September 8

20 tips för att leva enkelt och billigt

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

20 tips för att leva enkelt och billigt

Givetvis är det aldrig lätt att ge upp gamla ovanor. När det handlar om att ändra på saker i det dagliga livet är detta svårt för många. Hur som helst kan det ibland vara nödvändigt. Detta antingen för att få råd att spara till en buffert för oförutsedda händelser i livet, eller för att den månatliga inkomsten har gått ned. Faktum är att alla borde tänka mera på hur de spenderar sina pengar, och om det verkligen är värt allt som olika saker kostar. I denna artikel får du en färsk uppdatering om vad just du kan göra för att leva lite enklare och billigare än du gör idag. Det handlar inte om att ge upp allt det goda i livet. Du kanske till och med får en bättre livskvalitet. Läs våra 20 tips för att leva enkelt och billigt.

1. Sluta handla saker du inte behöver

Det första som kommer helt naturligt när du behöver strama åt, är att sluta handla saker du inte behöver. Det är det mest elementära gällande alla tips för att leva enkelt och billigt. Helt enkelt tänker du efter innan du handlar. Kanske behöver du inte handla nya saker, utan kan köpa i andra hand. Om du har snarlika saker hemma, kanske de går lika bra att använda.

Det du måste göra är att tänka innan du handlar, vilket betyder att du inte längre kan tillåta dig själv att göra några impulsköp. Bara det kommer att ge dig ett enklare och billigare liv.

2. Gör en budgetkalkyl med inkomster och utgifter per månad

För att ha koll på vad du har att handla med, vilka utgifter som finns och vad du dagligen spenderar i livet måste du skapa en budgetkalkyl. Utan denna kan du inte ha kontroll på din ekonomi. Här handlar det om att sätta upp gränserna från start, som gör att du också sätter upp förutsättningarna att leva enkelt och billigt. Fördelen med en budgetkalkyl, är också att du kan se hur mycket som blir över och därmed vet vad du kan spara varje månad.

3. Hitta bästa pris på el och Internet

Idag finns det många saker att jämföra i livet för att få de bästa priserna. Det betyder inte alls att du säker kvaliteten på det du får. Två av dessa saker är kostnader för el och Internet, vilket är något som alla har ett behov av i dagens moderna värld. Numera finns det massor av företag som erbjuder el till inköpspris, vilket gör att du alltid ska jämföra priser på el. Samma saker gäller Internet.

Om du enbart ser till dessa två saker så finns det tusenlappar att spara varje år. Tänk också på att regelbundet kontrollera detta, då det inte alls är säkert att samma företag ger det bästa priset kommande år.

4. Avsluta alla onödiga abonnemang

Många gånger har vi köpt på oss olika typer av abonnemang. Detta kan exempelvis vara fast telefon och mobiltelefoni. Här kan du fråga dig om du verkligen behöver din fasta telefon, eller om detta enbart är något som hänger kvar av gammal vana.

Utöver detta kan det finnas olika abonnemang för tidningar och magasin samt abonnemang i den virtuella världen som du egentligen inte behöver. Att se över detta kan var en väg för att leva enkelt och billigt samtidigt som du tjänar flera tusen kronor.

5. Ät gratis mat från naturen

Faktum är att du inte behöver handla färdigmat. Du behöver inte äta ute. Bara det sparar massor av pengar. Vad du kanske inte tänkt på, är att du inte heller behöver köpa alla ingredienser för att laga din mat. Mycket av det du kan använda för god mat med färska råvaror finns i naturen. I och med den svenska Allemansrätten, är också mycket av detta gratis.

Genom att plocka bär och svamp och mycket annat kan du spara massor med pengar och sänka dina matkostnader. Kantareller kostar allt från 150 – 300 kronor per kilo. I skogen är dessa läckerheter helt gratis.

6. Fimpa och kasta prillan

Något av det bästa du kan göra i livet är att sluta med olika onödiga laster och begär. Två av dessa är rökning och att snusa. Du behöver absolut inte rökpinnen eller prillan för att må bra och dessutom är detta en mycket stor kostnad.

Faktum är att du som slutar röka och snusa säkerligen sparar allt från 10 000 upp till mycket mera per år. Dessutom kommer du också att bättre på din hälsa och får mera ork i livet. Kanske lever du också några extra år och får dra nytta av dina besparingar.

7. Laga lunchlådor hemma

För alla som vill lära sig att leva enklare och billigare handlar mycket om vilken mat de äter. De flesta av oss gillar hemlagad mat. I och med detta kan du spara mycket på att laga lunchlådor varje helg för den kommande arbetsveckan.

När du tar matlåda med dig till jobbet 5 dagar i veckan sparar du allt från 50-70 kronor per dag i jämförelse med dagens rätt som kostar cirka 100 kronor per dag. För de flesta blir det långt över 10 000 kronor per år som de istället kan spara.

Gillar du denna artikeln så kanske du även gillar dessa:

 

8. Se över kostnader för familjens försäkringar

Något annat du kan jämföra för att leva enkelt och billigt är familjens försäkringar. Här finns det många jämförelsetjänster online, vilket gör att du har chansen att sänka kostnaderna för försäkringar. Ibland kan även detta leda till ett bättre försäkringsskydd.

9. Ät hemma – Romantiska middagar i hemmet

Att vi alla vill gå ut och äta ibland är helt naturligt. Dock ska du som vill spara genom att leva enkelt och billigt fråga dig själv, om det inte kan vara lika trevligt och romantiskt i hemmet. Genom att finna recept på enkla och läckra middagar för speciella tillfällen kan du spara mycket pengar.

En dimmer på belysningen eller lite ljus, bra musik på rätt volym och ett elegant dukat bord skapar också den rätta stämningen för romantiska middagar i hemmet.

10. Utnyttja gratis underhållning

Varje gång du vill gå på konsert eller bio, kostar detta ganska mycket. Det är heller inte så att du gör detta själv, utan det blir minst två biljetter varje gång. Här kan du istället se en bra film eller TV-serie i hemmet. Givetvis är inte detta gratis, men kostar mycket mindre och kan vara lika trevligt och trivsamt. Frågan är helt enkelt hur mycket du vill skapa en bra ekonomisk grund i livet.

Saker som är helt gratis är att åka på picknick, låna böcker att läsa samt besöka vänner och bekanta. Något alla bioälskare kan unna sig är exempelvis NetFlix, som bara kostar en biobiljett per månad för att se hur många filmer du vill per dag.

11. Se över matpriser och handla med rabattkuponger

Idag kommer erbjudanden från matbutiker och stormarknader i alla former. Du kan ha dem i mobilen, via e-post eller direktreklam i brevlådan. Hur du än väljer att använda detta är det något du kan spara massor av pengar på. Genom att läsa dessa erbjudanden finner du billiga priser på mat och ingredienser såväl som allt du behöver för städning och hygien.

Glöm heller inte bort att du som skapar ett live för att leva enklare och billigare och vill spara pengar också alltid utnyttjar dina rabattkuponger. Här kan du även se över hemsidor som erbjuder olika rabattkoder.

12. Motionera gratis

Givetvis ska du inte sluta motionera. Detta är något mycket bra och hälsosamt för de flesta friska människor. Det hela handlar om att du inte behöver köpa ett gymkort, vilket kan vara relativt dyrt. Här kan du istället motionera gratis genom att ta regelbundna cykelturer, springa i kommunens anlagda löpspår eller på äldre dar ta raska långpromenader.

Detta är något som hjälper di leva enklare och billigare och kan spara mellan 2 000 till 5 000 kronor per år.

13. Bostadsägare – Sänk värmen i hemmet

Alla de som äger sitt boende kan sänka värmen i hemmet. Genom att bara sänka denna ett par grader, kan det leda till stora besparingar. Det är dyrt att värma upp en lägenhet eller en bostad. Bara detta kan leda till besparingar på flera tusenlappar varje år. Lägger du detta till alla andra goda råd, kommer alla de pengar du kan spara att växa till en bra slant.

14. Matrester – Ät buffé hemma en dag i veckan

När du lagar mat hemma för att leva enkelt och billigt, blir det mycket köp av dagligvaror och färska ingredienser. Här gäller det att planera sina inköp så det inte blir för mycket svinn. Att komma bort från matrester och överbliven mat kan vara mycket svårt.

För detta finns en mycket bra lösning. Detta är att samla allt till en veckobuffé. Här kan du äta buffé bestående av veckans rester varje fredag, vilket gör att du drar nytta av all den mat du lagar och alla ingredienser du köper.

15. Köp i andra hand – Second Hand shopping

Vissa av oss ser det som en naturlig sak att handla allting nytt. Givetvis kan det finnas några fördelar med detta, då du får full garanti på saker samt att de kanske ser bättre ut. Dock finns det många gånger i livet då detta inte alls behövs. Kanske vill du ha en extra TV i gästrummet. Då duger det med en begagnad.

Har du små barn så växer de väldigt fort. I det fallet kan det vara ett bättre val att handla begagnade kläder, som de ändå bara passar i under ett par månader. Tänker du själv efter finner du säkert många andra saker som blir lika bra om du handlar dem second hand för långt under en tredjedel av priset.

16. Använd tygkasse istället för plastpåsar

Att alltid köpa plastpåsar för att bära hem det du handlar rörande dagligvaror är mycket dumt. Här är detta inte bara sett ur ett ekonomiskt perspektiv, utan också ur den miljövänliga synvinkeln. Här spara du pengar genom att alltid ta med dig en tygkasse eller en väska för att bära hem det du handlar, samtidigt som du också gör en bra handling för att rädda miljön.

17. Ta semester på hemmaplan

Att åka utomlands på semester är något mycket vanligt. Faktum är att detta har blivit så populärt att människor idag vet mera om olika platser i andra länder än vad de gör rörande sitt eget land. Att semestra i Sverige kan vara en mycket härlig och upplevelserik resa.

Utöver det sparar du också mycket pengar genom att slippa långa och dyra resor.

18. Panta alla flaskor och burkar

Även om det kanske inte gör dig rik så sparar det pengar. Ja, egentligen sparar du inte pengar, utan du får tillbaka pengar du betalt tidigare när du pantar flaskor och burkar. Räknar du summan av detta över ett år kan det bli allt från 1 000 kronor till flera tusen, beroende på hur mycket familjen dricker och konsumerar.

Även denna handling leder till att du också slår ett slag för återvinning och hjälper till att ta hand om vår miljö.

19. Lär dig återanvända

Något som många av oss har stora problem med, är att vi slänger för mycket som vi tror att vi inte kommer att behöva igen. Ett exempel på detta kan vara barnkläder. Hur är det egentligen, planerar du en familj med mera än ett barn? Ja, då kan det vara mycket värde i att spara barnkläder som två barn kan ha nytta av.

Det är bara ett snabbt exempel på vad du kan återanvända. I det dagliga livet finns det massor av olika saker. Här kan det vara allt från små plastpåsar till att du köper refill istället för nya flaskor varje gång tvättmedel eller diskmedel är slut.

20. Sluta handla på kredit

Något av det dyraste som finns är att handla på kredit. Detta är verkligen något som du ska få bort. Givetvis säger vi inte att alla lån och krediter är onödiga. Det fyller sin funktion, men ska användas till större nödvändiga inköp. Att handla mat och dagligvaror på kredit kostar mer än det smakar.

Om du nödvändigtvis vill fortsätta med detta se då till att du handlar med de kort som ger räntefria köp under minst 30 dagar.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton