April 4

Vad betyder nominell ränta?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

När du ska ta ett lån eller vill investera pengar hör du kanske begreppet ”nominell ränta”. Tyvärr är det väldigt få människor som faktiskt vet vad begreppet betyder. Det ska vi försöka förändra med den här artikeln om just nominell ränta. Häng med så lär vi oss tillsammans.

Nominell ränta – den du alltid ser:

Den nominella räntan är den som alltid ser först när ansöker om ett lån. Det är den som långivarna gillar att skylta med eftersom den alltid är låg. Det gör att deras lån ser riktigt billigt ut på pappret. Enkelt sagt kan man säga att den nominella räntan är den procentsats av skulden som du ska betala till långivaren, varje år. Hos banker är den vanligen låg, ofta mellan 1–2%. Går du istället till smslångivarna får du vara beredd att betala mer, ofta uppemot 15–20%. Den nominella räntan är dock sällan den räntan du faktiskt får betala för.

Skillnad mot effektiv ränta:

Den effektiva räntan är den som långivarna tycker om att gömma lite, ofta i det finstilta. Är du inte försiktig upptäcker du den inte förens det är försent. Den effektiva räntan är nämligen den totala räntan för lånet när alla avgifter räknas med. Den blir alltid högre än den nominella räntan, ofta mycket högre.
Banker brukar inte ha särskilt många avgifter vilket gör att deras effektiva ränta är rätt lik deras effektiva ränta. Smslångivare brukar däremot ha höga avgifter vilket får den effektiva räntan att snabbt öka. När du ska ta ett lån är den nominella räntan därför inte särskilt intressant. Det du istället är intresserad av är den effektiva räntan. Det är även den du måste räkna med när du kollar om du har råd med lånet eller inte.

Räkna på ränta:

Att beräkna den nominella räntan är faktiskt riktigt enkelt. Låt säga att du har fått ett banklån på 100 000 kronor. I ränta får du 2% per år. Då är beräkningen följande: 100 000 X 0,02 = 2000. Du kommer alltså betala 2000 kronor om året i räntor. Om du inte gör några amorteringar kommer dit lån öka med 2000 kronor om året.

Lägre ränta:

Självklart vill du att din nominella ränta ska vara så låg som möjligt. Som tur är finns det flera sätt för hur du kan sänka dina räntekostnader. Ett vanligt sätt är att erbjuda en säkerhet. Om banken vet att det finns något de kan ta om du inte klarar att sköta dina amorteringar är de villiga att sänka räntan. Därför är räntan oftast väldigt låg vid ett bolån då huset fungerar som säkerhet.
Anledningen till att du inte får lika låg ränta vid ett billån är att bilen sjunker i värde efter att du köpt den. Huset kommer istället att stiga i värde. Vill du ha så låg nominell ränta som möjligt vill du alltså ta ett bolån.
Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse av nominell ränta och skillnaden mot den effektiva räntan. Ta det försiktigt när du lånar pengar, det är lätt hänt att kostnaderna blir högre än du trott.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar