June 24

Sveriges 10 äldsta städer | Sveriges äldsta stad

Last Updated on 14 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Vilken är Sveriges äldsta stad? När vi har tittat på olika listor över världens tio äldsta städer hittar vi inga svenska städer. Inte heller på listor med världens femtio äldsta städer. Dessa listor toppas istället av städer såsom Jeriko på Västbanken, Byblos i Libanon och Aleppo i Syrien – städer som har varit befolkade sedan omkring 4-9000 år (!) före Kristus.

Aktie- och fondportföljer med resultat från 2008!

Jämfört med dessa städer kan Sveriges äldsta städer upplevas som relativt nya i historien, trots att många av dem har anor från så långt tillbaka som 900-talet. Ur ett svenskt perspektiv har Sveriges 10 äldsta städer riktigt många år på nacken.

Sveriges 10 äldsta städer 

 

10. Söderköping, Östergötland

 

Grundad på 1200-talet

Söderköping är en liten småstadsidyll i Sankt Anna skärgård. Stadens främsta kännetecken är Göta kanal som rinner genom stadens kärna. Under sommaren är staden en Göta kanals livligaste hamnar med såväl båtgäster som landbesökare som njuter av kanallivet.

9. Kalmar, Småland

 

Grundad på 1200-talet
Kalmar ligger i de sydöstra delarna av Sverige med omedelbar närhet till Östersjön och bron över till Öland. Kalmar är en universitetsstad och numera Smålands tredje största tätort.
Det kanske mest kända landmärket i Kalmar är slottet som har anor från 1100- talet. Här är det mesta bevarat sedan den tiden. Även Gamla Stan med sina slingriga kullerstensgator är ett populärt utflyktsmål både för turister och den lokala befolkningen.

8. Nyköping, Södermanland

 

Grundad på 1200-talet
Nyköping ligger i det vackra landskapet Södermanland med den sörmländska kusten inpå knuten. Under medeltiden bedrevs importhandel mellan Nyköping och Lübeck men redan under 1100-talet fungerade Nyköping som handelsplats.
Man har även gjort ett antal vikingatida fynd i staden i form av gravfynd, båtar och silverskatter som tyder på att staden redan tidigt var en betydelsefull plats.

 

Också på Samuelssons Rapport

7. Lödöse, Västra Götaland

Grundad på 1100-talet
Lödöse anlades troligtvis under senare delen av 1000-talet och nämns i skrift för första gången 1151 i samband med ett besök av kung Knut Magnusson. Tack vare sitt strategiska läge vid Göta älv fanns goda möjligheter för handelsvilliga bönder och Lödöse kunde därför växa kraftigt under 1100- och 1200-talet.

6. Visby, Gotland

Grundad på 1100-talet
Visby är en av Sveriges mest besökta och omtyckta turistmål, inte minst under sommarhalvåret då det bland annat går att delta i Medeltidsveckan.
Stadens mest framträdande kännetecken är den medeltida ringmuren som byggdes upp under delar av 1200 och 1300-talen. För övrigt är hela Visby mycket välbevarat och staden har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1995.

5. Skara, Västergötland

Grundad på 1000-talet
Skara är inte bara centralort i Skara kommun utan även och biskopssäte för Skara stift. Flera svenska kungar har vistats i Skara under årens lopp och staden har härjats av såväl strider mellan Sverige och Danmark som flera allvarliga bränder.

4. Helsingborg, Skåne

Grundad på 1000-talet
Helsingborg, som är en del av Öresundsregionen, är Skånes andra största tätort belägen precis intill Öresunds smalaste del. Staden präglad av en blandning av tätbebyggda stenhusområden, monumentala storstadshus och en något mer småskalig arkitektur.

3. Lomma, Skåne

Grundad på 1000-talet
Lomma ligger vackert beläget vid Lomma bukten och är en del av Öresundsregionen. Lomma ligger i närheten av studentstaden Lund och Sveriges tredje största stad Malmö och var tidigare en naturlig hamn för handel, omlastning och tull tack vare dess strategiska läge vid vattnet.

2. Lund, Skåne

Grundad på 900-talet
Lund är känt för att vara en livlig och populär studentstad, men staden har även haft stor betydelse i skapandet av ett enat danskt kungadöme. Lund förmodas ha grundats under 990-talets början, då staden hade både starka och viktiga förbindelser med ärkebiskopssätet i Canterbury.
Lund ligger också med närhet till flera vackra naturområden och staden upplevs med fördel till fots eller på cykel. Det finns dessutom möjlighet att prova på att åka dressin längs stadens gamla järnvägsspår.

1. Sigtuna, Uppland

 

Grundad på 900-talet
På plats nummer ett på listan över Sveriges 10 äldsta städer ligger Sigtuna, som alltså av många anses vara Sveriges äldsta stad. Man tror att Sigtuna var den första staden i Sverige att växa fram på den plats där den ligger idag. Detta skedde främst i skiftet mellan vikingatiden och medeltiden, något man kan se än idag tack vare de många lämningar som finns kvar sedan den här tiden. Sigtuna grundades i slutet av 900-talet och är troligtvis Sveriges äldsta stad.

För den historieintresserade finns det mängder med historiska sevärdheter i Sigtuna, inte minst i form av medeltida kyrkor, slott, ruiner och torparbyar. Och varför inte besöka platsen där Erik Segersäll pekade ut platsen för Sigtuna stad år 970, samtidigt som han utropade sig själv till kung. Närmare historiens vingslag än i Sigtuna så kommer man knappast!

Är Lund Sveriges äldsta stad?

Nej, Sigtuna är Sveriges  äldsta stad. Lund är näst störst.

Hur gammal är Sveriges äldsta stad?

Staden växte fram under 900-talets sista decennier. Den grundades sannolikt på initiativ av den lokala kungamakten.

Har du varit i någon av Sveriges äldsta städer?

Det är förmodligen så att du, medvetet eller omedvetet, kanske har varit i någon eller några av Sveriges äldsta städer vid något tillfälle. Kanske du varit i Sigtuna,Helsingborg eller Kalmar någon gång. Men vet du vilken som stad som räknas som Sveriges äldsta? I listan ovan presenterar vi Sveriges 10 äldsta städer, sett till det år eller årtal då de anses ha bildats. Observera att vi skriver ”då de anses ha bildats” eftersom det krävs ett bra mycket längre och omfattande blogginlägg för att gå in på stadsprivilegier, definitioner av vad som är en stad och så vidare.

Medeltidens städer var små

Det man har kunnat konstatera genom historiska dokument är att de svenska medeltida städerna oftast var små, och att städer som Stockholm och Visby inte hade mer än omkring 6 000–7 000 invånare.

Stadsprivilegierna var kungamaktens lagar och gav borgarna rätt att utöva verksamhet som för övrigt var förbjuden. Det finns ett stadsprivilegiebrev bevarat från Magnus Ladulås tid daterat till 1284. Privilegierna rör Jönköping och brevet tros vara Sveriges äldst bevarade privilegiebrev.

Sveriges 10 äldsta städer – listan

I vår lista presenterar vi Sveriges 10 äldsta städer sett till det årtal de förmodas ha bildats. I listan här finns vare sig Birka eller Uppåkra med trots att de anses vara några av våra äldsta boplatser. Anledningen är att de inte ens definieras som tätorter längre.

Städerna presenteras i fallande ordning, med Söderköping på plats tio och Sigtuna på en hedrande förstaplats. Dock finns det flera städer som anses ha bildats runt samma årtal som flera av de angivna städerna i proff.se listan.

Sveriges största städer i det område som idag är Sverige har inte alltid varit svenskt. Detta innebär att flera städer som inte var svenska förr innan mitten av 1600-talet är det idag. Dessa är bland annat Malmö, Uddevalla, Landskrona, Helsingborg, Kungälv och Marstrand.

I vår lista presenterar vi Sveriges 10 äldsta städer sett till det årtal de förmodas ha bildats. I listan här finns vare sig Birka eller Uppåkra med trots att de anses vara några av våra äldsta boplatser. Anledningen är att de inte ens definieras som tätorter längre. Städerna presenteras i fallande ordning, med Söderköping på plats tio och Sigtuna på en hedrande förstaplats. Dock finns det flera städer som anses ha bildats runt samma årtal som flera av de angivna städerna i listan.

Sveriges största städer i det område som idag är Sverige har inte alltid varit svenskt. Detta innebär att flera städer som inte var svenska förr innan mitten av 1600-talet är det idag. Dessa är bland annat Malmö, Uddevalla, Landskrona, Helsingborg, Kungälv och Marstrand. För dem som intresserar sig för aktier, trading, bästa fonderna och aktieportföljer kan det vara lönsamt att investera i städer som dessa som ofta har lång historia bakom sig.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta