March 8

Spara till barn – Barnspar och hur man sparar till sina barn

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Spara till barn – Barnspar

Många av oss har säkert tänkt tanken om barnspar men aldrig kommit till skott. En del av oss kanske redan gör det idag. Barnsparande är något som de flesta vill göra, men det är inte alla som gör det. Här kommer lite tips!

Varför ska man spara till sina barn?

“Barnen behöver lära sig att spara själva”, “Det blir inte bra om barnen får en glida på en räkmacka i början av livet”. Så kan det låta bland vissa tyckare. Men saken är den att vårt samhälle har förändrats. Förutsättningarna att börja på noll och att ta sig uppåt har blivit mindre.
Den största tröskeln är den som leder in till bostadsmarknaden. Förstagångsköpare har stora problem att få ihop till insatsen som krävs för att köpa en lägenheten. Priserna har gått upp betydligt snabbare än reallönerna. För bara 10-15 år sedan kunde man spara ihop till 100.000 och köpa sig sin första lägenhet. Idag är det i princip omöjligt. Man behöver minst det dubbla.

 

Att komma in på bostadsmarknaden är viktigt

Det är viktigt att man så tidigt som möjligt i livet kommer in på bostadsmarknaden. Det är först då man kan börja betala till sig själv genom att amortera på sitt lån. I en hyresrätt går ju alla pengar till hyresvärden istället. Det är vanligt att dagens ungdomar hamnar i en spiral där pengarna går till hyra, istället för sparande till bostadsrätt eller hus.

Ett barnspar kan ge ditt barn en rimlig chans

Att spara till sina barn bör alltså inte ses som att man ger dom en räkmacka in i vuxenlivet. Tvärtom, man ger dom bara förutsättningarna att få klara sig själva. Om man som förälder kan spara ihop till en kontantinsats till sitt barns första boende, eller i alla fall en del av det. Ja, då kommer barnet att ha en rimlig chans att skaffa sig en självständig ekonomi med många valmöjligheter.

 

Spara barnbidraget

En populär strategi för sparande till barn (eller barnbarn) bland dagens föräldrar är att spara barnbidraget. Barnbidraget kommer inte samtidigt som lönen och genom lite enkel ekonomisk planering så klarar de flesta sig utan det. Genom att meddela försäkringskassan vilket konto pengarna ska sättas in på, så kan man få ganska enkelt göra så att pengarna dessutom försvinner ur synfältet.
Ganska snart kommer du märka att du inte ens tänker på dom pengarna längre. Vart ska pengarna hamna då? Det bestämmer du så klart och det beror på hur du vill spara pengarna. Vill du ha fonder och aktier, eller vill du bara ha ett sparkonto med en liten ränta? Det är helt och hållet upp till dig.

Olika sparformer för barn

Vi ska nu gå igenom de vanligaste sparformerna för att hjälpa dig att välja rätt för ditt barnspar. I grunden handlar allt om vilken risk du vill ta, samt om du vill spara långsiktigt eller på lite kortare sikt.

Aktier – inte så svårt som du tror

Vill du vara mer personligt engagerad i dina investeringar så kan du alltid satsa på aktieportföljer. Här är möjligheterna oändliga. Du kan själv välja exakt vilka bolag du vill satsa på. Och du bygger själv upp din portfölj och sätter risknivån. Här finns det inga gränser för hur engagerad du kan vara.
Du kan köpa och sälja intensivt och försöka med både swingtrading och daytrading. Med aktier finns det möjlighet till hög avkastning. Men tänk också på att du oftast ökar din risknivå. Ett bra tips är att investera en del av kapitalet i aktier och ha en del av kapitalet i fonder. På Samuelssons Rapport har bi aktieportföljer som har slagit aktieindex i över 10 år. Det är det få som klarar av om du tar dig tiden att jämföra oss med andra tjänster.

Fonder

En mycket populär sparform för barnsparande är fonder. Det fina med fonder är att man får en naturlig riskspridning i sina investeringar. En fond innehåller ju många olika aktier. Och grundregeln när det gäller investeringar är att “alltid sprida sina risker”.
Det finns många olika typer av fonder. Alla med olika risknivå och inriktning. Du kan även investera i flera fonder för att ytterligare diversifiera din exponering. Fonder är bra också om du inte vill lägga så mycket tid till att analysera dina investeringar. Du behöver väldigt sällan kliva in och göra en försäljning av dina fonder. Dom kommer att gå både upp och ned, men förhoppningsvis mer upp på lång sikt. När vi har stora börsnedgångar så tenderar många småsparare att sälja sina fonder. Gör inte det om du investerar på lång sikt.
Det brukar återhämta sig förr eller senare. På Samuelssons Rapport har bi fondportföljer som har slagit index i över 10 år. Det är det få som klarar av om du tar dig tiden att jämföra oss med andra tjänster.

 

Sparkonto

Tycker man att både aktier och fonder låter allt för riskabelt så kan man titta på sparkonton. Problemet är dock att när vi har låga räntor i Sverige, så tenderar inflationen att äta upp pengarnas värde. Detta gäller alltså även om vi har dom liggandes på ett sparkonto med ränta.
Bankerna erbjuder dock en något högre ränta om vi som sparare kan tänka oss att låsa pengarna på kontot och binda räntan. Sparar man långsiktigt till sina barns bostad eller liknande, ja då kan den här sparformen faktiskt fungera. Men vänta dig inte mycket mer än att bibehålla pengarnas värde över tid. Alltså tar räntan och inflationen ut varandra.

Spara i barnens namn eller sitt eget

Ska man spara i sitt eget namn eller i barnens? Här finns det två skolor. Den ena säger att man bör spara i sitt barns namn: Det är ju ändå tanken att barnet ska ta över pengarna när det fyllt 18 år. Då får barnet i princip göra vad det vill med pengarna.
Den andra skolan säger att man bör spara i sitt eget namn. Man bör inte lägga ett så stort ansvar på sina barn, som det innebär att förvalta över 100.000 kronor vid 18-års ålder. I stället bör man ha pengarna själv och vänta på rätt läge att kliva in och stötta sitt barn. Hur du väljer att göra är så klart upp till dig.

Summering

Att spara till barn, eller så kallad barnspar, blir allt vanligare i Sverige. Framförallt i och med att tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden blivit högre. Spara i fonder, aktier eller på sparkonto – valet är ditt. Tänk också igenom om du vill spara i ditt namn eller i ditt barns namn.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton