Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson
Svenska fondmäklaren SAVR erbjuder kunder möjligheten att handla över 1400 olika fonder med förmånliga villkor och till 30 – 50 % lägre avgifter, varje år. Men hur fungerar tjänsten? Och på vilket sätt skiljer sig SAVR från andra liknande aktörer? Här finner du en guide till allt du behöver veta om Sveriges nya fondrebell.
SAVR är en ny plattform där du kan äga tuentals av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30 – 50 % lägre avgifter, varje år. Alltså samma fonder som hos Avanza och Nordnet men upp till hälften av avgiften. SAVR är plattformen där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att du betalar 30 – 50 % lägre priser. Det går att fynda på marknaden – ändå går många till den lyxigare gallerian. Claes Folkmar skriver om fondplattformen Savr. SAVR är en fondmäklare som gör det billigare att spara i fonder.
Fondmäklaren SAVR grundades år 2016 med en vision om att på ett smart och innovativt sätt kunna utmana såväl de traditionella storbankernas affärsmodell, som de mer moderna nätbankernas. Grundsyftet med tjänsten är att erbjuda samma typ av breda fondsortiment, med samma valmöjligheter, samma säkerhet och samma kvalitet som hos de större aktörerna – men med en betydligt bättre prisstrategi.
SAVRs största ess i rockärmen – och det som får plattformen att sticka ut med något nytt – är det faktum att de återbetalar all provision de som mäklare erhåller av fondbolagen, till sina registrerade användare. Detta är hemligheten bakom den prisstrategi som gör det möjligt för SAVR att erbjuda sina användare hela 30-50% lägre avgifter på alla fonder.
Låter det intressant? I den här artikeln gör vi en djupdykning i SAVR’s plattform och kikar på alltifrån affärsidé och koncept, till fondutbud, villkor och hur du som potentiell ny användare gör för att komma igång med tjänsten. Låt oss börja direkt med en lista över tio av de mest populära fonderna hos SAVR just nu, för att sedan gå igenom hur registreringsprocessen ser ut och hur man kommer igång.
10 populäraste fonderna hos SAVR
(kanske inte alltid de bästa men fonder som är värda att titta närmare på)
Fond | Avgift hos SAVR | Rabatt |
TIN Ny Teknik A | 1,07% | 33% |
Swedbank Robur Ny Teknik A | 1,02% | 24% |
Spiltan Högräntefond | 0,67% | 30% |
SEB Sverigefond Småbolag C/R | 0,93% | 42% |
Spiltan Aktiefond Investmentbolag | 0,27% | 0,10% |
Länsförsäkringar Fastighetsfond A | 0,90% | 40% |
AIFM AuAg Silver Bullet A | 0,93% | 40% |
Öhman Global Growth | 1,24% | 39% |
Spiltan Aktiefond Stabil | 0,97% | 41% |
Coeli Global Selektiv R SEK | 1,18% | 34% |
Källa: SAVR.com. Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investering i fonder innebär alltid ett risktagande – det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ovanstående lista är inte att betrakta som tips eller investeringsråd – endast inspiration.
Så kommer du igång med ett konto hos SAVR
Liksom hos de flesta moderna nätmäklare och fondtorg är det enkelt och smidigt att registrera sig hos SAVR. Med hjälp av BankID tar det inte mer än ett par-tre minuter att skapa ett konto och komma igång.
I samband med registreringen ombeds man svara på ett antal obligatoriska frågor om var ens investerade kapital kommer ifrån, vilken inkomst man har, hur mycket man avser spara och så vidare – en så kallad KYC-process som enligt lagen om penningtvätt ska göras hos alla banker och andra finansiella institut. Vidare står också SAVR genom sin samarbetspartner Fondab under tillsyn av svenska Finansinspektionen.
Följande är en enkel steg för steg-guide till hur en registrering hos SAVR går till:
1. Välj “Skapa konto” i huvudmenyn
2. Klicka dig vidare och ange ditt personnummer
3. Svara på frågor om din ekonomi och dina investeringar
4. Ange dina kontaktuppgifter
5. Godkänn avtal och villkor
När du läst igenom och bockat för att du godkänner SAVR’s avtal och villkor återstår endast att du legitimerar dig digitalt med hjälp av BankID. Därefter är registreringsprocessen färdig och du kan komma igång med ditt nya fondsparande hos SAVR.
