Last Updated on 20 februari, 2021 by Håkan Samuelsson

Har du ont om pengar eller vill spara ihop till en budget? Det kan finnas många anledningar till varför just du vill leva extremt billigt. Det finns många sätt att dra ner på dina kostnader för att kunna leva billigt. Kanske har du flera abonnemang eller dåliga vanor som du inte ens tänker på och som varje månad kostar dig stora summor. Låt oss kika på våra 25 bästa tips på hur du kan leva extremt billigt.

1. Inför ett köpfritt år

Om du vill spara så mycket pengar som möjligt, då kan det vara dags att införa ett köpfritt år. Köpstopp är ett utryck som blir allt vanligare. Under ditt köpstopp handlar du enbart saker som du verkligen behöver, såsom mat. Modekläder och ny heminredning får du dock hålla tillbaka på.

2. Skapa en budget

För att verkligen kunna leva extremt billigt behövs det en budget. Hur ska du annars veta vart dina pengar tar vägen? Skapa en tajt budget som du sedan följer till punkt och pricka.

3. Ät efter säsong

Ät endast mat efter säsong. Mat och oftast billigare när de är närodlade och i säsong. Ät därför till exempel broccoli, vitkål och morötter när de skördas i landet och strunta i exklusiva tropiska frukter såsom ananas och mango.

4. Se över el- och interneträkningar

Om du ser över dina fasta räkningar såsom el och internet kommer du märka att det här kan finnas en hel del pengar att spara. Jämför olika leverantörers priser och se till att teckna de billigaste abonnemangen du kan hitta.

5. Säg upp alla abonnemang

Om du verkligen vill spara pengar är det dags att se över dina abonnemang. Har du koll på alla abonnemang du betalar varje månad? Avbeställ allt som heter Netflix, Spotify, morgontidning och liknande. Dessa tjänster är en lyx du inte har råd med om du vill leva extremt billigt.

6. Hämta mat i naturen

Något extra härligt med att bo i Sverige är att vi får röra oss ute i naturen.  Se till att ta vara på allt gott som finns i den. Plocka svamp och bär under säsong och fyll frysen med. Kanske kan du fiska från bryggan eller i en väns båt. Glöm inte all frukt du kan ta del av. Fråga grannarna om de ska ta vara på sin frukt eller erbjud dig att plocka ner den.

7. Strunta i fikan

Strunta i att gå ut att fika med dina vänner eller med familjen. Bjud istället hem dem och baka egen fika eller ta en slät kopp kaffe. Om du brukar fika på café kan du spara en rejäl summa pengar.

8. Ta med matlåda till jobbet

För att kunna leva extremt snålt är det dags att sluta äta ute på dagarna och istället ta med dig en matlåda till jobbet. Planera varje vecka vilken mat du ska ta med dig till jobbet. Se till att laga en extra portion varje gång du lagar mat så att du alltid har en matlåda redo.

9. Lär dig återanvända

Börja återanvända allt som går att återanvända, då kan du spara mycket pengar i längden. Återanvänd allt från presentpapper till fryspåsar.

10. Handla aldrig hungrig

Handla aldrig när du är hungrig, då kan det enkelt slinka ner dyra saker såsom godis och chips. Handla istället direkt efter att du ätit.

11. Sluta röka och snusa

Om du röker eller snusar går det ofta åt flera hundra kronor i månaden på din ovana. Bestäm dig för att skippa all tobak och nikotin.

12. Sälj saker du inte behöver

För att leva extremt billigt kan det vara bra att sälja sånt som du inte använder hemma. Då får du in extra pengar att spara.

13. Sälj bilen

Om du har en bil kan det vara dags att sälja den. En bil kostar mycket pengar i såväl underhåll som bensin.

14. Tänk över alla köp 24 timmar

Handla ingenting på impuls. Om du ser något du vill köpa så tänk över köpet i minst 24 timmar. Oftast hinner du då glömma bort saken eller ångra dig,

15. Sluta ät ute

Sluta äta mat ute på restaurang. Bjud istället hem vänner eller familj på ett storkok hemma hos dig.

16. Hemestra

Om du absolut vill semestra trots att du vill leva extremt billigt, se då till att välja hemester istället för utomlandssemester. Tälta på den lokala campingen, upptäck de närmsta städerna eller ta en tur ut till någon av de vackra, svenska kusterna. Lokalt ska vara ledordet för din hemester.

Gillar du denna artikeln så kanske du även gillar dessa:

 

17. Handla med rabattkuponger

Om du varje vecka läser igenom reklambladen och klipper ut rabattkuponger, då kan du spara riktigt mycket pengar vid dina inköp. Låt reklambladen bestämma vad du ska äta under veckan och besök flera butiker under din handling.

18. Ät vegankost

Om du verkligen vill få ner din matkostnad och leva extremt billigt, då kan vi rekommendera dig att äta vegankost. Potatis, pasta, bönor och linser är billiga livsmedel som ger dig såväl kolhydrater som protein. En vegankost kan spara dig mycket pengar jämfört med kost rik på kött och mjölkprodukter.

19. Roa dig gratis

Strunta i dyra nöjen som konserter och bio, roa dig istället med sånt som är gratis. Vad sägs om att ha en filmkväll hemma med en film som går på teven. Du kan även besöka biblioteket och låna böcker gratis eller varför inte ta med dig en picknickfilt ut till den lokala parken.

20. Sänk värmen i bostaden

Om du vill leva extremt billigt är det ett bra förslag att testa att skruva ner värmen någon grad eller två i bostaden. Att värma upp ett hus eller en lägenhet är dyrt och på detta sätt kan du verkligen få ner din elräkning.

21. Börja spring ute

Om du vill leva extremt billigt, då har du inte råd att betala ett dyrt gymkort varje månad. Speciellt inte om du bara går dit någon gång per vecka. Upptäck istället hur härligt det är att promenera och springa utomhus. Då får du både motion och frisk luft helt gratis.

22. Shoppa second hand

Om du absolut behöver köpa kläder, kika då i second hand-butiker. Här kan du hitta plagg för en billig peng. Dessutom är det miljövänligt.

23. Handla mat med röda lappar

Leta efter mat med röda prislappar i butiken. Mat med kort datum kan du få extra billigt. Antingen äter du maten direkt eller fryser ner den.

24. Släng ingen mat

Många slänger flera kilo mat per år. Se till att ta hand om alla rester och slattar. Till slut kan du äta en minibuffé av rester och slipper slänga pengar i soppåsen.

25. Köp inga plastpåsar

Lägg inte tre kronor på en plastpåse varje gång du handlar. Ta istället med dig en egen påse till butiken att bära maten i.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email