Samla dina lån 

Last Updated on 18 september, 2020 by Håkan Samuelsson

Att ha koll på sina lån kan kännas krångligt, speciellt om det rör sig om flertalet lån  från olika långivare. En smart lösning kan vara att samla dina lån, vilket kan ge dig en  bättre översikt över de lån du har, och även sänka din räntekostnad. Ett samlat lån  kan sänka din effektiva ränta med allt från några procentsatser till över 20 procent.  Genom att samla dina lån kan du spara både tid och pengar, och den lägre  räntekostnaden innebär dessutom att du snabbare kan betala av lånet. 36 procent av  nya privatlån på över 100 000 kronor som tas i Sverige är i syfte att samla lån.

Vad innebär det att samla dina lån?

Att samla dina lån innebär att du tar ett nytt lån för att täcka in alla befintliga lån du  har. Du tar alltså ett större lån som motsvarar den sammanlagda summan av dina  tidigare lån, och betalar av de gamla lånen. Detta är fördelaktigt att göra eftersom du  får en mer överblickbar ekonomi, och räntan är dessutom ofta lägre på stora lån.  Små lån, och speciellt SMS-lån, kan ha mycket hög ränta. Ett 14-dagars SMS-lån som  togs 2013 fick en effektiv årsränta på 250 000 %. Visserligen kan detta fall verka lite  väl extremt, men ett samlat lån med lägre ränta blir ofta mycket billigare i längden.

Viktigt att tänka på

När du ska ​samla dina lån​ är det klokt att först sammanställa de lån du har så att du  får en överblick över exempelvis räntor och totalbelopp, men också hur mycket den  totala månadskostnaden ligger på för de sammanslagna lånen. Det är också bra att  ta fram hur mycket du och din eventuella medlåntagare tjänar, eftersom en stabil  inkomst ökar sannolikheten för att lånet beviljas. En sista rekommendation är att  alltid jämföra olika banker, eftersom exempelvis kriterier, maxbelopp, räntor och  avgifter kan skilja sig åt. Ett enkelt sätt att göra jämförelser på är med hjälp av  låneförmedlare, vilket en av fyra svenskar använder sig av när de samlar sina lån.
Moank Samuelssons Rapport