Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson
Österrikiska skolan
Österrikiska skolan är en nationalekonomisk inriktning som analyserar ekonomiska frågor utifrån ett logiskt perspektiv.
Österrikiska skolan har inte någon slags etnisk knytning till nationen Österrike och dess ekonomi.
Inom nationalekonomin är “den österrikiska skolan” samlingsbeteckningen för de ekonomer som utmanade såväl positivismen som socialismen och nationalsocialismen. Mer än andra kom Hayek, von Mises och andra liberala ekonomer att sätta människan i centrum. Det är enskilda individer, inte system eller kollektiv, som tillsammans utgör ekonomin.
Upphovet till den österrikiska skolan är den österrikiska ekonomiprofessorn Carl Menger (1840-1921) som 1871 publicerade Grundsätze der Volkswirtschaftslehre.
”Socialism, förutsåg Mises, skulle resultera i totalt kaos och i civilisationens slut.” Mises utmanade socialisterna att förklara, i ekonomiska termer, exakt hur systemet skulle fungera, en utmaning som socialisterna hittills har undvikit.
Här kan du läsa mer om kapitalism.
Summering
Österrikiska skolan av nationalekonomi är en skola av ekonomisk analys som har utvecklats från 1800-talet till närvarande. Skolan vilar på kritiken av den traditionella ekonomiska analysen, som anses ha misslyckats med att förklara den ekonomiska verkligheten. Österrikiska skolans teoretiker koncentrerar sig på individuella val och handlingsmönster och är kritiska till den statliga intervenering och reglering som de menar leder till ineffektivitet och stagnation. De argumenterar för att ekonomiska fenomen förklaras bäst genom att studera individuella prestanda och beteendemönster, snarare än genom att försöka förutsäga samhällseffekter av politiska beslut. Österrikiska skolan är känd för sina teorier om pris, värde och fördelning, och har också bidragit till den moderna samhällsteorin, särskilt inom mikroekonomi. Dess teoretiker, som inkluderar Carl Menger, Ludwig von Mises, Friedrich Hayek, Joseph Schumpeter och Murray Rothbard, är kritiska till den ekonomiska planeringen och kontrollen som de menar leder till ineffektivitet och stagnation. Österrikiska skolan har också förespråkat fria marknader och fördelningsmekanismer som en grund för att uppnå ekonomisk tillväxt.
FAQ
1. Vad är den österrikiska skolan i nationalekonomi?
Den österrikiska skolan i nationalekonomi är en ekonomisk teori som fokuserar på tillämpningar av marknadsekonomiska principer och individuella aktörers beteende. Det är en kritisk rörelse som tar avstånd från mainstream ekonomiska teorier. Istället för att följa traditionella ekonomiska teorier fokuserar den österrikiska skolan på att undersöka hur människors beslut och handlingar påverkar ekonomin.
2. Vad är de viktigaste principerna för den österrikiska skolan i nationalekonomi?
De viktigaste principerna för den österrikiska skolan är individualism, marknadsekonomi, konkurrens och konsumentorientering. Den österrikiska skolan anser att individuella aktörer är de viktigaste aktörerna i ekonomin och att marknaden är den bästa mekanismen för att distribuera resurser och allokera resurser. Den menar också att konkurrens är nödvändig för att upprätthålla effektiva priser och att konsumenter är den viktigaste drivkraften för ekonomisk tillväxt.
3. Vad är de viktigaste skribenterna inom den österrikiska skolan i nationalekonomi?
De viktigaste skribenterna inom den österrikiska skolan i nationalekonomi är Carl Menger, Eugen Böhm von Bawerk, Ludwig von Mises, Friedrich Hayek och Murray Rothbard. Dessa skribenter fokuserade på att studera grunden för ekonomisk aktivitet och hur människors beslut påverkar ekonomin. Deras arbete har haft stor inverkan på modern ekonomisk teori och är fortfarande ett viktigt inslag i ekonomisk forskning.
4. Vad är den österrikiska skolans ståndpunkt om statlig intervention?
Den österrikiska skolan är motståndare till statlig intervention i ekonomin. De menar att marknader är den bästa mekanismen för att skapa effektiva priser och för att fördela resurser. Statens ingripande skulle bara störa marknadens fungerande, vilket skulle leda till ineffektivitet och ökade kostnader. De anser också att staten inte kan göra ett bättre jobb än marknaden och att det inte finns någon anledning för staten att ingripa.
5. Hur anser den österrikiska skolan om penningpolitik?
Den österrikiska skolan har en kritisk inställning till penningpolitik. De menar att den bästa penningpolitiken är att hålla penningmängden konstant, eftersom det hjälper till att upprätthålla stabila priser och att undvika inflation. De tror också att regeringar inte bör försöka manipulera penningmängden för att förbättra den ekonomiska situationen, eftersom det ibland kan leda till allvarliga ekonomiska problem.6. Hur ser den österrikiska skolan på handel?
6. Hur ser den österrikiska skolan på handel?
Den österrikiska skolan ser handel som ett nödvändigt verktyg för att öka effektiviteten och förbättra ekonomin. De tror att handel är en bra metod för att få tillgång till viktiga varor och tjänster som inte finns tillgängliga lokalt och att det också leder till ekonomisk tillväxt. De anser också att handel skapar nya arbetstillfällen och tillväxtmöjligheter.
skriv mer:
7. Hur ser den österrikiska skolan på skatter?
Den österrikiska skolan anser att skatter är ett ineffektivt sätt att förbättra ekonomin. De tror att skatter är för höga för att skapa de incitament som behövs för att uppmuntra ekonomisk tillväxt. De anser också att skatter leder till en ofördelaktig fördelning av resurser och att detta försämrar ekonomin. De tycker att skatterna bör minskas för att öka incitamenten för tillväxt och förbättra ekonomin.