100 sätt att spara pengar 2020

Vill du försöka spara pengar? Många människor vill gärna ha mer pengar på sina bankkonton och det enda sättet som de tror att det är möjligt på är genom att öka sina inkomster. Problemet med detta är att när man ökar sina inkomster brukar man också öka sina utgifter.

Det enda sättet att få mer pengar är genom att öka sina inkomster utan att öka sina utgifter eller genom att minska sina utgifter. Det är faktiskt riktigt smart. Minskar du dina utgifter kommer du självklart få mer pengar över. Därför ska denna artikel handla om hur du kan spara pengar.

 

Artikelns Innehåll

 

 1. Börja använda P2P och investera i lån:

 

p2p - spara pengar

 

Har du pengar som bara sitter still på ditt sparkonto? På det sättet kommer dem aldrig att växa. Vad du istället kan göra är att investera dem. Du kan investera dem i P2P som står för peer to peer. Det betyder att du lånar ut pengar till någon som sen betalar tillbaka dem med ränta. Mina personliga favoriter idag är Lendify och Brocc. Båda har gjort att jag lyckats att spara pengar på ett sätt som jag inte trodde jag kunde.

 1. Betalda undersökningar:

Spara pengar på betalda undersökningar på nätet. Det är ett lätt sätt att tjäna pengar på. Företag lägger idag ut stora summor med pengar för att ta reda på vad konsumenter tycker och vill ha. Nu kan du själv vara med och tjäna pengar enkelt online på dessa betalda undersökningar. Du kan hitta betalda undersökningar här (också för svenskar). Även här har jag skrivit om betalda undersökningar. Det är enkelt att komma igång. Det är bara att följa det som står på sidan du kommer till.

 1. Ett sparkonto med ränta:

sparkonto - spara pengar

Du har kanske redan ett sparkonto på din bank där du får ränta. Problemet är att denna ränta är väldigt låg. Det finns dock andra sparkonton hos andra företag med bra ränta där du kan spara pengar. Använd dessa istället. Se bara till att dina pengar skyddas av insättningsgarantin. Jag gillar Avanzas erbjudande då man kan välja ett sparkonto hos många olika aktörer.

 

 1. Åk inte bil:

 

åk inte bil - spara pengar

 

Du kan spara pengar genom att köpa en cykel och lämna bilen hemma. Bensin är dyrt men dina ben arbetar gratis. Dessutom får du motion så du kan säga upp det där dyra gymkortet som du knappt använder. På så sätt slår du två flugor i en smäll och sparar massor med pengar.

 

 1. Sluta röka:

 

sluta röka - spara pengar

 

Om du röker två paket cigarretter i veckan kostar det ungefär 120 kronor per vecka. Det blir 6240 kronor om året. Det kan alltså spara pengar, mycket pengar. Röker du mer än två paket i veckan kommer du kunna tjäna ännu mera.

 

 1. Använd E-faktura:

använda e-faktura - spara pengar

Visste du att nästan alla företag tar ut en avgift för att skicka ut en pappers faktura? Om du bara väljer att få E-faktura istället slipper du denna avgift och kan spara mycket pengar.

 1. Ät efter säsong:

 

Ät efter säsong - spara pengar

 

Under sommaren brukar mycket frukt och grönsaker från Sverige vara billigt, under vintern är det billigare med saker från andra länder söderut. Följ denna säsong så kommer du spara pengar.

 1. Ta med matlåda:

 

matlåda - spara pengar

 

Att gå ut och äta varje dag bli snabbt dyrt i längden. Laga istället lite mer mat någon gång så har du en matlåda du kan ta med dig. Detta kan bli väldigt mycket billigare än att varje dag äta ute.

 1. Sätt upp ett mål:

 

Sätt upp ett mål - spara pengar

Det är lättare att spara pengar om du har något att spara till. Varför sparar du pengar? Tänk över detta och sätt upp ett mål. Då har du något att jobba emot också vilket brukar göra allting enklare.

 1. Samla poäng:

samla poäng - tips spara pengar

 

Nästan alla butikskedjor erbjuder nu medlemskap. Blir du medlem hos en butik kommer du få veta när dem har reor. Du kan också samla poäng vilket leder till att du kan få gratis saker eller rabatt på saker. Handlar du mycket hos en butik är det självklart att du ska bli medlem för att på så sätt kunna spara pengar.

 1. Skaffa kreditkort och samla poäng:

 

Skaffa kreditkort och samla poäng - spara pengar

 

 

Gillar du att resa kan det vara en väldigt bra idé att köpa ett kreditkort. Dessa kreditkort låter dig samla poäng hos flygbolag som du sedan kan byta mot gratis flygresor och liknande saker. Läs bara igenom alla villkor först så att du inte missar något. Här kan du jämföra de bästa kreditkorten för att hitta ett bra som du kan spara pengar på och som passar dig.

 1. Leta bättre lån:

 

Leta bättre lån - spara pengar

 

Om du har flera dyra lån som ligger och drar pengar kan det vara en bra idé att samla ihop dem till ett stort lån med lägre ränta. Det finns fler företag som erbjuder dessa tjänster tex Lendo. Det kan också var en idé att fråga din bank om de erbjuder ett sådant lån.

 1. Se över räkningarna:

Är det någon räkning som är väldigt dyr? Du kan kanske byta elbolag och på det sättet få ner din elräkning. Det finns mycket som du säkerligen kan byta och omförhandla för att minska priserna en hel del och på så sätt spara pengar.

 1. Stäng av elementen:

 

Stäng av elementen - spara pengar

 

Om ni ska åka bort någonstans kan det vara smart att stänga av elementen för att på så sätt spara pengar. Ni behöver ju knappast ett varmt hus om ni inte ska vara där, eller hur?

 1. Samåk:

Om du har för långt till jobbet för att kunna cykla kan kanske du och några kollegor gå ihop för att samåka? På det sättet kan ni alla spara pengar genom att dela på kostnaderna för bensin och liknande.

 1. Köp begagnad bil:

 

Köp begagnad bil - spara pengar

 

Visst behöver du en bil, det kan finnas flera anledningar till det. Men när du ska köpa en bil kan du köpa en begagnad. Det betyder inte att bilen är sämre, bara att den är billigare. Försök också att köpa en bränslesnål bil för att spara pengar på bensin.

 1. Veckohandla:

För att enkelt få koll på dina matkostnader är det en bra idé att bara handla ungefär en gång i veckan. Då köper du allt du kommer behöva för resten av veckan. Skriv en inköpslista också så att du inte köper något onödigt.

 1. Börja odla:

 

odla i trädgård - spara pengar

 

Om du bor i en villa har du säkerligen en trädgård. I den kan du skaffa ett trädgårdsland och sätta igång att odla din egen mat. Om du odlar gurkor, tomater och liknande slipper du köpa dem vilket du sparar pengar på.

 1. Skaffa höns:

 

Skaffa höns - spara mer pengar

 

 

Vad många inte vet är att du faktiskt får ha höns i ett vanligt bostadsområde, du måste inte bo på landet. Det enda du inte får ha är en tupp. Från hönorna får du ägg som du kan äta. Det går också att slakta hönor för att få kött. Ett lite udda sätt att spara pengar på men trots det fullt möjligt.

 1. Handla på rea:

När du märker att det är en stor read någonstans kan du passa på att handla mycket för att sedan slippa handla senare. Tänk bara på att köpa sånt du behöver, annars sparar du inte pengar. Då slösar du dem bara.

 1. Gör en budget:

 

Gör en budget - spara pengar

 

Det är svårt att hålla sig till en budget om man inte har någon. Skapa därför en budget och håll dig till den! På det sättet blir det mycket lättare att spara pengar eftersom du vet vad du kan spendera på olika saker.

 1. Lär dig kontrollera dina impulser:

Det finns mycket här i livet som vi vill ha men vi kan inte få allt. Vi måste därför lära oss att kontrollera våra impulser, köp inget bara för att du vill ha det. Vänta istället ungefär en vecka. Om du fortfarande vill ha det och fortfarande har råd kan du köpa.

 1. Isolera ditt hus:

Att isolera ditt hus ordentligt kan göra så du sparar mycket pengar på uppvärmning av det. Den summan du spenderar på isolering tjänar du alltså snabbt igen på dem pengar du sparar på uppvärmning.

Spara pengar - isolera ditt hus

 1. Laga egen mat:

En av dem största utgifterna för dem flesta är hämtmat. Laga istället egen mat, det är både nyttigare och billigare. I många fall är det också godare.

 1. Drick inte så mycket alkohol:

 

Drick inte så mycket alkohol - spara pengar tips

 

En annan stor utgift är alkoholen. Behöver du verkligen dricka och festa varje helg eller räcker det med varannan? Genom att dra ner på fest och alkohol kommer du att spara mycket pengar.

 1. Använd kollektivtrafik:

Är det för långt att cykla och du inte kan samåka kan kollektivtrafiken vara ett bra alternativ till bilen. Ett månadskort till bussen eller tunnelbanan är säkerligen mycket billigare än att åka bil.

 1. Skaffa billigare försäkringar:

Försäkringar är något som vi svenskar lägger mycket pengar på, genom att hitta bättre och billigare försäkringar kan du därför spara in mycket pengar. Vill du verkligen spara pengar kan du också fundera på om du verkligen en försäkring till bilen om den är riktigt gammal.

 1. Handla inte när du är hungrig:

 

handla inte när du är hungrig - Spara pengar

 

Handlar du när du är hungrig kommer du att köpa mycket saker som du egentligen inte behöver. Handla därför när du är mätt så kommer du spara pengar genom att bara köpa det som du tänkt dig köpa från början.

 1. Boka semester vid lågsäsong:

Om du vill spara pengar på semester ska du boka din resa under lågsäsongen eftersom allt blir billigare då. Du kommer också få se landet på ett annat sätt än vad alla andra får. Kanske får du rent av en bättre upplevelse än de som åkte bort på högsäsongen.

 1. Handla kläder efter säsong:

 

Handla kläder efter säsong - spara pengar

 

 

Det är ganska uppenbart, på våren blir vinterkläderna billigare och till hösten brukar sommarens kläder bli billigare. Det är därför då du vill handla, det kan du spara mycket pengar på.

 1. Löneförhandla:

En del av att spara pengar handlar om att öka dina inkomster. Därför måste du vara duktig på att löneförhandla. Se till att läsa på lite innan förhandlingen så att du får så hög lön som möjligt.

 1. Sluta snusa:

 

Sluta snusa - spara pengar

 

Snus är precis som cigaretter, dåligt för hälsan, dyrt och helt onödigt. Slutar du att snusa kan du spara stora summor pengar under året.

 1. Inga dyra aktiviteter:

Det är klart att man måste hitta på något ibland men det måste inte kosta extremt mycket pengar. Testa att istället gå ut i skogen. Helt gratis och riktigt trevligt att göra med familjen.

 1. Boka resor i förväg:

Om du bokar resor långt innan du ska åka brukar du kunna komma undan billigare än vad du annars skulle ha gjort. Det är därför en bra idé att boka resorna långt i förväg.

 1. Åk till mindre populära länder:

Åker du till samma länder som alla andra kommer du att få betala mer också, det är så det fungerar. Åker du till ett annat land istället kommer du nog få en mer äkta upplevelse och det kommer vara billigare.

 1. Ha rörlig ränta på lånen:

Att ha rörlig ränta på dina lån betyder att räntan kan röra på sig upp eller ner och detta är faktiskt bra. I 9 av 10 fall har det lönat sig de senaste 10-20 åren.

 1. Ät inte snabbmat:

 

Ät inte snabbmat - sparade pengar

 

Frusen mat som bara behöver mikras är smidig att laga och det går riktigt fort men det är också dyrare. Dessutom är hemlagad mat godare. Vad kan bli ett bätre sätt att spara pengar på?

 1. Sänk temperaturen hemma:

Om du är beredd att ta på dig lite när du är hemma så kan du sänka temperaturerna några grader. På sommaren kan du istället låta det vara lite varmare. Bara några grader gör stor skillnad på räkningen och du kan spara pengar samtidigt.

 1. Köp lågenergilampor:

Vill du sänka din elräkning så är lågenergilampor ett perfekt val. Dem drar mindre ström vilket betyder att ni kommer få betala mindre. Dessutom är det bra för miljön också.

Om du gillade denna läsningen så kanske du även gillar dessa artiklar.

 1. Duscha snabbt:

 

Duscha snabbt - spara pengar

 

 

Att duscha slösar på stora mängder vatten och därför kan det vara bra att duscha snabbare. Du kommer dessutom få mer gjort om din dusch går snabbare. Vi förstår att det är skönt att duscha men det blir inte trevligt när du ser vattenräkningen. Dessutom säger fler och fler att man skall duscha i kallvatten. Googla på coldshowers och se själv. Ett bra sätt att spara pengar och du blir dessutom hälsosammare.

 1. Släck alla lampor:

För att spara in mer på elen bör du släcka alla lampor när du går och lägger dig eller åker hemifrån. Du kommer spara pengar och miljön kommer att tacka dig. Det finns helt enkelt inga nackdelar.

 1. Köp elbil:

Elbilar brukar inte vara billigare men du kommer tjäna på det i längden eftersom du slipper betala för bensin. I många fall kan du också ladda din elbil gratis vilket gör att du sparar ännu mer pengar.

 1. Köp solpaneler:

 

Köp solpaneler - spara pengar

 

Ett sätt att helt slippa elräkningen på är att skaffa solpaneler. Då genererar du själv din ström. Du kommer behöva investera först men efter ett tag kommer det att ha betalat tillbaka sig.

 1. Hyr ut din bil:

När du inte använder din bil finns det säkert någon annan som skulle varit i behov av en bil. Du kan då hyra ut din bil till någon annan och därmed tjäna pengar på något du ändå inte använt. Ett bra sätt att spara pengar också.

 1. Hyr ut andra saker:

På samma sätt som du hyr ut din bil kan du även hyra ut andra saker. Du har kanske en båt? Det finns säkerligen någon som vill hyra den. Medans du åker iväg på semester kan du alltså tjäna pengar på att hyra ut saker.

 1. Köp storpack:

Att köpa mycket på samma gång brukar bli billigare. Att köpa ett storpack kan därför vara en bra idé om du använder alla varorna. Annars kommer det bara vara ett slöseri med pengar.

 1. Sälj dina gamla saker:

Alla har vi säkert saker som vi inte längre använder eller behöver. Dessa kan du sälja på sidor som Tradera eller Blocket och tjäna pengar på dem. Riktigt smart om du är i behov av att spara lite mer pengar.

 1. Hyr ut lokal:

Om du har en källarlokal eller annat förvaringsutrymme som du inte riktigt använder kan du säkerligen hyra ut det till någon som behöver mer plats. Du tjänar pengar och gör någon annan glad. En perfekt kombination.

 1. Investera i aktier:

Många har pengar som sitter på ett sparkonto. Problemet med detta är att pengarna inte växer när dem sitter där. Att istället investera dem i aktier är därför smart, pengarna kommer växa och bli fler. Här kan du lära dig mer om daytrading, utdelningsaktier och investmentbolag. Detta är några sätt att börja jobba med aktier och försöka öka avkastningen på ditt kapital.

 1. Investera i fonder:

Om du tycker att aktier är lite för svårt för dig kan du istället investera dem i fonder som är enklare. Det finns någon som sköter om dessa fonder så att du inte behöver bekymra dig.

 1. Hyr inte hantverkare:

Innan du hyr en hantverkare kan du alltid testa att göra vissa saker själv. Att fixa en trasig kran till exempel är något som dem flesta kan klara. Mixtra inte med el bara, det slutar inte bra.

 1. Städa själv:

Om du har en städerska som du hyr kan du spara pengar genom att helt enkelt städa själv. Det är inte så jobbigt, dem flesta av oss klarar det. Det handlar bara om att ta tag i det hela.

 1. Skaffa en sparbössa:

 

skaffa sparbössa - Spara pengar

 

Detta verkar kanske lite fånigt men det är faktiskt en bra idé. Varje gång du får lite kontanter över lägger du dem här. På det sättet blir du inte frestad att spendera dem på saker du inte behöver. Dessa pengar kommer att växa och efter ett tag kommer du ha en hel del.

 1. Köp inte ny mobil:

Om du inte köper en ny mobil så fort du har betalat av den gamla kommer ditt abonnemang att bli mycket billigare. På det sättet sparar du pengar.

 1. Kolla jobbet:

Läs igenom kontraktet för ditt jobb. Många jobb erbjuder nämligen ersättning för flera saker som köp av glasögonen. En del kan också ge dig ett gratis gymkort så att du slipper betala för ett själv.

 1. Använd bidrag:

I Sverige kan du idag via jobbet få ett bidra för idrotter. Detta bidrag får faktiskt användas för att köpa liftkort, så se till att spara pengar genom att göra detta.

Spara pengar

Spara pengar

 1. Billig semester:

En semester måste inte vara dyr. Du kan till exempel åka på semester inom Sveriges gränser eller kanske tälta? Det blir i sådana fall mycket billigare. Ett trevligt sätt att spara pengar.

 1. Få barnen att samåka:

Om ditt barn går på någon fritidsaktivitet finns det säkert flera andra föräldrar som också skjutsar dit sina barn. Då kan ni kanske komma överens om att en skjutsar och en hämtar? På det sättet sparar ni både tid och pengar.

 1. Låt barnen cykla:

Måste ni verkligen skjutsa barnen överallt? Det kan istället vara en bra idé att låta dem cykla, barnen blir då modigare och växer som individer. Ta det bara försiktigt vid stora vägar så att det inte händer någon olycka.

 1. Cykelsemester:

 

Cykelsemester - spara pengar

 

Cykelsemester är något som verkligen är underskattat, det är riktigt trevligt att cykla här i Sverige. Dessutom får du motion som en extra bonus. Ett utmärkt sätt för att spara pengar.

 1. Handla begagnat:

Oavsett vad det är som du behöver finns det säkert att köpa begagnat. Detta kan du göra och spara pengar, det gamla brukar faktiskt vara i riktigt bra skick ändå.

 1. Skaffa torkvinda:

Mitt i sommaren när solen lyser är det onödigt med en torktumlare. Då är det mycket bättre att låta kläderna hänga ute och torka. Dessutom brukar dem inte bli lika skrynkliga vilket betyder att du kanske slipper stryka dem.

 1. Ta med kasse till affären:

 

Ta med plastpåse och kasse till affären - spara pengar

 

Om du investerar i en bra matkasse i tyg och tar med den när du åker och handlar slipper du spendera pengar på dyra plastkassar. Du sparar pengar och hjälper miljön.

 1. Drick vatten:

Läsk, energidryck och kaffe är något som vi i Sverige spenderar alldeles för mycket pengar på. Att istället dricka vatten blir mycket billigare.

 1. Sluta med element:

Att värma upp huset med element blir snabbt dyrt. Då är det en bättre idé att införskaffa en luftvärmepump eller bergvärme. Det kommer att bli mycket billigare i längden.

 1. Bada i sjön:

 

Bada i sjön - spara pengar

 

Under sommaren i Sverige behöver vi faktiskt inte åka till ett badhus. Sjön är mycket billigare och där brukar det ofta finnas saker som hopptorn och glasskiosk.

 1. Ta med eget fika:

Om ni har bestämt er för att åka till sjön kan ni alltid ta med er eget fika istället för att köpa glass. Bullar och saft brukar var minst lika gott och om ni bakar bullar samt gör egen saft bli det billigare också. Ett trevligt sätt att spara pengar.

 1. Baka:

Visst är det gott med något extra ibland och självklart ska du få unna dig något ibland. Men istället för att köpa dyrt fikabröd an du testa att baka själv. Det blir billigare och ofta är det mycket godare. Några bra exempel är bullar och kladdkaka.

 1. Skriv inköpslista:

Innan du ska åka och handla kan du testa att skriva en inköpslista. Detta kommer göra så att du vet precis vad du behöver vilket leder till att du inte köper något onödigt och du sparar pengar. Helt enkelt en riktigt bra idé.

 1. Ät en ordentlig frukost:

Genom att äta en stor frukost får du tillräckligt med energi för att hålla igång hela dagen, det betyder att du inte behöver köpa något på vägen till eller från jobbet. Mindre mat innebär att du kan spara pengar.

 1. Köp nya maskiner:

Nya maskiner brukar dra mindre ström än dem gamla, därför kommer det att löna sig i längden att köpa sådana. Din elräkning kommer att bli mindre och du kommer hjälpa miljön.

 1. Stipendier:

Detta är mer för dig som är student. Om du vill få delar av dina studier betalda kan du ansöka om stipendier. Detta gör att du får en summa pengar vilket i sin tur leder till att dina studielån blir mindre.

 1. Jämför priser:

Innan du handlar kan det vara en bra idé att med hjälp av internet jämföra priser mellan olika butiker. På detta sätt kan du spara pengar när du handlar.

 1. Minska bilens vikt:

 

Minska bilens vikt - spara mer pengar

 

Ta ut allt som du inte behöver i bilen. Detta minskar vikten i bilen vilket i sin tur leder till att den drar mindre bensin. Drar den mindre bensin kan du spara pengar på detta vilket är väldigt trevligt.

 1. Ladda inte mobilen i bilen:

Att ladda mobilen i bilen kan verka vara riktigt smidigt men det drar extra mycket bensin vilket verkligen inte är billigt. Försök därför undvika att ladda saker medans du befinner dig i bilen.

 1. Sätvärmaren:

Under vintern kan det vara väldigt skönt med ett varmt säte i bilen men det är också skönt att spara pengar. Därför kan det vara klokt att strunta i detta eftersom bilen då drar mindre bensin. Mindre bensinutgifter innebär att du sparar pengar.

 1. Säg upp tidningen:

 

säg upp tidningen - Spara pengar

 

Många av oss får säkert hem en tidning varje morgon som vi läser. Detta är dyrt och du kan få alla nyheter du behöver på internet. Därför kan det vara en bra idé att helt enkelt läsa tidningen på internet.

 1. Dela på prenumerationen:

Om du absolut vill ha en tidning kanske det finns andra i din närhet som också vill läsa samma tidning? Då kan ni alltid dela på tidningen och kostnaden och på så sätt spara pengar.

 1. Handla på nätet:

Handla på internet - sparade pengar

 

 

I många fall kan du få bättre priser om du handlar via nätet istället för att handla i en butik och därför kan detta vara en väldigt bra idé. Det beror på att det finns fler butiker på internet vilket betyder att konkurrensen är mycket större.

 1. Prioritera:

Vi kan inte få allt vi vill ha, ibland måste vi helt enkelt prioritera. Om det finns två saker som du vill köpa en månad kan du kanske göra någon form av en kompromiss med dig själv? Om du köper en av sakerna den här månaden och den andra nästa månad?

 1. Köp inte onödiga saker:

Detta tips kan verka ganska uppenbart men det är faktiskt väldigt många där ute som köper onödiga saker trots att dem försöker spara pengar. Tänk därför efter en extra gång innan du köper något, på så sätt kommer du slösa mindre pengar.

 1. Lördagsgodis:

 

Lördagsgodis - spara pengar

 

Många av er som läser detta har säkerligen slutat med lördagsgodis för länge sen men det kanske är dags att börja igen. På detta sätt köper ni bara godis en gång i veckan och sparar pengar. Dessutom kommer era tänder att må bättre.

 1. Flytta:

Detta kanske verkar lite drastiskt men när man tänker efter lite så är det ett jättebra sätt för att spara pengar. Om du bor i ett mindre hus eller lägenhet kommer din hyra att minska.

 1. Flytta till förorten:

Att bo inne i storstaden har flera fördelar men det hr också flera nackdelar. Den största av dessa är priset. Allt är dyrare i stan. Köper du istället en bostad i förorten kommer allt bli billigare. Sen kan du enkelt pendla in till staden och du lyckas att spara pengar.

 1. Handla inte:

Självklart fungerar inte detta alltid, vissa saker måste du helt enkelt köpa. Men mycket kan du undvika. Behöver du verkligen en ny vinterjacka eller duger din gamla lika bra? Om du använder det du redan har istället för att köpa nytt kommer du spara pengar.

 1. Köp kläder på second hand:

Om du vill hjälp miljön och din plånbok kan du köpa kläder på second hand. Detta är väldigt bra eftersom du sparar pengar samtidigt som du kan hitta riktigt snygga kläder. Behöver du nya kläder är det därför en bra idé att börja leta här.

 1. Försök att laga saker:

Saker och ting går sönder, det är helt enkelt sånt som händer. Men istället för att köpa nytt direkt kan man alltid testa att laga det som gått sönder. Detta brukar nämligen vara mycket billigare.

 1. Ta med eget kaffe:

Om du ska iväg någonstans kan det löna sig att ta med eget kaffe i en termos istället för att köpa det. Ditt kaffe är antagligen godare och din plånbok kommer att tacka dig efteråt.

Spara pengar

 1. Skaffa en kompost:

Nu kan du få användning av dina matrester. Lägg dem i komposten så att dem bli jord, denna jord kan du sedan använda för att odla saker i. På detta sätt slösar du inte bort mat och du slipper köpa jord. Ett bra och miljövänligt sätt att spara pengar.

 1. Flyg mindre:

 

Flyg mindre - spara pengar tips

 

Att flyga kan vara dyrt. Försök att ta dig fram på andra sätt, till exempel tåg.

 1. Gå ihop i matlag:

Om du och några kompisar går ihop och bildar ett matlag kan ni laga mat till varandra. Detta turas ni sedan om att göra. Detta betyder att ni alla kommer att spara pengar.

 1. Ät mer vegetariskt:

Kött är en produkt som säga inte vara bra för miljön. Om du äter vegetarisk två till tre gånger i veckan kan du spara pengar och barnen måste inte hata det om du anstränger dig lite och hitta barnvänliga vegetariska rätter.

 1. Byt filter i fläktar:

 

Byt filter i fläktar - spara pengar

 

När filtren i fläktarna bli fulla av damm kommer fläktarna behöva jobba mer vilket drar mer energi. Genom att rengöra och byta dessa filter kan du spara mycket el!

 1. Handla på black friday:

Black friday är en av Sveriges största reor. Genom att handla på denna rea kan du spara pengar.

 1. Kolla över julklappar:

Julklappar är en av våra största utgifter. Genom att kanske köpa lite mindre klappar eller komma överens med folk om att inte köpa presenter kan du också spara pengar.

 1. Skippa raketer:

 

inga raketer till nyår - Spara pengar

 

Raketer på nyår är en gammal tradition. Men måste du verkligen köpa raketer själv egentligen? Du kan lika gärna spara pengarna och kolla på alla andra som också skjuter raketer.

 1. Stäng av kranen:

 

Stäng av kranen - spara pengar

 

Medans man borstar tänderna är det många som låter kranen rinna. Genom att istället stänga av kranen kan du spara pengar på din vattenräkning.

 1. Be grannarna om hjälp:

När du ska iväg ibland kan det hända att du måste ha en barn eller djurvakt men detta behöver inte kosta pengar. Om du är bered att hjälpa dina grannar kommer dem vara beredda att hjälpa dig. Ett trevligt sätt att spara pengar.

 1. Prata med banken:

Det är fullt möjligt att förhandla räntor och liknande med banken för att spara pengar, det är åtminstone värt att prata med dem. Har du tur kan du få en mindre ränta.

 1. Prata med CSN:

Om du över en period tjänar lite mindre pengar går det att prata med CSN för att få betala tillbaka lite mindre på ditt studielån under denna tid. Ett enkelt och billigt sätt att spara pengar.

Summering

Detta har varit 100 tips på hur du kan spara pengar på enkla saker som du kan göra varje dag. Nu finns inte längre någon undanflykt, det är bara att sätta igång du också. Så enkelt är det.