March 24

Alla skär ner på sina mean reversion strategier, hur påverkar det börsen?

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Dom flesta jag talar med om vad som hände i februari på aktiebörsen råkade på ena eller andra sättet ut för en ordentlig drawdown eller en ansenlig förlust. Det gjorde även

mean reversion strategier
mean reversion strategier

jag i de strategier som var av sorten “mean reversion” och handlade på aktiebörsen. Som tur var var jag diversifierad på en hel del andra marknader och strategier så smällen blev inte lika hård även om den blev kännbar.
En av mina iakttagelser efter att ha pratat med traders i Sverige, USA och även i andra delar av världen är att dom flesta känner att dom var överviktade i indexstrategier (aktieindex) och kommer att skära ned på den risken och exponeringen. Man kan givetvis ifrågasätta varför man gör detta nu och inte tidigare men det kommer jag inte göra i denna artikel. Det som intresserad mig mest är hur börsen i sig kommer att påverkas av att en ansenlig mängd traders runt om i världen kommer att skära ner på mean reversion strategier. Hur påverkar detta börsen i närtid? Jag har inget bra vetenskapligt svar på detta utan vill egentligen bara göra andra traders uppmärksamma på att så sker.

Efter drawdowns blir det bättre

En ickevetenskaplig iaktagelse som jag gjort genom åren är att strategier och metoder som genomgått en stor drawdown eller stora förluster kan ha en tendens att fungera bättre efter motgångar. En stor anledning till att en strategi slutar fungera brukar vara den stora mängden traders som jagar exakt samma trade vilket till slut kan göra att det inte finns några pengar att tjäna och strategin kan sluta att fungera. Det har hänt förut i många olika typer av strategier. En hel del av det som fungerade för 10-20 år sedan fungerar inte idag. Jag vet för jag var med även då… Nu sker en utrensning av handlare i denna typ av strategi. (mean reversion) Kan det i sin tur förlänga livslängen på mean reversion strategier som köper på dippar?

Skära ner på Mean reversion?

Har jag skurit ner på mina mean reversion strategier? Nej, det har jag inte. Jag har fortsatt med min exponering på denna typ av indexstrategier men är av den åsikten att den ökade risken ger meravkastning i slutändan. Det kan bli tuffa svängningar under tiden och även kanske djupa drawdowns. Ett sätt att tackla detta är som jag skrev ovan med hjälp av diversifiering. Att man handlar på andra marknader (eller med strategier) som inte har så stor korrelation mot index och mean reversion. Ett annat sätt är att testa sina strategier så långt bak i tiden som man bara kan göra. Många indexstrategier som jag handlar med har testats ända tillbaka till 1999 och 2000. Det är över 18 år. Har du en bra historik så lång tid tillbaka så ökar dina chanser att du kommer överleva en tuff drawdown även om det inte är någon garanti givetvis. Många faller tyvärr i den alltför vanliga överoptimeringsfällan. Vet du hur du navigerar dig bort från denna risk så ökar dina chanser att överleva.
Läs mer om Livet som trader.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Välkommen till Sveriges största tradingblogg – (och en av) Sveriges största aktieblogg

Välkommen till Sveriges största tradingblogg – (och en av) Sveriges största aktieblogg

Hur går det för mig? Det var ett tag sedan nu…

Hur går det för mig? Det var ett tag sedan nu…