0
was successfully added to your cart.

Varukorg

Silveraktier eller silver – vad är bäst som investering? [2019]

By mars 6th, 2019 Börsblogg

Vägen till en Silverinvestering

Silver anses vara lillebror till guld, det handlas betydligt billigare och det går hela 76 silvermynt på ett guldmynt. De båda ädelmetallerna brukar följa varandra i pris, men det skiljer mer än man tror. Placera har analyserat marknaden för silverinvesteringar.

Silver är både en ädelmetall och en industrimetall, till skillnad från guld som endast har en liten industrianvändning. Silver har använts som betalningsmedel i fyra tusen år, vilket även är längre än guldmyntets användning. Men sedan silvermyntfotens avskaffande har det största användningsområdet för silver blivit som industrimetall, förutom att vara en ädelmetall för investeringar vid oroliga tider.

Silver används i nästan i alla större industrier och har sällsynt goda ledande egenskaper av elektricitet och värme. Det gör att metallen blivit en allt viktigare industriråvara de senaste åren med goda tillväxtutsikter.

Silver används inom flera snabbväxande områden: mobiltelefoner, solpaneler, bilbatterier till elbilar, läkemedelsindustrin, vattenrening samt som katalysator till flera kemiska processer. Kina är världens största silverkonsument före USA och Japan. Tillväxten som industrimetall är stor och efterfrågan väntas växa på medan investerings- och smyckesproduktion spås minska på sikt.

Priset för silver har ökat ordentligt i pris sedan millennieskiftet. Priset toppade 2011 och letade sig söderut efter det. Botten nåddes i januari 2016, men efter det har priset återhämtat sig. Det har inte varit något spikrak resa, silver är betydligt mer volatil än systermetallen guld. Silver brukar gå bättre än guld i uppåtgående marknad och tappa betydligt mer i pris när marknaden inte vill äga ädelmetaller.

För den som vill investera i silver finns det flera vägar att gå. En sätt är att handla en ETF som placerar i fysiskt silver.

iShares MSCI Silver Trust (SLV) är den största fysiska ETF:n. Den förvaltar totalt 47 miljarder kronor i fysiskt silver som förvaras i London. När intresset ökar för SLV, så handlar fonden silvertackor för motsvarande belopp som investerarna vill köpa SLV-andelar för. Den handlar inga silverderivatkontrakt utan det är äkta vara som gäller, och exponeringen är mot silverpriset.

Du kan läsa resten av artikeln på Avanzas Placera.

Silverpris

Nedan ser du det senaste silverpriset.

 

Silver

Så här skriver wikipedia

Silver (Ag, från latinska argentum, som också betyder ”pengar”) är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller, och gruppen myntmetaller.

Metallen används ofta till smycken. Det används också som elektrisk ledare där mycket höga krav på låg resistans krävs, exempelvis till inneslutning av supraledande material i de största elektromagneterna. Tanken är att om kylningen av supraledaren fallerar så att supraledningen upphör, så ska de mycket stora strömmar det är frågan om kunna gå genom silvret istället utan att ge så höga temperaturer att ledarna smälter. Detta eftersom silver har den lägsta resistansen av alla icke-supraledande ämnen vid tänkbara temperaturer. Silver har också en mycket hög värmeledningsförmåga.

Silver är godkänt som färgämne i livsmedel, med E-nummer E 174.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com