Last Updated on 18 september, 2020 by Håkan Samuelsson

Nordic lån

Nordic lån, som ingår i Thorn-koncernen, är en relativt ny långivare på marknaden och erbjuder trygga, enkla lån anpassade efter kundernas behov. Nordiclån erbjuder lån på upp till 50 000 kronor, med en fast månadskostnad och en flexibel löptid på mellan 12 – 80 månader.

Grundkrav för att låna pengar via Nordiclån

– Du ska vara 20 år fyllda
– Du ska vara fri från betalningsanmärkningar
– Du ska ha ordning på din privata ekonomi
– Du ska ha mobilt Bank-ID

Så här ansöker du om lån via Nordiclån

 1. Fyll i dina person- och bankuppgifter
 2. Legitimera dig med hjälp av mobilt Bank-ID
 3. Invänta återkoppling från Nordiclån

Fast månadskostnad

Månadskostnaden baseras på din lånesumma och den löptid du har avtalat med Nordiclån. På det viset kan du ha kontroll över dina månatliga utgifter. Du kan också välja att slutbetala lånet när helst du önskar, helt utan avgifter.

Individuella kreditprövningar

När du har skickat in din ansökan (se stegen ovan) görs en individuell kreditprövning. Därefter bestämmer Nordiclån hur hög din ränta kommer att bli. I skrivande stund ligger räntebeloppet mellan 7,92% – 21,60%. Din exakta årsränta kommer att framgå tydligt i det låneavtal du får av Nordiclån.
Exempel på lånekostnader
Du lånar 24 000 kronor med en löptid på 82 månader. Din månadskostnad blir 576 kronor, utan avgifter.
Med tillkommande administrativa avgifter, det vill säga 19 kronor per månad för betalning via autogiro alt. 39 kronor per månad för betalning manuellt, betalar du 576 kronor + 19 kronor alt. 576 kronor + 39 kronor per månad. Det ger en kostnad på 595 kronor per månad alt. 615 kronor per månad.
Med en fast ränta på 21,60% och en effektiv ränta på 26,59%, plus uppläggningsavgiften på 595 kronor, landar totalsumman för ditt lån hos Nordiclån på 48 800 kronor.

Nordic lån
Nordic lån

 

Vad innebär en kreditprövning?

En kreditupplysning, eller en så kallad personupplysning, görs för att kontrollera ett eventuellt kreditengagemang, betalningsanmärkningar, fastighetsinnehav, skuldsaldo etcetera. Det är med andra ord ett enkelt och tryggt sätt för ett företag, såsom Nordiclån, att förhindra eller upptäcka eventuella bedrägerier och/eller minska risken för eventuella kreditförluster.
Tjänsten är tillgänglig för såväl företag som önskar göra en ekonomisk bedömning i samband med exempelvis en låneansökan, upprättande av ett hyresavtal, ett borgensåtagande och liknande. Även privatpersoner kan begära en kreditupplysning; du kan till och med begära en upplysning på dig själv.

Betalningsvillkor

Som låntagaren är du skyldig att betala administrativa avgifter för bland annat betalningsavier och autogirobetalningar. Detta är avgifter som tillkommer varje månad vilket betyder att de bör vägas in i den totala kostnaden för lånet.
Dessutom tillkommer en uppläggningsavgift, eller startavgift, i samband med upprättandet av ett nytt låneavtal. En avgift som tillkommer för varje nytt låneavtal en kund ingår med Nordiclån och som i skrivande stund uppgår till 595 kronor.

Möjlighet till betalningsfria perioder

Hos Nordiclån kan du få möjlighet till vad de kallar räntefria eller betalningsfria månader. Tar du ett så kallat “Fokuslån” kan du till exempel börja med en räntefri (och därmed betalningsfri) period på max 90 dagar. Detta måste dock avtalas vid upprättandet av lånet och påverkar såväl löptid som kreditkostnad.
Med det som kallas “Thorn PrivatFinans Pauslån” kan du få två betalningsfria månader med kravet att dessa inte infaller under ett och samma kalenderår. För att ta del av detta erbjudande måste du meddela Nordiclån senast den 5:e i samma månad.
Exempel: Du önskar en betalningsfri månad i juli och måste då meddela Nordiclån om detta önskemål senast den 5 juli.

Ångerrätt

En låntagare har rätt att ångra ett avtal med Nordiclån så länge detta meddelas inom loppet av 14 dagar från den dag då avtalet skrevs. Lånebeloppet ska betalas tillbaka inom 30 dagar från det att ångerrätten åberopades och tillstyrktes.
Observera att tillägg för upplupen ränta bör tas med i beräkningen. Låntagaren kan bli skyldig att betala ränta enligt de villkor och regler som gällde vid tidpunkten för upprättandet av avtalet fram tills dess att återbetalning sker.

För- och nackdelar med Nordiclån

Fördelar

 • Nordiclån erbjuder en fördelaktig, individuell ränta (eftersom räntan är föränderlig kan även angivna siffror förändras).
 • Nordiclån passar dig som har problem att få banklån och som behöver snabbt utbetalda pengar. Vanligtvis får du pengarna redan samma alternativt nästkommande bankdag.
 • Nordiclån har en flexibel och högst tillgänglig kundservice.
 • Nordiclån tar kreditupplysning på alla sina kunder.

Nackdelar

 • När du lånar pengar via Nordiclån får du vara beredd att betala en del extraavgifter, som ligger mellan 19 kronor och 39 kronor i skrivande stund. Dessutom tillkommer en startavgift på 595 kronor.
 • När du tar ett lån genom Nordiclån får du räkna med höga räntekostnader. Dock kan du räkna med en fast månadskostnad, vilket är bra för dig som vill ha koll på dina fasta utgifter.
 • Nordiclån tar kreditupplysning på alla sina kunder.
 • Nordiclån har inga särskilda erbjudanden till nya kunder. De beviljar inte heller lån med medsökande.

Sammanfattning

Nordiclån är en relativt ny långivare och erbjuder enkla lån med flexibel löptid, snabb utbetalning och fasta månadskostnader. Du kan låna upp till 50 000 kronor, så länge du är 20 år fyllda, har ett mobilt Bank-ID samt är fri från betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Det är viktigt att känna till att varje låneansökan föregås av en kreditprövning, något som kan ses både som en fördel och en nackdel.
Nordiclån erbjuder dessutom ränte- och betalningsfria perioder, som innebär att du kan slippa betala på ditt lån i upp till två månader. Du har också rätt att ångra ett avtal du ingått med Nordiclån, men då måste detta meddelas inom 14 dagar från den dag avtalet skrevs. Observera att du blir skyldig att betala ränta enligt rådande villkor och regler fram tills dess att återbetalning sker.
Som låntagare hos Nordiclån kan du räkna med ett antal administrativa avgifter. Dessutom görs en individuell kreditprövning för varje ny kund, vilket innebär att räntekostnaderna kan skilja sig från person till person.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email