Last Updated on 8 september, 2021 by Håkan Samuelsson

SP500 och nya lows

SP500 och nya lows
SP500 och nya lows

Här är ett mysigt diagram från 1990 och framåt som visar antalet ”lows” (ni får tyvärr stå ut med svengelska, jag kommer inte att ändra på det…ALDRIG…) i SP500. Alltså hur många % av de 500 aktier i indexet som gjort nya lows. Det här indikerar på hur många av aktierna i indexet som konfirmerar rörelsen i själva indexet.
Det kan vara ett bra instrument om man vill hitta divergenser eller kanske hitta något som avviker. Nu kan vi till exempel se att antalet nya lows inte blir fler ju längre in i krisen vi går. (Lila linjer)
Viktigt här att inte försöka blanda ihop fundamental analys med teknisk analys. Att försöka frikoppla sig från media och det brus vi hör från tidningar är A och O. Extremt svårt nu då det gapas extra högt. Vi måste försöka att titta på diagrammen utan att färgas av tidningsrubriker och vara helt opartiska. Det vi ser nu är att nya lows inte blir fler. Index forsätter ner men antalet aktier som gör nya lägstakurser blir färre och färre.
I diagrammet ser vi att spiken i början av året är den största på hela diagrammet. (18 år) Den brädar till och med den högsta spiken från 2000-2003 åren.
Det här är positiva nyheter det. Viktigt att komma ihåg här, innan du går och handlar Spiders med dubbel hävstång för hela lönen, är att vi spelar med sannolikheter. Det är inte alls säkert att det blir som jag skriver, men sannolikheten för det är troligen större än tvärtom. Om inte annat så är det i varje fall värt en notering att det stora flertalet aktier inte följer med i nedgången längre…

Följ Oss På Twitter