Att registrera sig och öppna ett användarkonto hos SAVR är helt kostnadsfritt.
6. Sätt in pengar, välj fonder och börja investera
Efter slutförd registrering gör du en insättning på ditt SAVR-konto, antingen i datorn om du är inloggad där eller genom SAVR’s app om du använder den. Appen finns tillgänglig för både iOS och Android.
Precis som hos de flesta andra mäklare kan du hos SAVR välja om du vill sätta upp ett löpande månadssparande – vilket du kan ställa in så att pengar förs över automatiskt och fondköpen sker automatiskt – eller om du önskar göra enstaka insättningar då och då. Givetvis finns också möjligheten att göra både och.
När pengarna väl finns på ditt SAVR-konto kan du botanisera bland utbudet i SAVR’s fondbutik, välja de fonder du vill ha din portfölj och göra investeringar genom att helt enkelt klicka på “Köp”.
Viktigt att nämna är också att allt sparande genom SAVR sker med investeringssparkonto – så kallade ISK. SAVR erbjuder i dagsläget inte handel genom vanliga depåkonton eller kapitalförsäkringar.
Önskar du veta mer om SAVR innan du testar och bildar dig din egen uppfattning, följer nedan en grundlig genomgång av plattformen med information om hur tjänsten fungerar rent praktiskt, vilka fördelar respektive nackdelar som finns samt om och i sådana fall varför SAVR kan vara värt att använda.
Bakgrundsfakta: Vad är SAVR?
SAVR är en svensk fondmäklare som specialiserat sig på att erbjuda fonder till betydligt billigare priser än vad man får hos såväl konkurrerande nätmäklare, som traditionella storbanker. Plattformens utbud innehåller i stort sett alla de fonder man kan hitta hos de större och mer väletablerade aktörerna, med undantag för ett fåtal som ännu inte finns tillgängliga.
Tjänsten grundades år 2016, men hade då en annan inriktning än den man erbjuder idag. Fram till november 2019 låg SAVR’s fokus på en automatiserad fondrobot – en tjänst som på grund av höga avgifter och begränsade valmöjligheter fick ta emot en hel del kritik och som aldrig riktigt lyckades slå igenom på den breda marknaden.
De flesta negativa recensioner som finns att hitta om SAVR avser just denna ursprungliga tjänst, medan tongången överlag har varit en helt annan sedan företaget skiftade fokus.
Idag är SAVR känt för fondhandel med i genomsnitt 30-50% lägre avgifter. En mycket förmånlig tjänst som möjliggörs tack vare att de, till skillnad från andra mäklare, inte behåller den säljprovision de erhåller av fondbolagen – utan istället överlåter den till sina användare och således kan ge rabatt på fondernas förvaltningsavgifter. Vi återkommer till detta lite längre ned i artikeln.
Summa summarum är alltså SAVR en fondmäklare – eller ett fondtorg om man så vill – hos vilken svenska privatsparare och investerare kan spara i fonder med mycket lägre avgifter, och på så sätt ge sina pengar bättre förutsättningar att växa både mer och snabbare.
SAVR äger eller förvaltar inte själv några fonder utan är endast en förmedlande tjänst som erbjuder såväl aktivt som passivt förvaltade fonder från ett stort antal svenska och utländska fondbolag – däribland Länsförsäkringar, SEB, PriorNilsson och Spiltan för att bara nämna några. Plattformen är endast inriktad på handel med fonder, varför aktier, ETF’er eller andra typer av finansiella instrument inte finns i utbudet.
Erbjuder SAVR lägre fondavgifter än Avanza och Nordnet?
SAVR’s största trumfkort gentemot konkurrerande plattformar är de betydligt lägre fondavgifterna, vilka i genomsnitt är 30-50% billigare än hos andra mäklare. Vi snuddade vid detta lite längre upp i artikeln, men hur fungerar det egentligen? Varför kan SAVR erbjuda en så pass mycket billigare tjänst än alla andra? Svaret hittar vi i kommissionerna.
