Recession

Recession är ett ord och uttryck som ofta används när det går dåligt för ett land ekonomiskt.

Vad är recession?

Det finns många olika definieringar av recession men den vanligaste och den som vi kommer att använda är när ekonomin faller drastiskt i minst sex månader. Många säger att en recession har startat när BNP minskar i två kvartal. Vad dem dock missar är att recessionen kan ha startat innan mätningen för BNP släpps en gång per kvartal. Recession kan därför ha pågått längre än man först tror.

Ett bättre sätt att mäta det hela på är att kolla på andra faktorer som du kan mäta varje månad. Detta visar då exakt vilken månad en recession har startat och man kan se om den fortfarande finns kvar efter sex månader till.

recession

Undantag:

En ekonomisk recession måste dock inte följa denna definition. Det kan kännas precis som en recession även om det inte är det på pappret. Om ekonomin till exempel minskar ett kvartal, går framåt ett men sen går tillbaka mer i nästa kvartal. På pappret räknas inte det som en recession men om du frågar någon som levt igenom en sådan period kommer dem antagligen att säga att det kändes som en recession. Det finns alltså undantag till definitionen och det kan göra det riktigt svårt att förutspå när en recession ska komma och hur det kommer att gå. Länder gör sitt bästa men ingen har hittat ett perfekt sätt än.

Effekter:

En ekonomisk recession brukar inte vara särskilt länge, ungefär 9 – 18 månader är vad man brukar räkna som normalt. Effekterna från en recession däremot, dem varar mycket längre.

Ett av dem första tecknen på en recession är att fabrikerna får mindre beställningar och därmed producerar mindre. Detta leder i sin tur till att dem måsta dra ner på verksamheten och kanske avskeda vissa människor. Detta få då till följd att fler människor blir arbetslösa och inte har råd att handla i affärerna. Det går dåligt för dem och de beställer ännu mindre från fabrikerna som säger upp mer människor. En ond cirkel har startat och den är inte alltid lätt att bryta.

En recession brukar skapa väldigt mycket arbetslöshet, ibland hela 10% av ett landa invånare. Unga människor kan inte hitta jobb efter skolan och många förlorar sina hus eftersom de inte kan betala av lånen. När många försöker sälja sina hus får det till effekt att dem priserna sjunker. Dem som säljer kan då kanske ändå inte betala av sina lån.

Om inget görs för att stoppa en recession och få tillbaka ekonomin som den var förut kan det leda till en depression. Den senaste riktigt stora depressionen skedde under början av 1900-talet. När arbetslösheten var som störst under 1935 var hela 25% arbetslösa! En depression varar i flera år och får förödande konsekvenser för att land.

Fördelar:

Det kan vara svårt att se dem till en början men det finns faktiskt även fördelar med en recession. Den stora fördelen är att inflation minskar, dina pengar kommer inte att bli värda mindre. Detta är faktiskt bra eftersom inflation är något som länder hela tiden kämpar emot, de saktar ner sin egen ekonomi för att inte skapa en inflation. Knepet är att göra detta utan att skapa en recession som sedan kan leda till en depression. Det är en balansakt men dem flesta länderna har blivit riktigt duktig på det.

Hur du undviker att bli påverkad:

Det är faktiskt möjligt att inte bli lika påverkad som alla andra av en recession. Det första knepet som du kan använda dig av är att amortera så mycket du kan på ditt lån. En av dem största utgifterna är kostnaderna för ett stort lån och genom att amortera minskar du dessa kostnader vilket kan leda till att du har råd att bo kvar i ditt hus.

Bygg upp en buffert. Att lägga upp en buffert är riktigt smart, då har du nämligen lite pengar att använda dig av om du skulle bli arbetslös. En bra buffert ska räcka för att försörja dig i ungefär två månader. Det borde vara tillräckligt med tid för att du ska kunna hitta ett nytt sätt att tjäna pengar på.

Jobba för staten. Bara för att privata företag gör nedskärningar och avskedar människor betyder inte det att staten gör det. Om du till exempel jobbar som brandman, polis eller lärare kommer du antagligen inte att förlora ditt jobb. Dem jobben är väldigt viktiga för att samhället ska fungera och därför kommer du ha ett jobb och en fast inkomst. Detta kan då göra att du klarar en recession utan allt för stora problem.

Om du följer dessa tips har du den bästa chansen för att klara en recession så bra som möjligt, utan att behöva skära ner på din livskvalité.

recession

Förutspå en recession:

Genom att kunna förutspå en recession får du den bästa möjligheten till att förberedda dig så att du ska klara den bra. Det finns vissa sätt för att förutspå en recession men inget av dem är 100% säkert. Det första du kan testa är att kolla på ekonomin. Om den har minskat i flera månader kan det vara dags att göra sig redo.

Nästa sak som du kan kolla på är om det är en bostadsbubbla som snart kommer att spricka. Att en bostadsbubbla spricker kan definitivt vara en orsak till en recession eftersom det kommer leda till att ekonomin får en törn. Håll därför koll på bostadsmarknaden, det kan visa dig när du behöver förbereda dig.

Efter att ha läst denna artikel hoppas vi självklart att du nu känner dig lite säkrare på vad en recession är och hur du kan förbereda dig för det om det skulle komma en.

//Artikeln är skriven av en frilansskribent