Reavinst

I Sverige har vi många olika skatter och olika begrepp. För att verkligen förstå sig på ekonomi är det bra om man kan så många av dessa begrepp som möjligt. Idag har vi därför bestämt oss för att förklara för er vad reavinst är för något. Vi har nämligen märkt att många människor inte har en blekaste aning om vad detta begrepp betyder. Låt oss därför förklara det för er så att ni kan förstå mer om ekonomi.

Vad är reavinst?

Det lättaste sättet att förklara vad reavinst är för något är genom att säga att det är vinsten när du säljer något. Du beräknar det genom att försäljningspriset minus inköpspriset. Siffran du får är reavinsten. Reavinsten används bara om du har sålt en egendom, annars behöver du inte räkna med den. Tänk på att även fonder och aktier räknas som en egendom när du säljer dem.

Hur hög är skatten?

Man kan i princip säga att skatten ligger på 22% men det ändra lite ibland. Egentligen ligger skatten faktiskt på 30%. Anledningen till varför man säger att den ligger på 22% är att du inte behöver betala skatt på hela vinsten. Bara på 22/30. För att räkan ut hur mycket du ska betala i skatt tar du därför 22/30 gånger reavinsten. Detta är den vinst som du ska betala skatt på. Du tar därför detta värde gånger 0,3 och får du ut hur mycket du är skyldig att betala i skatt på vinsten. Svårare än så är det faktiskt inte.

Tänk på att du inte behöver göra hela den uträkningen. Ta bara reavinsten gånger 0,22 istället så får du värdet på den skatt du ska betala direkt. Det går mycket snabbare och chansen att du tappar bort dig på vägen bli mindre vilket definitivt är en fördel.

Skatt för värdepapper:

När du säljer värdepapper som fonder eller aktier så kommer skatten att bli lite annorlunda för dig. Du betalar inte 22% i skatt utan nu kommer du att få betala alla 30% istället. Du betalar alltså skatt på hel reavinsten. Ett sätt att undvika all denna skatt är om du köpt dina värdepapper via en s.k. kapitalförsäkring. Då betalar du en mycket lägre skatt. När du köper fonder och aktier bör du därför tänka efter lite hur du vill köpa dem för att få bäst skatt när du sedan ska sälja dem.

Reaförlust:

När det finns vinst finns det självklart också förlust. Det kallas således reaförlust. Om det du har köpt sjunker i värde innan du säljer det har du gått med förlust. Låt oss till exempel säga att du köper aktier för 10 000 kronor. När du sedan ska sälja dem är dem bara värde 5 000. Du har då gjort en förlust på 5000 kronor och självklart behöver du inte betala någon skatt för detta. Du betalar bara skatt om du har gjort en vinst, inte om du gjort en förlust.

Reavinst är ett bra begrepp att ha lite koll på, speciellt när det kommer till att betala skatt och liknande. Därför hoppas vi nu att ni har en bättre förståelse över vad det egentligen är för något.

Reavinst betyder på engelska capital gains.

Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Utbildningar

inom Trading och Investeringar?

Läs mer om Sveriges mest kompletta

Daytradingkurs!