Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson
Sveriges rikaste kvinna
För två år sedan, det vill säga 2016, fanns det sammantaget 178 svenska miljardärer. Den siffran visar att det var tjugotvå fler än året dessförinnan.
Kvinnorna knappar sakta men säkert in
Majoriteten av Sveriges miljardärer är fortfarande män, men antalet kvinnor som antingen ärver eller jobbar sig till pengar och makt växer. Dock utgör dessa kvinnor endast 16% av Sveriges totalt 184 miljardärer.
Kvinnorna som utgör topp fem
Bland de kvinnor som ligger bland topp fem i vår lista över Sveriges rikaste kvinnor, återfinns Madeleine Olsson-Eriksson (Stena Line) på en femte plats, Liselott Tham (Hennes&Mauritz) på en fjärde plats, Ane Maersk Mc-Kinney Uggla (AP Möller Maersk) på plats numer tre och Kirsten Rausing (Tetra Laval) på en hedrande andra plats. På den högst åtråvärda förstaplatsen återfinns Antonia Ax:son Johnson (Axel Johnson AB).
Du kan läsa mer om just dessa fem kvinnor, samt om de övriga tio framstående och driftiga kvinnorna som finns med på vår lista som presenteras nedan.
Sveriges 15 rikaste kvinnor – listan
Plats 15
Lisbet Rausing, Tetra Laval
Förmögenhet: 2,5 miljarder kronor
Om: Såväl barn som barnbarn till företaget Tetra Lavals grundare, Ruben Rausing, är några av världens rikaste och mest omskrivna personer. Flera av dem driver välgörenhetsorganisationer genom vilka de donerar stora summor pengar till olika välgörande ändamål.
Just Lisbet Rausing har i egenskap av vetenskapshistoriker donerat stora summor pengar till professurer i vetenskapshistoria, både i Sverige och utanför Sveriges gränser.
Plats 14
Sophie Stenbeck, Kinnevik
Förmögenhet: 2,7 miljarder kronor
Om: Yngsta dottern Stenbeck heter Sophie och bor i Los Angeles i soliga Kalifornien, USA. Sophie Stenbeck lever, i jämförelse med äldsta dottern tillika systern Christina Stenbeck, mer som doldis än kändis.
Christina var den dotter som tog över företaget efter pappa Jans bortgång, men systrarna Stenbäck arbetar sedan flera år tillbaka tätt tillsammans. Det är Sophie som, enligt egen utsago, är den mest entreprenöriella av dem båda och Christina som är ekonomen som har koll på alla siffror. En bra kombination med andra ord!
Sophie har också ett stort och genuint intresse för välgörenhet, vilket inte minst visar sig genom hennes stora engagemang och uppskattade arbete för utsatta barn i Los Angeles med omnejd.
Plats 13
Stina Von Der Esch, Fenix Outdoor
Förmögenhet: 3 miljarder kronor
Om: Stinas far, Åke Nordin, grundade friluftsutrustningsbolaget som står bakom Fjällräven. Det nuvarande företaget, Fenix Outdoor, är en internationell koncern som inriktar sig på produkter som lämpar sig extra väl för olika former av natur och friluftsliv. Fenix Outdoor är även börsnoterat på Nasdaq OMX i Stockholm.
Det är bland annat genom företagets kursrusning på just börsen som Stina Von Der Esch på egen hand har lyckats ökat på sin förmögenhet. Men Stina ägnar inte hela sin tid åt företaget utan är också, sedan flera år tillbaka, ägare till godset Erikslund i Södermanlands län; ett gods som tidigare tjänade som säteri.
Plats 12
Jenny Lindén Urnes, Lindéngruppen
Förmögenhet: 4 miljarder
Om: När fadern gick bort var Jenny redan koncernchef och ordförande i Lindéngruppen; ett av Sveriges största familjeföretag som står som ensam ägare i bland andra Beckers Group och den internationella koncernen Colart – en av världens ledande tillverkare av konstnärsmaterial.
Jenny satt tidigare också med i styrelsen i flera av företagets dotterbolag, samtidigt som hon arbetade med samtida konst i London, England. Efter faderns död valde Jenny dock att flytta hem till Sverige för att kunna ägna sig åt familjeföretaget fullt ut.
Plats 11
Margareta Wallenius-Kleberg, Walleniusrederierna
Förmögenhet: 5 miljarder kronor
Om: Margareta anses vara lite av en doldis inom affärsvärlden, men desto med framträdande inom travsporten. Margareta Wallenius-Kleberg driver bland annat Menhammars stuteri på Ekerö utanför Stockholm sedan flera år tillbaka.
Margareta har fostrat flera framstående och travvinnande hästar på sitt stuteri. 2013 valdes hon, som första kvinna någonsin, in i den amerikanska travsportens Hall of Fame. Margareta är sedan tidigare även invald i den svenska varianten av Hall of Fame.
Plats 10
Cristina Stenbeck, Kinnevik
Förmögenhet: 5 miljarder kronor
Om: Cristina tog över Kinnevikkoncernen redan som 24-åring. På den tiden arbetade hon på Ralph Lauren i New York, USA, och intresset för mode har hållit i sig. Precis som intresset och näsan för goda investeringsmöjligheter. Kanske är det därför hon har valt att investera närmare 1 miljard euro (!) i e-handelsplattformen Zalando. Men den investeringen grundar sig kanske främst på att Kinnevik AB är ett investmentbolag, vars verksamhet främst handlar om att utveckla vinstgivande företag på lång sikt.
Plats 9
Mona Hamilton, Lundingruppen
Förmögenhet: 5 miljarder kronor
Om: Mamma Eva äger Bukowskis, ett auktionsföretag inom design, konst och antikviteter. Brodern Lukas är styrelseledamot i Lundin Petroleum, Lundin Mining och Lucara Diamond och Mona själv äger 22,6% av det norska oljefältet Johan Sverdrup. Man kan lugnt säga att familjen Hamilton har sitt på det torra!
Plats 8
Charlotte Söderström, Hennes&Mauritz
Förmögenhet: 6 miljarder kronor
Om: Hennes&Mauritz, som oftast förkortas H&M, räknas som världens största klädkedja sett till antalet butiker världen över. Charlotte Söderström är arvtagerska till Hennes&Mauritz´ huvudägare Stefan Persson, men har också en stor passion för hästar och ridsport. Charlotte äger till exempel några av Sveriges bästa hästar och driver dessutom en country club med hemlig gästlista.
Plats 7
Elisabeth Douglas, Latour/Wasatornet
Förmögenhet: 8 miljarder kronor
Om: Elisabeth Douglas, som föddes som Elisabeth von Essen, är sedan över 50 år gift med Gustaf Douglas, därav av efternamnet Douglas. Även maken Gustaf är multimiljardär, vilket inte minst visar sig genom att de båda makarna bor tillsammans på Rydboholms slott. Men Elisabeth Douglas ägnar sig inte bara åt att fixa och dona i slottet, utan sitter även i styrelsen i familjeföretaget Wasatornet.
Plats 6
Katarina Martinson och Louise Lindh, Lundbergs
Förmögenhet: 11 miljarder kronor (vardera)
Om: Katarina och Louise är systrarna som tagit över familjeföretaget Lundbergs som vuxit sig att bli en av de största privata fastighetsägarna i Sverige. Företaget, som grundades av Katarinas och Louises farfar 1944, har idag cirka 150 medarbetare som pappa Fredrik Lundberg alltså lämnat över till döttrarna. De båda systrarna blir därmed tredje generationen Lundbergs att driva företaget mot målet att vara fastighetsbranschens mest utvecklingsorienterade och konkurrenskraftiga företag.
Plats 5
Madeleine Olsson-Eriksson, Stenagruppen
Förmögenhet: 17 miljarder kronor
Redarfamiljen med Sten A Olsson i spetsen har funnits med på listor över Sveriges rikaste sedan flera år tillbaka. Madeleine är visserligen äldsta barnet men hon är också kvinna; något som när det begav sig gjorde att hon missade möjligheten att ta över rodret för det som kallas för Stenasfären och som omfattar de tre moderbolagen Stena AB, Stena Sessan AB och Stena Metall AB. Till dessa hör även dotterbolaget Stena Recycling AB.
Istället för att leda företaget in i framtiden valde Madeleine Olsson-Eriksson en yrkeskarriär inom gynekologi, men hon är alltjämt god för sina ärvda 17 miljarder.
Plats 4
Liselott Tham, Hennes&Mauritz
Förmögenhet: 22 miljarder kronor
Om: Liselott Tham är inte bara dotter till Hennes&Mauritz grundare Erling Persson, hon är också en av huvudägarna till klädjätten H&M. Liselott delar dessutom intresset för hästar och ridsport med en annan av H&M:s arvtagerskor, nämligen Charlotte Söderström som återfinns på plats 8 på denna lista. Intresset visar sig genom ett delägarskap i Jacobsbergs säteri som ligger i Gnesta kommun i Södermanland. Liselott är dessutom ledamot i flera andra större svenska företag.
Plats 3
Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, AP Möller Maersk
Förmögenhet: 47 miljarder kronor
Om: Ane är dansk/svenskan som ärvde faderns gigantiska rederi, för vilket sonen Robert Maersk Uggla, är VD sedan hösten 2016. Ane Maersk Mc-Kinney Uggla är numera en av Skandinaviens mäktigaste näringslivsprofiler, och som ingift i den svenska adelsfamiljen Uggla delar hon sin tid mellan Östermalmsvåningen i Stockholm och födelselandet Danmark.
Plats 2
Kirsten Rausing, Tetra Laval
Förmögenhet: 54 miljarder kronor
Om: Som barnbarn till företaget Tetra Lavals grundare Ruben Rausing, sitter Kirsten Rausing i styrelsen för Tetra Laval. Under 80-talet arbetade hon både operativt i bolaget och som controller på Atlas Copco. När Kirsten Rausing tog över Tetra Laval tillsammans med bröderna Finn och Jörn Rausing fördubblades omsättningen. Men Kirsten ägnar inte bara tiden åt företaget, hon ägnar också stor del av sin tid åt att föda upp fullblodshästar som senare ska bli galopphästar. Sedan ett antal år tillbaka bor Kirsten Rausing i England där hon driver två stuterier och var första kvinnan att bli invald i prestigefyllda The Jockey Club.
Plats 1
Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson AB
Förmögenhet: 55 miljarder kronor
Om: Antonia Johnson, föddes som Antonia Margaret Ax:son Johnson i New York, USA, år 1943. Farfars far hette Axel Johnson och Antonia föddes därmed rakt in i det kända och framgångsrika familjeföretaget Axel Johnson AB. Axel Johnsongruppen består av ett antal helägda bolag, såsom Axel Johnson International, KICKS, Designtorget, Lagerhaus och Åhléns samt ett antal delägda bolag såsom Axfood, Willys, Hemköp, Tempo och Direkten.
Främst omfattar alltså verksamheten handels- och tjänsteföretag inom främst de nordiska länderna. Den totala omsättningen beräknas uppgå till cirka 77 miljarder kronor per år, och koncernen i sin helhet har omkring 20 000 anställda. Antonia själv satt som ordförande i styrelsen mellan åren 1982–2015; en post som sedan 2015 innehas av Antonias dotter Caroline Berg.
Axel Johnson AB deltar också i Handelshögskolans partnerprogram (i Stockholm) genom att bidra med ekonomiska medel till forskning och utbildning. 2018 lanserades “Antonia Ax:son Johnson Tutorial Program”, ett program som syftar till att främja fördjupat lärande och dialog mellan lärare och studenter. Programmet finansieras av Axel Johnsongruppen genom årliga donationer.