindikatorer såsom RSI, stochastics, CCI, Williams %R.

Laggande indikatorer inom teknisk analys

En laggande indikator är en tradingindikator vars signal kommer först när marknaden har utfört den rörelse vi letar efter. En laggande indikator är vanligtvis inte så bra på att indikera tidigt när en trend är på väg att vända om, men kan fungera bra för att konfirmera en ny trend, även om det innebär att vi först utslag när en del av trenden har avverkats.
Trendindikatorer såsom ADX och parabolic SAR är exempel på laggande tradingindikatorer. Detsamma gäller för vissa volatilitetsindikatorer som bollinger bands.

Hur man använder ledande och laggande indikatorer.

Som vi har gått igenom kan ledande indikatorer hjälpa oss att fånga en hel trend, men leder tyvärr ofta till falska signaler. Å andra sidan riskerar du att komma in för sent i en position om du använder en laggande indikator, där den största delen av prisrörelsen kommer att vara avverkad när du väl tar en trade. Av denna anledning väljer vissa traders att använda en kombination av båda.

Ett sätt som vissa nyttjar ledande tradingindikatorer på, är att leta efter divergenser mellan indikatorn och prisrörelserna. En divergens innebär att börsen gör nya toppar eller bottnar, medan indikatorn gör det motsatta. I bilden nedan, ser vi till exempel en divergens mellan stochastic och priset, där börsen producerar lägre bottnar, medan indikatorgrafen producerar högre bottnar.

Bilden innehåller också ett glidande medelvärde, som tydligt har markerats som “laggande”.

Stochastic Divergens
Stochastic Divergens – teknisk analys

 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Medelvärdeskors – Fungerar Moving Average Crossover?

Medelvärdeskors – Fungerar Moving Average Crossover?

Utbrottstrading, Breakouts och Utbrottsstrategier (Den Kompletta Guiden)

Utbrottstrading, Breakouts och Utbrottsstrategier (Den Kompletta Guiden)

Sveriges mest kompletta Utbildning

Kurs i teknisk analys!