October 2

Nordens 10 Högsta Byggnader – Högst byggnad i Norden

Last Updated on 16 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Nordens Högsta Byggnad. Trots att det alltmer byggs på höjden ute i världen är vi i Sverige fortfarande vana vid relativt låg bebyggelse. Detsamma gäller i våra grannländer Danmark och Norge. Vi har helt enkelt inte behövt klättra så högt för att få plats. Med våra vidsträckta marker ryms vi mer än väl allihop, och vi kan unna oss att bo på markplan och behöver inte ens ha någon granne tätt inpå knuten. Om vi nu inte vill förstås.

Ändå har det börjat byggas lite försiktigt på höjden även här i Norden. Inte minst i de större tätorterna. Visst finns det fortfarande gott om utrymme för oss, och vanliga bostadshus anses höga när de är sådär 10 våningar, men likväl finns det några nordiska byggnader som sticker ut när det gäller höjd. Kanske är det helt enkelt så att vi även här vill känna oss lite stora och internationella. Kanske få en smula New York-känsla mitt i vår gamla träbebyggelse.

Det handlar dock inte enbart om nybyggen. Visst, de finns också med. Men på listan över Nordens 10 högsta byggnader är det inte bostadshus i form av modernistiska skyskrapor som dominerar. Nej, här finns det även gamla kända byggnader. Som av en eller anledning restes extra högt mot himlen den dag de byggdes.

Nordens 10 Högsta Byggnader

10. Sankta Klara Kyrka, Stockholm.

Höjd: 116 meter.
Byggår: stod klar 1590

Man kan knappast anklaga Sankta Klara Kyrka för att vara ett nybygge. Kyrkan stod klar 1590. Den är belägen centralt i Stockholm och är Skandinaviens näst högsta kyrka. Själva tornet är omgivet av fyra mindre torn, och högst upp på toppen finns en spira av smide. Och högst upp på spiran sitter en förgylld tupp, som alltså kan njuta av en fantastisk utsikt över staden.

 

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

9.  Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo, 1990, Norge

Höjd: 117 meter.
Byggår: 1989

En meter högre och byggt betydligt senare är detta hotell som vi hittar nära Oslos centralstation. Med sin platta form och spegelliknande yta ståtar det flera huvuden högre än sina grannbyggnader. Huset har 676 rum, 140 affärsrum och 20 sviter utspridda över 37 våningar. Den som inte lider av höjdskräck kan åka upp till toppen med glashissen som löper längs med fasadens utsida.

8. Victoria Tower, Stockholm

Höjd: 117,6 meter.
Byggår: 2009-2011

När Victoria Tower i Kista stod klart 2011 vann det med 60 centimeter över det Oslos ovanstående bidrag på listan. Det kan tyckas som en mindre siffra i sammanhanget, men likväl gör det byggnaden till Nordeuropas högsta hotell. Huset har en utsida av gnistrande triangelformade glas, består av 34 våningar och har 299 rum. Plus givetvis restaurang och skybar som sig bör i en byggnad av den här kalibern.

7.  Uppsala domkyrka, Uppsala

Höjd: 118.7 meter
Byggår: invigdes 1435

Högsta kyrkan på listan, och 2,7 meter högre än Sankta Klara. Den är också den äldsta byggnaden här. Redan på 1400-talets början lyckades man resa det två mäktiga tornen, som dock inte såg likadana ut på den tiden utan har byggts om ett flertal gånger genom århundradena. Högst upp i norra tornet finns de fem klockorna, varav den största väger 7360 kg. Så här i moderna tider kan man inte riktigt låta bli att fundera på hur de fick upp dessa enorma klockor 119 meter upp i luften.

6. Amtssygehuset i Herlev

Höjd: 120 m
Byggår: 1976

10 km nordväst om Köpenhamn hittar vi ett av Danmarks största sjukhus. Det kan sägas vara typisk för sin tid när den efter tio års byggande stod klart i mitten av 70-talet. Byggnaden är grå, och på fasaden löper långsmala fönster. Den är 25 våningar hög, så det gäller att den som hamnar i de högre regionerna under sin sjukhusvistelse inte lider av höjdfobi om de vill ta sig en titt ut genom fönstren.

5. Kista Science Tower, Stockholm

Höjd: 124 meter
Byggår: 2000-2002

Det här är egentligen inte ett hus, utan ett komplex på sex stycken, varav det högsta är 124 meter. Och frågan är också om det hamnar som femma eller trea på den här listan. Det beror nämligen lite på hur man räknar. Om man inte slutar ovanför den 32:a våningen utan även räknar med antennen, springer höjden upp på hela 156 meter. Mesta delen av byggnaden utgörs av kontor, men här finns också restauranger och affärslokaler.

4. Näsinneula Tower, Tampere

Höjd: 134 m
Byggår: 1970-71

Finlands enda bidrag på listan är utsiktstorn i Tammerfors. Det sägs att det byggdes med en hastighet på fyra meter per dag. Högst upp finns en väderradar, och denna är faktiskt belägen hela 168 meter över havet! För den som inte kan finska kan upplysas om att det finska ordet ”nuela” betyder nål, vilket kan vara passande i sammanhanget då tornet ser ut att skjuta upp som en nål från marken mot himlen.

3. Kaknästornet, Stockholm

Höjd: 155 meter
Byggår: 1963

På Gärdet i Stockholm ståtar Kaknästornet, byggt för radio- och TV-sändningar. Fram till juldagen 2018 när det av säkerhetsskäl stängdes för besökare, inhyste det restaurang och café på husets 28:e respektive högsta 30:e våning. Det var länge landets högsta byggnad, tills den petades ner av Turning Torso.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om proff:

2. Turning Torso, Malmö

Höjd: 190,4 meter
Byggår: 2001-2005

Andraplatsen på listan av Nordens högsta byggnader intas av Malmö. Turning Torso, som betyder vändande torso, var från början tänkt att vara färdigställd till 1999 års Bomässa, men stod klar först sex år senare. Den är Europas tredje högsta bostadshus, och vrider sig upp mitt bland Västra Hamnens genomgående låga hus och har en minst sagt makalös utsikt över Öresundsbron och sundet mot Köpenhamn. Med sina 40 vinnande meter över trean på listan sticker den ut rätt rejält. Dock inte så länge till. Snart är det nämligen dags för Göteborg att göra debut på listan, därtill genom att direkt knipa guldplatsen.

1. Karlatornet, Göteborg

Höjd: 245 meter
Planerad att vara färdigställd: 2022-24 (men beräknas bli försenad)
Göteborgarna tyckte uppenbarligen att det var bäst att särskilja sig rejält från mängden. Karlatornet som uppförs på Lindholmen på Hisingen i Göteborg ska resa sig hela 245 meter från marken. Den ska inrymma mestadels lägenheter, men också hotell. För den som har en slant över och vill bosätta sig på hög höjd kan alltid slå till på ett penthouse på 370 kvm på 71:a våningen. Priset? 59,9 miljoner. Det kanske kan tyckas dyrt, men vad offrar man inte för en utsikt utöver det vanliga!

Små skyskrapor

Ja, som vi ser har även vi nordbor en och annan hög byggnad att skryta med. Dock gäller det att vi stannar där vi är, och inte blickar alltför långt bortanför våra marker om vi ska fortsätta känna oss stora och mäktiga. Det är möjligt att vi tycker Karlatornets 245 meter låter hisnande. Men då har vi inte sett Burj Khalifa i Dubai i Förenade Arabemiraten. Med sina 828 meter har den rätt att kalla resten av världens byggnationer för proff lilleputtverk!

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta