Pepins – investera i aktier och företagsidéer – Crowdfunding markets

Pepins, vad är det? Är du en av dom som kan se på börsnoterade bolag och drömma dig bort om hur det skulle ha varit om man var med i begynnelsen – när företagsidén var färsk och oprövad? Hade man vågat satsa? Nu kan man göra just det – satsa på nystartade företag eller unga, mindre företag i behov av kapital.

Historiskt sett till för eliten

Rent historiskt så har investeringar i nystartade företag, långt bort från börsen, varit förbehållna rika gamla farbröder som inte haft något bättre att göra med sina kapital. I ljuset av detta så är Pepins en frisk fläkt. Många mäklare höll sig sysselsatta genom att ta fram taxeringskalendern, titta upp de med högst kapital och sedan ringa dessa och föreslå en investering. Till slut hade man samlat ihop tillräckligt med kapital för att företaget skulle kunna satsa på sina idéer. Varför inte helt vanliga medborgare släpptes in i den här världen var framförallt för att det handlade om ganska stora investeringar. Men tiderna har förändrats.

Pepins

Pepins

Företagets och Pepins grundidé

Pepins är en handelsplats för crowdfunding och aktier i onoterade bolag. Här kan alltså investerare och företagare mötas. Hos Pepins kan företagare ställa ut aktier utan att gå till börsen och här kan investerare köpa och sälja dessa aktier sinsemellan. Syftet är alltså att ge privatpersoner tillgång till marknaden av aktier utanför börsen. För att man ska kunna satsa pengar på idéer som man tror på och för att man ska kunna vara med och stötta entreprenörer som brinner för sin verksamhet. Företaget står under finansinspektionens granskning vilket är en trygghet för investerarna.

Så här fungerar Pepins!

Nu ska vi gå igenom steg för steg hur Pepins fungerar.

  1. Pepins hittar och genomlyser bolag för att hitta lovande tillväxtbolag. Ingående kontroller görs och man tar även hänsyn till hur innovativa bolagen är, om dom är miljömedvetna, etc.
  2. Medlemmar ges möjligheten att köpa aktier i bolagen. Nu kan du som privat investerare bli delaktig i dessa bolags spännande resa.
  3. Bidra med din kompetens. Som delägare i ett litet bolag blir din roll mycket annorlunda från om du äger aktier i ett börsbolag. Här kan du bidra med din kompetens samt kommunicera direkt med bolaget.
  4. Köp och sälj aktier i Pepins bolag. På Pepins marknadsplats kan aktieägare köpa och sälja aktier mellan varandra i tillväxtbolagen. Varje bolag har olika tidsperioder då handel tillåts.

Vilken typ av aktie köper du hos Pepins?

De flesta aktier som ställs ut på Pepins är så kallade preferensaktier, vilket innebär en fördel för dig som investerare. I Pepins fall är denna preferens ofta en likvidationspreferens. En likvidationspreferens gör att du som aktieägare får tillbaka ditt kapital före ordinarie aktieägare vid en eventuell likvidation av bolaget. Detta är alltså en trygghet för dig då du agerar i bolag utsatta för hög risk. Gör företaget bra ifrån sig så har du som ägare av aktier med likvidationspreferens ändå samma villkor gällande utdelning, etc, som ordinarie aktieägare.

Holdingbolag och Pepins

Pepins använder sig utav något som dom kallar för strategisk ägarstruktur. För att underlätta för bolagen som användarna investerar i så är det ett holdingbolag som går in med hela kapitalet. Sedan är det holdingbolaget som stället ut aktierna som medlemmarna kan köpa. Fördelen för dig som investerare med detta upplägg är att det blir en större enskild ägare – alltså holdingbolaget – som kan föra aktieägarnas talan och se till att rätt avtal är på plats, osv.

Pepins Community

En av styrkorna med Pepins är det community som medlemmarna flitigt använder. Här kan man diskutera ALLT. Man kan diskutera enskilda bolag, deras rapporter, osv. Eller komma med tips, tankar och idéer gällande kommande emissioner eller investeringar. Extra kul med communityt är att även företagen själva är aktiva. Här uppstår naturligt diskussioner kring företagens utveckling och medlemmarna kan agera bollplank till idéer osv.

Alternativa listan

Här är en del av de företag som är listade med sina aktier på Pepins.

Kom igång med Pepins

Det är enkelt att komma igång och skapa ett konto hos Pepins. Allt du behöver är ett BankID och sedan kör du igång. Man kan investera så lite som 500 kronor till att börja med hos Pepins. Men ett hett tips är att först bli medlem hos Pepins och sedan lägga ganska mycket tid på communityt – för att lära känna bolagen och medlemmarna och för att få en överblick över vad som erbjuds i investeringsväg. Kanske har du redan en viss industri du vill satsa i? Eller så vill du se dig om efter spännande idéer och satsa på dessa. När du väl hittat 2-3 bolag du vill investera i, gå då igenom alla de faktablad som finns kring bolaget, gå in på communityt och se vad medlemmarna skrivit om bolaget. Kanske har det nyligen diskuterats vilken väg företaget är på just nu och vad som hänt sedan emissionen gjordes. Sajten erbjuder också en hel del prospekts för nyemissioner och dessa är extra intressanta att ta del av. Dessa diskutera också flitigt av medlemmarna på Åeåoms forum och här finns de riktigt stora pengarna att tjäna.

Pepins

Pepins

Leave a Reply

Läs mer om Sveriges mest kompletta

Daytradingkurs!