Money Management, vad är det?

By september 10th, 2018 Börsblogg

Money management

Money management är ett engelska ord och betyder direkt översatt på svenska pengahantering.

Hur mycket pengar ska jag satsa i en trade? Vad är den rätta storleken för en trade (position size) för mig? Ja, det finns många frågor att besvara och jag tänkte skrapa lite på ytan i detta ämne och förklara det viktigaste.

Money management använder man för att skydda sitt kapital. Syftet med money management är att på ett effektivt sätt hantera de risker som dina pengar utsätts för under din trading med aktier, terminer eller andra värdepapper. Money management handlar med andra om att anpassa din trading efter sitt tradingkonto och kapital, samt efter risk och dina odds till vinst.

Vikten av att ta hand om sitt tradinkapital på rätt sätt kan inte understrykas nog, det är därför en mycket viktig del inom trading att välja rätt position size. Storleken på din trad får inte vara för stor, eftersom en eventuell förlust då gör för stor skada. Omvänt, så får storleken inte vara för liten för då vinner vi inte tillräckligt vid en eventuell vinst.

Något som många använder är en relativt känd 2%-regel. Den går ut på att man inte ska riskera mer än 2% av sitt kapital. Har du 100000 kronor på ditt konto bör du inte riskera mer än 2000 kronor per tradetillfälle. Money management är en viktig del i trading. Att inte behärska detta är en snabb väg till ruin och tomt konto. Jag brukar personligen riskera mellan 0,5-0,7% per trade beroende på system, marknad och volatlitet.

Att hushålla med sina trades och enbart investera i rätt avvägda trades är A och O för en duktig trader.

Money management kan liknas vid ett bra försvar i exempelvis fotboll eller någon annan sport.

Att upprätthålla en god nivå på money management handlar om att ta kalkylerade risker. Det betyder att trading – och dess insatser – tas i förhållande till ditt tradingkapital och de odds som du har för att din strategi skall gå med vinst.

Teorierna för money management gäller oavsett om ditt tradingkonto är 1000 kronor eller 100 miljoner. Tankesättet är viktigt inte bara inom trading utan även inom andra sorters spel såsom hästar och poker.

Avkastning och risk går hand i hand. Likt en investerare så ska du alltid sträva efter att öka avkastningen och minska risken. Om du fick möjligheten att placera dina tillgångar i två olika aktier, så väljer du alltid den aktien med högst avkastning om risken är densamma. På samma sätt så vill man alltid välja den aktien med lägst risk om den förväntade avkastningen är densamma.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com