March 26

Spartips 2023 – 100 Bästa Spartipsen

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Här är 100 spartips som du kan tjäna pengar på och som förhoppningsvis kan hjälpa dig framåt i din strävan att spara pengar. Många är oroliga för hur deras ekonomi kommer se ut i framtiden. Att börja spara pengar från noll kan kännas både jobbigt och tråkigt, men det viktigaste är att du börjar någon gång.
Uttrycket ”många bäckar små” må vara uttjatat, men det beror på att det stämmer. Du kommer säkert hitta flera bra tips i de 100 som vi listat nedan. Om du kanske har några egna spartips som du vill dela med dig av så gör gärna det i kommentarsfältet nedan.
Även om jag själv gärna investerar och låter mitt kapital växa genom att investera i aktier så vet jag att det är något som inte faller alla i smaken.  Dörför så följer här våra bästa spartips för hur du tjänar pengar och kanske änn bättre sparar pengar– i dag, denna vecka, månad, det kommande halvåret och på längre sikt.
Lycka till och happy saving!

 

1.Hitta en billig aktiedepå

Att tjäna pengarna hos en aktiemäklare, även kallat värdepappersdepå, kan vara väldigt lönsamt och det gäller att hitta en billig och bra aktiedepå som ger bra avkastning. Det kräver en del research och ofta hittar du den informationen du behöver hos din eller andra banker. Tips på bra aktier att handla kan du hitta genom att läsa om utdelningsaktier, investmentbolag och preferensaktier. Här har vi våra populära aktieportföljer som många medlemmar följer sedan många per år tillbaka. Vi började med detta 2008.

2. Betalda undersökningar

Tjäna pengarbetalda undersökningar på nätet. Det är ett lätt sätt att förbättra sin privatekonomi och tjäna pengar på. Företag lägger idag ut stora summor med pengar för att ta reda på vad konsumenter tycker och vill ha. Nu kan du själv vara med och tjäna pengar enkelt online på dessa betalda undersökningar. Även om inte det är för alla att tjäna pengar på detta sätt så gillar jag ivarjefall denna unersökning. Dem betalar ut snabbt och var lätta att komma igång med. Du kan den jag använde här (också för svenskar).

3. Använd dig utav generösa sparkonton

Många banker erbjuder sparkonton med en bättre ränta och det kan definitivt vara värt lägga ner lite tid på att undersöka vilken bank som erbjuder bäst ränta. När du sedan har dina pengar på deras konto så kan du varje år se en liten procentuell ökning utan att behöva göra någonting. Om du vill spara mer pengar på detta sätt så kan här jämföra över 50 olika bankers sparkonto mot varandra.

4. Samla bonuspoäng med bankkort

Du använder säkert redan bankkort och det finns flera banker som har samarbeten med företag såsom mataffärer, flygbolag i Sverige och bensinmackar så att du kan samla poäng och spara pengar varje gång du handlar. Poängen kan efteråt användas för att få rabatt eller kuponger och om du ändå ska handla så kan du lika gärna få poäng för det. Här kan du jämföra de bästa kreditkorten för att hitta ett bra som du kan tjäna pengar på och som passar dig.

5. Låna ut pengar via Lendify och andra P2P aktörer

Jag har förutom mina aktieportföljer och min trading mer och mer börjat att spara pengar i olika sparkonton. Några av dessa är så kallade peer-to-peer (P2P). Min personliga favoriter idag är Lendify. När jag kikade runt för ett tag sedan så tyckte jag att de var bland de mest seriösa och de hade ett bra upplägg. Här kan du se om lendify fortfarande är attraktivt.

6. Förhandla om ett bättre lån

Om du har tagit ett lån så kan det alltid vara värt att se om det går att förhandla om räntesatsen eller till och med hitta ett bättre lån. Kontakta din bank och kolla även upp andra alternativ hos andra banker. Det kan vara ett smart sätt att spara pengar på.

