October 20

Så här lyckas man med aktier – (Tipsen för att lyckas bättre än majoriteten av aktiesparare)

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Jag fick en fråga från en läsare som undrade hur man lyckas med aktier? Jag tyckte frågan var såpass bra och vanlig att jag beslöt mig för att publicera den här för andra att ta del av.

FRÅGA:
Hej Samuelsson rapport
Vet inte hur jag ska börja, men jag gör ett försök.

Jag började med aktier egentligen den bästa perioden under finanskrisen. På den tiden ville man tjäna snabba cash. Hade man varit lite mer långsiktig och legat kvar med dom bra företagen hade jag haft mer pengar än nu.

Efter en tid började jag testa bear cert och trodde man kunde ligga i dessa över en längre tid, slutade med att jag förlorade mycket av mitt kapital. Efter det började jag köpa stabila bolag som jag tänkte månadsspara i. Detta slutade med att jag sålde alla innehav inom kort när börsen vandrade neråt och man trodde man var smart.

Nu sitter jag istället med en del sparpengar på vanligt sparkonto.

Vad vill jag ha sagt egentligen med detta? Min dröm har alltid varit att kunna tjäna bra med pengar så jag kan köpa saker jag drömmer om.

Efter att det har gått så dåligt med att investera har jag blivit rädd att gå in i marknaden igen, och jag kollar alltid tillbaka på kurserna hur det var vid 2008 – 2009. Att alltid ha tanken att nu är det väldigt högt värderat osv.

Som jag skrev innan så vet jag inte riktigt vad jag vill ha sagt, men du kanske ser mönstret och känner igen dig när du började med aktier?

Mvh

SVAR:
Ja, jag känner igen mig mycket i det du skriver. Både personligen och genom alla de mail jag får från läsare och medlemmar.
En stor del av problemet är – enligt mig – att alltför många tror att man kan tajma börsen på ett enkelt sätt. Man kan köpa när det är billigt och man kan sälja när det är dyrt osv. Detta tillsammans med rädslan att man kan förlora pengar leder oftare än något annat till sämre beslut.

För det första är det väldigt svårt att tajma börsen. Det är bara att glömma det, speciellt om man är ganska ny och inte jobbar med detta på heltid. Även de som gör det på heltid har otroligt svårt att tajma svängningarna på börsen. Tidningar och media kan det absolut inte. Jag vet att många läser bl.a media och läser om hur konjunkturen är på väg åt olika håll och så tar man beslut utifrån detta om man skall köpa eller sälja.

Rädslan att förlora pengar är inte helt lätt att komma över heller. Kanske pengarna sitter bättre på ett sparkonto om rädslan är alltför stark.
Lösningen – enligt mig – om man vill lyckas på börsen är att för det första vara långsiktig (minst 3-5 år). Sälj heller aldrig i försök att tajma börsen. Behålla aktierna i vått och torrt. Tänk på att finanskrisen inte varade mer än ett par – tre år. Är du långsiktig så är den tiden kort och oväsentlig. Se det istället som en bra chans att köpa det du vill ha på rea.

Sedan bör man istället lägga den mesta tiden på att hitta bra bolag att investera i. Försök inte tajma detta heller. Köp bolaget när du hittat det och behåll sedan aktien i många år. Diversifiera också din aktieportfölj med kanske 5-15 aktier.

Säljer gör du endast om anledningen till att du köpte aktien en gång inte finns kvar. Detta har sällan inget att göra med aktiekursen utan mer att göra med företagets kvalite.

Att månadsspara är också en mycket bra vana. Detta bör man göra oavsett vad börsen gör. Tänk att det blir rea på aktier om det går ner. Desto mer det går ner desto billigare blir det.

Om du följer ovan råd så vågar jag påstå att du kommer att lyckas bättre med aktier än en stor majoritet av sparare som inte gör det.
Hoppas det hjälper! Lycka till!

Tusen tack! Det ska skrivas ut och hängas på väggen.

NÄSTA SVAR IGEN FRÅN HAN SOM STÄLLDE FRÅGAN OCH EFTER HAN FÅTT SITT SVAR

Tusen tack! Det ska skrivas ut och hängas på väggen.
Tack för att du tog dig tid att läsa och svara!
Mvh


 

img 5f9163d7e50fb Samuelssons Rapport

FAQ – Lyckas med aktier

1. Vad är aktier?
A: Aktier är ett finansiellt instrument som ger ägaren rätten att äga en liten del av en företag. Aktier handlas på börsen, där investerare köper och säljer aktier i företag.

2. Hur tjänar man pengar på aktier?
A: Det finns flera sätt att tjäna pengar på aktier. När aktien stiger i värde, kommer investeraren att tjäna pengar genom att sälja de aktier de har köpt. Om företagets vinst ökar, kan aktien även ge ägarna utdelningar.

3. Vilka är de olika typerna av aktier?
A: De vanligaste typerna av aktier är vanliga aktier, preferensaktier och röstberättigade aktier. Vanliga aktier ger ägarna rätten att äga en del av företaget och ger dem rösträtt. Preferenceaktier ger ägarna preferens när det gäller utdelningar och företagets vinst men ger dem ingen rösträtt. Röstberättigade aktier ger ägaren rösträtt men ingen preferens när det gäller utdelningar eller vinst.

4. Vad är skillnaden mellan en aktie och ett alternativ?
A: En aktie är en andel av ett företag som ger ägaren rätten att äga en bit av företaget och ger dem rösträtt. Ett alternativ ger investeraren rätten att köpa eller sälja en viss mängd aktier vid en viss pris inom en viss tidsperiod.

5. Hur bestämmer man vilka aktier man ska investera i?
A: Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till när man väljer vilka aktier man ska investera i. Dessa inkluderar företagets historia, finansiell stabilitet, marknadstrends och risker. Det är viktigt att göra en grundlig forskning innan man investerar i aktier.

6. Vad är en värderad aktie?
A: En värderad aktie är en aktie som har ett bestämt pris. Priset är baserat på företagets förväntade framtida intäkter och vinst. Det är ett bra sätt att investera för dem som söker stabilitet.

7. Vad är en aktieindex?
A: En aktieindex är ett mått på prisutvecklingen för en grupp av aktier. Det kan vara ett helt index som sammanfattar prisutvecklingen för ett stort antal aktier eller ett index som fokuserar på ett specifikt bransch eller region.

8. Vad är fördelarna med att investera i aktier?
A: Fördelarna med att investera i aktier är att det är ett långsiktigt sätt att bygga upp värde och tjäna pengar. Aktier ger även investerare en möjlighet att ta del av företagets ökning av vinst och utdelningar.

9. Vad är riskerna med att investera i aktier?
A: Riskerna med att investera i aktier är att marknaden kan vara volatil. Detta innebär att aktiepriset kan fluktuera mycket snabbt, vilket kan leda till förluster om man inte är försiktig. Det finns också risken att företaget inte lyckas och aktien kan förlora sin värde.

10. Hur kan jag skydda mina investeringar i aktier?
A: Det finns flera sätt att skydda sina investeringar i aktier. Det är viktigt att diversifiera sina investeringar och inte bara investera i en enda aktie. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad om marknadstrender och välja aktier med försiktighet. Det är också bra att använda stop-loss order för att skydda sina investeringar.

 

 

 


Här hittar du vårt arkiv med artiklar relaterade till aktier.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)