April 5

Spotpris el – Nord Pool | El trading – Spotpris | Nordpool

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Spotpris el – Nord Pool

Begreppet spotpris innebär det dagliga pris som sätts på el, vilket alltså styr våra svenska elpriser. Elpriset beräknas på förbrukning per timme, samt avgifter och moms.
Timpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. Välj ditt elområde och gör önskade inställningar nedan.
Prissättningen sker av NordPool, den nordiska elbörsen, och spotpriset bestäms timme för timme baserat på tillgång och efterfrågan. Då efterfrågan är hög kommer priset att stiga samtidigt som priset sänks ifall tillgången skulle öka.

NordPool

Den stora börsmarknaden för el i Norden heter Nord Pool. Här möts elproducenter och elleverantörer för att göra upp om vad elen är värd här och nu. De priser som råder på den här marknaden styr också vad kunderna i slutändan får betala för att få el i sina stugor och lägenheter. NordPool består av 250 aktiva europeiska aktörer och det är dessa som bestämmer elpriset. Marknadspriset bestäms dag för dag för den nordiska elbörsen och elhandel räknas som råvarubörs. NordPool distribueras av Expektra och gör det möjligt för både privatpersoner och organisationer att på ett enkelt och smidigt sätt få tillgång till data för aktuellt elpris.
Nord Pool är den nordiska elbörs som startades 1996 av Sverige och Norge. Medlemsländer är numera även Danmark, Finland och Estland. Nord Pool tillhandahåller följande marknadsplatser: Spotmarknad som avser nästa leveransdygns 24 timmar (day ahead market). Elbas som avser timhandel och som görs upp senast en timme före levaranstimmen (intra day market).
Terminsmarknad avseende prissäkringsprodukter för leverans närmaste veckor, månader och år.

Daytrading på Nordpool och elbörsen

Nord Pool erbjuder kontinuerlig intradag handel inom 13 marknader. Genom den europeiska gränsöverskridande intradagmarknaden (XBID) -lösningen kan kunderna handla 12 intradagmarknader i en och få tillgång till en stor intraday-likviditetspool.Dessa omfattar nordiska, baltiska, tyska, luxemburgska, franska, holländska, belgiska och österrikiska marknaderna. Nord Pool erbjuder även intradaghandel i Storbritannien, och du kan också handla på våra intradagauktioner i Tyskland.
Våra intradagmarknader är öppna 24/7, 365 dagar om året med 15 minuter, 30 minuter, timme och blockprodukter som ger den flexibilitet som behövs för att möta behoven hos olika marknadsområden. Ange våra intradagmarknader För att kunna handla måste du vara Nord Pool medlem och skapa en handelsportfölj för den specifika marknaden. Vi hjälper dig att få ut det mesta av denna nya möjlighet. Kontakta vår kundtjänst för att få denna sorterad.
Delad orderbok Nord Pool – som med alla andra kraftutbyten – är skyldig att skicka alla beställningar som är kvalificerade för matchning i XBID till den delade orderboken XBID. Lokala produkter inom lokala orderböcker är endast tillåtna ibland före XBID-portens öppettider och efter stängningstid för XBID-porten för den relevanta marknaden. Nord Pool Intraday Web och API Du kan handla på intradagmarknaden genom att använda vår Nord Pool Intraday Web eller anslut direkt till vårt Intraday API.
Vi har ett komplett europeiskt produktutbud med 15, 30 och 60 minuters produkter, block och isbergsbeställningar. Intraday Web erbjuder en enda åtkomst till alla Nord Pools intradagmarknader och är fullt kompatibel med intradagkopplingen över hela Europa. Vi erbjuder skylt på via Single Sign On (SSO), och en dynamisk framkant som enkelt kan anpassas för att möta individuella användarinställningar.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar