Så här enkelt lyckas man med aktier

Last Updated on 7 October, 2021 by Håkan Samuelsson

Jag fick idag en bra fråga från en läsare som jag tycker var såpass bra och vanlig att jag beslöt mig för att publicera den här för andra att ta del av.

FRÅGA:
Hej Samuelsson rapport
Vet inte hur jag ska börja, men jag gör ett försök.

Jag började med aktier egentligen den bästa perioden under finanskrisen. På den tiden ville man tjäna snabba cash.Hade man varit lite mer långsiktig och legat kvar med dom bra företagen hade jag haft mer pengar än nu.

Efter en tid började jag testa bear cert och trodde man kunde ligga i dessa över en längre tid, slutade med att jag förlorade mycket av mitt kapital. Efter det började jag köpa stabila bolag som jag tänkte månadsspara i. Detta slutade med att jag sålde alla innehav inom kort när börsen vandrade neråt och man trodde man var smart.

Nu sitter jag istället med en del sparpengar på vanligt sparkonto.

Vad vill jag ha sagt egentligen med detta? Min dröm har alltid varit att kunna tjäna bra med pengar så jag kan köpa saker jag drömmer om.

Efter att det har gått så dåligt med att investera har jag blivit rädd att gå in i marknaden igen, och jag kollar alltid tillbaka på kurserna hur det var vid 2008 – 2009. Att alltid ha tanken att nu är det väldigt högt värderat osv.
som jag skrev innan så vet jag inte riktigt vad jag vill ha sagt, men du kanske ser mönstret och känner igen dig när du började med aktier?

img 5d7752f3422b7 Samuelssons Rapport

Mvh

img 5f9163d7e50fb Samuelssons Rapport

SVAR:
Ja, jag känner igen mig mycket i det du skriver. Både personligen och genom alla de mail jag får från läsare och medlemmar.
En stor del av problemet är – enligt mig – att alltför många tror att man kan tajma börsen på ett enkelt sätt. Man kan köpa när det är billigt och man kan sälja när det är dyrt osv. Detta tillsammans med rädslan att man kan förlora pengar leder oftare än något annat till sämre beslut.

För det första är det väldigt svårt att tajma börsen. Det är bara att glömma det, speciellt om man är ganska ny och inte jobbar med detta på heltid. Även de som gör det på heltid har otroligt svårt att tajma svängningarna på börsen. Tidningar och media kan det absolut inte. Jag vet att många läser bl.a media och läser om hur konjunkturen är på väg åt olika håll och så tar man beslut utifrån detta om man skall köpa eller sälja.

Rädslan att förlora pengar är inte helt lätt att komma över heller. Kanske pengarna sitter bättre på ett sparkonto om rädslan är alltför stark.
Lösningen – enligt mig – om man vill lyckas på börsen är att för det första vara långsiktig (minst 3-5 år). Sälj heller aldrig i försök att tajma börsen. Behålla aktierna i vått och torrt. Tänk på att finanskrisen inte varade mer än ett par tre år. Är du långsiktig så är den tiden oväsentlig. Se det istället som en bra chans att köpa det du vill ha på rea.

Sedan bör man istället lägga den mesta tiden på att hitta bra bolag att investera i. Försök inte tajma detta heller. Köp bolaget när du hittat det och behåll sedan aktien i många år. Diversifiera också din aktieportfölj med kanske 5-15 aktier.

Att månadsspara är också en mycket bra vana. Detta bör man göra oavsett vad börsen gör. Tänk att det blir rea på aktier om det går ner. Desto mer det går ner desto billigare blir det.

Om du följer ovan råd så vågar jag påstå att du kommer att lyckas bättre med aktier än en stor majoritet av sparare som inte gör det.
Hoppas det hjälper! Lycka till!


NÄSTA SVAR IGEN FRÅN HAN SOM STÄLLDE FRÅGAN OCH EFTER HAN FÅTT SITT SVAR
Tusen tack! Det ska skrivas ut och hängas på väggen.
Tack för att du tog dig tid att läsa och svara!
Mvh


img 5f916438dcef4 Samuelssons Rapport

Följ Oss På Twitter