I stort sett alla banker, nätmäklare och fondtorg erhåller en viss kommission – eller provision – av fondbolagen som ersättning för att de förmedlar deras fonder till försäljning. Givet att mer eller mindre alla privatsparare väljer att handla fonder genom just en bank eller nätmäklare snarare än via fondbolagen direkt, är plattformar som SAVR, Avanza och Nordnet det bästa sättet för fondbolagen att få investerare till sina fonder.
Kommissionen utgör vanligen en viss procent av den totala förvaltningsavgiften.
I den totala fondavgiften är mäklarens kommission inkluderad, vilket innebär att avgiften förstås blir mycket lägre om kommissionen tas ur ekvationen. Har en fond en ordinarie avgift p 1,00% – i vilken en kommission på 0,25% är inräknad – kan avgiften sänkas till 0,75% om påslag för kommission elimineras.
Dessa kommissioner är en viktig inkomstkälla för fondmäklare och banker, men de innebär likväl betydligt dyrare handel för den enskilde investeraren. Hos SAVR har man valt att kapa kommissionen helt och istället återbetala den till sina användare.
Fondavgifterna gör stor skillnad för din avkastning på sikt
Låga avgifter bör inte vara det enda urvalskriterium när man väljer fonder – men likväl ett av de viktigaste och mest avgörande, tillsammans med exponering och historisk avkastning. Detta eftersom en låg förvaltningsavgift gör stor skillnad för hur mycket av din framtida avkastning du faktiskt får behålla.
En skillnad i avgift på några tiondels procentenheter kan tyckas fjuttig, men faktum är att även de allra minsta differenserna får stor effekt på ditt sparkapital när avgifterna ackumuleras under många år. I takt med att du regelbundet investerar mer pengar, ökar också avgifterna eftersom den procent de utgör står i relation till ditt totala kapital. Och ju dyrare avgift en fond har, desto bättre måste den prestera för att ge dig valuta för pengarna.
Hur en fond kommer att utvecklas framgent går att spekulera om genom att bland annat titta på marknadstrender och hur fonden presterat tidigare – det vill säga dess historiska avkastning. Detta kan dock endast ge en uppskattning, eller en fingervisning. Man kan aldrig veta säkert, utan det handlar om ren spekulation.
Avgiften däremot, den vet vi med säkerhet på förhand – varför det därmed är klokt att satsa på fonder med så låga avgifter som möjligt. På så sätt kan du vara säker på att du får behålla mer av din avkastning, oavsett om fonden går bättre eller sämre än vad du hade hoppats på.
Givet avgifternas avgörande betydelse för din framtida avkastning i fonder, kan två identiska fondportföljer hos SAVR och en nätmäklare utan samma förmånliga prisstrategi ge mycket olika utslag om 10, 20 eller 30 år – i synnerhet om du löpande återinvesterar den rabatt du får hos SAVR.
Hur tjänar SAVR pengar utan kommission?
Eftersom kommissioner från fondbolag är ett av de sätt på vilket nätmäklare och banker tjänar sina intäkter, måste förstås SAVR kompensera inkomstbortfallet på något sätt. Även denna plattform är ju trots allt ett företag som måste gå runt och drivas framåt.
Att registrera sig på SAVR och öppna ett ISK är helt kostnadsfritt. Likaså tas det heller inte ut några avgifter vid insättningar eller uttag. Den kostnad du som användare betalar är en fast årsavgift om 0,09% av ditt totala sparkapital. För utländska fonder som inte handlas i exempelvis EUR, USD eller någon annan utländsk valuta tillkommer också en växlingsavgift om 0,5%.
Eftersom växlingsavgiften betalas varje gång du antingen köper eller säljer andelar i utländska fonder listade i andra valutor, kan det svida till i plånboken om du handlar ofta och väldigt kortsiktigt. Gör du däremot långsiktiga investeringar blir växlingsavgiften inte lika betungande.
Vid första anblick kan den årliga avgiften hos SAVR tyckas vara negativ eftersom det finns flera konkurrerande plattformar som inte tar ut någon årsavgift alls. Här är det dock viktigt att väga in rabatten på fondavgifterna – en rabatt som i regel är betydligt högre än den årliga årsavgiften som SAVR tar ut.
