Svårt att få lån med betalningsanmärkningar

Det kan vara svårt att få lån om man har betalningsanmärkningar. Men det finns vägar att gå och åtgärder att vidta för att öka sina chanser. Vi går igenom lite tips och råd på vägen.

 

Ange utvald bild

 

Att få en betalningsanmärkning

För det första. Att ha en betalningsanmärkning kan kännas tungt. Första gången man får en betalningsanmärkning kan innebära en mindre kris för en själv. Är man ung så kan en betalningsanmärkning göra det svårare att ta sig ut i vuxenlivet. Man behöver ju skaffa telefon, hyra en lägenhet, ta ett billån, osv. Allt det här blir svårare med en betalningsanmärkning.

Du är inte ensam

Hur tungt det än kan kännas att få en betalningsanmärkning, så ska man veta att det är vanligare än vad man tror. Många i Sverige får betalningsanmärkningar och det behöver inte innebära att man har en katastrofal privatekonomi. Orsakerna kan vara många. Det kan bero på slarv med räkningar, eller att man helt enkelt inte lyckats lösa livspusslet.

Låt inte betalningsanmärkningen hindra dig

Försök att tänka att den där betalningsanmärkningen trots allt inte kommer att ställa till det så mycket för dig. Den ligger mest där och stör. Det mesta här i livet kommer att rulla på precis som vanligt. Och efter 5 år så kommer den dessutom att gå upp i rök och aldrig mer synas till. Bra va?

Behöver du ta ett lån?

Om du har en betalningsanmärkning så bör du så klart tänka efter noga innan du fattar beslut om att ta ett lån. I och med att din kreditvärdighet är låg så kommer du få en betydligt högre ränta än övriga medborgare. Men det kan trots detta finnas tillfällen då ett lån är berättigat. Kanske åker du buss till och från jobbet varje dag för att du saknar en bil. Du tvingas att jobba 80% istället för heltid för att hinna med att hämta barnen i tid. Ett lån på 50.000 skulle kunna göra så att du skulle kunna köpa en bil och istället jobba 100%. Sätt dig ned och räkna på kalkylen. Ställ upp kostnader, såsom ränta, amortering, bensinkostnad, skatter, med mera. Och ställ upp besparingar, såsom kostnad för busskort samt kostnaden för utebliven lön vid 80% arbetsgrad.

När du väl bestämt dig för att låna

När du sedan bestämt dig för att lån är den bästa vägen, så behöver du göra lite annorlunda jämför med andra kunder. I och med att du har en betalningsanmärkning så kommer du få nej från alla banker om du gör en helt vanlig jämförelse av olika lån. Detta sker automatiskt i dessa bankers algoritmer. Nej, du behöver vända dig till banker och jämförelsesajter som nischat sig inom lån för kunder med speciella förutsättningar.

En kreditanalys behöver göras av dig

I och med att du har en betalningsanmärkning så kommer banken inte att kunna nöja sig med en vanlig kreditupplysning. Banken måste veta mer. Det är vanligt att detta sker genom intervjuer med den sökande. Man brukar också få uppvisa speciella intyg, såsom exempelvis anställningsavtal, med mera. Syftet från bankens sida är att öka sin trygghet. Målsättningen för banken är ju att kunna erbjuda dig lån. Men dom måste skaffa sig en bild av dig och din ekonomi för att inte utsätta sig själv för en onödigt stor risk,

När du blivit beviljad ett lån

När du väl fått ditt lån så är det så klart viktigt att du sköter utbetalningarna varje månad. Försök att till och med betala av lite extra. När din betalningsanmärkning försvunnit kan det vara läge att jämföra lån på nytt, för att se om du kan lösa ut de lite dyrare lånen.

Summering

Det är svårt att få lån med en betalningsanmärkning – men det går! Se till att vara transparent med banken och visa upp de intyg som banken efterfrågar. Och se till att bara låna om det verkligen behövs. Låna inte till konsumtion.