August 16

Sveriges 15 största städer

Last Updated on 26 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Här är en lista på Sveriges största städer sett till antalet invånare. 

När man pratar om städer är det egentligen tätorter man pratar om, åtminstone om man tar definitionen av en tätort i beaktande. Definitionen lyder att varje ort som har sammanhängande bebyggelse där det bor minst 200 invånare är en tätort.

 

Om listan

I listan över Sveriges 15 största städer som presenteras nedan rangordnar vi städerna från plats 15 till plats 1. Detta görs utifrån städernas folkmängd, baserat på Statistiska Centralbyråns (SCB:s) beräkning av invånarantal daterad till den 31/12–18.
Lista är per definition egentligen att betrakta som en förteckning över Sveriges största tätorter, snarare än en lista över Sveriges största städer. Vi väljer dock att använda båda begreppen i syfte att förtydliga textens innehåll.

Sveriges 15 största städer

15. Södertälje

Invånarantal: 73 383 personer

Södertälje ligger i Södermanlands län
Om: Södertälje ligger i Stockholms län i landskapet Södermanland, precis där sjön Mälaren och Östersjön knyts samman genom slussen i Södertälje kanal; en kanal som tog nära 13 år att bygga och som invigdes 1819.
Det dröjde lång tid innan man öppnade för mer trafik mellan närliggande Stockholm och Södertälje, men när järnvägstrafik väl gjort sitt intåg i mitten av 1800-talet, kunde så småningom även Västra Stambanan invigas (1862). Södertälje stads befolkning har vuxit stadigt sedan 60–70-talet och är idag den största staden/tätorten i landskapet Södermanland (som brukar uttalas Sörmland).
I väster gränsar Södertälje till vackra orter som Trosa och Strängnäs, och närheten till Stockholm gör detta till en attraktiv stad att leva och bo i.

Också på Samuelssons Rapport

14. Borås

 

Invånarantal: 73 782 personer
Borås ligger i Västergötlands län
Om: Borås, som ligger i Västergötlands län, grundades samma år och av samma kung som grundade Göteborg. Året var 1621 och kungen Gustav II Adolf.
Borås är Västergötlands största stad, och centrum i det som kallas Sjuhäradsbygden. Staden förknippas främst med textilier och postorder, med såväl Textilhögskolan, Ellos postorderföretag och Gina Tricots huvudkontor på plats. Det sägs också att Borås är en av Sveriges regnigaste städer.
Bland de mer kända profilerna som kan förknippas med Borås återfinns bland andra fotbollsspelaren Anders Svensson, artisten Paolo Mendonca, skådespelaren Helge Skoog och författarinnan Åsa Lantz. Borås har också ett framgångsrikt fotbollslag i Allsvenskan i form av IF Elfsborgs, som 2018 gjorde sin 75:e allsvenska säsong.

13. Gävle

 

Invånarantal: 76 761 personer
Gävle ligger i Gästriklands län
Om: Hamnstaden Gävle ligger i landskapet Gästrikland och är Gävleborgs läns residensstad. Genom staden rinner Gavleån, som i sin tur rinner ut i Gävlebukten och vidare ut i Bottenhavet. Tack vare närheten till vatten var Gävle en viktig stad för sjöfartshandeln i Sverige en gång i tiden, och än idag finns en det omfattande industri inom området.
Gävle har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren. Främst är det på grund av att den så kallade ”Gävlebocken”, som är en stor julbock byggd av halm, i princip traditionsenligt bränns ner (nästan varje år) precis innan jul.
Men Gävle är mer än sin julbock; såväl Gevalias kafferosteri som flera lukrativa pappersindustrier finns också på orten. Även kända personer som radioprataren Titti Schultz, programledaren Rickard Olsson, artisten och skådespelerskan Regina Lund och ishockeytränaren/tv-profilen Niklas Wikegård kommer ifrån trakten. Gävles stolthet måste nog ändå vara den omåttligt populära och omtyckta skådespelaren Rolf Lassgård.

12. Umeå

 

Invånarantal: 87 404 personer
Umeå ligger i Västerbottens län
Om: Umeå är en populär universitetsstad och Norrlands största tätort. Tack vare stadens många studenter finns det ett rikt och varierat uteliv, men staden är även känd för sina gator som kantas av vackra björkar. Gatorna breddades och kantades nämligen med just björkar som brandskydd efter den stora branden 1888.
Gävle är också en stad med mycket vacker och varierande natur inpå knuten, vilket bidrar till att man kan få uppleva allt från sol och bad till skidåkning, skogspromenader, pulserande stadsliv och magiska norrskensnätter häruppe.

11. Lund

 

Invånarantal: 91 940 personer
Lund ligger i Skåne län
Om: Även Lund är en populär och viktig universitetsstad och kan stoltsera med Sveriges största universitet. Lund grundades i slutet av 900-talet och består av mysiga kullerstensgator, färgglada Skånelängor och en vacker domkyrka som står pampig mitt i staden. Faktum är att Lunds Domkyrka är en av Sveriges mest besökta, med omkring 700 000 besökare per år.
Mycket i staden handlar om studentliv, men här finns också ett rikt gastronomiskt utbud, mysiga shoppinggator och intressanta historiska sevärdheter. Som exempelvis Botaniska trädgården, eller ”Botan” som den kallas i folkmun. Parken har varit en del av Lunds universitet sedan 1600-talet och erbjuder fler än 7000 olika växtarter.

10. Norrköping

Invånarantal: 96 776 personer
Norrköping ligger i Östergötlands län
Om: Norrköping var, precis som Borås, en stor och viktig textilstad under förra seklet, men idag är det endast stadens pappersbruk som är igång. I Norrköping går det att ta sig runt med hjälp av spårvagnar, och genom staden rinner Motala ström som mynnar ut i Bråviken.
I Norrköping ligger även SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), Luftfartsverket och Sjöfartsverket, Transportstyrelsen samt Migrationsverket.Här går det även att besöka Kolmårdens djurpark, Stora Teatern, Norrköping Konstmuseum och Arbetets museum.
Kända profiler med anknytning till Norrköping är bland andra skiddrottningen Pernilla Winberg, före detta DJ- och radioprofilen Claes af Geijerstam, författarinnan Moa Martinson och artisten och skådespelerskan Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond), som föddes i Norrköping men som senare flyttade till Jönköping.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

9. Jönköping

 

Invånarantal: 96 996 personer
Jönköping ligger i Smålands län
Om: Jönköping grundades med all sannolikhet som handelsort genom sitt strategiska läge intill sjön Vättern och syskonstaden Huskvarna. Detta ska ha skett under Magnus Ladulås tid, då Sverige var en viktig gränsort till Danmark.
Jönköping är uppbyggd av mysiga gränder, gågator och kanaler och sommartid blommar hamnområdet upp med flertalet restauranger och uteserveringar. Här finns även flera frikyrkor, såsom Jehovas Vittnen, Pingstkyrkan och Allianskyrkan, vilket har bidragit till att Jönköping i folkmun brukar kallas för ”Smålands Jerusalem”.
Några av de mest kända profilerna som kan förknippas med Jönköping är sångerskan Nina Persson (The Cardigans), ishockeyspelaren Stefan Liv, illustratören/målaren John Bauer och sångerskan/skådespelerskan Amy Deasismont (tidigare med artistnamnet Amy Diamond).

8. Helsingborg

 

Invånarantal: 109 869 personer
Helsingborg ligger i Skåne län

Om: Näst efter Malmö är Helsingborg näst största staden i Skåne län. Helsingborg ligger med omedelbar närhet till Helsingör i Danmark, precis intill Öresunds kust. Helsingborg var ett av Nordens viktigaste fästen under Medeltiden och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till Vikingatiden.
Staden har fallit offer för de många strider som utkämpats mellan Sverige och Danmark historiskt sett, och det var först under 1800-talet som staden kunde återhämta sig ordentligt. Sedan dess är staden en viktig industri- och hamnstad, med Sveriges näst största containerhamn och rederier som regelbundet trafikerar farleden utanför.
Det finns också mycket att se och upptäcka här, inte minst i form av historiska monument, vacker natur, stadsnära stränder, shopping och gastronomi.

