April 4

Reavinst, vad är det? – Förklaring och definition av reavinster

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Idag har vi bestämt oss för att förklara för er vad reavinst är för något. I Sverige har vi många olika skatter och olika begrepp. För att verkligen förstå sig på ekonomi är det bra om man kan så många av dessa begrepp som möjligt.  Vi har nämligen märkt att många människor inte har en blekaste aning om vad detta begrepp betyder. Låt oss därför förklara det för er så att ni kan förstå mer om ekonomi.

Vad är reavinst?

Det lättaste sättet att förklara vad reavinst är för något är genom att säga att det är reavinsten när du säljer något. Du beräknar det genom att priset från en försäljning minus inköpspriset. Siffran du får är reavinst. Reavinst används bara om du har sålt en fast egendom, annars behöver du inte räkna med den. Tänk på att även fonder, bostad och aktier räknas som en fast egendom när du säljer dem.

Hur hög är skatten?

Vid försäljning skall reavinstskatt beräknas och betalas.  Man kan i princip säga att reavinstskatten ligger på 22% men det ändra lite ibland. Egentligen ligger reavinstskatten faktiskt på 30%. Anledningen till varför man säger att den ligger på 22% är att du inte behöver betala skatten på hela vinsten. Bara på 22/30. För att räkan ut hur mycket du ska betala i skatt tar du därför 22/30 gånger reavinst. Detta är den vinst som du ska betala skatter på. Du tar därför detta värde gånger 0,3 och får du ut hur mycket du är skyldig att betala i skatt på vinsten efter försäljning. Svårare än så är det faktiskt inte.
Tänk på att du inte behöver göra hela den uträkningen. Ta bara reavinst gånger 0,22 istället så får du värdet på den skatt du ska betala direkt. Det går mycket snabbare och chansen att du tappar bort dig på vägen bli mindre vilket definitivt är en fördel.

Skatt för värdepapper:

När du säljer värdepapper som fonder eller aktier eller en bostad så kommer skatten att bli lite annorlunda för dig. Du betalar inte 22% i reavinstskatt utan nu kommer du att få betala alla 30% istället. Du betalar alltså reavinstskatten på hel reavinsten. Ett sätt att undvika all denna reavinstskatt är om du köpt dina värdepapper via en s.k. kapitalförsäkring. Då betalar du en mycket lägre skatt. När du köper fonder och aktier eller en bostad bör du därför tänka efter lite hur du vill köpa dem för att få bäst skatt när du sedan ska sälja dem. Vinsten eller förlusten vid försäljning av aktier eller en bostad räknas samman med dina inkomster och utgifter i inkomstslaget kapital i deklarationen.

Reaförlust:

När det finns reavinst finns det självklart också reaförlust. Det kallas således reaförlust. Om det du har köpt sjunker i värde innan du säljer det har du gått med reaförlust. Låt oss till exempel säga att du köper aktier för 10 000 kronor. Detsamma gäller om du köper en bostad. När du sedan ska sälja dem är dem bara värde 5 000. Du har då gjort en reaförlustpå 5000 kronor och självklart behöver du inte betala någon reavinstskatt för detta. Du betalar bara skatt om du har gjort en realisationsvinst, inte om du gjort en realisationsförlust.
Reavinster är ett bra begrepp att ha lite koll på, speciellt när det kommer till att betala skatt och liknande. Därför hoppas vi nu att ni har en bättre förståelse över vad det egentligen är för något.
Reavinst betyder på engelska capital gains.
Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Lightning network, vad är det? – Förklaring och definition

Lightning network, vad är det? – Förklaring och definition

Försäkringstagare, vad är det? – Förklaring och definition av försäkringstagaren

Försäkringstagare, vad är det? – Förklaring och definition av försäkringstagaren