sambla

Hur fungerar Sambla?

Sambla är en låneförmedlare som arbetar med att jämföra långivares låneerbjudanden. Detta för att låntagare ska ha möjlighet att hitta det lån som kan tas med de villkor de önskar. När en person vill ta ett lån är det vanligt att man vänder sig till sin ordinära bank.
Att göra det kan vara enkelt, däremot är det ingen garanti för att den banken har bäst låneerbjudanden eller lånevillkor. Av den anledningen kan det vara en idé att vända sig till en låneförmedlare, såsom Sambla, och se olika alternativ.
Då lånevillkor generellt baseras på en mängd olika personliga faktorer är det bra att vara medveten om det. Det kan handla om att räntan för lånet påverkas av ens kreditvärdighet, inkomst och tidigare lån. I Sverige är det inte möjligt att ansöka om låneerbjudanden hos varje enskild bank separat utan negativ kreditvärdighetspåverkan. När man använder sig av låneförmedlare, exempelvis Sambla, får man dock låneerbjudanden från fler banker samtidigt som bara en kreditupplysning görs.
 
Läs mer om varför Sambla kan hjälpa dig.  
När man vänder sig till Sambla och gör en låneansökan kommer ens önskemål matchas med långivarnas erbjudanden. I samband med att man gör en låneansökan hos Sambla kommer en kreditupplysning göras. Det görs enbart en kreditupplysning, trots att man får besked av samtliga långivare som erbjuder den typen av lån som ansöks om genom Sambla.
Genom Sambla går det att ansöka om olika typer av lån, såsom blancolån, omstartslån och billån. Det lånebelopp som går att ansöka om via Sambla är mellan 10 000 SEK och 600 000 SEK. Lånetiden för lån beviljade via Sambla kan variera mellan ett år och femton år.
Sambla har en kundtjänst som är öppen måndag till fredag. Det går att kontakta Sambla både via telefon, mejl, post eller genom att besöka något av deras kontor.
 
 

Vad är Sambla?
Vad är Sambla?
 

Hur görs en låneansökan genom Sambla?

Låneansökan görs direkt via Samblas hemsida och är kostnadsfri. Allt som behöver göras är att fylla i ett formulär där man uppger personuppgifter, kontaktuppgifter, lånesumma, lånetid, anställningsform och civilstånd. Om man har en medsökande läggs han till i formuläret och anger personuppgifter, kontaktuppgifter, anställningsform och om – och i såna fall hur många – barn det finns i hushållet. De låneerbjudanden som långivarna kommer med blir tillgängliga för dig inom 24 timmar.
Att göra låneansökan och ta del av låneerbjudanden från långivare via Sambla är inte bindande. Lånet är bindande först när du har fått det beviljat av en långivare samt har skrivit under ett avtal för det. Detta är ett kontrakt som upprättas mellan lånetagaren och långivaren. Sambla får pengar för kunder de har fått vända sig till sina samarbetspartners. Pengarna till Sambla är ingenting du som kunde bekostar, utan det är en uppgörelse som finns mellan Sambla och långivarna de samarbetar med. Detta är heller ingenting som ska påverka räntan du får på lånet.
 

Sambla och deras samarbetspartners

Sambla fungerar genom att de har samlat 30 långivare. De samarbetspartners som Sambla har är följande:
Avida, Balanzia, Bluestep, Brogg, Collector Bank, Coop, Euroloan, Fellow Finance, Forex Bank, GoodCash.se, ICA-banken, Ikano Bank, Instabank, Komplettbank.se, Konsumentkredit, Lendify, Lån & Spar Bank, Marginalen Bank, Moank, MoneyGo, Nordax Bank, Nordnet, Re:member, Resurs Bank, Santander, SevenDay, Svea Ekonomi, Swedbank och Wasa Kredit.
 

Krav för att låna genom Sambla

För att ha möjlighet att ansöka om lån genom Sambla finns det några krav som behöver vara uppfyllda:

 • Åldersgräns: 18 år.
 • Månadsinkomst på 12 500 SEK eller mer.
 • Folkbokförd i Sverige minst ett år.
 • Skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.