7. Linköping

 

Invånarantal: 111 267 personer
Linköping ligger i Östergötlands län
Om: Linköping är residensstad i Östergötlands län tillika kommunens centralort. Linköping ligger på Östgötaslätten och är precis som Lund och Umeå en universitetsstad. Staden är känd för sin flygplanstillverkning (Saab) och både Arla och Scan har livsmedelstillverkning här. Även flygvapenmuseet är välbesökt.
Kända profiler med anknytning till Linköping är bland andra sångaren och låtskrivaren Lars Winnerbäck, skådespelerskan Cecilia Frode, artisten Louise Hoffsten, skribenten och Tv-personligheten Fredrik Strage och komikern Anders Johansson.

6. Örebro

 

Invånarantal: 120 650 personer
Örebro ligger i Närke län
Om: Örebro är en före detta industristad som ligger precis intill sjön Hjälmaren i Närke. Örebro är också residensstad i Örebro län och här finns både universitet och universitetssjukhus med omfattande forskningsverksamhet. I Örebro finns också många transport- och logistikföretag, mycket tack vare stadens strategiska läge mellan Stockholm, Göteborg och Oslo.
Kända profiler med anknytning till Örebro är bland andra skådespelaren Josef Fares, sångerskan Nina Person, författaren Sören Olsson och Tv-profilen/inredningsmästaren/designern Ernst Kirchsteiger med flera.

5. Västerås

 

Invånarantal: 122 953 personer
Västerås ligger i Västmanlands län
Om: I början av 1000-talet skulle Västerås ha legat på plats 2 på en lista över Sveriges 15 största städer. Under 1100-taket utnämndes staden till biskopsstift och domkyrkan började byggas om. Så småningom växte Västerås till att bli en betydande industristad, med storföretag som ABB, ICA och H&M som en gång startade sina verksamheter här.
Västerås är vackert beläget precis intill Mälarens strand, cirka 10 mil utanför Stockholm. Här finns även Nordens största insjöhamn. Många områden i de centrala delarna av staden har bevarats och präglas av gamla medeltida gårdar och vackra korsvirkeshus.

4. Uppsala

Invånarantal: 160 462 personer
Uppsala ligger i Upplands län
Om: Uppsala, som är Sveriges fjärde största stad, kan stoltsera med Sveriges äldsta och mest anrika universitet, vilket daterar ända tillbaka till 1477. I centrala stan står Uppsala Domkyrka som ett ståtligt och tydligt landmärke, och det faktum att Uppsala är ärkebiskopssäte i Sverige gör också staden till Sveriges kyrkliga centrum.
Att Uppsala är en universitetsstad har satt sin tydliga prägel på såväl kulturliv som bebyggelse, med varierande arkitektur och Fyrisån som delar staden i två delar. Här finns en omedelbar närhet till Mälaren och många av de forna 1800-talskvarteren har ersatts med mer moderna, arkitektritade byggnader och affärslokaler.

3. Malmö

 

Invånarantal: 316 588 personer
Malmö ligger i Skåne län
Om: Under större delen av 70- och 80-talet skedde en omfattande utflyttning ifrån Malmö. Många industrier tvingades lägga ner i samband med detta och tusentals jobb försvann. Tack vare bygget av Öresundsbron i mitten av 90-talet började staden så sakta byggas upp igen, och Malmö gick från att vara en industristad till att vara en kunskapsstad med egen högskola och flertalet stora och medelstora företag.
Stadens förmodligen kändaste profil heter Zlatan Ibrahimovic. Men även fotbollsspelarna Henrik Larsson (mer känd som ”Henke”), Martin Dahlin och Caroline Seger kommer härifrån, liksom författaren Björn Ranelid, artisten Jan Malmsjö, äventyraren Renata Chlumska, tennisspelaren Andreas Vinciguerra, satirikern och radioprofilen Erik Blix och inte minst; journalisten/programledaren/skådespelaren Sven Melander.

2. Göteborg

 

Invånarantal: 599 011 personer
Göteborg ligger i Västra Götalands län
Om: Göteborg, som inte sällan kallas för ”Sveriges framsida” har blivit framröstad som en av Sveriges vänligaste och trevligaste städer. En gång i tiden var hamnen en av Europas största och här rådde febril varvsverksamhet. Numer är hamnområdena på båda sidor älven fyllda med skolor, företag, hotell, restauranger, bostäder med mera.
Älven delar staden i två delar, varav den ena tillhör ön Hisingen och den andra fastlandet. Över älven tar man sig enklast med hjälp av Älvsnabben.
Göteborg är förmodligen mest känt för nöjesparken Liseberg, paradgatan Avenyn och spårvagnar uppkallade efter kända Göteborgsprofiler. Här rullar vagnar uppkallade efter bland andra författarinnan Viveca Lärn, före detta fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson, skådespelaren Thomas von Brömssen, komikern/skådespelerskan Ulla Skoog, före detta fotbollsprofilen Gunnar Gren och inte mins; skådespelaren och komikern Lasse Brandebys alias ”Kurt Olsson”.
Men Göteborg är så mycket mer, för här ligger dessutom Lindholmen Science Park, IT-universitetet, Chalmers Tekniska Högskola, Volvo Personvagnar, Sveriges Television och Sveriges Radio, Göteborgs universitet, arbetarkvarteret Haga, Slottsskogen och Botaniska Trädgården, Ullevi, Scandinavium, Linnégatan, shoppingcentret Nordstan, Göteborgsoperan, Stena Line, Handelshögskolan, Artisten med mera.

1. Stockholm

Invånarantal: 1 583 374 personer
Stockholm ligger i Södermanlands och Upplands län
Om: Stockholm ligger med ena benet i Södermanland och det andra i Uppland. Stadens läge intill Mälaren, som i sin tur mynnar ut i Östersjön, gör att närheten till vattnet är påtaglig.
Som Sveriges huvudstad lockar Stockholm miljontals besökare varje år, mycket tack vare sevärdheter som Skansen och Skansen-Akvariet, nöjesparken Gröna Lund, Stadshuset, Drottningholms slott, Vasamuseet, Kungliga slottet, Kungsträdgården, Hagaparken, Kungliga Dramatiska Teatern (mer känd som bara Dramaten) och mycket mer.

Här finns allt man kan önska av en storstad, men det är närheten till vattnet och den vackra skärgården som skiljer Stockholm från många andra storstäder. I Stockholms skärgård finns det hundratals vackra öar som erbjuder såväl boende, sevärdheter och gastronomiska upplevelser. Man tar sig enkelt runt skärgården med någon av de skärgårdsbåtar som utgår ifrån de mer centrala delarna av Stockholm, alternativt med egen eller hyrd båt.

Det är också enkelt att ta sig till och från Stockholm. Här finns inte bara en, utan två flygplatser, som erbjuder olika transfermöjligheter direkt till centrala stan.
Även Centralstationen är en väsentlig knutpunkt för ankommande tåg från hela Europa, och det finns förstås även ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem med tunnelbanan. Tunnelbanan, eller T-banan som den kallas, är det vanligaste transportmedlet för stockholmarna själva.


Majoriteten av Sveriges befolkning bor i en tätort

I Sverige bor cirka 8,5 miljoner människor i en tätort, vilket motsvarar 87% av den svenska befolkningen. En tätort kan sträcka sig över flera olika kommuner, vilket är fallet med exempelvis Stockholm som faktiskt ligger i inte mindre än 12 olika kommuner. En tätort består också generellt sett alltid av flera, mer eller mindre stora, medelstora eller mindre, städer.

Kartan nedan visar Sveriges tätorter och dess storlek. 

tatorter webb Samuelssons Rapport

 

Här är en lista över Sveriges 15 största städer sett till antalet invånare, samt några olika begrepp relaterade till aktier, trading, bästa fonderna och aktieportföljer. Vi rangordnar städerna från plats 15 till plats 1 utifrån städernas folkmängd, baserat på Statistiska Centralbyråns (SCB:s) beräkning av invånarantal daterad till den 31/1218. Även om listan egentligen är att betrakta som en förteckning över Sveriges största tätorter, snarare än en lista över Sveriges största städer, väljer vi att använda båda begreppen i syfte att förtydliga textens innehåll.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta