January 19

Nordamerikas 10 största länder till yta och folkmängd – störst länder i Nordamerika

Last Updated on 26 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Nordamerika är jordens tredje största kontinent. Här ligger det dock långt många fler länder än bara USA och Kanada. Har du koll på vilka andra länder som ligger i denna världsdel samt vilka som egentligen är störst sett efter folkmängd och yta? Vi kollar!

10 största länderna i Nordamerika efter folkmängd

I Nordamerika ligger det 23 länder, inräknat allt från enorma Kanada med sina breda vidder till små, tätbefolkade karibiska öar. Men vilket land har egentligen störst befolkning enligt den uppskattning som utfördes 2008?

Plats 10: Nicaragua

Nicaragua - största länderna i Nordamerika

Nicaragua intar den tionde platsen över flest invånare med 5 743 000 människor. Huvudstaden är Managua och där bor 1 miljon av alla invånare. Detta gör ön till en av de befolkningstätaste i hela Nordamerika.

Plats 9: El Salvador

El Salvador - största länderna i Nordamerika

I El Salvador bor det 6 163 000 miljoner invånare och därmed hamnar landet på en nionde plats. Landet är  relativt tätbefolkat och har en fin natur som gränsar mot Stilla havet. Huvudstaden är San Salvador och den grundades redan 1525.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
bra utdelningsaktier
mycket bra fonder
särskilt bra aktier
köpvärda indexfonder
ABC Aktier

 

Plats 8: Honduras

Honduras - största länderna i Nordamerika

Honduras är det åttonde mest befolkade landet i Nordamerika. Här bor det 7 466 000 miljoner människor och huvudstaden är Tegucigalpa med strax under 10 % av landets befolkning. Honduras gränsar mot Nicaragua, El Salvador, Karibiska havet och mer.

Plats 7: Haiti

Haiti - största länderna i Nordamerika

På sjunde plats hamnar Haiti med 10 033 000 invånare. Här är befolkningstätheten hela 361,5 personer per km2. Haitis fattiga befolkning är hårt drabbad av de naturkatastrofer som drabbat landet.

Plats 6: Dominikanska Republiken

dominikanska republiken

 

Dominikanska republiken har den sjätte största folkmängden med sina 10 090 000 invånare. Här råder en befolkningstäthet på 207,3 personer per km2. I Dominikanska republiken bor många på landsbygden, men också i de stora städerna Puerto Plata och Santo Domingo.

Plats 5: Kuba

Kuba - största länderna i Nordamerika

På plats nummer fem hamnar Kuba med 11 204 000 miljoner personer. Kuba har varit bebott av kolonisatörer sedan 1492 och av indianstammar lång tidigare. Här talas spanska och ön är den största i Karibien.

Plats 4: Guatemala

 

Med 14 027 000 miljoner invånare hamnar Guatemala på en fjärde plats.  Landet koloniserades i början av 1500-talet och innan dess levde här ett flertal olika indianstammar. Huvudstaden Guatemala City har cirka en miljon invånare.

Plats 3: Kanada

 

Trots att Kanada är det minst befolkningstätaste landet i hela Nordamerika hamnar landet på tredje plats över de mest folkrika länderna. Detta med sina 33 573 000 miljoner invånare som framförallt bor i landets sydligare delar.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

 

 

Plats 2: Mexiko

Mexiko - största länderna i Nordamerika

Mexiko är det andra största landet sett efter folkmängd. Här bor 112 322 757 miljoner människor i den eviga sol och värme som råder. Huvudstaden är Mexiko City med 8,8 miljoner invånare och med hela 20 miljoner invånare i dess storstadsområde.

Plats 1: USA

USA - största länderna i Nordamerika

Det klart folkrikaste landet i Nordamerika är USA. Här bort det hela 314 miljoner människor, eller 314 659 000 invånare för att vara mer exakt. Landet är dock mycket stort och har bara en befolkningstäthet på 57,1 människor per km2.

10 största länderna i Nordamerika efter yta

Nordamerika sträcker sig från Norra Ishavet i norr ner till Panama i söder och gränsar mot Atlanten, Stilla Havet och Karibiska Havet. Nordamerika täcker 4,8 procent av jordens yta. Låt oss därför kika på vilka länder som innehar störst yta på kontinenten.

Plats 10: Dominikanska republiken

Vackra Dominikanska republiken intar den tionde platsen på listan över störst yta. Denna karibiska önation upptar 48 671 km2 och gränsar mot Haiti. Detta är ett befolkningstätt land där Pico Duarte är den högsta toppen och där sockerrörplantage och vackra ständer finns överallt.

Plats 9: Costa Rica

Costa Rica har en yta på 51 100 km2 och ett namn som betyder ”den rika kusten”. I Costa Rica finns en storslagen natur, vulkaner och en av världens största biologiska mångfalder. Dessutom är 23 % av ytan är täckt av naturskyddsområden.

Plats 8: Panama

Panama sträcker sig över 75 417 km 2 och är det sista stoppet i Nordamerika innan Sydamerika tar över. Här hittar du den kända Panamakanalen för den som vill korsa världsdelen från Atlanten till Stilla havet.

Plats 7: Guatemala

Guatemala med sina 108 889 km2 gränsar till länder såsom Mexiko, Honduras och El Salvador. Landet koloniserades i början av 1500-talet och innan dess levde här ett flertal olika indianstammar. Guatemala är ett bergigt land med höga bergskedjor som blandas med fuktiga, tropiska lågländer.

Plats 6: Kuba

Det är Kuba som får sjätteplatsen på vår lista över Nordamerikas största länder efter yta med sina 109 886 km2. Detta land är den största ön i Karibien och ligger 150 km söder om USA. Ytan upptas av allt från städer till sockerrörsodlingar och tobaksplantage.

Plats 5: Honduras

Honduras är fyra gånger mindre än Sverige men intar ändå en hedervärd femteplats. Landets yta täcker 112 492 km2 och gränsar bland annat mot två olika hav. Här levde mayaindianerna långt innan landets koloniserades av Columbus.

Plats 4: Nicaragua

På fjärde plats hittar vi Nicaragua med sina 130 373 km2. Denna yta är bra mycket mindre än de tre största ländernas yta. På Nicaraguas land finns bland annat en riktigt stor färskvattenkälla vid namn Nicaraguasjön.

Plats 3: Mexiko

Det är Mexiko som är Nordamerikas tredje största land efter yta. Placerad precis under USA brer detta land ut sig rejält. Den totala ytan uppnår 21 964 375 km2. Mexiko gränsar förutom till USA även till såväl det Karibiska havet som Stilla havet, Guatemala och Belize.

Plats 2: USA

USA är det andra största landet i Nordamerika sett efter yta med sina 9 629 091 km2. Här finns tre av världsdelens största städer, den lägsta punkten (Death Valley, 86 meter under havet) samt den högsta punkten (berget Denali i Alaska, 6 190,5 meter över havet).

Plats 1: Kanada

Kanada är det land som är ytmässigt störst i Nordamerika. Med en yta på 9 984 670 km2 kniper landet förstaplatsen precis framför näsan på USA. Kanada är dessutom världens näst största land, med bara Ryssland som är större.

Hur många länder finns det i Nordamerika?

I Nordamerika ligger det 23 länder samt 9 territorier. Några av dessa är Kanada, Honduras, Cuba, Dominikanska Republiken, Bahamas, Panama Och Grenada.

Hur många bor det i Nordamerika?

I Nordamerika bor det 528 miljoner invånare, eller 528 720 588 människor för att vara mer exakt. Allt enligt en folkräkning utförd under 2008.

Vilken världsdel tillhör Latinamerika?

Latinamerika är ingen världsdel, utan en kulturgeografisk region. Latinamerika har länder som tillhör såväl Nordamerika som Sydamerika.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta