February 14

Skatteåterbäring – Viktiga datum och tips på avdrag | Skatteåterbäringen

Last Updated on 18 February, 2024 by Håkan Samuelsson

Att betala skatt är ett måste för arbetstagare som är folkbokförda och skatteskyldiga i Sverige. Det är givetvis aningen surt att titta på lönespecifikationen och se delar av inkomsten försvinna i skattebetalningar, men det finns sätt att få delar tillbaka. Denna artikel redovisar viktiga datum rörande inkomstdeklarationen och ger dig de bästa tipsen för att optimera skatteåterbäringen. Läs vidare för att lära dig hur du kan få tillbaka de pengar du har rätt till.

Återbetalningsdatum

Att få skatteåterbäringen så tidigt som möjligt är fördelaktigt av flera olika anledningar vilka vi återkommer till senare i detta inlägg. Att detta nämns redan nu beror på att skatteåterbäringen kommer in på kontot hos olika individer vid olika datum. Anledningen till det är att man genom att deklarera digitalt kan få återbäringen redan till påsk. Andra metoder kan medföra att potentiella pengar inte betalas ut fören i september.

Återbäring I Påskägget

Följande datum är viktiga att ta i beaktning för att Skatteverket ska betala ut återbäringen tidigast möjliga.

  • 28 februari

En digital brevlåda måste ha införskaffats för att myndigheterna ska kunna kommunicera med dig snabbt och effektivt. Denna teknik medför att all kommunikation kan lagras på ett och samma ställe.

  • 2 april

Deklarera elektroniskt elektroniskt, förslagsvis med hjälp av ditt BankID. Kom ihåg att det är din skyldighet att kontrollera så att informationen i deklarationsblanketten är korrekt innan den godkänns. På Skatteverkets hemsida återfinns ytterligare information för dig som behöver göra ändringar i deklarationen.

Utöver att ha deklarerat så måste du också ha sett till så att Skatteverket vet vart de ska betala ut skatteåterbäringen. Därför måste du anmäla ett bankkonto hos dem så att de kan transferera pengarna till dig.

Fira Midsommar Med Återbäring

För somliga är deklarationen inte det första som står på prioriteringslistan efter en långarbetsdag. Det kan medföra att deklarationen inte lämnas in före den andra april och således skjuts utbetalningsdatumet fram. Alla som är skatteskyldiga i Sverige måste ha slutfört deklarationen allra senast den andra Maj, en månad efter den första deadlinen. Att missa detta datum kan bli väldigt kostsamt till följd av den potentiella förseningsavgiften. Men givet att du som inkomsttagare har deklarerat digitalt senast den andra maj och anmält ett bankkonto betalar Skatteverket ut den återbäring du har rätt mellan den fjärde och sjunde juni.

midsummer 4322903 960 720 Samuelssons Rapport
Skatteåterbäring

Summering Skatteåterbäring

Här redogörs för samtliga datum som är viktiga att hålla koll på inför skatteåterbäringen och inkomstdeklarationen. Vissa av datumen kräver ingen handling från dig som medborgare, men de är bra att veta vart i deklarationsprocessen Skatteverket befinner sig.

  • 31 januari – Skatteverket har slutfört arbetet med att samla in kontrolluppgifter ifrån arbetsgivare och andra uppgiftslämnare för det föregående inkomståret.
  • 28 februari – Individer som önskar få sin skatteåterbäring tidigt, runt påskhelgen, måste ha registrerat en digital brevlåda.
  • 13 mars – De som har anslutit sin digitala brevlåda till Skatteverket får sin deklaration utskickad.
  • 19 mars – Det är nu möjligt att deklarera då Skatteverket har öppnat sin tjänst.
  • 2 april – För den som önskar en tidig skatteåterbäring är detta sista dagen att deklarera.
  • 9–12 april – Om deklarationen skett digitalt och före den andra april betalas skatteåterbäringen ut kring dessa datum.
  • 2 maj – Dagen efter arbetarrörelsens dag är den sista att deklarera för att undvika förseningsavgiften.
  • 4–7 juni – Resterande individer som deklarerat digitalt och anslutit ett bankkonto hos skattemyndigheten får sin utbetalning utbetald.

Den uppmärksamma läsaren har nu noterat att samtliga utbetalningar skett under premissen att deklarationen har lämnats in digitalt. Givetvis finns fortfarande alternativet att lämna in dokumenten till skatteverket i pappersform, även om det minskar i popularitet. År 2017 valde färre än tre miljoner individer att deklarera i pappersform. Totalt gjordes, grovt räknat, 27% av deklarationerna analogt. Dessvärre innebär det en längre handläggningstid vilket i sin tur medför att utbetalningen försenas. Detta är inte önskvärt, något som motiveras under rubriken ”Förvalta Din Återbäring” i slutet av denna text.

Vem Får Skatteåterbäring

Vi har tidigare konstaterat att samtliga individer som arbetar, med oerhört få undantag, och är folkbokförda i Sverige är skatteskyldiga i Sverige. De senaste siffrorna som finns tillgängliga visar att 7,8 miljoner individer deklarerade i Sverige 2017. Men varför deklarerar man i Sverige? Finns det något minimibelopp för att behöva deklarera inkomsten? Kan det hända att man måste betala mer skatt?

Varför Deklarerar Vi?

Att deklarera sin inkomst är ett sätt att säkerställa att rätt andel av inkomsten har tillfallit statskassan. Andelen av inkomsten som betalas i skatt varierar beroende på vad den sittande regeringen anser krävs för att finansiera statens utgifter. Generellt sätt används skattepengar till att finansiera den svenska välfärden vilket inkluderar utbildning, sjukvård och infrastrukturprojekt. Det kan vara bra att veta att skattesatsen varierar beroende på vilket län samt vilken kommun man som arbetstagare är folkbokförd i.
Något som är bra att ha i åtanke, främst för ungdomar som ska börja sommarjobba, är att årsinkomster på belopp som inte överstiger 18,200 är skattebefriade. Detta är givetvis en morot för att få ut ungdomar i arbetskraften samtidigt som det besparar staten administrationskostnader.

Varför Betalas Skatteåterbäring?

Något som inte är helt självklart för alla är varför skatteåterbäringen betalas ut. Efter att man som skattebetalare har betalt sin skatt kan man kanske tycka att man har gjort sitt och inte vill involvera sig mer i byråkratin. Dessvärre är det mer regel än undantag att den inbetalda skatten inte sammanfaller med det belopp som skulle ha betalats. Denna avvikelse kan vara så väl positiv som negativ.

Skatteåterbäring 2019
Skatteåterbäring

I de fall där skattebetalaren har betalat mer skatt än vad som efterfrågades betalas skatteåterbäring ut. Med andra ord betalar staten tillbaka den summa de är skyldiga skattebetalaren. I de fall där förhållandet är det motsatta, det vill säga att den inbetalda skatten understiger det belopp som efterfrågats, måste skattebetalaren betala restskatt. Detta kan vara en otrevlig överraskning och kan kosta mycket pengar.

Investera Skatteåterbäringen

De flesta som får skatteåterbäring utbetald före sommaren använder den glatt som en del av semesterkassan. Det är givetvis inget fel i att göra det, men som med all annan inkomst är det bra att spara undan och investera delar av den. Om du precis börjat intressera dig för sparande är ett bra första steg att få avkastning på sparandet att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet. Om du redan investerar och vill ta din avkastning till nästa nivå rekommenderar vi att du besöker våra utbildingar med vars hjälp vi slagit börsen sedan 2010.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Vad betyder avkastning?

Vad betyder avkastning?

Vad betyder leverantörsreskontra?

Vad betyder leverantörsreskontra?