 
 
Image Samuelssons Rapport
 
 

Lån genom Sambla

Det går att ansöka om olika typer av lån genom Sambla. Just nu (augusti 2019) erbjuder de följande:
 

 • Banklån: Banklån kan bland annat vara blancolån, fordonslån och omstartslån. Samtliga av dessa lån går att ansöka om genom Sambla. För att bli beviljad ett banklån från en långivare finns det några krav som generellt behöver vara uppfyllda. Dessa är att den ansökande innehar svenskt medborgarskap, fast inkomst samt är skuldfri. Banklån kan vara både med och utan säkerhet, beroende på vilken typ av lån det är. Vilka krav varje långivare ställer på lånetagaren kan variera och bestäms individuellt av långivarna.

Det går att ansöka om lån med och utan säkerhet via Sambla. Lån som tas utan säkerhet har vanligtvis högre ränta än lån som tas med säkerhet. Säkerhet betecknar den investering du gör med de lånade pengarna. Det kan till exempel vara en bostad eller ett fordon som du antingen tar lån för att köpa eller äger sedan tidigare. En allmän regel är att summan för ett lån med säkerhet kan motsvara upp till 80 procent av värdet.
 

 • Billån: Billån är en typ av lån som generellt tas med säkerhet. Du kan ansöka om detta via Sambla. Läs mer under banklån

 

 • Blancolån: Blancolån är detsamma som privatlån och är lån som tas utan säkerhet. Att lånet är utan säkerhet innebär att du inte lämnar någonting i ”pant” i utbyte mot lånet. När man tar ett blancolån behöver det inte användas till någon specifik sak, jämfört med exempelvis billån som används till att betala en bil – och där bilen ofta fungerar som en säkerhet. Det är vanligt att blancolån tas för större utgifter som behöver betalas. Det kan till exempel vara renovering, resor eller för att betala skulder. Oavsett vad man har tänkt använda pengarna till är det möjligt att ansöka om ett blancolån via Sambla.

 

 • Båtlån: Precis som med billån så tas båtlån vanligtvis med säkerhet. Se banklån När det kommer till båtlån kan det dock finnas lite fler saker att ta hänsyn till. Det handlar huvudsakligen om att långivaren kan vilja ha med värdeminskning i beräkningen för hur mycket de vill låna ut. Generellt kan man låna upp till 80 procent av det totala värdet. Detta är dock ingenting som låneförmedlare som Sambla påverkar, utan är någonting som långivarna beslutar om.

 

 • Fordonslån: Fordonslån avser lån som tas för att köpa ett fordon. Det kan till exempel vara en bil, båt, motorcykel eller dylikt. Fordonslån är ofta en typ av banklån. Läs mer om banklån längre upp. Man ansöker om fordonslån på samma sätt som för banklån, via Sambla, det vill säga: genom hemsideformuläret.

 

 • Kontantinsatslån: När man ska köpa en bostad krävs det att man betalar en kontantinsats motsvarande femton procent av bostadens totala värde. För de resterande 85 procenten är det vanligt att man tar ett banklån, såsom bostadslån eller privatlån. När det gäller lån till bostad finns ett beslut om att bankerna enbart får låna ut pengar för 85 procent av bostaden. Hur fördelningen mellan topplån och bottenlån ser ut kan dock variera.

Om du behöver låna pengar till kontantinsatsen kan ett privatlån utan säkerhet vara ett alternativ. Att tänka på här är att räntan för topplånet och bottenlånet kan skilja sig åt. När man använder sig av Sambla kan man dock jämföra olika räntealternativ som erbjuds.
 

 • Lån till resa: Om man vill låna pengar till en resa kan man ansöka om privatlån via Sambla. Läs mer om privatlån – blancolån – ovan.

 

 • Omstartslån: Omstartslån är ett annat ord för att ”samla sina lån”. En anledning till att göra detta är att det är bekvämt att ha alla sina lån samlade på ett ställe. En annan anledning är att räntan kan bli lägre för ett nytt lån jämfört med den sammanlagda räntesumman för de befintliga lånen. Genom att göra ett omstartslån, i form av privatlån, kan man spara pengar som annars går till att betala ränta för lånen.

 
Läs mer om varför Sambla kan hjälpa dig.  
 

 • Privatlån: Privatlån är lån utan säkerhet. Se Blancolån här ovan.

 

 • Renoveringslån: Renoveringslån syftar till lån som görs för att kunna genomföra renoveringar av exempelvis bostäder. Om man har ett bolån sedan tidigare kan man i vissa fall utöka detta. I andra fall blir man tvungen att ta ett banklån utan säkerhet, såsom privatlån.
 • SMS-lån: SMS-lån är en term som används för snabblån. Traditionellt har summan som har gått att låna via SMS-lån varit lägre, men på senare tid har det förändrats. SMS-lån har ofta kritiserats för att ha höga räntor och kort återbetalningstid. Om man är tvungen att ta ett lån kan man ofta få bättre lånevillkor av andra typer av lån, såsom blancolån. Till detta hör bland annat lägre ränta och längre återbetalningstid.

 

Sambla lån
Sambla lån
 

Att öka sannolikheten att bli beviljad lån genom Sambla

När det gäller lån finns det ingen garanti för att det kommer beviljas. I vissa fall kan en del av beloppet beviljas för lån, men inte hela beloppet som har ansökts om. Ibland kan lånesumman beviljas, men villkoren som gäller för lånet kan innefatta exempelvis hög ränta. Det finns dock några saker man kan tänka på när man ansöker om lån via Sambla. Dessa saker kan öka sannolikheten att bli beviljad ett lån – och dessutom med bättre villkor. Några exempel på saker som man kan göra är följande:
 

 • Ansök tillsammans med någon. När man ansöker om lån tillsammans med någon via Sambla blir riskspridningen större för långivaren. Det här innebär att sannolikheten att återbetalningen kommer ske enligt överenskommet är ökad. Detta kan också göra så att kreditvärdigheten anses vara bättre, vilken i sin tur kan innebära lägre ränta. Med andra ord kan det ses som en fördel för samtliga inblandade parter, sett till potentiellt förbättrade lånevillkor.

 

 • Gör en låneansökan i taget. Det är ingenting som hindrar en rent praktiskt från att göra fler låneansökningar parallellt. Detta gäller oavsett om man vänder sig direkt till långivare eller går via låneförmedlare såsom Sambla. Trots detta rekommenderas man att göra en i taget. Detta då det kan påverka ens kreditvärdighet negativt om långivarna ser att man har gjort flera ansökningar inom en kort tidsperiod. Då det görs en kreditupplysning även av Sambla – och andra låneförmedlare – blir effekten densamma om man gör låneansökningar parallellt genom Sambla och andra låneförmedlare. Så för att öka sannolikheten att bli beviljad lån kan man se till att göra en låneansökan i taget.

 

 • Ha så få lån som möjligt. Om man har flera aktiva lån sedan tidigare kan det vara en idé att ta ett nytt lån för att samla dessa lån. Detta kan ansökas om via Sambla, och kallas där för omstartslån. Det går både att samla lån till ett gemensamt, eller åtminstone ett mindre antal. Genom att ha färre lån kan det öka ens kreditvärdighet och därmed också sannolikheten att bli beviljad lån genom Sambla.

Sammanfattning

Sambla är ett bolag som ägnar sig åt låneförmedling. Detta innebär en tjänst som gör det möjligt för personer som vill ta lån att jämföra olika låneerbjudanden. Sambla har uppemot trettio samarbetspartners i dagsläget bestående av banker och andra finansiella verksamheter. Genom Sambla kan man ansöka om låneerbjudande beträffande flera olika typer av lån såsom banklån, privatlån, omstartslån och fordonslån. Det är möjligt att ansöka om lån på mellan 10 000 SEK och 600 000 SEK genom Sambla. Lånetiden som erbjuds via Sambla ligger vanligtvis mellan ett och femton år. Att använda sig av Sambla är kostnadsfritt och de erbjuder även kundtjänst.
 
Image Samuelssons Rapport

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email