Hos SAVR får du som tidigare nämndes i genomsnitt tillbaka 30-50% på fondavgifterna, vilket innebär att du – trots en årsavgift på 0,09% – fortfarande går ordentligt plus jämfört med om du handlar hos mäklare utan årsavgift, men med mycket högre avgifter. Kort och gott är SAVR en plattform som ger dig mer än vad den kostar.
Sammanfattning kostnader SAVR
- Fast årsavgift om 0,09%
- Växlingsavgift om 0,50% vid handel med fonder i andra valutor än SEK
- I snitt 30-50% lägre förvaltningsavgifter än hos andra fondmäklare
Välj bland 1400 fonder i SAVR’s fondbutik
Sett till utbud och valmöjligheter har SAVR i princip alla de fonder som finns att handla hos till exempel Avanza och Nordnet, med undantag för några enstaka få. Däremot finns inga aktier, obligationer (däremot obligationsfonder), ETF’er eller andra finansiella instrument att investera i, varför en annan plattform kan vara att föredra om du vill handla olika typer av tillgångar och önskar ha allt samlat på ett och samma ställe.
Men, fondutbudet är alltså desto bättre. I SAVR’s fondbutik finns omkring 1400 olika fonder att välja mellan – såväl svenska som utländska, inom olika kategorier samt med både aktiv och passiv förvaltning. Såväl hemsidan som appen är enkla att navigera sig i, och allt är mycket snyggt och användarvänligt uppbyggt och kategoriserat.
Fonder kan sorteras och filtreras fram utifrån olika kategorier och teman.
Bra översikt och enkelt att välja fonder utifrån den region man är intresserad av.
Inledningsvis listade vi de tio fonder som för närvarande handlas mest frekvent hos SAVR, och som även tillhör de mest populära hos flera andra mäklare. Nedan följer kort information om respektive fond, samt länkar till varje fondsida hos SAVR där fler detaljer finns att läsa.
TIN Ny Teknik A
Populär fond som startades i februari 2019 och på kort tid klättrat uppåt i både antal investerare och värdeutveckling.
TIN Ny Teknik A är en aktivt förvaltad aktiefond med fokus på nordiska bolag som utvecklar produkter och/eller tjänster med högt teknikinnehåll. Fonden investerar även i bolag vars verksamheter består av mycket forskning för vidare produkt-/tjänsteutveckling – till exempel läkemedelsbolag.
TIN Ny Teknik A har närmare 70% av nettoförmögenheten placerad i bolag inom Norden, medan resterande är fördelat mellan euroländer, USA, Australien/Asien samt Storbritannien.
Läs mer om TIN Ny Teknik A och se fondens värdeutveckling.
Swedbank Robur Ny Teknik A
Ännu en teknikfond som gått mycket starkt de senaste åren. Swedbank Robur Ny Teknik A investerar huvudsakligen i svenska och nordiska små och medelstora bolag vars produkter/tjänster kännetecknas av ett högt teknikinnehåll. Inkluderade branscher är bland andra life science och läkemedel, industriteknik, miljöteknik samt IT och kommunikation.
Swedbank Robur Ny Teknik A tillåts placera maximalt 40% av nettoförmögenheten i tillgångar utanför Norden. Fondens största innehav finns för närvarande i svenska Stillfront Group AB, Sinch AB och Embracer Group AB.
Läs mer om Swedbank Robur Ny Teknik A och se fondens värdeutveckling.
Spiltan Högräntefond
Aktivt förvaltad räntefond som i huvudsak placerar i företagsobligationer, men som också har möjlighet att investera i andra typer av räntebärande värdepapper. Spiltan Högräntefond kan ha räntepapper med löptider som varierar mellan 0-10 år, men fondens avsikt är alltid att generera en avkastning dubbelt så hög som vanliga korta räntefonder.
Investeringar görs främst i Sverige, men fonden får även placera i nordiska bolag – dock tas ingen valutarisk.
Läs mer om Spiltan Högräntefond och se fondens värdeutveckling.
SEB Sverigefond Småbolag C/R
Småbolagsfond med fokus på mindre, svenska småbolag med ett börsvärde som uppgår till maximalt 0,5% av Stockholmsbörsens totala börsvärde.
I SEB Sverigefond Småbolag C/R läggs mycket vikt vid fundamentala analyser av potentiella investeringsalternativ. Alla bolagskandidater väljs ut och träffas med personligen av fondens förvaltarteam. För närvarande finns de största innehaven i Sweco AB, Indutrade AB samt Addtech AB – och mest representerade branscher är industri, teknik och kommunikation.
Läs mer om SEB Sverigefond Småbolag C/R och se fondens värdeutveckling.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
En av Sveriges absolut mest populära fonder, med många tusen ägare hos såväl SAVR som hos andra nätmäklare.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett lågkostnadsalternativ bland aktiefonder. Fonden är semi-aktiv då det initiala urvalet av bolag görs aktivt, varefter en mer passiv förvaltning tar vid. Fonden är främst inriktad på svenska investmentbolag och har sina två överlägset största innehav i Investor AB (27%) samt Industrivärlden AB (25%).
Läs mer om Spiltan Aktiefond Investmentbolag och se fondens värdeutveckling.
Länsförsäkringar Fastighetsfond A
Aktivt förvaltad aktiefond med inriktning på svenska och övriga nordiska bolag verksamma inom fastighetsbranschen.
Länsförsäkringar Fastighetsfond A har närmare 88% av sin innehavet placerat inom fastighets- och byggsektorn, samt resterande få procent i industri och cyklisk konsumtion.
Fondens största procentuella innehav finns i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, Fastighets AB Balder, AB Sagax samt Fastpartner AB.
Läs mer om Länsförsäkringar Fastighetsfond A och se fondens värdeutveckling.
AIFM AuAg Silver Bullet A
AIFM AuAg Silver Bullet A är en råvaruinriktad fond som huvudsakligen placerar i globala gruvbolag verksamma inom ädelmetallindustrin. Fonden har närmare 80% av sin nettoförmögenhet i Kanada – vilken också är en av världens ledande marknader för utvinning av guld och silver.
Förutom Kanada finns även innehav i USA, Latinamerika och Storbritannien. Flest aktier ägs för närvarande i Pan American Silver Corp, First Majestic Silver Corp samt Fortuna Silver Mines Inc.
Läs mer om AIFM AuAg Silver Bullet A och se fondens värdeutveckling.
Öhman Global Growth
Intressant fond för dig som prioriterar ett mer hållbart fondsparande.
Öhman Global Growth är en aktivt förvaltad aktiefond med global exponering mot bolag som använder sig av mycket informationsteknologi, och som kan förväntas ha betydande ekonomisk tillväxt framgent. Fonden har vanligen mellan 30 och 50 innehav, med närmare hälften av nettoförmögenheten placerad i amerikanska bolag. Övriga representerade marknader är bland andra Europa, Japan, Asien, Mellanöstern samt Kanada.
Största aktieinnehaven finns i Sinch AB, Samsung samt Alfen NV.
Läs mer om Öhman Global Growth och se fondens värdeutveckling.
Spiltan Aktiefond Stabil
Defensiv Sverigefond som investerar omkring 50% i särskilt utvalda bolag av olika storlekar och inom olika branscher, 35% i investmentbolag samt 15% i direktavkastande tillgångar.
Spiltan Aktiefond Stabil är en industri- och finanstung fond med 32% respektive 24% av den totala nettoförmögenheten placerad i bolag inom de två sektorerna. Största innehav är för närvarande Investor AB, Indutrade AB samt LE Lundbergföretagen AB.
Läs mer om Spiltan Aktiefond Stabil och se fondens värdeutveckling.
Coeli Global Selektiv R SEK
En av de mest populära globalfonderna på SAVR, liksom en av de mest populära alla kategorier sammantaget.
Coeli Global Selektiv R SEK förvaltas aktivt och ger global exponering mot totalt ett trettiotal bolag. Varje investeringscase väljs ut med hjälp av fundamental analys samt personliga företagsbesök och träff med bolagsledning och andra företagsrepresentanter.
Likt andra globalfonder finns en majoritet av innehavet i USA (drygt 50%), medan resten är spritt på marknader över hela världen. Största innehav är för närvarande Vonovia SE, Zoetis Inc samt Thermo Fisher Scientific Inc.
Läs mer om Coeli Global Selektiv R SEK och se fondens värdeutveckling.
Bästa indexfonder hos SAVR
Indexfonder ger bred exponering, bred riskspridning och är billigare att äga än aktivt förvaltade fonder. Såväl risk som möjlighet till riktigt hög avkastning är lägre än i aktiva fonder – men samtidigt visar statistik att även de allra skickligaste fondförvaltarna har mycket svårt att slå index över tid.
Hos SAVR finns många intressanta indexfonder att välja mellan, av vilka följande fem är några av de som haft bäst avkastning de senaste fem åren:
- Öhman Etisk Emerging Markets A
- SEB Håll USA Indexnära D USD – Lux utd
- Öhman Etisk Index USA A
- Öhman Etisk Index USA B
- Vanguard US 500 Stock Index Inv USD Acc
Bästa Sverigefonder hos SAVR
Hos SAVR finns både aktivt och passivt förvaltade Sverigefonder, av vilka majoriteten ägs av svenska bolag alternativt bolag inom övriga Norden.
De fem bästa Sverigefonderna sett till avkastning över de senaste fem åren är:
- SEB Sverigefond Småbolag C/R
- Enter Småbolagsfond A
- Länsförsäkringar Småbolag Sverige A
- Enter Småbolagsfond B
- SEB Sverigefond Småbolag
Bästa teknikfonder hos SAVR
Teknikfonder är de senaste årens stora vinnare, med utbredd digitalisering, en marknad på frammarsch och yngre teknikhungriga generationer som driver på. Många teknikfonder har presterat otroligt bra sista åren, av vilka de fem bäst hos SAVR är:
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- JPM US Technology A (dist) USD
- BGF World Technology A2 USD
- Franklin Technology A AccUSD
- AB International Tech A Acc
Bästa globalfonder hos SAVR
Globalfonder ger bredast exponering och bäst diversifiering av alla fondkategorier, och passar således utmärkt som bas i en välbalanserad portfölj. Hos SAVR finns totalt 213 globalfonder att välja bland – med följande fem för närvarande på topp:
- MS INVF Global Advantage A
- MS INVF Global Opportunity A
- Swedbank Robur Globalfond A
- Tellus Globala Investmentbolag
- Swedbank Robur Globalfond I
Störst rabatt får du på aktivt förvaltade fonder
Alla fonder är billigare att handla genom SAVR, men överlägset störst är rabatten på de aktivt förvaltade fonderna som överlag har dyrare avgifter till att börja med. Även passivt förvaltade indexfonder är billigare hos SAVR, men då avgifterna för dessa redan är så pass låga finns förstås mindre utrymme att ge saftiga rabatter.
Icke desto mindre är en rabatt trots allt alltid en rabatt, även om det endast handlar om 0,10-0,20%. Ett bra exempel är Spiltan Aktiefond Investmentbolag, vilken har en ordinarie avgift på så lite som 0,20%. Hos SAVR kostar den dock bara 0,10%. En mer marginell skillnad jämfört med dyrare fonder där rabatten ligger på 50% – men fortfarande en rabatt.
SAVR omfattas av investerarskydd och statlig insättningsgaranti
Då SAVR genom Fondab står under tillsyn av svenska Finansinspektionen är du garanterad ett visst konsumentskydd genom ditt ISK på plattformen.
Investerarskyddet uppgår till 250 000 kronor och innebär i praktiken att du är skyddad mot förluster om ett eller flera av de fond-/värdepappersbolag – i det här fallet SAVR – du valt att placera kapital i plötsligt skulle gå i konkurs och således inte längre har möjlighet att leverera enligt avtal. Observera att investerarskyddet inte innebär att du inte kan förlora pengar om dina fonder går dåligt och tappar i värde.
Vidare omfattas ditt ISK hos SAVR av den statliga insättningsgarantin. Insättningsgarantin – eller bankgarantin som den också kallas – gäller genom Danske Bank och uppgå till 950 000 kronor. Viktigt att känna till är att insättningsgarantin gäller för de pengar du eventuellt har sittande på ditt ISK – alltså inte det kapital du har placerat i fonder. Den statliga insättningsgarantin skyddar dig inte från att förlora pengar om dina fondandelar tappar i värde.
Hur fungerar SAVR ISK?
All fondhandel hos SAVR sker genom ISK. Det är inte möjligt att öppna ett traditionellt depåkonto eller en kapitalförsäkring.
Investeringssparkonto hos SAVR fungerar på precis samma sätt som hos Avanza, Nordnet och andra fondtorg, mäklare och banker. Kontotypen är enkel att handla med och betydligt smidigare i deklarationstider då du inte själv behöver räkna ut och redovisa vinster och förluster.
Ett ISK skiljer sig från ett vanligt aktie- och fondkonto (så kallat depåkonto) på flera sätt, men främst gäller det hur respektive kontotyp beskattas.
Handlar du värdepapper genom ett traditionellt depåkonto betalar du 30% vinstskatt på alla vinster du gör. Du har även möjlighet att göra avdrag för förluster – det vill säga kvitta förluster mot vinster – vilket förstås kan sänka skattekostnaden en del. Samtliga vinster och förluster tas upp och redovisas av dig på en särskild blankett i deklarationen.
Med ett ISK betalar du ingen vinstskatt om 30%, och har heller ingen möjlighet att göra avdrag för förluster. Istället betalar du en schablonskatt på hela ditt innehav – oavsett hur mycket du gått plus eller minus. Skatten på ISK baseras på en schablonintäkt framräknad utifrån ditt innehav och motsvarar aktuell statslåneränta plus 1%. Schablonskatten dras automatiskt från ditt konton en gång per kvartal.
Givet det mycket låga ränteläge Sverige haft under en längre tid – och ser ut att fortsätta ha under en tid framöver – är ISK rent skattemässigt det mest förmånliga alternativet för de allra flesta sparare.
Tips! På Skatteverkets hemsida hittar du mer information om beskattning av ISK.
Courtage, ränta och uttag från ISK hos SAVR
Du betalar inget courtage vid handel hos SAVR. Detta eftersom courtage endast gäller för aktier.
SAVR’s ISK ger dig ingen ränta på eventuella pengar du har stående på kontot – det vill säga pengar du inte har placerade i fonder. Det här är emellertid ingenting unikt för SAVR – än så länge finns inget ISK som erbjuder ränta.
Vad gäller uttag från ditt SAVR-konto går det snabbt och smidigt att göra. Pengar som bara är stående på kontot kan du ta ut närsomhelst. Ska du först sälja av fonder kan det ta ett par-tre bankdagar innan försäljningen handlagts färdigt hos fondbolaget, varefter det sedan kan ta ytterligare någon dag innan transaktionen är klar. Uttag kan göras både via dator och i mobilappen.
Är det möjligt att flytta befintligt ISK till SAVR?
Har du redan ett aktivt sparande i ett ISK hos en annan mäklare eller bank och önskar byta till SAVR, kan du välja att använda dig av SAVR’s automatiska flyttfunktion. Genom att nyttja den undviker du eventuell dubbelbeskattning som annars kan tillkomma om du gör flytten manuellt och först säljer av ditt innehav för att sedan köpa det på nytt.
Observera att flyttfunktionen endast fungerar om du har ditt sparande på ett ISK. Äger du fonder i en vanlig depå måste du först sälja av innehavet för att sedan överföra ditt kapital till SAVR och börja om på nytt. Har du gått plus i dina fonder innebär det en vinstskatt på 30%, varför flytt av fonder utanför en ISK-depå inte blir lönsamt.
Vidare går det inte att med flyttfunktionen endast överföra en del av innehavet. Vill du behålla en del andelar hos din andra mäklare måste du därför först separera innehaven på olika konton.
Följande är bra att tänka på vid användning av flyttfunktionen hos SAVR:
- Kontot du önskar flytta från måste vara ett ISK
- Det måste finnas likvida medel och/eller innehav på kontot för att genomföra en flytt
- Flytt kan endast göras från ett ISK skrivet i ditt namn
- Ingen handel får göras på kontot efter begärd flytt
- Alla månadssparanden måste avslutas innan en flytt kan göras
Värdepapper hos SAVR
Med risk för upprepning förtydligar vi ännu en gång vilka värdepapper som går att handla hos SAVR:
Fonder
Omkring 1400 fonder finns att välja mellan i SAVR’s fondbutik.
Aktier
Ej tillgängligt hos SAVR.
ETF’er
Ej tillgängligt hos SAVR.
