Last Updated on 20 februari, 2021 by Håkan Samuelsson

Samla dina lån och sänk din månadskostnad

Idag har många människor onödigt stora månadskostnader kopplade till olika små lån och krediter. Samtidigt börjar fler få upp ögonen för möjligheten att samla sina lån. Detta görs genom att räkna ut de sammanlagda skulderna och sedan ansöka om ett enda, större, lån för att betala av de olika lånen och därmed sänka månadskostnaden. Utöver detta innebär det att alla krediter och lån samlas på ett ställe, med ett förfallodatum och fakturanummer, vilket ger en enklare överblick över månadskostnader och minskar risken att någon betalning missas.

Hur fungerar det?

Alla lån och krediter har en nominell ränta och en effektiv ränta. Den nominella räntan är den faktiska räntan på lånesumman. Den effektiva räntan är den nominella räntan tillsammans med alla andra kostnader kopplade till lånet. Dessa innefattar:

  • Uppläggnings och aviavgifter
  • Påminnelse och inkassoavgifter
  • Årsavgifter

Ju fler krediter som finns desto fler sådana avgifter samlas på hög, och i slutändan kan månadskostnaden bli mycket hög. Att istället räkna ut den totala skuldsumman och söka ett enskilt lån med ett högre belopp innebär att dessa avgifter blir färre vilket genererar en lägre månadskostnad.

Vilka lån kan man samla?

De flesta bankerna har inga begränsningar på vad man får använda sina privatlån till, och därmed går de allra flesta lån och krediter att samla på detta sätt. Det kan exempelvis vara dyra kreditkort, sms-lån, köp på avbetalning, eller vanliga blancolån man tagit vid ett tillfälle med sämre kreditvärdighet och därmed till en högre ränta.

Hur väljer man rätt kreditgivare?

Att välja rätt kreditgivare är inte helt lätt, det finns i Sverige över flera hundra att välja på! Det viktigaste när man ska välja kreditgivare är att jämföra den effektiva räntan, alltså lånets sammanlagda kostnad t.ex. ränta, årsavgifter, aviavgifter med mera.
Att själv sitta ned och gå igenom alla dessa banker är inte realistiskt, de flesta har både jobb, fritid och familj man hellre lägger de timmarna på. Därför kan det vara klokt att istället gå genom en låneförmedlare, till exempel Lånasmart.com. På deras hemsida kan du fylla i all information, som om du sökte ett lån hos en bank, och sedan låter du dem sköta kontakten med bankerna. På detta sätt görs enbart en kreditupplysning, och sedan får alla anslutna banker ge sina bästa erbjudanden. Låneförmedlaren jämför dessa, och kontaktar sedan dig med de bästa erbjudandena. Du signerar med BankID alternativt får kontraktet hem i brevlådan och skickar tillbaka det påskrivet.

När man har låg kreditvärdighet.

Många banker ställer sig avvaktande till lånesökare med många kreditupplysningar, låg inkomst, eller betalningsanmärkningar. Men det behöver inte vara omöjligt för det. Det bästa, rent prismässigt, är naturligtvis att vänta tills kreditvärdigheten förbättrats. Men ibland är det inte det överlag bästa alternativet. Även i dessa fall är en låneförmedlare en god idé eftersom de jämför flera bankers villkor kan de ta reda på vilka banker som godkänner din ansökan trots allt.
Sammanfattningsvis kan sägas att det är ett bra ekonomiskt beslut att samla lån i nästan alla lägen, då det oftast innebär en sänkt månadskostnad. Det är även klokt att använda en låneförmedlare för att både spara tid och hitta de bästa erbjudandena.