Last Updated on 2 December, 2021 by Linus

Här nedan ser du ett diagram som är baserat på dagliga procentuella upp och nedgångar i absoluta tal. Jag har använt data från 1986 och har jämnat ut datan med ett 25-dagars medelvärde. Vad vi kan se är att volatilitet går i cykler som så mycket annat.
Om nu robothandeln skulle stå för de stora upp- och nedgångarna på börsen på sistone så kan man ju undra vilken typ av datorer som handlade på samma sätt 1987,1990, 1992 och under interneteran 1998-2002? Volatiliteten var nämligen högre då än nu. Hur förklarar man det? Slutsatsen är helt enkelt att volatiliteten inte har någonting med datorstödd handel att göra utan det är helt vanlig börshandel det handlar om.
Det många glömmer av när man talar om HFT-trading är att datorerna är programmerade av människor att utföra sådant som man själv inte hinner med eller kan göra.
Så är det för mig själv och min egen trading. Skulle jag manuellt göra allt som jag gör varje dag så skulle jag behöva 20-30 anställda, minst!. Istället låter jag mina excelmakro göra  en del av mitt dagliga arbete samt sk. robotprogram som det finns en uppsjö idag av på marknaden. Inget konstigt med det.
Alla industrier präglas av utveckling och automatisering. Glöm inte när robotarna till industrin kom, då var alla rädda för att våra jobb skulle försvinna. Istället tillförde dessa konkurrenskraft och tillväxt för de som låg i framkant. Det är ingen skillnad med trading. Låt utvecklingen ha sin gång. Det kommer alla till del när industrin allteftersom växer.

OMX30
Robothandel och volatiliteten

Följ Oss På Twitter

Vi finns även påTwitter