April 4

Skakigt börsår men med positiva inslag

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

För första gången blir man inte klokare av att lyssna på experterna när det gäller det kommande börsåret. De är nämligen uppdelade i två olika läger, varav den ena sidan har en positiv syn på året medan den andra har en mer negativ syn. Den ostadiga hösten, både i Sverige och internationellt, har medfört en oro för höjda räntor och en minskad handel och många tror att det är fler marknader än den amerikanska som är på väg in i en björnmarknad.

Men trots dessa delade meningar finns det ljusglimtar som båda parter är överens om. Det finns tecken på positiva trender, oavsett om världsmarknaden kommer att stabilisera sig eller gå mot lågkonjunktur.

Politiska läget påverkar

Innan vi går in på trenderna tar vi en titt på vad det är som påverkar marknaderna just nu. Politiken är en stor faktor. Ett stundande brexit, ett handelskrig mellan de två största ekonomierna (USA och Kina) samt att det tog Sverige nästan 4 månader att bilda regering har en kraftig påverkan. Höstens turbulens med företag som Facebook och Huawei har gjort investerare nervösa och det är med en stor försiktighet som man tittar på året. Även om alla verkar vara överens om att problemen och frågorna kring dessa påverkande faktorer kommer att lösas, är tidsintervallen för när de kommer att lösas olika. De med en mer positiv syn hävdar att det kommer att lösa sig till sommaren och hösten, medan andra menar att vi inte kommer att se resultat förrän om 2 till 3 år.

Trenderna

Vilka blir då trenderna och hur ska man tänka när man planerar sina placeringar? Det finns faktiskt en hel del valmöjligheter. Under hösten såg man äldre, stabila företag som Volvo, Electrolux och Autoliv komma tillbaka. Dessa har inte varit lika attraktiva som nystartade företag, som har dominerat en tid, men de överlevde hösten och fick därmed ett uppsving. Man tror att aktier inom hälsovård kommer att växa. Sverige åldras och det behövs mer läkemedel, bioteknik och sjukvård – oavsett om det är högkonjunktur eller lågkonjunktur.

Några av marknaderna som hade en tuff höst kommer att komma tillbaka, däribland fastighetsaktier, spelaktier och finansaktier. Spelaktierna sjönk i och med spelregleringen som infördes efter nyår. För att spela på slots eller spelautomater och andra spel som erbjuds av ett spelbolag krävs det nu mera att verksamheten har erhållit en svensk licens, samt att det uppfyller kraven för ansvarsfullt spelande, registrering och måttfullhet. I och med att man inte visste vilka bolagen som skulle få licenser, stannade tillväxten upp under hösten men tros komma igång igen nu när de nya ändringarna har börjat att gälla och marknaden har anpassat sig.

Det finns med andra ord mycket positivt att vänta, även om man ska närma sig börsen med tillförsikt. Mer än någonsin kräver alla köp och sälj noggrann övervägning och under årets första hälft kan det kanske vara bättre att hålla sig på den säkra sidan. Flera experter har använt sig av uttrycket ”hoppas på det bästa men planera för det värsta” för att beskriva året, och det är nog ingen dum idé.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?