passiv inkomst

Last Updated on 17 september, 2020 by Håkan Samuelsson

Passiv inkomst är detsamma som inkomst som erhålls utan aktivt arbete. Det bygger på att man lägger ner tid och arbete en gång för att bygga upp en inkomst och att det sedan fortsätter att tjäna pengar åt dig utan att du behöver arbeta mer på det. Mycket av det vi människor gör idag går att göra på ett mer effektivt och bra sätt och det går också att tjäna extra pengar på.

Om man vill ta det till nästa nivå så går det att utveckla egna sätt att skaffa smarta passiva inkomster på. Målet med passiv inkomst är att kunna få dina pengar att jobba hårt åt dig istället för att du ska jobba hårt åt dem. Att försökta hitta den bästa passiva inkomsten just för dig. En passiv inkomst innebär alltså att man inte aktivt behöver göra något för att tjäna pengar under processen. Däremot så kan det krävas tid, jobb, eller kapital i början.

Ända sedan jag läste Robert Kiyosakis bok ”Rich dad, poor dadimp?type(inv)g(17284614)a(3049594) Samuelssons Rapport”så har jag fascinerats av ämnet passiv inkomst och att försöka bygga en egen pengamaskin. En bok som borde läsas om du inte redan gjort det. Det finns många olika sätt att skapa passiva inkomster.

Även om jag själv gärna investerar och låter mitt kapital växa genom att investera i aktier så vet jag att det är något som inte faller alla i smaken. (Om du är intresserad av vad jag gör specifikt för att få mina pengar att växa så kan du läsa mer här om mina aktieportföljer.)  Därför har jag nedan listat 60 stycken olika tips som kanske kan ge dig lite idéer till att komma igång med din pengamaskin i form av passiv inkomst.

Passiv inkomst
Passiv inkomst

Här kommer 60 olika tips med passiva inkomster:

 

 1. Investera i utdelningsaktier – passiv inkomst aktier

Utdelningsaktier är en perfekt del i en pengamaskin med den passiva inkomsten från stabila aktier. Genom att investera i utdelningsaktier eller för den delen också investmentbolag eller preferensaktier så får du ta del av utdelningar som företag distribuerar med jämna mellanrum. En del tycker om att specifikt titta på månadsutdelare, alltså företag som delar ut pengar månadsvis. Personligen tycker jag inte et är en bra idé eftersom det finns många väldigt bra och bättre företag som inte delar ut månadsvis. Oavsett, det finns många som lever på utdelningsaktier och dess aktieutdelningar och det är en utmärkt passiv inkomst.

Tycker man det är svårt att välja aktier så kan man följa en tjänst liknande den här på Samuelssons Rapport. Den väljer aktier åt dig. Investera i dessa hos din mäklare och du är redo för en passiv inkomst som kommer växa med åren. Här är en bra lista på aktier att börja titta på. Här kan du starta ett konto gratis hos Avanza om du vill komma igång fort. En mästare på passiv inkomst genom utdelningsaktier är Warren Buffett. En av världens rikaste människor. Här kan du få lite enkla tips om du vill komma igång.
Läs mer: Indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

 1. Låna ut och tjäna pengar via Lendify, Brocc och andra P2P aktörer – Investera i lån

Jag har förutom mina aktieportföljer och min trading mer och mer börjat att spara pengar i olika sparformer som en del av min passiv inkomst. En av dessa sparformer är så kallade peer-to-peer (P2P). Det är en bransch som växer fort nu.

Du sköter allting online och det passar mig som reser mycket och spenderar mycket tid framför dator och telefon. Mina personliga favoriter idag för att investera i lån är Lendify och Brocc.

Det kommer snabbt flera aktörer och det gäller att ha koll. När jag kikade runt för ett tag sedan så tyckte jag att de var bland de mest seriösa och de hade ett bra upplägg.
Här kan du se om lendify fortfarande är attraktivt. Broccs erbjudande hittade jag här. Peer to Peer skulle kunna bli en aktiv del i din pengamaskin. Här vi skrivit mer om Lendify på Samuelssons Rapport och här om Brocc.

 1. Betalda undersökningar:

Tjäna pengar på betalda undersökningar på nätet. Det är ett lätt sätt att tjäna pengar på. Företag lägger idag ut stora summor med pengar för att ta reda på vad konsumenter tycker och vill ha. Nu kan du själv vara med och tjäna och spara pengar enkelt online på dessa betalda undersökningar. Du kan hitta betalda undersökningar här (också för svenskar). Även här har jag skrivit om betalda undersökningar. Det är enkelt att komma igång. Det är bara att följa det som står på sidan du kommer till.

 1. Skaffa ett sparkonto med hög ränta

Ett sparkonto med hög ränta är ett av de enklare sätten att tjäna pengar på passiv inkomst. Det är extremt tryggt och det kräver i princip inget arbete förutom att starta kontot. Du kan prova gratis här vilken bank som ger högst ränta.  Det är viktigt att man kollar runt ordentligt till en början för att hitta kontot med högst ränta.
Jag gillar Avanzas erbjudande då man kan välja ett sparkonto hos många olika aktörer. Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank är några av dom.
På det sättet kan jag hitta det som passar mig bäst vilket i och för sig alltid är den som har högst ränta utan att man låser in pengarna onödigt länge. På alla sparkonton sparar man tryggt och pengarna omfattas alltid av insättningsgarantin för vart och ett av bolagen som ingår vilket är något jag gillar och som jag inte vill vara utan.
Ett annat alternativ som jag gillar med denna typ av passiv inkomst är att du kan välja mellan 50 olika sparkonton och du får dom presenterade på ett enkelt och lättfattligt sätt. Läs mer här om dessa sparkonton.

    5. Skapa en video som kan bli viral

Virala videor är något som kan generera mycket pengar som passiv inkomst, det gäller bara att göra det på rätt sätt. Du behöver skapa en video som handlar om något som du tror kan locka tittare. Ett tips för att skapa en passiv inkomst är att kolla på Youtube eller Facebook och sociala medier för att jämföra vilka videor som är en trend och hur många tittare de har.
Analysera dessa videor och använd dig utav samma tricks som de. Tänk på vem du vill nå ut till och hur du vill att de ska reagera.
Videor som är roliga, tar upp nyheter, eller ger folk chansen att upptäcka något nytt (exempelvis Top 10 Hemliga Turistattraktioner i Berlin) får människor att vilja klicka på din video. Glöm inte att lägga ner lite tid på din video så att man ser att det är kvalité och bra material.
Efter att videon är klar så väntar du på klickningar och visningar som genererar passiv inkomst via reklam från exempelvis (AdSense).

 1. Skriv en e-bok

Många älskar att berätta om saker de sett, upplevt, eller filosoferat om, varför inte få ner det på papper? Eller rättare sagt e-papper, genom att skriva en e-bok. E-boken kan sedan säljas via kontaktnät (som LinkedIn), på Amazon och andra e-bokstjänster, eller på en egen hemsida. E böcker är ett sätt att också jobba hemifrån på och få en extra passiv inkomst.

 1. Spela in en ljudbok

På samma sätt som man kan skriva sin egen e-bok så kan man också spela in en egen ljudbok som passiv inkomst.

 1. Börja blogga

En blogg kan skapa stora intäkter och dra till sig många besökare och som med många andra projekt så är det viktigt att identifiera ett behov eller intresse hos människor så att de upplever ett värde när de läser bloggen. Efter att många väljer att gå in på bloggen kan man tjäna passiv inkomst på både reklam, sponsorer, och samarbeten.

 1. Hyr ut din bostad eller ditt extra rum

När du är ute och reser kan du hyra ut din bostad via AirBnb och om du har ett extra rum kan turister eller tillfälliga studenter hyra.

 1. Köp och sälj domäner

Många är ute efter nya och unika domäner, inte såna som slutar på .com och .se utan innovativa och nischade domäner som slutar på .earth, .world, och .shop. Om du håller utkik efter unika namn som kan passa företag i framtiden så kan de köpas billigt nu för att senare säljas dyrt till företaget. Här finns tips på att köpa domännamn.

 1. Bitcoin mining

   pengamaskin
  pengamaskin

Likt investering så kan man göra mycket med bitcoins och andra kryptovalutor. Läs på om ämnet och sätt in dig i processen om hur man minar och arbetar med kryptovalutor som passiv inkomst.

 1. Skapa ett mediabibliotek för andra att låna

Om du har lite talang och tid så kan du skapa musiksnuttar, filma och ta foton för att sedan låta andra låna ditt material mot en liten summa.

 1. Hyr ut dyr utrustning som ligger hemma

Har du något unikt eller dyrt hemma som du inte alltid använder? Skidor, ett piano, eller en professionell kamera? Kanske kan hyra ut dessa till vänner och bekanta för en slant när de behöver vara en del i ditt byggande av en pengamaskin.

 1. Placera ut automater

Godisautomat, fruktautomat, juiceautomat, you name it! Försök hitta en strategisk plats där din automat kan placeras och där du vet många personer passerar förbi dagligen. Runt en busstation, byggarbetsplats eller nära en badplats kanske?

 1. Starta en liten business och outsourca arbetet

Det kan krävas en större investering för detta men det finns också större möjlighet till hög vinst. Starta en liten business eller köp en som håller på att säljas, exempelvis en blomaffär, ett bageri, eller café. Anställ en pålitlig person som kan vara ansvarig och som tar hand om verksamheten. Då och då kan du kolla upp verksamheten och se till att allt går som det ska.

 1. Hyr ut din bil, motorcykel, båt, eller cykel

Om ditt fordon bara står där så hyr ut till vänner och bekanta när de ska ut och resa. Det kan definitivt vara en del av en pengamaskin och en passiv inkomst.

 1. Vakta husdjur

Hur mycket mer passivt kan det bli när man vaktar en hamster? Vakta grannarnas husdjur när de reser bort för en liten peng. Glöm inte att ge husdjuret den mat och vatten som behövs dagligen.

vakta husdjur
vakta husdjur
 1. Vakta hus och trädgård

I vissa fall kan personer som ska resa bort behöva någon som tar hand om huset och trädgården medan de är borta. Rena semestern och du får betalt!

 1. Sopsortera och skapa jord

Investera i en större bunke eller en riktig restavfallsstation där du slänger dina matrester och efter några veckor har jord som kan säljas billigt till de som behöver i trädgården eller på balkongen. Smarta alternativa inkomster.

 1. Bli en konsult

  passiv inkomst
  Rich dad, poor dad – passiv inkomst

Har du någon dold talang eller kompetens? Dela med dig och ta betalt! Börja med kontakter och efter att ryktet spridit sig så kommer mer och mer beställningar komma. Du kan då hyra in extra hjälp så att du slipper göra allt själv.

 1. Betald marknadsföring

Har du en stor yta på din tomt eller en bil? Tillåt företag att marknadsföra på din yta för en mindre kostnad. En utmärkt passiv inkomst.

 1. Bygg en mobilapplikation

Det krävs en del kunskaper och energi för att skapa en mobilapplikation men med en kurs och några timmar på forum och Youtube så kan man lära sig grunderna för mobil applikationsutveckling och börja med sin egen applikation. Den behöver inte vara avancerad utan bara möta ett behov som finns på marknaden. När många personer börjar ladda ner så kan man börja tjäna pengar.

 1. Skriv en guide

Lägg ner lite tid på att designa och skriva en hjälpfull guide och lägg upp den på en egen hemsida eller via en annan plattform. Det kan handla om staden du kommer ifrån, muffinsrecept utan ägg som ingrediens, eller vilket programmeringsspråk man ska lära sig som nybörjare.

 1. Spela poker

Det kan vara riskfyllt men om poker ändå är en hobby eller intresse så varför inte tjäna pengar på det? Spendera mer tid på att kolla på andras spel och strategier och lär dig av dem.

Poker
Poker
 1. Skapa en nischad hemsida

Att locka personer till hemsidor handlar om att erbjuda något de inte kan hitta någon annanstans. Det kan också vara något som kan vara svårt att hitta på egen hand. Skapa en nischad hemsida som samlar information, produkter, eller tjänster på en plats på ett lättillgängligt och användarvänligt sätt. Gör det helt enkelt bättre än konkurrenterna!

Om du gillade denna artikel om passiv inkomst så kanske du uppskattar även dessa: 

 

 1. Skapa din egen produkt

Om du har kapital kan du investera i att skapa och tillverka en egen produkt som du tror kan sälja bra. Du kommer behöva lägga ner mycket tid och energi i början men om du tror på din produkt så kan detta vara något som förändrar ditt liv.

 1. Bli en tyst partner

Läs på om olika trender och nya produkter och hitta en business där du kan bli en tyst partner och investerare.

 1. Tryck loggor och text på T-shirt, koppar, och tygpåsar

Detta är en business som kräver väldigt lite kunskap och skicklighet. Köp in ett lager av vita T-shirts, koppar och tygpåsar eller någon annan produkt du tror är vanlig för merchandise och lär dig hur man trycker loggor på dem. Sälj via kontaktnät, plattformar, eller en egen hemsida. Erbjud extra service eller kvalité för att konkurrera mot andra företag som gör samma.

 1. Hitta en produkt som kan sälja men inte har tillräckligt med exponering

Har du hittat ett bageri som kan göra en vegansk tårta? Eller ett antikvariat som har några av de äldsta svenska mynten? Hitta något som är nischat men som inte har mycket exponering och hitta sedan kunderna för produkterna genom att exempelvis göra en simpel hemsida eller ha en nära relation med affären. Ta några extra procent till dig själv för att ha introducerat kunden och din passiva inkomst är klar.

 1. Starta en podcast

Att starta en podcast kanske inte alltid blir så passivt utan man får lägga ner lite tid på att planera innehåll, spela in avsnitt, och klippa och redigera efteråt. Man kan skapa många avsnitt till en början så att de sedan sporadiskt släpps. Få en inkomst genom att skaffa sponsorer och samarbeten med företag som vill ha mer exponering.

 1. Använd bankkort och konton där man får pluspoäng och pengar tillbaka

Många bankkort och bankkonton har schyssta erbjudanden där man får pengar tillbaka på sina köp eller en bra ränta på sparkonton. ICA Kort och American Express är bara några exempel.

 1. Köp en online business

Istället för att köpa en fysisk butik eller annan verksamhet så kan man köpa upp en online business som redan är i full gång. Gör research först för att se vilka möjligheter sidan kan ha i framtiden. Ett fortfarande underskattat sätt att tjäna pengar online 2019.

 1. Erbjud tjänster via kontakter

Har du en kompis som är bra på att fixa datorer eller baka? Du kan få passiva inkomstkällor genom att erbjuda deras tjänster till andra bekanta eller på din arbetsplats. Försök att övertala chefen att beställa några tårtor från kompisen innan nästa födelsedagskalas på kontoret. Självklart tar du något extra för tjänsten.

 1. Skapa upplevelser och nöjen

Det krävs en mindre investering för detta men ger definitivt en stadig liten passiv inkomst. Börja med att analysera områden du känner till som parker, shoppinghus, eller andra platser där mycket folk och barn samlas. Investera sedan i att bygga eller köpa någon form av upplevelse som en klätterställning, trampolin, eller cykeluthyrning.

 1. Samåka är också ett annat sätt att skaffa smart passiv inkomst

Åker du samma tid och väg till jobbet varje dag? Du kan få smarta passiva inkomster genom att samåka med grannar eller kollegor för en slant om det ändå finns extra plats i bilen.
bilpool 50988407 Samuelssons Rapport

 1. Odla blommor och grönsaker

Du kan få passiva inkomster genom att odla egna blommor och grönsaker kräver energi och tid från början men de som redan har odling och plantering som hobby bör definitivt ta chansen med att tjäna in lite extra pengar.

 1. Sälj data från direktsändning av din kamera

Om du har en extra kamera som är tålig eller om du kan investera i en professionell utomhuskamera så kan du placera den på en plats där det kan vara intressant för andra att se hur det ser ut i direktsändning. Du kan sedan hyra ut direktsändningen till andra hemsidor eller applikationer. Livesändning av vädret, antal bilar på en parkering utanför ett populärt område, eller stopp i trafiken kan alla vara saker som folk vill se när de planerar sin dag.

 1. Hyr ut större maskiner

Investera i maskiner som du vet att olika verksamheter behöver då och då som exempelvis stora kylskåp och frysar för sommarsäsongen, tunga verktyg för byggarbetsplatser, eller hud- och hårvårdsmaskiner till salonger.

 1. Sälj dina idéer

Har du själv idéer men inte mycket kapital? Sälj idéerna till större företag och så kan du se dig själv som en uppfinnare och konsult. Passiva inkomster kan komma i många olika former.

 1. Köp och sälj dyrare

Om du har tid så kan du använda dig utav sidor som Tradera, Blocket, och Ebay för att hitta produkter som du tror säljs för billigt. Köp produkterna och sälj de sedan dyrare via samma kanaler. Det krävs tid när du väl får produkten då du bör förbättra produktbeskrivningen och ta bättre bilder men det blir en hel del passiv tid där du bara väntar på att någon köper.

41. Sälj som mellanhand

Det finns många saker som går att sälja bara genom att vara en mellanhand. Skapa en bra relation med ett företag eller en tillverkare och hitta ett eget och unikt sätt att nå ut till nya kunder, exempelvis genom att göra en hemsida. Du förser kunderna med produkterna bara genom att vidarebefordra deras beställning till tillverkaren och lägger till några kronor för jobbet. Ett enkelt sätta att få in passiva inkomster.

42.  Fynda på loppmarknad

Många personer gör det till deras yrke att lunka på runt loppisar eller utförsäljningar och fynda produkter som kan komma till bättre nytta eller fixas till och till och med säljas dyrare. Om du blir bra på detta och lär dig identifiera prylarna som kan ge en hel del bra pengar så krävs det väldigt lite arbete av dig i framtiden. (kanske inte direkt passiva inkomster men…)

43. Delta i undersökningar eller studier

Det pågår ofta olika undersökningar och studier hos universitet och institut där man kan få en bra ersättning för sitt deltagande. Kolla upp vilka undersökningar som pågår i just ditt område. Du kanske kan få några enkla och bra tips på passiva inkomster här.

44. DIY hobbys

Om du redan sysslar med en hobby där du gör DIY (Do It Yourself)-produkter, varför inte tjäna på det också? Om du målar, stickar eller till exempel bakar, lägg upp det en egen hemsida eller second hand-sidor som Blocket.se och Tradera.com. Passiva inkomster när dom är som bäst!

45. Skriv recensioner

Det finns många företag som betalar för recensioner av deras produkter och med lite input och energi kan man tjäna bra passiva inkomster.

46. Rasta hundar

Om du har en trädgård eller nära till en park så kan du hjälpa grannarna med att rasta hunden. Medan du sitter på en parkbänk och njuter av solen så kan hunden promenera runt och utforska området. En skön passiv inkomst tycker jag själv.

47. Sälj en bit av dit hår eller kroppsvätskor

Det kan låta udda men det finns möjligheter till att exempelvis sälja ditt hår. Många frisörsalonger betalar bra för långt hår som sedan används för peruker eller liknande. Andra kroppsvätskor går också att sälja på kliniker. Du tjänar passiv inkomst samtidigt som din kropp växer och gör det naturliga som den skall göra.

48. Betting

Med lite tid och bra research så kan man öka oddsen för att snabbt tjäna pengar på betting, se till att börja säkert och använd sedan vinsterna för att dubbla intäkterna. (kanske inte en direkt passiv inkomst men…)

49. Betalapplikationer

Det finns många mobilapplikationer eller add-ons som genererar en liten mängd pengar för varje sökning du gör. Du behöver inte göra något extra arbete utan låter applikationerna jobba i bakgrunden och du kan få passiv inkomst.

50. Recensera hemsidor

Många som utvecklar sina hemsidor behöver feedback och testande av sidan innan den lanseras, detta kan du göra snabbt och tjäna en bra slant på. (kanske inte en direkt passiv inkomst men…)

51. Passa barn (om du redan har egna)

Om du själv har barn och är med dem hemma eller tar dem på utflykt under helgerna, varför inte ta med deras kompis också och låta föräldrarna ha en ledig dag? Du kan tjäna extra och det blir dina barn som står för underhållningen. Ett intressnt sätt att öka inkomst på.

52. Installera solpaneler (eller andra naturdrivna källor för energi)

Kan du investera lite så kan du få mycket tillbaka. Genom att installera solpaneler på taket eller i trädgården kan du samla solenergi som omvandlas till el och i många länder kan man idag få tillbaka pengar av elverket för den el man bidrar med. Extra bra om du bor i ett väldigt soligt område! En passiv inkomst genererad tillsammans med naturen.

53. Använd särskilda sparkonton

Det finns sparkonton på banken där du kan lägga pengar och efter ett år få tillbaka en liten del men det finns även andra liknande tjänster från företag där du lägger in en  summa pengar och efter en kort tid får tillbaka några % som tack. Det går oftast snabbare än vanliga sparkonton och om du har en del pengar som bara ligger på sparkontot, varför inte föra över det till ett som ger högre avkastning? En inte så dum passiv inkomst om du frågar mig.

54. Sälj de kläder du inte använder

Har du en hel del kläder som ligger i källaren eller på vinden? Då har du nog en passiv inkomst som bara ligger och väntar. Rensa ut och sälj, vintagelooken är alltid trendig och det kan finnas personer som är villiga att betala en hel del. Det finns många platser att sälja på, det kan räcka med att ställa ett bord utanför huset och vänta eller använda sig av mer interaktiva medel som mobilapplikationer och hemsidor som Blocket.se.

55. Hitta på namn och motton åt företag

En lätt och kreativ uppgift är att hjälpa företag att komma på deras namn eller motton. Kommer du på något riktigt bra så kan du tjäna en hel del! Kanske inte en riktig passiv inkomst men dock inte så mycket fysiskt arbete involverat.

56. Köp en lokal och hyr ut

Du kan investera i att köpa en mindre lokal som du sedan hyr ut till andra verksamheter som caféer eller restauranger. Lokalen ökar i värde medan du samtidigt tjänar pengar i passiv inkomst på hyran.

57. Hyr ut trädgården

Har du en stor och fin trädgård? En bra passiv inkomst kan du då få om du hyr ut den för fest eller event till vännerna och låt sedan ryktet sprida sig till andra potentiella kunder.

58. Hyr ut möbler

Om du är en sån som har en hel del extra möbler som behövs inför fester och middagar som stolar och bord så kan du hyra ut dessa till någon som desperat behöver i sista stund. Börja med att erbjuda dem till kompisarna och hoppas sedan på att fler och fler blir intresserade. En passiv inkomst som varar så länge någon vill hyra dom av dig.

59. Investera i fastigheter eller mark

Om det finns möjlighet att spara en mängd pengar för att senare investera i fastigheter eller mark så kan detta vara något som genererar en riktigt bra passiv inkomst senare. Det som behövs är i första hand en summa pengar och information om vilket område som är värt att investera i. Efter att du gjort din research så kan du köpa en fastighet eller mark och sedan hyra ut. Under tiden går du plus samtidigt som egendomen ökar i värde. Precis en sådan passiv inkomst som efterfrågas.

60. Hantera mindre leveranser

Här är en passiv inkomst som passar om du kör mycket bil i vardagen och varje dag till och från samma plats? Då kan du passa på att hämta eller lämna leveranser som andra i din omkrets har behov av. Låt dem själva lasta på och hämta från bilen medan du fortsätter att köra på som vanligt. Du kan göra ett schema så att det blir tydligt när och var du kör.

61. Köp i bulk och sälj vidare

Denna passiva inkomst kräver en del investering i början men detta kan sedan rulla på smidigt. Hitta produkter som är väldigt billiga i stora mängder men kan säljas till ett högt pris enskilt som exempelvis mobilskal och plastskydd till mobilskärmen. Köp sedan i bulk och sälj vidare via en hemsida som i princip sköter sig själv. Det enda du behöver är att ta hand om lagret och paketeringen och när det väl kommit igång så kan du anställa någon för det.

Summering av passiv inkomst

Passiva inkomster är ett spännande ämne och det finns naturligtvis många många fler idéer till hur man kan tjäna pengar. En del av tipsen går det att få pengar snabbt igenom och en del är inte snabba pengar. Det finns också många exempel online på de som lyckats förträffligt med att tjäna pengar online och offline. Jag hoppas oavsett att du lyckas med att hitta den bästa passiva inkomsten just för dig.

Artikeln om passiv inkomst är skriven av en frilansskribent och kan innehålla faktafel. Vi tar inte ansvar för det. Artikeln innehåller också samarbetslänkar.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email