Bitcoin och andra kryptovalutor
Ej tillgängligt hos SAVR
Fördelar och nackdelar med SAVR
Fördelar
- Betydligt lägre fondavgifter – genomsnittlig rabatt på 30-50%
- Stort utbud med omkring 1400 svenska och utländska fonder att välja mellan, inom olika kategorier
- Användarvänlig hemsida och mobilapp
- Snabb och säker registrering med BankID
- Reglerad av Finansinspektionen – ökat konsumentskydd
- Enda plattformen i Sverige där Vanguards kända indexfond Vanguard US 500 Stock Index finns tillgänglig
Nackdelar
- Ej möjligt att handla andra värdepapper än fonder – snävare inriktning än exempelvis Avanza
- Inga Nordea-fonder tillgängliga
- Något högre växlingsavgift (0,50%) vid köp av utländska fonder i andra valutor
Omdöme – Varför är SAVR ett bra val?
Sett till de förmånliga rabatterna på fondavgifter är SAVR ett utmärkt val om du avser att endast spara i fonder, alternativt om du kan tänka dig att använda olika mäklare och plattformar för handel med fonder respektive aktier och/eller andra värdepapper som inte finns hos SAVR.
De rabatterade avgifterna är SAVR’s främsta fördel jämfört med andra konkurrenter på marknaden. Plattformen är dessutom mycket enkel att både navigera och använda, varför den passar bra för nybörjare och investerare med begränsad erfarenhet. Fondhandel hos SAVR är enkelt, smidigt och framförallt – billigt.
Vidare väger det faktum att SAVR är reglerad av Finansinspektionen förstås tungt för det förtroende man som kund kan känna för tjänsten. Investeringssparkonton på SAVR omfattas av såväl insättningsgaranti som investerarskydd, vilket gör att man kan känna sig trygg trots att företaget är förhållandevis nytt och oetablerat jämfört med större aktörer.
Summa summarum kan konstateras att SAVR erbjuder en smart, modern och lättanvänd plattform med ett generöst fondutbud och en mycket förmånlig prisstrategi som på sikt kan göra stor skillnad för hur mycket av din framtida avkastning du får själv får behålla.
FAQ
Hur mycket kan jag spara på att handla fonder genom SAVR?
SAVR har listat ett bra exempel på sin hemsida där man har räknat med ett investeringsbelopp på 100 000 kronor.
Investerar du de 100 000 kronorna i en aktiefond som har en ordinarie avgift på 1,50%, men som hos SAVR endast kostar 0,8%, kan du på 25 år spara upp till 110 000 kronor i avgifter givet att fonden utvecklas i likhet med ett historiskt snitt.
Hur står sig SAVR vs Avanza och SAVR vs Nordnet?
SAVR har ett nästintill lika stort fondutbud som till exempel Avanza och Nordnet. SAVR har samma fonder som hos Avanza och Nordnet men upp till hälften av avgiften.
Erbjuder SAVR en automatisk flyttfunktion?
Ja, har du en ISK-depå hos en annan bank/fondmäklare kan du använda SAVRs flyttfunktion för att automatiskt flytta över ditt innehav och på så sätt undvika dubbelbeskattning som annars kan uppstå om du väljer att flytta allting manuellt på egen hand.
Viktigt att tänka på är att den automatiska flyttfunktionen omfattar hela innehavet i den andra ISK-depån. Vill du behålla en del i den andra banken måste du före flytten således se till att separera dina innehav.
Betalas fondrabatten ut till mig som kund hos SAVR?
Ja, SAVR betalar ut hela den kommission de erhåller av fondbolagen. Din fondrabatt beräknas dagligen utifrån ditt aktuella innehav, varpå den sedan summeras och betalas ut till ditt SAVR-konto en gång per kvartal. I samband med återbetalningen dras också årsavgiften om 0,09%, så det belopp du får in på ditt konto är en nettosumma med avgiften betald och klar.
Hur många fondbolag finns representerade hos SAVR?
I dagsläget kan du handla fonder från ett femtiotal olika fondbolag, såväl svenska som utländska. SAVR har ett nästintill lika stort fondutbud som till exempel Avanza och Nordnet, med undantag för ett fåtal bolag.
Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe.