Lendify, investera i lån med låg risk – Bra omdöme från kunder

By 7 februari, 2018Börsblogg, Övriga ämnen

Lendify, investera i lån med låg risk – Bra omdöme från kunder

Lendify, att investera i lån. Att ha en bra mix av värdepapper, fonder och andra räntebärande papper i sin portfölj är viktigt, framförallt i syfte att sprida sina risker. Det är dessutom vanligt att man inte låter hela sitt kapital verka på börsen, inte ens i högkonjunktur, utan att man sitter men en viss andel likvida medel. I och med dagens ränteläge och inflationstakt är det svårt att hålla kontanter på ett vanligt bankkonto utan att dessa sjunker i värde.  Det är här vi introducerar en ny sparform, med låg risk, en bra avkastning och framförallt en enkelhet som kräver lite underhåll. Nu kan du som investerare gå in och investera i privatlån. Anders Borg är en av finansiärerna som gått in och satsat i konceptet.

Lendify

Företaget själva beskriver tjänsten som en väg för privatsparare att få ta del av och att investerra i den lukrativa privatlånemarknaden, där avkastning och risk inte förhåller sig som de brukar vid andra sparformer. Privatlånemarknaden har tidigare varit stängd för privata investerare och bankerna har haft ensamrätt på dess inkomster. Men nu kan alltså även privatpersoner gå in med eget kapital och ta del av fördelarna. Sätt in en summa pengar på exempelvis Lendify.se. Dessa pengar lånas sedan ut till kreditvärdiga låntagare. De gör självklart kreditbedömningar som vilken vanlig bank som helst. Du som långivare får sedan amortering och ränta månadsvis. Räntan sätts individuellt och baserar på olika faktorer vid kreditbedömningen av kunden.

Lendify investera

Hur går det till?

På Lendify.se kan man enkelt investera och öppna ett konto. Man registrerar sig med hjälp av Mobilt BankID och sedan gör man en första insättning. Man sätter upp ett eventuellt månadssparande om man vill det. Antingen kan man sedan låta sprida risken över minst 40 olika lån eller välja lån manuellt. Väljer du automatiskt läge så äger du som investerare en procentuell andel av varje lån baserad på den investering du gör. Funktionen heter Autoinvest och denna sparform kräver att du investerar minst 10.000 kr.

Man kan också använda sig av ett manuellt konto, där man själv väljer beloppet man vill investera samt löptid och riskklass på lånet. Fördelen med autoinvestkontot är att man kan be tjänsten att automatiskt återinvestera både amorteringar och ränta från låntagarna. Något som kommer visa sig vara en av styrkorna med den här sparformen.

Ränta på ränta-effekt

Varje månad får du som sagt utbetalt amortering och ränta på ditt lån. Låter du tjänsten återinvestera detta varje månad i nya lån, så kommer ditt kapital att stiga mer och mer utan ökad risk för dig som investerare. En så kallad ränta på ränta effekt. Men framförallt utan att du behöver lägga någon större tid på ditt konto. Du kan då istället fokusera på den del av din portfölj som kanske kräver tid och omsorg – dina placeringar på börsen. Samtidigt kan du känna dig nöjd över att dina likvida medel arbetar för dig på sitt håll. Skulle vi jämföra sparformerna i en graf så skulle vi kunna låta avkastningen vara en funktion av risken och då få ett linjärt samband. Vi skulle se att investeringsformerna hamnar utmed linjen, med räntefonder i början av linjen och hävstångsprodukter längst ut på linjen. Vi skulle se att genom att investera i Lendify hamnar vi utanför linjen, ovanför linjen. Vi har alltså en investeringsform som ger en högre avkastning än vad den borde, sett till den risk man tar. Nu kanske vi sakta men säkert börjar inse varför bankerna gått så bra i Sverige under alla år. Helt plötsligt har du som investerare fått nyckeln till detta kassavalv av möjligheter. Se till nu att ta den!

Ser man närmare på hur den här sparformen står sig på avkastning/risk-skalan så ser man som sagt tydligt att den här investeringsformen hamnar utanför de allmänt vedertagna investeringsalternativen. Tittar vi på räntekonton som sparform så innebär dessa i praktiken 0% avkastning i dagsläget. Risken är visserligen låg. Tittar vi på fonder så har dom en högre risk och en högre avkastning. Tittar vi på Lendify så har avkastningen alltså stigit betydligt mer än på ett räntekonto men risken har bara gått upp nämnvärt.

lendify investera

lendify investera

Skydd mot kreditförluster

Lendify.se har en egen kreditförlustfond som i dagsläget uppgår till 0,1% av den totala utlåningen. Liksom vilken annan långivare så räknar företaget med en viss andel kreditförluster och sena betalningar. Kreditförlustfonden syftar till att täcka dessa.

Andrahandsmarknad

Som du säkert redan räknat ut innebär den här investeringsformen att du låser ditt kapital under en begränsad tidsperiod, lånens löptid. Det finns dock en andrahandsmarknad som möjliggör handel av konton mellan kunder. Du kan alltså enkelt lägga ut din portfölj till försäljning på marknadsplatsen. Där kan man se en överblick av din portfölj av lån och även gå in i detalj och titta. Sedan sätter du ett pris. En rekommendation är att bygga sin egen portfölj från början, för att bli bekant med konceptet. Men när du blivit mer van att använda tjänsten så kan det vara en enklare väg att titta på befintliga portföljer.

lendify investera

Öppna ett konto idag

Gå in på Lendify.se och öppna ett konto idag. Tjänsten är helt digitaliserad men dom har även en kundtjänst att ringa till. Men det är mycket enkelt att komma igång och på sajten får du också en bra presentation av tjänsten och skapar dig en bild av hur det fungerar innan du börjar investera.

Konkurrenter inom Peer-to-Peer lån – Investera med Lendify eller Brocc

Det finns fler så kallade P2P aktörer på marknaden idag som lånar ut pengar till privatpersoner. En annan som jag själv använder och gillar heter Brocc. Jag använder även Brocc jag kan inte säga att den ena är bättre än den andra. Jag tycker det är värt att läsa på om båda. Här är Broccs hemsida.

Leave a Reply

CommentLuv badge
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com