7. Var energisnål
Det finns många sätt att spara in på el- och energianvändandet i hemmet. Byt ut glödlamporna till lågenergi och LED och släck i rummet när du inte befinner dig där. Stäng av elektronik som TV och stereo helt och hållet istället för att sätta på standby-läget. Du kan också spara in en hel del pengar på att byta elleverantör. Priserna varierar kraftigt beroende på vem du väljer. Här finns en gratistjänst för att jämför olika elbolag.

8. Handla i andra hand
Det finns massvis med produkter som andra säljer i andra hand efter att de insett att de inte har behov av produkten eller helt enkelt tröttnat på den. Om du är i behov av en ny mobil, en cykel eller kanske en vinterjacka så kan du tjäna pengar om du först tar en titt på hemsidor där personer säljer i andra hand, som Blocket.se eller Tradera.com. Många second hand-butiker kan också ha precis det du söker och det är ofta man kan fynda trendiga objekt till ett mycket bättre idé pris.

9. Köp det du behöver när det är lågsäsong
Gillar du att åka skidor eller skridskor eller längtar du till sommaren för att bada i poolen? Det du vill köpa inför en viss säsong som vintern eller sommaren bör du köpa när det är lågsäsong. Många affärer höjer priserna när behovet ökar och det är även många som säljer sina prylar när de inser att de aldrig får någon användning för dem på ett bra tag. Passa på att köpa det du behöver när det är lågsäsong för att spara en riktigt god slant.
10. Klipp och färga håret själv
Istället för att gå till frisören och lägga onödigt mycket pengar på att klippa topparna eller göra slingor så kan du tjäna pengar genom att lära dig hur man gör allt detta hemma. Med så mycket information tillgänglig på internet så kan du läsa allt om hur man klipper eller färgar håret själv.
11. Cykla eller promenera
Om du bor nära skolan, jobbet och mataffären så kan du dra in på utgifterna genom att istället promenera varje dag. Har du en längre sträcka till arbetsplatsen eller skolan så kan du investera i en cykel och på så sätt spara pengar i det långa loppet.
12. Ät hälsosamt
I många fall lockar snabbmaten både när man har tidsbrist och när man helt enkelt är sugen. Det mesta av snabbmaten, läsken och godiset är dock onödigt och dyrt och istället för att spara tid så förlorar du både pengar och din hälsa. Fokusera istället på din hälsa så märker du snabbt att att du kan tjäna pengar på det. Handla frukt och grönt utifrån vilken säsong det är, lagra upp med torrvaror som ris och bönor och unna dig goda juicer som du kan pressa färska själv så ser du snart hur mycket du kan lyckas spara in.
13. Undvik rökning och snusande
Cigaretter och snus är inte bara farligt för din hälsa men det bidrar troligtvis också till höga utgifter varje månad.

 

14. Förbered matlåda
Om du varje dag behöver betala för lunchen i skolan eller på arbetsplatsen så bör du istället investera i några bra matlådor och varje vecka planera vad du ska laga. Förbered maten innan och frys ner den så har du den tillgänglig varje dag när du beger dig från hemmet.
15. Se över dina avtal
Du har troligtvis elavtal, mobilavtal och internetavtal. Det finns säkert fler du kan komma på och du bör ta en extra titt på om du verkligen betalar det bästa priset. Kolla upp vad konkurrenterna erbjuder och försök förhandla med dina egna leverantörer. Om de inte kan fixa ett bättre erbjudande så bör du säga upp ditt avtal och byta till ett billigare.
16. Låna böcker av vänner eller på biblioteket
Om du älskar att läsa så kan det vara kul att köpa böckerna direkt när de kommer ut men du kan spara mycket på att istället låna böcker av vänner eller gå till biblioteket. De flesta vännerna och biblioteket är också snabba med att införskaffa de senaste böckerna och det är också miljövänligt att låna istället för att köpa. Böckerna hamnar till slut ändå i bokhyllan och det är inte ofta man läser samma bok två gånger.
17. Vattna smart
Har du många plantor hemma eller en stor trädgård med grönt? Se då till att följa väderprognosen så att du kan vattna smart och endast när det behövs så att du inte överöser plantorna med vatten när det regnar bara några timmar senare. Inomhusplantorna kan du försöka ställa på fönsterkanten om du ser att regnet är på väg eller ännu bättre om du har en balkong de kan stå på. Om plantorna är för stora för att flyttas så kan du istället placera din vattenkanna utomhus så att den fylls på när det regnar.
18. Vänta med tvätten
Många av oss slänger kläderna i tvättkorgen efter bara en dags användning men oftast är kläderna fortfarande relativt rena, speciellt om du bara använt dem i några timmar. Se till att istället bara tvätta kläderna när de verkligen är smutsiga så att du kan spara både el, tvättmedel och tid.
19. Samla ihop försäkringarna
Om du har flera olika försäkringar eller bor med flera i ditt hushåll så kan ni alla tjäna pengar på att samla alla försäkringar hos ett försäkringsbolag. Hos många kan man få en försäkringspremie när man väljer att ha alla försäkringar i ett bolag.
20. Fynda leksaker till barnen
Barn tröttnar ofta på leksaker väldigt snabbt och istället för att alltid köpa den nyaste och senaste leksaken så kan du kolla med vänner och familj om de har några gamla leksaker som de kan skänka. Massvis med billiga leksaker går också att fynda på loppisen.
21. Fixa själv
Om något gått sönder som exempelvis datorn så kan det löna sig att först göra en snabb sökning online för att se vad du kan göra för att fixa datorn själv. På internet finns det massor med bra tips och guider på hur man fixar det mesta hemma genom att jobba hemifrån.
22. Duscha sparsamt
Att duscha ofta och länge tar extremt mycket vatten och även om en lång dusch kan vara skönt så kan du tjäna pengar genom att vara mer sparsam. Duscha kortare och med kallare vatten och du kan också stänga av vattnet medan du shamponerar dig eller gör annat.
23. Diska smart
Att använda diskmaskinen istället för att diska för hand kan oftast vara mer sparsamt, allt beror på dig. Om du använder diskmaskinen så se till att ha en diskmaskin som är energisnål och se till att fylla den helt innan du sätter igång den. Om du bor ensam och har lite disk så kan du istället diska för hand men se då till att använda dig utav en balja eller sätta stopp för att vattnet försvinner så att du kan vara sparsam med vattnet.
24. Gå över till e-faktura eller autogiro
Många företag tar ut en extra avgift för att skicka fakturorna på posten och om du istället väljer e-faktura eller autogiro så kan du spara en liten slant och samtidigt vara mer miljövänlig.

 

25. Boka resor under lågsäsong eller i sista minuten
Vi blir alla resesugna då och då och istället för att boka den dyraste resan när alla andra planerar att resa så kan det bli mycket billigare att boka en resa under lågsäsong eller i sista minuten. Det kan också bli mycket billigare att välja en ny och spännande destination där det inte finns mycket turister så du slipper bli lurad.
26. Skippa utematen
Att äta ute på restaurang kan vara trevligt men om du känner för att spara en rejäl slant så lönar det sig absolut att laga mat hemma. Varför inte samla ihop vännerna hemma istället och be alla ta med sig några ingredienser? Atmosfären hemma kan bli minst lika bra som ute på krogen.
 27. Undvik AC
I många hem finns det luftkonditionering som kräver en hel del energi. Stäng av AC:n och skapa istället korsdrag i hemmet för att vädra och få frisk luft.
28. Res med bankkort som inte tar ut avgifter
Om du är ute och reser och vill ta ut pengar med kortet så bör du först se till att din bank inte tar ut en fast avgift för varje uttag. Det finns många banker som erbjuder bankkort utan avgift och också med bättre valutaväxling. Ett ännu bättre sätt att tjäna extra pengar på resan är att dra kortet direkt när du handlar istället för att ta ut pengar från bankomaten.
29. Tänk över ditt nästa bilköp
När man köper en ny bil så minskar värdet på bilen i princip samma dag som man betalar. Du kan tjäna pengar på att istället köpa en bil från förra nya året i andra hand.
 30. DIY
Do It Yourself, istället för att köpa dyra och onödiga leksaker eller presenter till familjen så kan du istället satsa på att göra något själv. Det krävs bara att du är lite händig och har tålamod och resten hittar du på internet.
31. Skippa gymkortet
Om du behöver tjäna pengar så är gymmet det första du kan hoppa över. Mycket av det du behöver i gymmet kan du använda dig utav i naturen och din egen leva kroppsvikt. Om det inte finns tillräckligt med plats för att gymma hemma så finns det säkerligen massor med fina parker i närheten.
32. Dela på prenumerationer med vänner och familj
Många använder sig idag utav prenumerationer på exempelvis musik-, film- och boktjänster. Istället för att betala för prenumerationen själv så finns det många tjänster som erbjuder familjekonton som du kan dela med ditt hushåll så att ni alla kan spara en peng.
33. Hyr ut ditt extrarum
Om du bor ensam i en större bostad och behöver spara rejält med pengar så kan det verkligen löna sig att hyra ut ett rum. Boendekostnaden är oftast den största vi har per månad och om du kan dela den med någon annan så kan du tjäna pengar.
34. Handla mycket (smart) och sällan
Istället för att hela tiden göra småköp (som du oftast inte har koll på) så kan det bli mycket mer sparsamt att fylla kylen några enstaka gånger i månaden och då handla allt du behöver för att klara dig ett tag. Om du handlar sällan kan du också spara in på transportkostnaderna och tid.
35. Odla eget
Det finns många grönsaker som man kan odla själv både på balkongen eller i trädgården och det krävs inte mycket för att få igång sin odling. Snart har du både gurka och tomater som du odlat själv vilket sparar både pengar och på miljön.
Om du gillar denna artikel så kanske du gillar någon av dessa också:

36. Kvalité över pris
I många fall vill man tjäna pengar genom att köpa det billigaste klädplagget eller skorna men det kan istället löna sig att vänta tills det är rea och köpa något som är dyrare fast av bättre kvalité. Du kommer känna dig mer bekväm i plagget och kan vara säker på att det håller längre.
37. Återanvänd gamla eller trasiga kläder
Det finns mycket man göra av gamla kläder, det du egentligen behöver är tyg och material vilket du troligtvis redan har i källaren. Använd de gamla kläderna för att sy ihop något nytt och kolla på guider eller en video på nätet om hur du kan göra.
38. Skapa budget
Ett av de bästa sätten för att tjäna pengar är faktiskt att skapa och följa en budget. Med en budget ser du exakt hur mycket du ska spendera och du kan också följa dina transaktioner för att hålla bättre koll på ditt spenderande.

Spartips 39. Använd sparbössa
Även om sparbössan kan kännas lite barnslig så kan den faktiskt ge dig mer än du tror. Varje gång du har småmynt över så lägger du dem i bössan och efter bara ett par månader ska du se att det kan finnas en liten summa pengar som du kan investera i något annat.
Spartips 40. Hitta gratisversioner av program och applikationer
Det händer ofta att man behöver använda sig av något program i skolan eller på jobbet och blir rekommenderad de som kostar en summa när det i själva verket kan finnas många konkurrenter som erbjuder en gratisversion eller testversion.
Spartips 41. Sälj TV:n om du inte tittar
Många av oss har TV hemma men spenderar inte mycket tid alls för att kolla på de traditionella TV-kanalerna utan det blir ofta att man använder datorn för att strömma videor eller annat. Om du inte behöver TV:n så kan du istället sälja den och samtidigt tjäna pengar på TV-avgiften.
Spartips 42. Undvik att anställa andra för ett jobb du själv klarar av
Behöver du måla om hemma, fixa staketet eller har bilen krånglat? Istället för att direkt ringa en hantverkare eller reparatör så kan du tillsammans med en vän eller familjemedlem fixa till uppgiften själva.
43. Använd appar eller hemsidor för erbjudanden
Planerar du spa, köpa en födelsedagspresent eller en utflykt? Det finns många mobilapplikationer eller hemsidor som Letsdeal.se eller Wrapp där du kan hitta bra deals som gör att du både kan spara en slant och samtidigt ta del av den upplevelsen du längtat efter.
Spartips 44. Fokusera på det viktigaste
När man behöver spara pengar under en period så är det värt att säga upp onödiga hobbyer eller sidoaktiviteter och bara fokusera på det dessutom är viktigt som arbete eller skola. Du kan återuppta din hobby igen efter att du börjat tjäna pengar.
Spartips 45. Gör något med din hobby
Om du har någon hobby som faktiskt kan generera lite pengar så kan det vara värt att satsa extra tid på det. Du kanske kan sticka, baka eller tar bra hand om din trädgård?
Spartips 46. Isolera hemmet
Mycket av energin och elen på vintern går till att värma upp bostaden så se därför till att isolera alla dörrar, fönster och andra öppningar för att hålla värmen och dra ner kostnaderna.
Spartips 47. Använd tvål och medel en längre tid
När tvålen, tvättmedlet eller diskmedlet börjar ta slut så kan du fylla på med lite vatten för att få det att hålla lite längre.
Spartips 48. Tvätta med lägre temperatur
De flesta kläder blir rena om du tvättar på 30 eller 40 grader och det är också mer skonsamt mot kläderna.
Spartips 49. Läs nyheterna på internet istället för i tidningen
Du hittar alla nyheter på internet och i mobilapplikationer så istället för att prenumerera på morgontidningen eller köpa dyra tidningar i kiosken så kan du läsa allt på internet.
Spartips 50. Ring via mobilnätet
Istället för att betala för vanliga samtalskostnader när du ringer till vännerna så kan du använda mobilnätet och ringa med Whatsapp, Facebook Messenger eller Viber. Om du fortfarande har kvar fast telefoni i hemmet så kan det vara värt att göra sig av med den och bara använda mobiltelefonen.
Spartips 51. Handla på nätet istället för i butik
Det flesta saker som du vill köpa kan gå att hitta mycket billigare på internet. Börja med att jämföra priser i olika internetbutiker via sidor som Pricerunner.se och hitta sedan den butiken som erbjuder den lägsta fraktkostnaden.

Spartips 52. Håll koll på din bil
Många dyra kostnader som uppstår kommer ofta från bilen. Om du har bil så se till att hålla koll på att den är tvättad, har påfylld motorolja och går som den ska. Så fort du upptäcker att något verkar fel bör du kolla upp det tillsammans med en kompis så att inte problemet blir större och också dyrare.
Spartips 53. Ha lätt vikt på och i bilen
Hur mycket bensin som dras påverkas också av hur tung bilen är. Om du har onödig last i baksätet eller på taket, som ett takräcke, så bör du ta bort detta.
Spartips 54. Ha rätt försäkring till bilen
Beroende på hur gammal din bil är och hur den går så bör du ha en passande försäkring. Om din bil är väldigt gammal så behöver du nog inte ha den dyraste försäkringen men om du precis köpt en ny bil så kan det vara värt att ha en bra försäkring som skyddar bilen om något händer.
Spartips 55. Hitta nytt boende
Om situationen är kritisk och du behöver spara pengar och dra ner på kostnaderna så kan det vara värt att kolla in ett nytt boende som är billigare eller eventuellt dela med en vän.
Spartips 56. Bo billigt under resan
När du reser kan du istället för dyra hotell välja AirBnb, camping eller pensionat som är betydligt mycket billigare.
Spartips 57. Gör din egen barnmat
Om du har små barn som du köper burkmat eller färdigmat till så blir det mycket billigare att laga maten själv. Det finns gott om goda recept på internet och du kan göra större mängder och sedan förvara maten i kylen.

58. Egna fritidsaktiviteter för barnen
Om dina barn går på dyra fritidsaktiviteter hitta istället på egna aktiviteter att göra eller anordna en gruppaktivitet med barnens kompisar. Det kommer du spara pengar på.
59. Ta med eget kaffe i termos
Istället för att köpa kaffe på språng så kan du spara pengar genom att investera i en liten termos eller termosmugg och alltid ha kaffet med dig.
60. Undvika att slänga matrester och laga med måtta
Planera din matlagning och laga bara det som behövs. Spara pengar genom att spara matrester till nästa dag eller annan måltid.
61. Dubbelkolla bäst-före datum
Även om du har mat kvar i kylen som precis passerat bäst-före datumet så kan maten fortfarande vara bra. Lukta och dubbelkolla innan du slänger. Kanske är maten ätbar och du kan på det sättet spara pengar.
62. Hitta energibovar
Det finns många apparater i hemmet som vi inte tänker drar mycket energi men om du exempelvis har en handdukstork eller lampor i garaget så bör du stänga av dessa eller byta ut till ett energivänligare alternativ. Detta kommer spara pengar mer effektivt än du troligen tror.
63. Skaffa timer
Om du behöver ha tänt ljus i vissa rum eller utanför ytterdörren så kan du investera i timers där du kan styra när lamporna ska tändas och släckas för att spara på energi. Detta är ett smart sätt att spara pengar på.
64. Förmåner via jobbet
På många arbetsplatser erbjuds det förmåner som tillgång till gym, massage eller till och med stöd för inköp av glasögon. Du kan spara pengar genom att använda dig av dessa förmåner.

Spartips 65. Jämför priser för resor
Många resor är billiga med flyg men om ni är en familj som reser så kan det bli mycket billigare att resa med bil. Det finns många platser att se i Europa och om du har vänner på andra fina platser så kan du besöka dem istället för att bo på hotell.
Spartips 66. Kompostera
Skapa din egen kompost på balkongen eller i trädgården där du slänger matrester och sedan kan använda jorden för framtida plantage och odling av grönsaker.
Spartips 67. Anordna skjuts till barnen med andra
Om du behöver köra barnen till skolan varje dag se till att istället få ihop en grupp föräldrar där man delar på ansvaret olika dagar för att dra ner på bensinkostnaderna om ni bor nära varandra.
Spartips 68. Ha alltid ett mellanmål
Vi spenderar mycket pengar när vi är hungriga och om du går till jobbet eller skolan utan att äta en fyllig frukost så kan kanelbullen och kaffet locka. Spara pengar genom att istället ta med mellanmål och fyll frysen med nyttigare alternativ som du alltid kan ta med dig i vardagen när du blir sugen.
Spartips 69. Laga mat med vänner
Om du bor ensam så kan det bli dyrt att handla mat eftersom att den måste ätas upp snabbare och du får åka till mataffären mer ofta. Spara pengar genom att se till att anordna några middagar i veckan med vännerna där ni alla delar på ingredienserna och kostnaden.
Spartips 70. Använd vädret
Behöver kläderna torka och det är soligt ute? Torka kläderna utomhus istället för torktumlaren. Behöver du tvätta bilen eller något annat? Vänta på regnet. Att använda vädret till sin fördel är ett sätt att tjäna pengar!
Spartips 71.  Ta med en egen kasse
När du ska handla mat eller andra produkter så se till att ta med en egen tygkasse istället för att varje gång betala för en plastpåse. Spara pengar genom att inte köpa så många påsar utan ta med dom själv istället.
Spartips 72. Skippa köttet några gånger i veckan
Vi äter ofta mycket kött i vardagen som egentligen inte behövs och i många fall kan en vegetarisk/vegansk kost spara pengar och vara mycket billigare och definitivt mer hälsosam.
Spartips 73. Använd tester och gratisprover
I många shoppinghus och affärer erbjuds det gratisprover, tester och smakprov på olika produkter. Håll ett öga öppet nästa gång du handlar så att du kan spara pengar!
Spartips 74. Drick mer vatten
Vi alla gillar lite saft, läsk och juice då och då men det mest miljövänliga och hälsosamma är faktiskt att dricka vatten från kranen. Om du är osäker på vattnet som kommer från din kran så kan du investera i en filtreringskanna och sedan njuta av rent vatten varje dag.

Spartips 75. Lämna det du inte behöver hos pantbanken
Om du behöver en extra slant så kan du lämna in smycken eller andra värdesaker som du inte använder hos en pantbank.
Spartips 76. Skriv inköpslista
Ett av de mest effektiva sätten för att spara pengar är att planera sina inköp och skriva en inköpslista först. Håll dig till den när du handlar.
Spartips 77. Byt ut eller rengör filter
Filter i köksfläkten, AC:n eller bilen blir alla efter ett tag fulla med damm och smuts och kan då dra mer energi när de används. Rengör eller byt ut dem när det är dags!
Spartips 78. Köp frukt och grönt efter säsong
Handla frukt och grönsaker när det är högsäsong och fokusera även på att handla lokalt.
Spartips 79. Kolla luften i bildäcken
Se till så att du alltid har rätt mängd luft i bildäcken eftersom att det kan dra mer bränsle om det är ojämnt eller fel mängd.
Spartips 80. Handla på mellandagsrean istället
De bästa priserna finner du dagarna efter jul och andra ledigheter, se till att handla på mellandagsrean istället för att handla innan och ge presenterna lite senare.
Spartips 81. Gör en plan för återbetalning
Om du har ett lån eller en skuld så hjälper det att göra en tydlig plan på hur du ska betala tillbaka. Med lite struktur kan det bli lättare att spara på andra kostnader så att du kan betala tillbaka lånet snabbare.

Spartips 82. Ät en stor frukost
Frukosten borde vara dagens största måltid och det är oftast det du också äter hemma. Se till att äta en stor och nyttig frukost så att du har energi hela dagen och minimerar risken för att småhandla snacks när du är ute.
Spartips 83. Samarbeta med vännerna eller grannarna för barn- och djurvaktning
Det händer att man behöver en barnvakt eller husdjursvakt när man ska iväg någonstans och istället för att betala någon så kan du få ihop ett gäng i området och samarbeta så att när du behöver vakt ställer de upp och när de behöver vakt så ställer du upp.
Spartips 84. “Shoppa” hemma
Det är ofta vi känner att vi vill köpa något nytt och fräscht bara för att göra en förändring men om du behöver spara pengar så kan du istället ta en titt hemma. Finns det inte en hel del saker du packat ner i källaren eller på vinden som kan fräschas upp?
Spartips 85. Följ eventen som pågår lokalt
Om vännerna vill ta med dig ut på olika events och dyra upplevelser så kan du istället följa de event som planeras lokalt i stan och säkerligen är mycket billigare än att åka bort någonstans.
Spartips 86. Investera i bättre hushållsmaskiner
Det finns många hushållsmaskiner och redskap vi har i hemmet som drar mer energi än vi anar. Du kan investera i bättre kastruller, dammsugare eller vattenkokare som drar betydligt mycket mindre energi. På tal om dammsugare, varför inte sopa med kvast istället?
Spartips 87. Bulka upp
Det finns många affärer som erbjuder bättre priser om du köper större mängder så varför inte bulka upp på produkter som du vet att du behöver, som exempelvis tvättmedel?
Spartips 88. Se över dina studentlån
Om du har studentlån och har börjat betala tillbaka så kan du förhandla med CSN för att få betala mindre om din inkomst inte är hög nog under en viss period.
Spartips 89. Gör ditt eget diskmedel
Även om det finns många billiga och dryga diskmedel och rengöringsmedel så kan du göra dina egna mycket billigare. Det finns massor med recept på internet och det mesta har du ofta redan hemma.
Spartips 90. Kör miljövänligt
Om du kör bil så kan det löna sig att köra miljövänligt eftersom att du även sparar på bensinkostnaderna. Hitta den bästa vägen för att köra till arbetsplatsen så att du kör så effektivt som möjligt. Försök även att kontrollera temperaturen i bilen så att du slipper använda AC:n för mycket.

 

91. Förhandla om priser
När du ska betala för olika tjänster och upplevelser så går det alltid att försöka förhandla om priset som exempelvis på bilverkstan, i spat eller hos frisören.
92. Använd naturliga skönhetsprodukter
Istället för att betala flera tusen för skönhetsprodukter så kan du använda saker du själv redan har i hemmet som är mer naturligt för kroppen och huden än kemikalier.
93. Deklarera på rätt sätt
När det är dags för Skattedeklarationen så är vi många som bara klickar oss igenom och godkänner men det kan vara värt att ta en extra titt på om några av dina köp och utgifter kan påverka hur mycket skatt du ska betala och få tillbaka.
94. Håll koll på din kyl och frys
Kylskåpet kan dra mycket energi när man inte sköter det på det mest optimala sättet. När kylskåpet är halvfullt drar det ofta mer energi. Se också till att avfrosta det då och då. Se även till att ha rätt temperatur, det behöver inte vara för kallt i kylskåpet och några grader högre  kan spara en god slant varje år.
95. Koka och stek smart
När du kokar eller steker mat på kokplattorna så se till att göra det smart genom att exempelvis stänga av plattorna några minuter innan maten är färdig och låta den stå kvar på den varma plattan. Du bör heller inte öppna ugnen för många gånger när du bakar något eftersom att du för varje öppning släpper ut en hel del värme.
 96. Använd vatten på rätt sätt
Det kan löna sig att investera i smartare och miljövänligare kranar, duschmunstycken och till och med toalett. Mycket vatten går åt när man borstar tänderna, duschar och spolar och med smartare tekniker kan man idag spara flera liter per dag genom att investera i bättre kranar och munstycken.
 97. Möblera smart
Det finns olika sätt att möblerna i sitt hem för att på ett bättre sätt bevara värme och hjälpa luftcirkulationen. Kolla vad som passar bäst för just ditt hem. Att exempelvis ha stora möbler framför elementet blockerar både värmen och luftcirkulationen.
98. Dubbelkolla temperaturen i hemmet
I de flesta hem finns det termostat och det kan vara bra att dubbelkolla vilken temperatur den är på så att du baserat på den kan anpassa dig i hemmet och spara energi.

 99. Stäng av allt när du reser

Innan du lämnar hemmet för en resa bör du inte glömma att stänga av alla onödiga apparater, lampor och vattentillförseln.

100. Jämför kilopris

Ofta när vi handlar så fastnar vi för billiga priser men det är mycket mer värt att jämföra vikten på det du ska köpa och med hjälp av det se vad som faktiskt är billigast.

101 – Investera i Peer to peer, P2P

Det finns idag många olika aktörer på P2P-marknaden. Ett av flera företag inom denna sektorn är Savelend Group som du skall kunna läsa mer om på Fondanalys.

102 – Ta del av medlemsförmåner

Många affärer, restauranger och flygbolag erbjuder medlemskap med förmåner som kuponger, rabatter och specialerbjudanden. Om du handlar på samma ställe ofta så kan det tjäna pengar genom att bli medlem och ta del av alla dessa förmåner och utifrån dessa även planera dina framtida inköp.

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevels på vår webbsida. Läs mer på vår hemsida om det.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton